Najkrajšie vzory a farby dlaždíc v roku 2024

25.03.2024

Vo svete dizajnu a interiérového dizajnu sú dlažby mimoriadne dôležitým prvkom, ovplyvňujúcim funkčnosť aj estetiku priestoru. Najmódnejšie vzory dlaždíc a najmódnejšie farby dlaždíc sa často menia, v danej sezóne môže byť veľa interiérových trendov, no niektoré nadčasové keramické obklady a jedinečné vzory zostanú na vrchole aj počas nasledujúceho roka. Stojí za to skontrolovať, či elegantné keramické dlaždice budú dokonalým riešením alebo možno je lepšie zvoliť niečo viac avantgardné.

V roku 2024 sledujeme fascinujúci vývoj trendov vo vzoroch a farbách dlaždíc, ktoré dávajú nový život rôznym miestnostiam. V tomto článku sa pozrieme na najkrajšie vzory a farby obkladov, ktoré tento rok formujú vzhľad interiérov. Čo bude horúce? Žiarivé farby alebo skôr prirodzené odtiene? Vzory alebo obyčajné keramické dlaždice? Pozrime sa, aké módne dlaždice si môžete kúpiť do domu a bytu.

Najkrajšie vzory a farby dlaždíc v roku 2024


V tomto článku:

1. Minimalizmus v modernom prevedení

2. Klasické a elegantné riešenia pre rôzne interiéry

3. Geometrické a abstraktné vzory

4. Vintage, retrománia a rustikálny štýl – rôzne štýly, rovnaké motívy

5. Kreatívne využitie farieb – prirodzené odtiene a svetlé farby

6. 3D efekt a reliéfy

7. Eko štýl a udržateľné materiály, teda príroda na prvom mieste



Minimalizmus v modernom prevedení

V roku 2024 vidíme udržiavanie minimalizmu, ktorý získava moderné akcenty. Dominujú dlaždice s hladkým povrchom a neutrálnymi farbami, ktoré vytvárajú elegantné, pokojné interiéry. Biele, sivé a béžové odtiene sú obohatené o jemné geometrické vzory, ktoré dodávajú miestnostiam hĺbku.

Trendy dlaždíc roku 2024 si nebudú vyžadovať zbúranie všetkých stien a výmenu povrchovej úpravy. Ak už máte minimalistické interiéry, doplňte ich vhodnými doplnkami. Minimalistické keramické dlaždice módne v roku 2023 budú módne aj v roku 2024.

Oplatí sa využiť nové trendy v dlažbe a obkladoch, kde ste doteraz volili klasické vzory a farby. Moderné elegantné keramické dlažby a obklady v minimalistickom prevedení sú nové trendy v obkladoch, ktoré s nami určite zostanú ešte dlho.

Najmódnejšie minimalistické vzory dlaždíc sú jemné geometrické postavy a najmódnejšie farby dlaždíc sú svetlé odtiene sivej, béžovej, bielej a čiernej. Trendy dlaždíc 2024 v minimalistickom prevedení sa vyznačujú aj výraznými kontrastmi.

Betónové dlaždice sú zaujímavými možnosťami podláh, ale aj stien. Betónové dlaždice sú predovšetkým obľúbeným architektonickým betónom, ktorý dokonale zvýrazní strohosť a minimalizmus aranžmánu.

Minimalizmus v modernom prevedení

Klasické a elegantné riešenia pre rôzne interiéry

Farebné trendy 2024 sú proti minimalizmu – ako vidíte, pre rok 2024 je veľa možností. Farebné trendy roku 2024 zahŕňajú pastelové farby dlaždíc a živšie odtiene zelenej, červenej, modrej a dokonca aj žltej.

Klasické a elegantné riešenia zahŕňajú módne obklady a dlažby, ako aj možnosti pre vonkajšie steny. V tejto kategórii dominujú tlmenejšie možnosti, ako aj výrazné textúry a kvetinové bohaté vzory. Dekory sú možnosti odporúčané najmä do kuchýň a kúpeľní na obklady stien.

Aj v klasickej verzii dominuje farba terakoty, najmä čo sa podláh týka.

Klasické a elegantné riešenia pre rôzne interiéry

Geometrické a abstraktné vzory

Do obľuby sa vracajú geometrické a abstraktné vzory, ktoré dodávajú interiérom charakter a dynamiku. Dlaždice zdobené čiarami, trojuholníkmi alebo abstraktnými tvarmi sú dokonalým riešením pre ľudí, ktorí hľadajú jedinečné a inovatívne aranžmány. Farby zahŕňajú tlmené tóny a výrazné kontrastné kombinácie.

