Módne stropné kazety - moderné aranžmány

30.10.2022

Stropné kazety spájajú mnohých ľudí s predchádzajúcou érou interiérového dizajnu. Ale zbytočne! Moderná stropná kazeta je produkt, ktorý dokáže výrazne zmeniť usporiadanie, vďaka čomu bude dizajn miestnosti pôsobiť zaujímavejšie a oveľa estetickejšie.

Kazety čoraz častejšie nahrádzajú zavesený strop alebo napínací strop – je to lacnejšia alternatíva, oveľa jednoduchšie sa inštalujú a dajú sa použiť takmer všade.

 

Obklady- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Ako vyzerajú moderné stropné kazety?

2. Čo sú to trojrozmerné kazety?

3. Čo môžu mať kazety spoločné so zaveseným stropom?

4. V akých usporiadaniach možno použiť stropné kazety?

5. Ako je možné umiestniť kazety na strop?

6. Prečo sa oplatí zaujímať sa o zriaďovanie kazetových stropov?


 

Ako vyzerajú moderné stropné kazety?

Krásne stropné kazety v modernom prevedení sú produkty, ktoré dokážu naozaj potešiť. Môžu mať rôzne veľkosti, ale najčastejšie je plocha jednej kazety menšia ako meter štvorcový. Sú vyrobené z polystyrénu alebo iných umelých materiálov, vďaka čomu sú ľahké a pri umiestnení na strop neopadávajú.

Módne kazety sú produkty, ktoré dokážu zaujať vzorom či farbou. Vďaka rôznorodosti sa dajú použiť v rôznych štýloch interiéru a v rôznych miestnostiach. Obľúbené sú ako klasické, biele kazety, tak aj veľmi moderné výrobky v čiernej, hnedej, striebornej ako aj zlatej farbe. Dokážu imitovať aj drevené dosky, betón či omietku.

 

Sedačky- Merkury Market

 

Čo sú to trojrozmerné kazety?

Jedinečnou alternatívou kaziet sú trojrozmerné kazety, známe aj ako 3D kazety. Ich povrch nie je hladký, vyčnievajúce prvky a tieň, ktorý vrhajú, vytvárajú silný trojrozmerný efekt. Pomocou takýchto výrobkov môžete pridať usporiadaniu dynamiku. Vhodné vzory 3D kazety je možné použiť v klasickom aj modernom interiéri. Ak chcete oživiť svoj dom alebo byt, 3D kazety budú na rozdiel od klasických, skvelým riešením.

Každý deň sa na trhu objavujú nové produkty a vynaliezavosť dizajnérov môže potešiť. Stropné kazety už dávno nie sú indikátorom nemódy či obyčajného gýča – práve naopak, stali sa žiadaným prvkom v interiéroch, využívajú ich profesionálni interiéroví dizajnéri a získavajú si čoraz väčšiu obľubu.

 

Čo môžu mať kazety spoločné so zaveseným stropom?

Závesný strop môže byť konštruovaný tak, že na konštrukcii nie sú správne narezané kusy hladkých sadrokartónových dosiek, ale sú tam umiestnené atraktívne kazety. Vďaka tomu je celý strop výrazne atraktívnejší. V takomto usporiadaní bude bodové osvetlenie vyzerať krásne, najmä správne rozmiestnené svietidlá s LED svietidlami v strede.

Takéto riešenie nachádza uplatnenie v módnych interiéroch nielen v súkromí, ale aj v moderných kanceláriách, kozmetických salónoch, módnych štúdiách či v priestoroch prosperujúcich svetových firiem.

 

V akých usporiadaniach možno použiť stropné kazety?

Stropné kazety sú v súčasnosti vzhľadom na rozmanitosť dostupnú na trhu, vhodné pre takmer každý interiér a štýl interiéru. Módne aranžmány s kazetami môžu potešiť a správny výrobok podčiarkne jedinečný charakter daného interiéru.

Pri tradičnom usporiadaní môžete použiť biele kazety - zdôrazní to tradičný charakter miestnosti. Na takýchto miestach skvele fungujú dekoratívne kazety. Kraľujú floristické motívy či prelínajúce sa línie. Jemné, filigránové ozdoby sa dajú kombinovať najlepšie do veľkých dekorov a vyzerajú skvele v klasických priestoroch.

