Moderné podlahové krytiny - vyberte si tie ktoré vám najviac vyhovujú

15.08.2022

Ak sa rozhodnete zariadiť nový byt alebo plánujete zmenu dizajnu interiéru vášho domova, určite budete čeliť neľahkej voľbe ohľadom usporiadania podlahy. Na podlahu si doma môžete dať dlažbu, parkety či panely, ale aj kobercovú podlahovú krytinu. Môže to byť PVC alebo kobercová krytina - líšia sa úrovňou pohodlia, vzhľadu, odolnosti a jednoduchosti čistenia.

Kobercová krytina môže byť tiež skvelým riešením, keď podlahy potrebujú renováciu a chýba vám na to čas a peniaze. Takže keď hľadáte spôsob, ako dokončiť podlahy kobercom, prejdite na porovnanie produktov hodné pozornosti a prečítajte si tento článok!

 

Moderné podlahové krytiny - vyberte si tie ktoré vám najviac vyhovujú

 


V tomto článku:

1. Umelé krytiny - linoleum na podlahe a vinylové podlahy

2. Kde budú PVC podlahy fungovať?

3. Kobercové krytiny

4. Kobercová podlahová krytina – prečo sa oplatí ju vyberať?

5. Kobercové krytiny – lepšie umelé alebo prírodné?

6. Umelé kobercové rúno

7. Prírodné kobercové rúno



 

Umelé krytiny - linoleum na podlahe a vinylové podlahy

V minulosti boli umelé podlahové krytiny obľúbené len kvôli cene a žiaľ, vizuálne nezaujali. Našťastie, dnešné krytiny na rozdiel od minulých vyzerajú oveľa lepšie. Imitujú rôzne vzory a farby, často glazúry a dokonca aj drevo. Vinylová podlaha opäť získava na popularite, aj keď už nie je taká lacná.

Pružné PVC podlahy vyrobené z polyvinylchloridu sa v súčasnosti označujú ako vinylové panely. Takéto podlahy sú zaujímavou alternatívou ku kobercom a podlahovým panelom. Široká škála vzorov a dostupných farieb vám umožňuje použiť ich v akejkoľvek miestnosti v dome.

Umelé krytiny sú nepochybne pevným a veľmi odolným riešením, to znamená, že sú tiež odolné voči rôznym poveternostným vplyvom. Okrem toho sa elastické podlahové krytiny veľmi ľahko čistia a nedeformujú sa pôsobením vlhkosti.

 

Kde budú PVC podlahy fungovať?

Pri hľadaní dokonalého riešenia pre podlahu v kúpeľni alebo v kuchyni sa oplatí si vybrať PVC podlahové krytiny. Vyznačujú sa predovšetkým nízkym oderom a výnimočnou odolnosťou proti vlhkosti. Vinylová podlaha je nehorľavá a odpudzujúca nečistoty. Široký výber vzorov uľahčuje ich nájdenie v moderných interiéroch.

PVC podlaha imitujúca dlažbu bude vyzerať atraktívne v akomkoľvek aranžmáne. V predsieni môžete použiť aj vinylovú podlahu imitujúcu dlažbu. Krytina imitujúca betón sa bude skvele hodiť do surových industriálnych alebo podkrovných interiérov. Plastová krytina imitujúca drevo pripomína podlahové panely. V tomto prípade bude fungovať v každej miestnosti.

Flexibilná PVC podlaha vďaka svojej odolnosti a modernému vzhľadu nájde uplatnenie aj v obývačke, spálni, detskej izbe alebo kancelárii. Ktoré farby tu budú fungovať najlepšie? V tomto type izieb nájdete výrobky imitujúce drevo a jednofarebné koberce. Z hľadiska usporiadania vás môže obmedzovať len vaša fantázia.

 

Kde budú PVC podlahy fungovať?

 

Kobercové krytiny

Okrem už popísaných flexibilných PVC krytín existujú kobercové krytiny, ktoré sú mimoriadne pohodlné na používanie. Kobercové podlahy sa zvyčajne skladajú z troch vrstiev a to podkladu, rúna a osnovy. Každý z týchto prvkov má inú dôležitú funkciu. Podklad je spodná strana, osnova je nosný materiál a rúno určuje vzhľad a úžitkové vlastnosti danej podlahovej krytiny.

