Musí byť nábytok v obývačke rovnaký? Zistite, ako skombinovať nábytok v obývačke!

02.12.2022

Žijeme v časoch, kedy meniace sa trendy a novinky módneho sveta výrazne ovplyvňujú to, ako si zariaďujeme interiéry a čím sa obklopujeme. Smery, ktoré nám móda udáva už dlho, sú ako smerovky, ktoré ochotne sledujeme.

Doterajšie trendy nám ponúkali monotematické štylizácie, v ktorých nábytok a zariadenie tvorili súvislý celok. V poslednej dobe pozorujeme úplný odklon od tohto trendu. Svet interiérového stylingu ovládol akýsi „miš-maš“.

Aranžmány využívajúce neprehliadnuteľné kombinácie nábytku, vzorov a farieb sa stali skutočným hitom sezóny. Eklekticizmus je štýl, ktorý v súčasnosti zaujal trh a ponúka mimoriadnu rozmanitosť a dôraz na farebný akcent.

Ak ste zvedaví, ako skombinovať zdanlivo úplne nekompatibilné prvky na vytvorenie dizajnérskej štylizácie, a na čo by ste mali zameriavať svoju pozornosť pri výbere nábytku, prečítajte si článok. Naši špecialisti navrhujú, ako zariadiť priestor obývacej izby pomocou nábytku z rôznych kolekcií.

 

Sedačky- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Rôzne odtiene dreva v usporiadaní obývacej izby

2. Eklektický štýl - módny "miš-maš" v obývacej izbe

3. Nábytok do obývačky nemusí byť rovnaký!

4. Dekorácie, doplnky a detaily v eklektických interiéroch



 

Rôzne odtiene dreva v usporiadaní obývacej izby

Nábytok z dreva je stále v popredí najobľúbenejšej voľby pri zariaďovaní rôznych interiérov. A niet sa čomu čudovať, drevené nábytkové zostavy robia interiér jedinečným, teplým, útulným a rodinným...

Ako skombinovať rôzne kusy nábytku v eklektickej obývačke?

Ako východiskový bod môžete vziať farebný akcent. Drevený nábytok v rôznych farbách bude pôsobiť a dokáže vytvoriť skutočne zaujímavý interiér. Vsadiť môžete na výber nábytku z rôznych druhov dreva. Ku štylizovanej komode z orechového dreva bude napríklad dokonale ladiť dubový konferenčný stolík.

Tlmené farby bukového dreva je možné prelomiť prvkami jaseňového dreva. Oplatí sa vyskúšať a pohrať sa s aranžmánom. Koniec koncov, eklekticizmus je druh hry s formou, farbou a textúrou.

Spoločný akcent rôznych prvkov

Stojí za to hľadať jeden spoločný prízvuk, ktorý bude dôsledne spájať všetky prvky. Môžu to byť napríklad klasické úchytky alebo úchytky v tvare gombíkov. Aj keď v origináli má každý kus nábytku inú, nič nestojí v ceste ich výmene za identické.

Tento jednoduchý postup spôsobí, že sa rôzne štýly nábytku spoja do jedného súvislého celku. Môžeme sa rozhodnúť aj pre výmenu nábytkových nožičiek. Spoločným prvkom je osvedčené riešenie, ktoré spája nábytok, ktorý je usporiadaný tak trochu na princípe kontrastu.

 

Nábytok do obývačky- Merkury Market

 

Eklektický štýl - módny "miš-maš" v obývacej izbe

Podľa definície eklekticizmus kombinuje prvky dekorácie patriace do rôznych, nesúvisiacich štýlov. V týchto kombináciách je určité čaro, ktoré nás núti voliť neprehliadnuteľné riešenia. Eklektický štýl si však vyžaduje intuíciu a dobrý vkus. Medzi dizajnovým aranžmánom a gýčom je veľmi tenká hranica. Neexistuje ani jedno zlaté pravidlo, ktoré by zaručilo vydarený styling.

