Interiéry v eklektickom štýle - dizajn plný protikladov

31.08.2022

Eklektický štýl v interiéroch sa stáva čoraz obľúbenejším. Umožňuje kombinovať prvky, ktoré do seba na prvý pohľad úplne nepasujú. Eklekticizmus je umenie spájania rôznych štýlov. Na rozdiel od zdania je to náročná úloha. Eklekticizmus, spájanie konvencií a štýlov je znakom našej doby a mimoriadne módnym trendom.

Máme radi toľko vecí a chceli by sme ich mať! Prečo sa teda obmedzovať na jednu estetiku, keď môžeme mať zo všetkého trochu? O tom je eklektický štýl!

Nemyslite si však, že stačí vedľa seba postaviť pár náhodných kúskov nábytku, každý z inej rozprávky a hneď bude krásne. Je to o niečo náročnejšie, ale oplatí sa to vyskúšať, pretože konečný výsledok – eklektické interiéry – stokrát odmení všetko naše úsilie!

Máte moderný sektorový nábytok a doplnky, ktoré vytvárajú totálny mix štýlov? To je skvelé! Vďaka nim zariadite jedinečné a funkčné izby. Čím sa vyznačujú eklektické interiéry, na čo sa oplatí staviť a čomu sa radšej vyhnúť? Poradíme!

 

Sektorový nábytok- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Eklektický štýl v interiéroch - krátka história

2. Charakteristické črty v eklektickom štýle

3. Eklektický štýl doma je vynikajúcou voľbou pre všetkých

4. Eklektický interiér - aké doplnky potrebuje?

5. Eklektický štýl v malom byte – ako ho predstaviť?



 

Eklektický štýl v interiéroch - krátka história

Eklektický štýl - čo to vlastne je?

Prvá asociácia pripomína akúkoľvek kombináciu prvkov, a to ako z hľadiska štýlu, tak aj farby. Nie je to však vhodná definícia tohto štýlu, prinajmenšom preto, že – hoci sa vyznačuje voľnosťou a svojvôľou – všetky prvky by mali mať nejakého spoločného menovateľa.

Spájate si eklektický štýl s novým fenoménom?

Preto stojí za to vedieť, že tento pojem bol známy už ... v staroveku. Vtedy sa však takto označovalo spojenie rôznych prúdov vo filozofii. Čo sa týka interiérového dizajnu, eklekticizmus funguje už od 19. storočia. V skutočnosti bol v prvých desaťročiach eklektický štýl podľa definície akoukoľvek zmesou rôznych štýlov. V dvadsiatom storočí sa však tento problém zmenil. Aby ste sa vyhli pocitu chaosu a náhodného spájania prvkov, oplatí sa staviť na leitmotív, ktorý bude tvoriť 60 – 70 % aranžmánu.

 

Charakteristické črty v eklektickom štýle

Pre eklektický štýl je charakteristické, že kombinuje rôzne štýly – často aj také, ktoré sa k sebe zdanlivo vôbec nehodia. Nejde však o zhluk náhodného nábytku, materiálov a doplnkov. Všetko by malo byť premyslené a vytvárať určitý ucelený celok. Aby ste sa vyhli dojmu chaosu a náhodnosti, stojí za to zvoliť si určitú tému.

Základné farby v eklektickom štýle

Eklektický štýl popiera všetky štandardy a schémy. Takže v podstate neexistujú žiadne pevné farby. Je však potrebné venovať pozornosť skutočnosti, že základné farby sú pomerne konzistentné. Vďaka tomu sa vyhnete dojmu chaosu.

Eklektický štýl - doplnkové farby

Doplnkové farby môžu súvisieť so základnými farbami a môžu k nim kontrastovať. Najdôležitejšie je, aby farby k sebe ladili.

Eklektický interiér - materiály

To isté platí pre materiály. Kombinovať teplé drevo so studenými, surovými tehlami alebo kovom? Samozrejme! Rovnako ako v prípade farieb, aj tu je dobré starostlivo a dôsledne vyberať materiály, ako aj zvoliť ten dominantný.

Vzory v eklektickom interiéri

V tomto štýle sú povolené všetky vzory! Koberec s aztéckymi vzormi a dlaždice v geometrických, farebných vzoroch na stenách? Absolútne, pokiaľ sa v tomto prípade dodržiava konzistencia a vzory sa nebudú miešať.