Výrazné vzory sú jedinečným riešením pre mnohé štýly interiéru. Výrazné akcenty sú viditeľné najmä pri veľkoformátových dlaždiciach. Obzvlášť populárne sú tu abstraktné vlny a nerovnomerné vzory pripomínajúce mramorové žily.

Nadčasové keramické dlaždice možno vyskladať aj do geometrických vzorov. Potom sa používa veľkoformátová keramická dlažba alebo obyčajná dlažba – podľa vzoru, ktorý chceme dosiahnuť. Na vytváranie vzorov sa zvyčajne používajú tlmené dlaždice. Výnimkou sú patchworkové vzory, pri ktorých môžete použiť veľmi vzorované dlaždice na vytvorenie ešte sofistikovanejších kompozícií. Tieto ošetrenia sú v roku 2024 mimoriadne módne.

Odtiene šedej v dlaždiciach, rovnako ako biela a čierna, môžu mať kovový lesk. Kovový lesk je ideálny pre moderné aranžmány.

Geometrické a abstraktné vzory

Vintage, retrománia a rustikálny štýl – rôzne štýly, rovnaké motívy

V roku 2024 vidíme návrat do minulosti s moderným nádychom. Dlaždice inšpirované retrom, ako je patchwork alebo mozaika s charakteristickými vzormi, sú perfektnou ponukou pre milovníkov klasických aranžmánov s nádychom moderny. Farby zahŕňajú pastelové odtiene a jemné, nostalgické vzory.

V tejto skupine sa používajú aj kamenné dlaždice a gres. Lastriko a terazzo vzory sú veľmi obľúbené, čo sa týka retro štýlu. Používajú sa aj odtiene prírodného dreva, ale prevládajú pastelové farby obkladov.

Vintage, retrománia a rustikálny štýl – rôzne štýly, rovnaké motívy

Kreatívne využitie farieb – prirodzené odtiene a svetlé farby

V oblasti farieb dlaždíc je rok 2024 časom explózie kreativity. Interiéry sú vyzdobené intenzívnymi, sýtymi farbami, ako je fľašková zelená, sýta fialová, šalvia alebo teplé odtiene červenej. Farebné kombinácie sú odvážne a umožňujú vytvárať dynamické, energické priestory.

Jednofarebný trend vám umožňuje zaviesť veľa farieb v jednom usporiadaní. Zvyčajne sa trend monocolor uplatňuje v eklektických a avantgardných interiéroch, kde veľké množstvo farieb na jednej strane oživuje a na strane druhej poteší.

Do tejto skupiny patria aj dlaždice imitujúce mramor, najmä ak sú v nezvyčajných farbách. Elegancia mramoru a jedinečné farby vytvoria nezvyčajnú zmes, ideálnu do avantgardných interiérov.

Kreatívne využitie farieb – prirodzené odtiene a svetlé farby

3D efekt a reliéfy

Dlaždice s 3D efektom a reliéfmi sú ďalším trendom, ktorý si v roku 2024 získava na popularite. Štrukturálne dlaždice dodávajú stenám a podlahám jedinečný charakter a vytvárajú hru svetla a tieňa. Vzory inšpirované prírodou, ako je kameň alebo drevo, dodávajú miestnostiam prirodzený šarm.

Výrazné textúry a výrazné vzory sú tu dokonale viditeľné. Do tejto skupiny patria dlaždice imitujúce kameň, drevu podobné dlaždice a dlaždice imitujúce mramor, lastriko a terazzo.

S takými dlaždicami môžete usporiadať rustikálny, retro a vintage štýl, klasické interiéry a moderné izby. Výrazne sa tu prejaví aj trend optickej ilúzie.

V tejto kategórii dominujú geometrické dlaždice, no výrobcovia keramických dlaždíc prezentujú aj organickejšie riešenia. Vďaka takýmto dlaždiciam môžete dokonca vytvoriť imitáciu tapety.

3D efekt a reliéfy

Eko štýl a udržateľné materiály, teda príroda na prvom mieste

V duchu rastúceho ekologického povedomia získavajú obľubu dlaždice z udržateľných materiálov. Obľúbené sú dizajny inšpirované prírodou, napríklad imitácie dreva či kameňa, ktoré spájajú estetiku so starostlivosťou o životné prostredie. Vnútri je použitá keramika a terakota a zvonku kameninové dlaždice. Možností je veľa. Používa sa aj prírodná tehla a elegancia mramoru, v ekodizajne dominujú biofilné dlaždice.

Dlažba imitujúca kameň, drevo či mramor, ale aj betónová dlažba sa používajú v klasickej aj modernej úprave. Odtiene prírodného dreva zahrejú a oživia interiér a imitácia kameňov dáva obkladom jedinečné odtiene sivej.

Späť