Matné alebo lesklé? ktoré čelá sú lepšie pre kuchynský nábytok?

22.09.2022

Kuchynský nábytok je zvyčajne dokončený dvoma spôsobmi - lesklý alebo matný. Vďaka vhodnej povrchovej úprave bude kuchynský nábytok vyzerať krajšie a vnesie do kuchyne ten správny štýl interiéru. V niektorých prípadoch bude matný nábytok pôsobiť lepšie a v iných naopak - lakované čelá vo vysokom lesku budú presne tým, čo poteší každého.

Ako si vybrať správnu verziu? Kde je ktorý model lepší? Pozrite sa s nami!

 

Kuchynské linky- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Kuchynské čelá - najdôležitejší prvok kuchynského nábytku

2. Lesklá kuchyňa

3. Kde sú vhodné lesklé čelá na kuchynskú linku?

4. Matné kuchynské čelá - matná kuchynská linka

5. Najkrajšie aranžmány s matnými prednými časťami

6. Čelá ideálne pre veľkú kuchyňu

7. Kuchynská linka pre malú kuchyňu

8. Prispôsobte čelá štýlu a rozmanitosti vašej kuchyne!

 



 

Kuchynské čelá - najdôležitejší prvok kuchynského nábytku

Kuchynské linky su výkladnou skriňou každej kuchyne a často mimoriadne dôležitým prvkom, vďaka ktorému má kuchyňa taký a žiadny iný charakter. Najdôležitejšími prvkami kuchynského nábytku sú čelá a kuchynské dosky. Vhodná úprava týchto prvkov zvýrazní daný štýl interiéru.

Čelá sa oplatí poriadne popozerať a vyberať s rozvahou – vďaka tomu sa vyhnete aranžérskym katastrofám a vytvoríte niečo výnimočné. Najobľúbenejšie povrchové úpravy skriniek v kuchyni sú lesklá alebo matná úprava. Lesklá aj matná predná strana kuchyne má svoje výhody aj nevýhody. Daná povrchová úprava bude tiež menej alebo viac vyhovovať danému štýlu interiéru do kuchyne.

 

Lesklá kuchyňa

Kuchynský nábytok s lakovanými čelami vo vysokom lesku sa stal hneď po predstavení mimoriadne obľúbený. Lesklý kuchynský nábytok často vytváral wow efekt, bol prekvapivý, zaujímavý a nezvyčajný. Častý výber týchto čiel znamená, že sú v súčasnosti dostupné v mnohých variantoch, čelá s vysokým leskom môžu mať rôzne farby.

Obľúbené je tmavé aj krémová ako aj biela lesklá. Veľkou výhodou lesklých predných dielov je ich účinnosť. Vysoký lesk je krásny, prekvapivý. O obľúbenosti lakovaných čiel rozhoduje aj to, že povrch čiel je hladký, čo uľahčuje čistenie. Je to dôležité, pretože lesklý povrch má často nepekné fľaky či odtlačky prstov, no v prípade lesklého nábytku bude čistenie oveľa menej náročné.

Lesklá kuchynská linka je laminovaným nábytkom pokrytým ďalšími vrstvami laku. Vďaka tomu ani vysoká intenzita používania neopotrebuje nábytok tak rýchlo. Lakované čelá sú odolnejšie voči mechanickému poškodeniu a dokonca aj voči UV žiareniu.

 

Kde sú vhodné lesklé čelá na kuchynskú linku?

Nábytok vo vysokom lesku je produkt, ktorý dokonale zapadne do moderných minimalistických interiérov. Lakované predné strany dodajú takémuto aranžmánu šmrnc a budú zaujímavým prvkom. Lakovaný nábytok dokonale odráža ducha moderných štýlov, a preto sa často používa v takýchto módnych aranžmánoch. V moderných aranžmánoch sa používa biela kuchynská linka aj tmavá kuchynská linka. Často sú kombinácie vytvárané na základe kontrastu – napríklad biele obklady na stene a tmavé lakované čelá vo vysokom lesku.

Pri kuchyniach s čiernou lesklou povrchovou úpravou však pamätajte, že na takýchto povrchoch sú dobre viditeľné odtlačky prstov, takže kuchynské čelá musíte často utierať. Lesklé čelá kuchyne sa oplatí vyberať aj kvôli trvácnosti vzorov a farieb. Spoločnou nevýhodou matnej povrchovej úpravy je rýchle vyblednutie farieb, s lesklými prednými dielmi nie sú až také veľké problémy - lakované predné strany nevyblednú, slnečné žiarenie tak neobťažuje, takže farby zostávajú dlho atraktívne a živé a aranžmán v miestnosti je nádherný.