Výberom takýchto podlahových krytín do vášho domova je možné zamaskovať prípadné nedostatky parkiet, prekryť nemoderné dlaždice a zároveň vytvoriť ideálne podmienky pre vysoko komfortný pohyb na nich. Pripomínajú koberec, no odborná inštalácia a upevnenie na stenu ich robí stabilnejšími. Krytiny nie sú riešením len pre dom a byt. Kancelárske podlahové krytiny sú totiž na pracoviskách stále veľmi obľúbené.

 

Kobercová podlahová krytina – prečo sa oplatí ju vyberať?

Koberce sú vďaka svojej mäkkosti ideálne do všetkých miestností, kde by ste mali zabezpečiť útulnú atmosféru. Veľmi dôležitou vlastnosťou kobercov v porovnaní s iným typom krytín je to, že interiéry zútulňujú. Takáto mäkká podlaha je veľmi príjemná na dotyk, ale tiež teplá. S radosťou po nej môžete chodiť naboso. Tlmí aj zvuky krokov, takže zvuk nebude rušiť váš relax ani spánok.

Koberec na celej ploche umožňuje podlahe jednotnosť, čo sa často hodí pri vytváraní odvážneho usporiadania priestoru. Kobercové krytiny izolujú chlad od podlahy a absorbujú pády. Vďaka tomu sú ideálnym miestom na hranie pre deti, takže sú ideálnym riešením aj do detských izieb. Deti milujú teplo a výnimočnú mäkkosť kobercov. Vďaka veľkej škále farieb si môžete vybrať vzory aj podľa záujmu detí.

 

Kobercové krytiny – lepšie umelé alebo prírodné?

Rúno je základom každého koberca. Pri výbere, aký koberec si domov zaobstarať, určite je potrebné dbať na jeho typ. Ide o delenie na umelé a prírodné kobercové krytiny.

 

Umelé kobercové rúno

Najpopulárnejšie sú modely vyrobené z umelých vlákien. Môže to byť nylon, akryl alebo polypropylén. Dnes sa najčastejšie používajú pri výrobe podlahových krytín, ale aj kobercov a behúňov. Umelé vlákna a ich zloženie sa vyznačujú vysokou životnosťou a odolnosťou proti mechanickému poškodeniu, oderu a deformácii. Vďaka tomu sa umelé rúno perfektne hodí na kobercové krytiny v chodbách, obývačkách či schodiskách. Sú dobré aj na podlahy určené na kancelárske krytiny, pretože sú najodolnejšie voči nečistotám a dajú sa ľahko udržiavať čisté.

Umelé rúno je nehorľavé, čo znamená, že riziko požiaru v prípade požiaru je oveľa nižšie. Taktiež neabsorbuje vlhkosť, čo je dôležité na miestach vystavených kontaktu s vodou. Tieto podlahové krytiny neabsorbujú prach a mikroorganizmy, preto sa odporúčajú do miestností s alergiami. Umelé rúno ľahko asimiluje farby, čo umožňuje vytvárať množstvo produktov vo veľmi širokej škále farieb.

 

Umelé krytiny - linoleum na podlahe a vinylové podlahy

 

Prírodné kobercové rúno

Prírodné podlahové krytiny môžu byť vyrobené z materiálov rastlinného pôvodu. Medzi ne patria predovšetkým tie najobľúbenejšie – sisal a bavlna. Skvelé vlastnosti majú aj krytiny na živočíšnej báze – ovčia vlna a ťavia vlna. Sú príjemné na dotyk a veľmi dobre izolujú.

Ďalším druhom prírodného vlákna je čoraz obľúbenejšia morská tráva. Je extrémne odolná, ale aj veľmi tuhá. Preto je nevhodná na miesta, kde chodíte naboso. Ak vám záleží na rôznych vlastnostiach viacerých druhov materiálov, ľahko si vyberiete zmesové vlákna pripravené výrobcami pre zákazníkov.

Bavlnené a vlnené koberce môžu spôsobovať alergie a nie sú vhodné pre alergikov. Je dôležité vybrať si na zem podložku, kde bude podlahová krytina. Juta bude dobre fungovať s podlahovým kúrením. Napríklad kaučuk bude dobrý na betón. Plstená podložka je univerzálna.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Plávajúce podlahy - 5 dôvodov, prečo by ste ich mali mať


Podlahové parkety - vyberte perfektné riešenie pre vás


Doska Barlinek - montáž drevenej podlahy

Späť