Eklektický štýl v interiéroch - pre koho je vhodný?

Eklektické interiéry majú veľa výhod, a preto - aj veľa nasledovníkov. Eklektický život nie je nikdy nudný! Veľa sa v ňom deje, ide o kombináciu rôznych štýlov, no ak sú prvky výbavy starostlivo vyberané, nevzniká chaos.

 

Nábytok do obývačky- Merkury Market

 

Eklektický štýl doma je vynikajúcou voľbou pre všetkých, ktorí:

  • Radi experimentujú – žiadny iný štýl interiérového dizajnu im neposkytne toľko možností ako práve eklektický. Moderná sedačka na koberci videnom v starožitnom bazáre? Veľká, dvestoročná keramická váza pri tehlovej stene? Nenájdete dva rovnaké alebo dokonca podobné eklektické interiéry!

  • nemáte radi monotónnosť - tlmený škandinávsky alebo moderný štýl je pre vás nudný a príliš jednoduchý? Experimentujte s eklektickým štýlom - tu nie je reč o nude a monotónnosti;

  • majú radi časté zmeny - stačí zmeniť jeden z prvkov a dať miestnosti nový charakter. Rýchlo, efektívne a ... za centy;

  • nemajú radi schémy – a tieto určite nepoznajú eklektický štýl. Kombinujte, čo sa vám páči – len s citom!

 

Eklektický interiér - aké doplnky potrebuje?

Eklektický interiérový dizajn nemá rád schémy. V modernom interiéri preto neexistuje univerzálny recept na to, ako by sa mal interiérový dizajn v eklektickom štýle doplniť doplnkami. Eklektický interiér má rád nenápadné kombinácie a jasné akcenty, ktoré je najjednoduchšie zdôrazniť prostredníctvom:

  • police a regály na stenách - sivé, dokonca oceľové steny v industriálnom štýle, s drevenými policami a regálmi, prevzaté priamo zo sekcie "klasický interiérový dizajn"? Áno!

  • lampy - je v jedálni moderný alebo klasický stôl? Zaveste nad neho továrenské svietidlo priamo z industriálneho interiéru. Máte vo svojej obývačke modernú obývaciu izbu? Zvyšok nepochybne spríjemní osvetlenie v klasickom štýle, akým je krištáľové svietidlo;

  • koberce - farebný koberec kúpený v starožitníctve bude perfektným doplnkom k zariadeniu obývačky, ktorej leitmotívom je moderný až futuristický štýl. Farby a vzory koberca zjemnia prísnosť farieb a jednoduché formy a dodajú interiéru nádych útulnosti.

 

Nábytok do kancelárie- Merkury Market

 

Eklektický štýl v malom byte – ako ho predstaviť?

Eklektický byt v paneláku sa môže zdať veľmi náročný na usporiadanie kvôli obmedzenému priestoru. Eklektický štýl v malom byte je však celkom správny. V tomto prípade stavte na minimalizmus, svetlé farby a svetlý nábytok.

Aby ste si zariadili byt v eklektickom štýle, oplatí sa zhromaždiť svoj nábytok a doplnky na jednom mieste alebo si prezerať online inzeráty či aukcie, kde nájdete pútavé či zaujímavé predmety. Okrem toho – platia všetky ostatné pravidlá, či skôr úplná sloboda aranžovania, charakteristická pre eklektický štýl.

Všetky metódy sú povolené, pokiaľ neuberajú povrch: ani opticky, ani realisticky. Je jasné, že by ste sa mali vyhýbať miešaniu estetiky, ktorá sa k sebe nehodí, ako napríklad rustikálny s futuristickými doplnkami. Je dôležité, aby tam nebolo príliš veľa kontrastných prvkov.

Eklektický štýl ponecháva veľa priestoru pre dizajnérsku fantáziu a kreatívne kombinovanie prvkov z rôznych, zdanlivo nespojiteľných svetov.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Svetlé podlahové panely - do ktorých interiérov sa hodia? Svetlé panely - nápady na usporiadanie


Aký nábytok do obývacej izby v škandinávskom štýle? Perly škandinávskeho štýlu


Ako koberec vyprať, vyčistiť a osviežiť? Osvedčené spôsoby

Späť