Nadčasová biela v interiéroch - aranžmány

25.12.2022

Biela nie je výnimočnou farbou v interiérovom dizajne. Steny sú natreté bielou farbou, položené sú biele podlahy alebo nábytok, zariadenie či doplnky sú umiestnené v bielej farbe. Biela farba je univerzálny a nadčasový odtieň, ochotne použitý v akomkoľvek aranžmáne, bez ohľadu na štýl interiérového dizajnu. Bude fungovať prakticky v každej miestnosti.

Kde je najlepšie umiestniť túto všestrannú farbu? S akými farbami ju kombinovať? Akým aranžmánom interiéru najviac prospeje, keď sa v nich použije biela? Odpovede na tieto a mnohé ďalšie otázky nájdete v tomto článku.

 

biela v interiéroch

 


V tomto článku:

1. Biela v dizajne interiéru

2. Biele steny v miestnosti

3. Nadčasovosť bielej na podlahe

4. Biely nábytok v usporiadaní domu a bytu

5. Kombinácia bielej a iných farieb



 

Biela v dizajne interiéru

Biele interiéry sú nádherné. Aranžmány s bielou farbou sa používajú už dlho, veľa klasických interiérov používalo túto farbu. Moderné izby sú tiež zariadené v bielej farbe. Biela farba sa objavuje v rôznych verziách a jej univerzálnosť umožňuje vkradnúť sa prakticky na akékoľvek miesto v každej miestnosti.

Biele interiéry sú predovšetkým biele steny, podlaha či biele zariadenie. Môžeme si vybrať veľa možností, no oplatí sa prelomiť bielu aj inými farbami, vďaka čomu sa interiéry stanú zaujímavejšími a menej monotónnymi. Jednotne biele interiéry môžu vytvárať nudné, nepríjemne sterilné aranžmá, preto pre dobrý dojem treba bielu lámať inými farbami.

Iná farba rýchlo zdôrazní krásu bielej farby v interiéri. Môžete si vybrať rôzne sprievodné farby, tlmenejšie a odvážnejšie, ale aj prírodné vzory: drevo, kameň, mramor alebo travertín.

 

Biele steny v miestnosti

 

Biele steny v miestnosti

Najjednoduchším a mimoriadne klasickým spôsobom, ako zaviesť bielu do interiéru, bude určite vymaľovanie stien na bielo. Biele steny sú nielen nadčasové a univerzálne v miestnosti, ale aj jej optické zväčšenie. Táto úprava sa používa do malých miestností alebo všade tam, kde chcete miestnosť ešte zväčšiť. Interiér v bielej farbe urobí dobrý dojem a bude pôsobiť opticky väčší.

Fungovať budú aj lomené biele a niekoľko veľmi svetlých odtieňov sivej a béžovej. Biele steny sa ťažko udržiavajú čisté, a preto je také dôležité používať v interiéri kvalitné farby.

Ak sa má kuchyňa, kúpeľňa alebo detská izba vymaľovať na bielo, je dobré použiť latexové farby, ktoré sú odolné voči umývaniu a drhnutiu. Vďaka tomu si môžete byť istí, že krásna biela s nami zostane veľmi dlho. Interiér, ktorý je natretý na bielo, by sa mal pravidelne upratovať, čistiť a z času na čas osviežiť, aby bola biela vždy atraktívna.

 

Nadčasovosť bielej na podlahe

O niečo menej často používané je riešenie, kde sa biela vnáša na podlahu. Vďaka tomu je interiér veľmi svetlý, no k takémuto ťahu sa odhodlá len málokto. V interiéroch je možné bielu podlahu získať položením bielych podlahových panelov (laminátových alebo vinylových) alebo bielej keramickej dlažby.

Silné, kontrastné kombinácie sú aranžované s bielou podlahou, kde na bielom podklade podlahy je umiestnený tmavší nábytok a tmavé doplnky.

 

Biely nábytok

 

Biely nábytok v usporiadaní domu a bytu

Bielu farbu je možné zaviesť aj do interiéru pomocou vhodného vybavenia. Biely nábytok si získava čoraz väčšiu obľubu. Používajú sa v klasických aranžmánoch, miestnostiach v škandinávskom alebo shabby chic štýle. Biela sa v takýchto miestnostiach často kombinuje s púdrovo ružovými doplnkami alebo s textíliami, v ktorých prevládajú zemité farby.

