Najlepšie spôsoby, ako na zahmlievanie okien v kuchyni

15.04.2023

Stáva sa vám, že sa vám pri varení na oknách usadzuje vodná para? Ide o prirodzený proces, ktorý však časom môže spôsobiť, že okná budú nevzhľadné a znehodnotené a pohľad na zaparené okná nie je každému príjemný. Ako teda zabrániť alebo aspoň obmedziť vyparovanie a usádzanie pary na oknách? Pozrite sa s nami na najobľúbenejšie spôsoby na zaparené okná!

Okná- Merkury Market


V tomto článku:

1. Čo spôsobuje zahmlené okná v kuchyni?

2. Ako znížiť zahmlievanie okien?

3. kuchynský digestor

4. Vetranie bytu a odtesnenie okien

5. Odkryte radiátor

6. Počas varenia nezakrývajte okná žalúziami

7. Použite absorbéry vlhkosti a vyberte si rastliny, ktoré absorbujú vlhkosť



Čo spôsobuje zahmlené okná v kuchyni?

S fenoménom zahmlievania okien sa v kuchyni určite najčastejšie stretávate, keď niečo varíte, teda keď je v kuchyni para. Pri kontakte so studenou vodnou hladinou sa vodná para ochladzuje a kondenzuje, čím vzniká na povrchu okna charakteristická hmla. Niekedy, keď je vodnej pary veľa, môže rýchlejšie kondenzovať a po zaschnutí vytvorí nepekné fľaky. Kondenzovaná voda sa často hromadí pri rámoch okien, kde môže spôsobiť poškodenie okien (najmä drevených), žiaľ, takéto vlhké miesto je tiež dobrým biotopom pre huby a plesne.

Čistiace prostriedky a chemikálie pre domácnosť- Merkury Market

Ako znížiť zahmlievanie okien?

Ako vidíte, zahmlievanie okien môže byť veľkým problémom. Problém zarosených okien by sa preto mal vyriešiť alebo aspoň čo najviac obmedziť. Keďže dôvodom vyparovania okien býva vysoká vlhkosť, treba práve proti vlhkosti bojovať.

kuchynský digestor

Úroveň vlhkosti vzduchu je dobre obmedzená kuchynskými digestormi. Zapnite prístroj pri každom varení - kvalitný kuchynský digestor Merkury Market ľahko zachytí vlhkosť vznikajúcu pri varení, vďaka čomu sa nebude usádzať na okenných tabuliach. A čo viac, okrem vodnej pary bude digestor schopný zachytávať aj nepríjemné pachy.

Vetranie bytu a odtesnenie okien

Predpokladá sa, že vlhkosť v miestnostiach by mala byť 40 - 50%. Pri vyššej vlhkosti vzduchu sa okná začnú zaparovať. Okná sa zahmlievajú pri prebytočnej vlhkosti a teplotných rozdieľoch a za odvod vlhkosti je zodpovedné dobré vetranie. Ak je problémom zahmlievanie okien vo vnútri, oplatí sa skontrolovať stav vetrania. Počas varenia môže byť množstvo vodnej pary príliš vysoké na to, aby si s ním vetranie poradilo, v takejto situácii sa oplatí pomôcť jej vyvetraním bytu alebo aspoň odtesnením okien. Vďaka tomu bude efekt zaparených okien oveľa menší.

Odkryte radiátor

Radiátory sú primárne určené na vykurovanie miestnosti, no nie bezdôvodne sa najčastejšie montujú pod okná. Ak chcete účinne zabrániť zahmlievaniu okien, odkryte radiátory. Radiátory okná vysušujú a vyhrievajú, vďaka čomu sa efekt zaparených okien nedostaví alebo je oveľa menší.

Počas varenia nezakrývajte okná žalúziami

Okná sú často zakryté žalúziami, ale keď varíte a uniká veľa pary, nie je to dobré riešenie – vysoká vlhkosť medzi žalúziou a oknom nemá ako uniknúť, pretože bráni prúdeniu vzduchu. Príčinou zahmlievania okien je nadmerná vlhkosť a teplotné rozdiely a riešením bude vždy dobré vetranie. Pri varení nezabudnite zdvihnúť roletu či žalúzie na bočnej strane vnútorného okna, aby vzduch mohol voľne prúdiť.

Použite absorbéry vlhkosti a vyberte si rastliny, ktoré absorbujú vlhkosť

Fenomén zarosených okien na vnútornej okennej tabuli možno obmedziť umiestnením odvlhčovača vzduchu alebo dokonca rastlín, ktoré absorbujú vlhkosť. Ak teda nechcete, aby sa vám zarosili okná, určite si odvlhčovač zaobstarajte alebo si ho vyrobte sami. Domáci odvlhčovač si môžete vyrobiť pomocou soli, ktorá pohlcuje vlhkosť. Vložte ju do vrecka a umiestnite vrecko k oknu. Vrecko môžete naplniť aj špeciálnymi granulami alebo tabletami. Ak je problém veľký, investujte do elektrického pohlcovača.

Nadmernému vyparovaniu okien sa dá čeliť aj umiestnením rastlín na parapet, ktoré absorbujú vlhkosť. Medzi takéto druhy patria okrem iného: lopatkovec, brečtan a paprade. Problém zaparovania okien síce úplne neodstránia, ale dokážu ho celkom efektívne obmedziť a sú estetické a vnesú do kuchyne trochu oživenia.


Inšpirujte sa!


Moderná či klasická? – spôsob na elegantnú kuchyňu


10 vecí, ktoré si musíte pamätať pri navrhovaní podkrovnej kuchyne


Digestor alebo pohlcovač pachu - čo je lepšie?


 

Späť