 

Matné kuchynské čelá - matná kuchynská linka

MDF dosky, z ktorých sú čelá vyrobené, môžu byť ukončené aj v matnej povrchovej úprave. To isté platí pre čelá z masívneho dreva. Voľba matných čiel do kuchyne je predovšetkým rozhodnutím zachovať prirodzenú štruktúru dreva a tešiť sa z krásneho dekoru dreva. Matný povrch neodráža svetlo tak silno ako laminátové čelá.

Matný povrch je prirodzeným spôsobom povrchovej úpravy čiel vyrobených z prírodného dreva. Vďaka tomu sa môžete pochváliť viditeľnou kresbou a atraktívnou textúrou prírodného dreva. To je dôležité najmä vtedy, keď si vyberiete klasickejšie interiéry. Matný povrch neodráža svetlo, no odtlačky prstov na nich vidieť oveľa menej ako na lesklom povrchu.

 

Najkrajšie aranžmány s matnými prednými časťami

Keď si vyberáme predné strany v matnom povrchu, často volíme tlmenejšie aranžmány. Do klasickej kuchyne voľte matnú kuchynskú linku. Dodáva interiéru tradičnejší vzhľad, miestnosť sa stáva oveľa teplejšou a útulnejšou. Krásu matného nábytku by mali oceniť najmä tí, ktorí si vyberajú kuchyne v retro, vintage, vidieckom či rustikálnom štýle. Tieto štýly vyzerajú skvele s matnými kuchynskými prednými časťami. Krása matného nábytku môže zaujať aj fanúšikov škandinávskeho či provensálskeho štýlu.

 

Čelá ideálne pre veľkú kuchyňu

Pri zariaďovaní veľkej kuchynskej miestnosti stojíme pred voľbou - kúpiť matné alebo lesklé čelá? Veľká kuchyňa je miestom, kde si môžeme vybrať ktorúkoľvek z týchto povrchových úprav – zaujímavo tu bude vyzerať matná aj lesklá kuchyňa.

Vo veľkých miestnostiach bude lesklý aranžmán vyzerať dobre v minimalistickom štýle, zatiaľ čo matné skrinky sú možnosťou pre klasickejšie interiéry. Veľké kuchyne môžu byť usporiadané prakticky v akomkoľvek štýle. Mat a lesk budú príjemné.

Zaujímavosťou je, že tretím riešením je kombinácia matu a lesku. V takejto kuchyni sú horné skrinky kuchynskej linky povrchovo upravené v lesku a spodné v matnom, a naopak. Takýto kontrast je ideálny pre moderné izby.

 

Kuchynská linka pre malú kuchyňu

Do malej kuchyne sa oplatí použiť lesklé čelá. Hoci v matnom nábytku nevidieť odtlačky prstov, lesklé predné strany lepšie odrážajú prirodzené a umelé svetlo. Vďaka tomu je kuchyňa dodatočne osvetlená a presvetlená kuchyňa sa zdá byť väčšia, preto sa táto optická úprava odporúča najmä do malých miestností.

Lesklé predné strany kuchynskej linky sú tiež menej náchylné na poškodenie, ktoré je bežnejšie v stiesnených priestoroch. V malej kuchyni je lepšie zvoliť lesklý povrch a svetlé čelá. Tým sa interiér opticky zväčší. Vďaka tomu sa môžete rozhodnúť pre šikovné riešenie v usporiadaní malých priestorov.

 

Prispôsobte čelá štýlu a rozmanitosti vašej kuchyne!

Pri výbere kuchynských čiel je dobré kúpiť také, ktoré sa bude používateľom páčiť a bude sa hodiť ako veľkosťou miestnosti, tak aj zvolenému štýlu interiéru. Nábytok v rôznych povrchových úpravách môže v danej miestnosti vyzerať lepšie alebo horšie, preto je dobré rozhodnúť sa pre vizualizácie a poradiť sa s odborníkmi, najmä ak máte menej skúseností s aranžovaním.

 


 

Inšpirujte sa!!!

 

Kuchyňa s ostrovčekom - ako ju zariadiť?


Kuchyňa v provensálskom štýle - inšpirácia


Farba na kuchynský nábytok

Späť