Najlepšie spôsoby, ako odstrániť hrdzu z kovových prvkov!

05.02.2023

Kov je nepochybne jedným z najodolnejších a najtvácnejších materiálov, ale vážnym problémom môže byť výskyt hrdze na kovovom povrchu. Hnedé, oranžové alebo žlté škvrny nielenže vyzerajú veľmi nepekne, ale výrazne znižujú aj pevnosť a odolnosť kovu.

Ako teda vyčistiť hrdzu, aby kov opäť nadobudol dobrú kondíciu a pekný vzhľad? Testujú sa mechanické a chemické metódy, ako aj domáce triky na odstránenie hrdze z kovových povrchov.

 

Najlepšie spôsoby, ako odstrániť hrdzu z kovových prvkov!

 


V tomto článku:

1. Prečo by sa mala odstraňovať hrdza?

2. Ako vyzerá mechanické odstraňovanie hrdze?

3. Aké chemikálie by sa mali použiť na odstránenie hrdze?

4. Aké domáce opravné prostriedky budú fungovať pri odstraňovaní hrdze z kovových povrchov?

5. Ako účinne chrániť kov pred hrdzou?



 

Prečo by sa mala odstraňovať hrdza?

Starostlivosť o dobrý stav materiálov umožní veciam vyrobeným z kovu slúžiť v dome či byte oveľa dlhšie. Tak ako sa drevo morí, olejuje alebo lakuje, aby sa chránilo pred deformáciami a škodcami, rovnako sa treba starať aj o kov.

Estetika a trvácnosť kovového povrchu

Zvyčajne vzhľad hrdze spôsobuje, že sa stopy hrdze šíria rýchlejšie. Preto je také dôležité odstrániť hrdzu čo najskôr. Po odstránení je potrebné kovový povrch chrániť pred ďalšou koróziou. Vďaka správnym čistiacim postupom a účinnej ochrane bude kov slúžiť dlhé roky.

Príčiny korózie kovov

Korózia je v prvom rade problémom s kovovými povrchmi, ktoré sú vonku, ale postihuje aj kovy, ktoré sú v interiéri. Vlhkosť bude pre kovy veľkým problémom a častou príčinou korózie. Preto sú kovové drezy, vane, drezy a kuchynské batérie vystavené korózii.

Odstraňovanie hrdze z kovových povrchov rôznymi spôsobmi

Efektívne odstránenie hrdze môže byť náročné na prácu, ale umožní vám dôkladne vyčistiť kovový povrch a zabezpečiť estetiku a trvácnosť predmetov. Odstraňovanie hrdze je možné vykonať niekoľkými spôsobmi – obľúbené je mechanické odstraňovanie hrdze z kovových predmetov, používanie chemických prostriedkov určených na odstránenie hrdze a rýchle domáce prostriedky na hrdzavý povrch.

 

Ako vyzerá mechanické odstraňovanie hrdze?

 

Ako vyzerá mechanické odstraňovanie hrdze?

Mechanické odstránenie hrdze je spôsob, ako rýchlo odstrániť hrdzu z veľkých kovových povrchov. Na takéto odstránenie hrdze potrebujete správne náradie – bude fungovať ručné aj správne elektrické náradie.

Brúsky a elektrické brúsne kotúče

Robustné elektrické náradie s vysokým alebo o niečo menším výkonom vám pomôže vyčistiť hrdzu z kovových povrchov aj vo väčšom priestore. Hrdza sa tak dá z kovu ľahšie odstrániť. Brúska alebo brúsny kotúč ľahko odstráni hrdzu, ale nezabudnite, že tento nástroj môže tiež ľahko poškodiť čistený predmet, preto pracujte opatrne.

Elektrické náradie je vhodné na veľké a relatívne rovné kovové povrchy. Na odstránenie hrdze z menších častí alebo ťažko dostupných miest je lepšie použiť ručné náradie: drôtenú kefu alebo brúsny papier.

Drôtená kefa – nástroj na čistenie hrdze

Pomocou malej drôtenej kefy ľahko očistíte predmet od hrdze. Čistenie kovu drôtenou kefou je pomerne pracné, ale účinné. Drôtenou kefou možno odstrániť hrdzu z ťažko dostupných miest, je tiež dobrou možnosťou na čistenie hrdze z malých ohnísk.