Obývacia izba usporiadaná v eklektickom štýle je úplným odklonom od jedného štýlu. Pokojné, harmonické kombinácie, na ktoré nás škandinávsky štýl navykol, sú úplným protikladom eklekticizmu. Tu vládne rozmanitosť. Všetky prvky v miestnosti na prvý pohľad vyzerajú, ako keby spolu nepasovali. Pre prvky podobného štýlu tu nie je miesto. Na tento zdanlivý chaos však existuje spôsob.

Obývačka plná rôzneho nábytku a pestrofarebných kresiel, pohoviek a sedačiek, prekypujúca životom, radosťou a jedinečnosťou, je to čomu sa hovorí eklekticizmus v plnom znení.

 

Nábytok do obývačky nemusí byť rovnaký!

Pri hľadaní nábytku na usporiadanie priestoru eklektickej obývačky by ste mali zabudnúť na hotové zostavy. Obývacie steny, zostavy a nábytok nechajme v systémoch pre iné štýly. Celý interiér by mal spájať a kombinovať rôzne štýlové svety a navyše to robiť tak, aby spolu ladili.

V každej eklektickej obývačke si nájdu svoje miesto drevené komody, pokiaľ možno mierne zastarané, skrine s rôznofarebnými čelami, pohodlné čalúnené stoličky s rôznym čalúnením, pletené prútené kreslá čalúnené vzorovanými vankúšmi ale aj stoly so sklenenou doskou, ktorá dodá interiéru nádych modernosti. Nezabudnite na to, že jednotlivé prvky nemusia štýlovo ladiť, majú vytvárať aranžmán a funkčný celok.

Ak sa rozhodnete pre len jeden veľmi efektný akcent v stylingu, napríklad aj v podobe krásnej štylizovanej vitríny, zvyšok nábytku môže byť o niečo vyváženejší. Nezabúdajte, že určitým determinantom usporiadania obývačky by mala byť farba – respektíve jej nesamozrejmé kombinácie.

Na dosiahnutie zaujímavého efektu môžete použiť rôzne druhy čalúneného nábytku, len nie z rovnakej série. Rôzne tvary, materiály čalúnenia, farby a textúry zdôraznia nesamozrejmý charakter eklektickej obývačky.

 


Tip!
Pri rozhodovaní o rôznych farbách nábytku sa vám oplatí staviť na steny v rovnakej farbe. Tlmené pozadie bude dokonalým základom celej štylizácie.


 

Dekorácie, doplnky a detaily v eklektických interiéroch

Dôležitým prvkom každého aranžmánu sú dekorácie, detaily a doplnky. Niektorí stylisti tvrdia, že dávajú tento jedinečný charakter každému interiéru. Nie je tomu inak ani v prípade eklektických štylizácií. Aj tu záleží na detailoch. Okrem toho sú povinnou súčasťou dekorácie.

Rovnako ako nábytok, ani doplnky by nemali byť v rovnakom štýle a farbe. V závislosti od konkrétnych preferencií môžete staviť na štýlové vzorované závesy, farebné vankúše, sofistikované detaily, ktoré zdôrazňujú charakter a zároveň spájajú eklektné usporiadanie obývačky.

 

Nábytok do obývačky- Merkury Market

 

Snažte sa experimentovať a kombinovať nábytok v rôznych štýloch. Eklekticizmus je zábava a pozeranie sa na svet s rezervou. Priestor, ktorý vytvoríte, má byť vašim kráľovstvom a vy sa v ňom máte cítiť príjemne a pohodlne.

Ak si hľadáte nábytok, ktorý vám pomôže zariadiť interiér obývačky, kuchyne, jedálne či obývačky v eklektickom štýle, určite navštívte náš kamenný alebo internetový obchod.

Moderná webová stránka vám umožní nakupovať rýchlo a pohodlne z domu!

 


 

Inšpirujte sa!

 

Zistite viac o trendoch nadchádzajúcej sezóny! Usporiadanie obývacej izby v štýle podkrovia s nábytkom Haruki


Zariaďujeme obývaciu izbu v paneláku - sprievodca v 3 krokoch


Útulné a pohodlné - vyberáme spálňový nábytok

Späť