Interiéry v štýle podkrovia. Nadčasový architektonický hit - interiér v štýle podkrovia

08.09.2022

Podkrovné interiéry si v posledných rokoch získali obrovskú popularitu. Podkrovný štýl zaujme svojou jednoduchosťou, skvelou funkčnosťou a jednoduchosťou použitia každého z prvkov. Usporiadanie si vyžaduje vhodný interiér, ale s vhodnými úpravami môžete zaviesť podkrovný štýl takmer kdekoľvek.

Podkrovný štýl je ideálny na zdobenie bytu, ale čoraz častejšie sa zavádza do rodinných domov.

Pozrite sa s nami, ako tento interiérový dizajn - štýl podkrovia vyzerá, ako si s ním zariadiť izby a prečo sa oplatí zvoliť práve tento štýl.

 

Podkrovný nábytok - Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Štýl podkrovia v interiéri - Krátka história interiéru v štýle podkrovia

2. Hlavné črty štýlu podkrovia

3. Ako zariadiť industriálny interiér?

4. Zhrnutie - predstavte podkrovie svojmu interiéru



 

Štýl podkrovia v interiéri - Krátka história interiéru v štýle podkrovia

Podkrovný štýl vznikol v 50. rokoch minulého storočia v štvrti Soho v New Yorku v Spojených štátoch. Počas Veľkej hospodárskej krízy mnohé spoločnosti skrachovali a zanechali za sebou sklady a továrne. Tieto chátrajúce budovy sa prenajímali za nízke náklady a dychtivo ich obsadzovali mladí umelci, ktorí hľadali nielen miesto na bývanie, ale aj priestor pre svoje ateliéry.

Vysoké stropy, obrovské okná a priestor sa stali prvými determinantmi podkrovného štýlu. Podkrovný štýl sa vďaka mladým umelcom začal spájať najskôr s umeleckou bohémou. Až v neskorších dobách sa docenila inakosť, funkčnosť a komfort takýchto interiérov a interiér podkrovia sa stal synonymom surového luxusu.

 

Hlavné črty štýlu podkrovia

Surový loftový štýl je kombináciou otvoreného priestoru, minimalizmu a jednoduchej siluety nábytku. Neodmysliteľnou črtou tohto štýlu loft je strohý dekor a strohá atmosféra, často zdôrazňovaná nielen otvoreným priestorom, ale aj viditeľnými konštrukčnými prvkami. Rúry, vetracie kanály, tehla, betón alebo neopracované drevo sú charakteristickými znakmi tohto štýlu, viditeľné inštalácie nie sú ničím zvláštnym. Na rozdiel od iných štýlov - industriálny štýl má veľmi rád takúto strohosť a priamosť.

Aktuálne zariadenie v interiéri v podkroví je skôr chladná farebná paleta. Steny sú vymaľované v odtieňoch sivej, čo navodzuje dojem priestrannosti. Často sa používa architektonický betón. Nábytok, ktorý tvorí takéto priestory, má surovú a jednoduchú formu. Najčastejšie sú vyrobené z dreva a kovu. Ak sú vyrobené z nábytkovej dosky, majú farbu a vzor prírodného dreva. Používajú sa tmavé dokonca aj svetlé odtiene.

 

Ako zariadiť industriálny interiér?

Rôzne izby sú stále viac a viac dychtivo usporiadané v štýle podkrovia, a to ako v súkromných domoch, tak aj v apartmánoch. Krása prírodných materiálov, strohosť interiéru a skvelá funkčnosť spôsobujú, že návrh interiéru v tomto štýle si získava čoraz viac priaznivcov.

Ideálnymi priestormi na usporiadanie podkrovných interiérov sú výškové byty v postindustriálnych budovách. Vysoké stropy a obrovské okná vytvoria v miestnosti dokonalý priestor pre podkrovný interiérový dizajn.

Industriálny štýl, ak chcete, sa dá zariadiť aj v iných podmienkach, ale potom to nemusí pôsobiť tak efektne. Otvorený priestor je často rozdelený priečkami. Charakteristickým znakom sú aj posuvné dvere, ktoré sú nielen praktické a pohodlné, ale umožňujú aj úsporu miesta v interiéri.

Podkrovný štýl v obývacej izbe

Podkrovný dizajn miluje otvorené priestory, preto je v interiéri obývacej izby v štýle podkrovia dôležitý minimalizmus, jednoduchosť a vyhýbanie sa nadmernému hromadeniu prvkov. Také by mali byť podkrovné obytné miestnosti. Oceňované sú najmä prírodné materiály. Je vhodné, ak sú viditeľné konštrukčné prvky: rúry, tehlové steny alebo surový betón na stenách. Tieto detaily je možné získať vytvorením špeciálnej povrchovej úpravy, použitím dekoratívnych tehál alebo betónových dosiek.