Čistenie kovu brúsnym papierom

Brúsny papier je jedným z najpopulárnejších spôsobov čistenia hrdze. Pomocou papiera budete môcť odstrániť hrdzu z kovu a dostať sa na ťažko dostupné miesta. Čistenie brúsnym papierom je možnosťou skôr pre menšie hrdzavé miesta.

 

Aké chemikálie by sa mali použiť na odstránenie hrdze?

So správnymi chemikáliami ľahko odstránite hrdzu z kovu. Profesionálne priemyselné prípravky budú fungovať, a môžete si ich kúpiť bez väčších problémov. Sú účinné ako keď chcete odstrániť hrdzu z veľkej plochy, tak aj z menšej. S pomocou prípravku je tiež jednoduchšie vyčistiť malé kovové prvky alebo pohyblivé prvky (napr. pánty).

Buďte opatrní pri používaní chemikálií. Pred použitím akéhokoľvek prostriedku si nezabudnite pozorne prečítať informačný štítok - obsahuje podrobné informácie o použití prípravku a preventívnych opatreniach, ktoré je potrebné prijať.

Dobre aplikovaný prípravok rýchlo a účinne odstráni hrdzu a nevystaví vás nepríjemnostiam. Chemikálie sú silné prípravky, preto buďte opatrní na seba aj na predmet, ktorý čistíte. Nesprávne alebo neopatrné použitie prostriedku môže trvalo poškodiť výrobok.

 

Ako účinne chrániť kov pred hrdzou?

 

Aké domáce opravné prostriedky budú fungovať pri odstraňovaní hrdze z kovových povrchov?

Proces korózie je zvyčajne pomalý, ale objavenie sa prvých stôp zvyčajne len predznamenáva ďalšiu deštrukciu kovového produktu. Preto sa oplatí konať čo najrýchlejšie. Menšie stopy hrdze je možné úspešne odstrániť domácimi prostriedkami. To, čo máte doma a predovšetkým vo vlastnej kuchyni, určite pomôže odstrániť hrdzu.

Jedlá sóda na čistenie

Jedným z najjednoduchších a najlacnejších spôsobov, ako vyčistiť stopy hrdze z kovového povrchu, je ošetriť ich jedlou sódou. Na čistenie sa používa hustá pasta, ktorá vznikne spojením sódy bikarbóny a vody. Množstvo pasty sa nanesie na poškodený kov a asi po dvoch hodinách sa odstráni. Oplatí sa dodatočne prebrúsiť povrch - poslúži drôtená kefa alebo brúsny papier.

Kyselina citrónová na hrdzu

Je to rovnako účinná metóda ako sóda a podobne ako sóda je ľahko dostupná. V prípade kyseliny citrónovej sa používa aj pasta (zmes kyseliny s malým množstvom vody), ktorá sa nanesie na hrdzu aspoň na dve hodiny. Zmäknutá hrdza sa potom dá odstrániť handričkou alebo kefou. Môžete tiež zmiešať kyselinu citrónovú so soľou, aby ste ešte zvýšili dobrý čistiaci účinok.

Obyčajný ocot alebo jablčný ocot

Boj s hrdzou nie je jednoduchý, ale ocot môže rozhodne pomôcť. Použitie jablčného octu alebo obyčajného octu pomôže odstrániť koróziu. Menšie ohniská ošetrite handričkou namočenou v octe a viac poškodené predmety môžete dokonca úplne ponoriť do octového kúpeľa. Po niekoľkých hodinách hrdzu utrite handričkou alebo kefou.

 

Ako účinne chrániť kov pred hrdzou?

Odstránenie korózie nie je všetko, čo je potrebné urobiť, aby predmety vyzerali krásne a boli opäť odolné. Dôležitá bude aj ďalšia ochrana proti hrdzi. Odolná a pevná ochranná vrstva zabráni opätovnej korózii.

Po odstránení hrdze očistite predmet od mastnoty, špiny, prachu a nečistôt (použite roztok vody a prostriedku na umývanie riadu). Potom očistený povrch natrieme vhodným prostriedkom na ochranu kovov. To ochráni kov pred opätovnou koróziou a dobre ochráni predmety vonku aj vnútri.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Aká skrinka pod drez?


Moderná či klasická? – spôsob na elegantnú kuchyňu


10 vecí, ktoré si musíte pamätať pri navrhovaní podkrovnej kuchyne

Späť