Na druhej strane, moderné aranžmány môžu byť kráľovstvom minimalistických vzorov a geometrických motívov. Módne sú kruhy, línie či jemné vlny. 3D kazety sa často používajú na zdobenie moderných stropov, ktoré robia interiér dynamickým a zaujímavým. V modernom aranžmáne sa neobmedzuje len na bielu – kazety majú atraktívne, často veľmi výrazné farby, použité sú čierne, hnedé alebo zlaté stropné kazety. Čierne a zlaté modely sú ideálne pre stropy v glamour obývacej izbe, kde zdôrazňujú eleganciu a nádheru tohto štýlu interiéru.

 

Ako je možné umiestniť kazety na strop?

Pri usporiadaní stropu z kaziet si môžete vybrať nielen zaujímavé vzory a farby, ale aj spôsob ako zaujímavo usporiadať tieto produkty. Najobľúbenejším spôsobom usporiadania kaziet je v tomto prípade - pokryť nimi celý strop. Táto možnosť sa používa pre tradičné aj moderné interiéry. Prekrytie celého stropu kazetami vytvorí zaujímavý povrch. V takomto usporiadaní je dobré na stenu inštalovať prídavnú lištu hneď vedľa povrchu stropu. Tým sa miestnosť opticky zväčší a strop bude pekne dokončený.

Ďalším spôsobom, ako usporiadať kazety, je prilepiť ich len na určitú časť stropu. Napríklad rámy kaziet sa používajú tak, aby stredová časť zostala hladká a neporušená. Tento spôsob aranžovania bude fungovať v malej kuchyni, kúpeľni alebo obývačke, kde má byť hlavnou ozdobou stropu luster. Kazeta potom nebude najdôležitejším prvkom stropu, ale strop zostane pekne a neobvykle zdobený.

Vo veľkých obývacích izbách, jedálňach alebo honosných reprezentatívnych miestnostiach, najmä v klasickom štýle, sa často používa jediná kazeta v mieste, kde je na strope namontovaný ozdobný závesný luster. Takáto kazeta je často kruhová a nazýva sa rozeta. Zdôrazňuje krásu lustra a zároveň skrýva miesto, kde je lampa inštalovaná. Upevnenie je neviditeľné a strop zostáva krásny a neobvykle zdobený. V prípade honosných lámp a lustrov to platí, no už to nie je taký zaujímavý nápad, keď prídu na rad menšie svietidlá alebo LED svietidlá.

 

Obklady- Merkury Market

 

Prečo sa oplatí zaujímať sa o zriaďovanie kazetových stropov?

Veľká ponuka kaziet a rastúci záujem o tieto produkty neprichádza z ničoho nič - tieto jedinečné dekoratívne výrobky dodávajú interiéru nevšedný charakter. O kazety sa oplatí zaujímať, pretože výrobky sú mimoriadne estetické, majú aj svoje praktické stránky.

Kazeta v prvom rade skryje prípadné nedostatky podhľadov v miestnosti. Vďaka kazetám ľahko skryjete nerovnosti, praskliny či škvrny. Ich inštalácia je oveľa jednoduchšia ako omietka. Oplatí sa investovať do takých modelov, ktoré sú plne umývateľné, vďaka čomu sa dom či byt bude oveľa jednoduchšie udržiavať v čistote.

Mnohé kazety sú produkty, ktoré sa dajú premalovať. Je preto jednoduché miestnosti osviežiť pri zachovaní štýlových dekorácií. Kazeta je dobrý nápad aj tam, kde býva často znečistený strop - nízka cena výrobku, jednoduchá montáž a demontáž a možnosť čistenia a lakovania uľahčí umývanie, natieranie alebo aj výmenu poškodenej kazety.

Stropná kazeta je produkt určený hlavne na stropy, no nič nebráni jej využitiu aj ako nástenné dekorácie v interiéri. Steny budú zdobené originálnym spôsobom. Bytové dekorácie nástenných panelov oživia interiér a budú alternatívou k tapetám.

Späť