Dizajn interiéru v štýle podkrovia je zjavnou poruchou a nedostatkom dokončenia. Podkrovný nábytok v interiéri by mal byť hrubý ako povrchová úprava. Obývacia izba by mala byť v tlmených farbách a mala by mať veľmi jednoduchú formu, využívajú sa pohovky, rohové sedačky aj kreslá. Doplnkovou výbavou budú police v štýle podkrovia, komody a podkrovné vitríny.

Podkrovný byt miluje jednoduché formy, takže nie je potrebné aby nábytok mal nadmerné množstvo ozdôb na dekoráciu a dekoratívnych prvkov - naopak, je veľmi jednoduchý. Zvyčajne sú vyrobené z dreva a kovu.

Jednoduché formy vybavenia a strohé prevedenie dokresľujú doplnky. V obývacej izbe sú usporiadané mäkké textílie, ktoré dizajn interiéru v štýle zútulňujú a spríjemňujú. Najčastejšie sa zavádzajú prikrývky s tlmenými, sivými alebo béžovými farbami.

Kuchyňa a jedáleň v industriálnom štýle podkrovného bytu

Podkrovné kuchyne sú miestami, kde vládnu jednoduché formy. Viditeľná je obrovská funkčnosť každého z prvkov. Skrinky sú vyrobené z dreva alebo dosky v odtieni a dezéne prírodného dreva, doplnkové prvky sú z kovu. Modernými verziami tohto štýlu môže byť nábytok vyrobený v odtieňoch čiernej, šedej alebo bielej.

K podkrovnému štýlu patria aj kovové stoličky a kovové barové stoličky pri kuchynskej linke. Vďaka tomu bude byt pôsobiť stroho, preto sa oplatí zatepliť aranžmán doplnkami. Drevené stoličky a stoly s kovovými nohami sú ako stvorené do jedální.

Podkrovná kuchyňa pozostáva hlavne z doplnkov. Vzhľadom na to, že štýl podkrovia je funkčnosť a jednoduchosť použitia, často sa umiestňujú vešiaky, police a háčiky, na ktorých je zavesené kuchynské vybavenie.

Spálňa v štýle podkrovia

Podkrovný loftový štýl prenikol aj do spálne, takže v tomto štýle možno zariadiť prakticky akúkoľvek miestnosť. Aký je podkrovný loftový štýl v spálni? Povrchová úprava je podobná ako u ostatných miestností: vážnosť a viditeľné prvky konštrukcie budovy sú mimoriadne dôležité.

Miesto na spanie sa často nahrádza paletovou konštrukciou, na ktorej je umiestnený pohodlný, hrubý matrac. Paletové postele pripomínajú strohosť a postindustriálnu genézu podkrovného štýlu. Aranžmán je v takomto interiéri doplnený nábytkom z dreva a kovu. Osvetlenie je ako závesná lampa, tak aj malé lampičky pri posteli. Používajú sa aj lampy na šnúrach vo forme svetielok.

Podkrovný štýl v kúpelni

Podkrovný štýl môžete zaviesť aj do kúpeľní. Vsaďte na sivú a konzistenciu v aranžmáne. Loft štýl miluje predmety, ktoré vyzerajú ako ohlodané zubami času, a preto je potrebné zvoliť si kovové drezy, čierne batérie a armatúry, kovové koše na bielizeň a čisté uteráky.

Veľké zrkadlá sú dôležité a mali by byť zavesené nad umývadlom bez akéhokoľvek dodatočného rámu alebo príslušenstva. Osvetlenie by malo pozostávať z prvkov, ktoré pripomínajú továrenské svetlomety alebo svietidlá – sú vhodné ako závesné svietidlá, tak aj nástenné svietidlá.

 

Zhrnutie - predstavte podkrovie svojmu interiéru

Podkrovný štýl poteší a dodá interiérom úžasný charakter. Interiér sa stáva jedinečným a veľmi funkčným, ako aj pohodlným na používanie. Loftový štýl miluje priestor, takže je ťažké ho dobre usporiadať na mieste, ktoré nie je priestranné. V menších priestoroch však môžete použiť mäkký interiér podkrovia - takéto aranžmány a podkrovia nebudú plne odrážať ducha industriálneho štýlu, ale môžu byť pôsobivé a rovnako rozkošné.

 


 

Inšpirujte sa!!!

 

Interiér v štýle boho – spoznajte najhorúcejší trend sezóny!


Interiéry v eklektickom štýle - dizajn plný protikladov


Spôsob na moderný a štýlový aranžmán? Boxový nábytok do obývačky, spálne, kancelárie!

Späť