Biely nábytok sa často nachádza aj v moderných, minimalistických interiéroch. Dominuje mu predovšetkým nábytok vo vysokom lesku z bielej nábytkovej dosky. Týmto spôsobom je možné usporiadať kuchyňu, obývaciu izbu alebo spálňu.

 

Kombinácia bielej a iných farieb

Zdobiť všetko na bielo sa môže ukázať ako naozaj zlý nápad. Aj keď je biela nádherná a veľmi univerzálna farba, jej nadmerné hromadenie môže v interiéri spôsobiť nudu a nepríjemný pocit sterility.

Bielu farbu je dobré zaviesť do jedného alebo maximálne dvoch vyššie uvedených prvkov. Na oživenie aranžmánu môžete použiť farebné dekorácie, výrazne pomôcť môžu aj jemné látky a prírodný materiál.

Bielu farbu je dobre rozbiť s doplnkami. Biele doplnky sa budú skvele vynímať v univerzálnom interiéri, vďaka doplnkom je tiež ľahké zmeniť štýl interiérového dizajnu a vyniesť z miestnosti tento osobitý charakter.

 

Bielu farbu

 

Ak ste sa rozhodli pre snehobiele steny alebo podlahy, bude dobré uviesť zariadenie v nejakej farbe. Takáto úprava bude fungovať v akomkoľvek štýle a pomôže v miestnosti vytvoriť niečo krásne, atraktívne a nezvyčajné.

V obývacej izbe v bielej miestnosti je dobré usporiadať farebnú pohovku. Ak máte záujem o tlmenejšie možnosti, vzdajte sa veľmi intenzívnych farieb a choďte na niečo neutrálne: béžovú alebo sivú. Takáto úprava zaberie najmä v interiéroch, ktoré majú byť základom pre škandinávsky či japonský štýl.

Bielu farbu sa oplatí zaviesť aj do jedálne. Do takýchto miestností je dobré umiestniť drevený svetlý stôl a farebné, čalúnené stoličky. Ak je jedáleň usporiadaná v obývacej izbe, stojí za to, aby stoličky v obývacej izbe mali podobnú farbu čalúnenia ako pohovka, sedačka alebo rohová pohovka. Vďaka tomu bude priestor pôsobiť zaujímavejšie, ucelenejšie a lepšie komponovaný.

Elegantné, pohodlné spálne môžu byť tiež usporiadané v bielej farbe. Biela farba čistí a upokojuje, vďaka čomu bude odpočinok naozaj príjemný. Bielu do spálne zavediete vďaka bielym stenám, no biela skvele poslúži aj ako dekorácia – zaveste biele závesy, použite biele obliečky, pridať môžete aj biele vankúše.

 

 biela v interiéroch

 

Ak ste sa v doplnkoch rozhodli pre bielu, farba stien by mala byť mierne odlišná – dobre poslúži sivá, béžová či lomená biela. Priestor môžete oživiť aj púdrovou ružovou a zariadením vo farbe prírodného dreva.

Biela dobre pôsobí aj v kuchyni – interiér kuchyne v bielej farbe je veľmi klasickým riešením, lahodiacim oku a funguje najmä v prípade malých miestností. Táto farba stien presvetlí interiér, takže kuchyňa sa opticky zväčší. V usporiadaní kuchynských miestností ide o nadčasové a šikovné riešenie. Biela by mala byť rozbitá šedým nábytkom. Kompozície s čiernou alebo modrou budú skvele fungovať najmä v moderných aranžmánoch. Výrazné farby v kombinácii s bielou sú dokonalou kombináciou pre nezvyčajné aranžmány, napríklad pop-art alebo art deco.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Zistite viac o trendoch nadchádzajúcej sezóny! Usporiadanie obývacej izby v štýle podkrovia s nábytkom Haruki


Zariaďujeme obývaciu izbu v paneláku - sprievodca v 3 krokoch


Aký nábytok do obývacej izby v škandinávskom štýle? Perly škandinávskeho štýlu

Späť