Malá kuchyňa – šikovné riešenia. Zistite, čo vo funkčnom interiéri nesmie chýbať

29.11.2022

Usporiadanie malej kuchyne je zvyčajne veľmi problematické. Často, najmä v paneláku, sú kuchyne menšie v porovnaní so zvyškom miestností v byte. Tieto miestnosti sú navyše často náročné na usporiadanie, najmä keď máte dlhú úzku kuchyňu alebo máte kombináciu obývačky s kuchynským kútom.

Zariadiť malú kuchyňu je teda poriadna výzva, ktorá si vyžaduje dômyselné riešenia, pretože aj a možno najmä v malých miestnostiach musí byť usporiadanie zariadenia premyslené a funkčné. Je potrebné mať možnosť voľne sa pohybovať, pripravovať jedlá ale aj ich skladovať.

Zaujíma vás, ako zariadiť malú kuchyňu? Existuje niekoľko šikovných riešení, ktoré môžu byť pre vás skvelým nápadom s obmedzeným priestorom v kuchyni.

 

Nábytok do kuchyne a jedálne- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Usporiadanie malej kuchyne

2. Ako zariadiť malú kuchyňu - vybavenie skriniek

3. Ako zariadiť malú kuchyňu pomocou relingu

4. Úložný priestor v kuchyni – chytré riešenia skriniek

5. Skladacie stoly a posuvné ostrovčeky – šikovné spôsoby, ako získať priestor navyše

6. Malá kuchyňa - nábytok až po strop v jasných farbách



 

Usporiadanie malej kuchyne

Zariadiť malú kuchyňu je skutočná výzva. Malá kuchyňa je však miestnosť, kde bude vždy fungovať umiestniť skrinky vedľa seba a vytvoriť tak v kuchyni jednu líniu. V úzkej kuchyni bude najlepšie fungovať séria skriniek umiestnených na jednej strane miestnosti.

V prípade ak je malá kuchyňa obdĺžniková alebo štvorcová, najlepším riešením bude usporiadanie skriniek do tvaru písmena L. Pri usporiadaní nábytku pamätajte, že vždy musíte nechať priestor na voľný pohyb. Vzdialenosť medzi radmi nábytku alebo medzi stenou a nábytkom by mala byť aspoň 90 cm.

 

Kuchynské linky- Merkury Market

 

Ako zariadiť malú kuchyňu - vybavenie skriniek

Kuchynský priestor je miestom, kde je extra úložný priestor na prvom mieste. Základom dobre vybavenej malej kuchyne sú prehľadné a usporiadané skrinky a zásuvky na mieru. Najlepšie je použiť plnovýsuvné zásuvky a umiestniť do nich špeciálne navrhnuté vložky s delením, priehradkami a nádobami na voľné produkty.

Zásuvky sa vysúvajú až na doraz, ukážu celý obsah skrinky a uľahčia prístup k nej. Je to ideálne miesto na uloženie kuchynského príslušenstva potrebného na varenie. Skvelým nápadom sú aj stojace skrinky použité po celej výške, ktoré budú mať niekoľko zásuviek namontovaných pod jedným spoločným čelom.

Dizajnéri nábytku sa v súčasnosti predbiehajú vo vytváraní praktického nábytku určeného do do kuchyne v malých bytoch. Častým riešením sú skrine s posuvnými dverami alebo pohodlný nábytok s okenicami. Veľmi dobrým nápadom v malej kuchyni sú priestranné a pohodlné police zavesené na stene, kde môžete uložiť a vystaviť riad a korenie.

 

Ako zariadiť malú kuchyňu pomocou relingu

Kuchyne v modernom štýle, aj tie najmenšie, slúžia okrem varenia aj na odkladanie rôznych druhov kuchynského náčinia, riadu, potravín, zeleniny, riadu a miesto, kde odkladáte hrnce a pokrievky. Vhodné rozmiestnenie predmetov rozhoduje najmä o tom, či bude vaša kuchyňa funkčná a zároveň, či poskytne komfort pri príprave jedál. Tiež chcete byť schopní variť a dokonca jesť jedlo v malej kuchyni.

Dobrým nápadom v malej kuchyni je zavesiť doplnky, ktoré chcete mať vždy po ruke, na tyče - relingy zavesené medzi pracovnou doskou a hornými skrinkami. Doplnky, ktoré uľahčujú varenie, môžu namiesto v zásuvke visieť na módnom kovaní. K dispozícii máte rôzne typy relingov.

Môžu to byť magnetické lišty, zvyčajne vyrobené z kovu, ktoré priťahujú kovové prvky, ako napríklad nože, ako magnet. Ďalším typom sú obľúbené tubusy s háčikmi na zavesenie príslušenstva. Veľmi praktické sú aj malé poličky na koľajničkách, ktoré vám pomôžu uložiť koreničky alebo drobnosti, ktoré chcete mať vždy po ruke. Bežné sú aj relingy vo forme dverových vešiakov namontovaných bez vŕtania. Fungujú dobre na zavesenie výrobkov, ako sú napríklad handričky.

 

Kuchynské linky- Merkury Market

 

Úložný priestor v kuchyni – chytré riešenia skriniek

V malej kuchyni, kde nie je veľa miesta na veľa nábytku, je veľmi dôležité správne vybaviť kuchynské skrinky. Rôzne doplnky obohatia kuchynské skrinky o praktické úložné možnosti a umožnia maximálne využitie priestoru.

Keď nie je miesto v zásuvkách, koše do kuchynskej skrinky sú skvelým spôsobom, ako usporiadať kuchynské náčinie. Koše zvyšujú funkčnosť skriniek a umožňujú zaplniť každý kút a na tom užívateľom malých kuchýň najviac záleží. Koše v skrinkách sa dodávajú v mnohých rôznych typoch a s rôznymi spôsobmi montáže. Môžu to byť cargo koše namontované na koľajničkách, ktoré zvyšujú prístup aj do najhlbších častí skrine. Závesné koše umožňujú rozdeliť skriňu na polovicu.

Otočné koše používané v rohových skrinkách sú veľmi obľúbené. Môžete na ne uložiť hrnce, panvice, pokrievky, pretože prístup k nim je veľmi jednoduchý. Na obľube si získavajú aj koše zavesené na dvierkach skriniek. Skvelým nápadom sú aj nádoby na odpad pod drez. Bez ohľadu na to, či máte jedno alebo dvojkomorový drez, koše na koľajničke vám umožnia získať oveľa viac priestoru v malej kuchyni.

 

Skladacie stoly a posuvné ostrovčeky – šikovné spôsoby, ako získať priestor navyše

Nájsť miesto na stôl v malej kuchyni je často veľký problém. Dobrým riešením sú preto malé stolíky s výsuvnou doskou alebo okrúhle stolíky, ktoré zaberú menej miesta ako štvorcové či obdĺžnikové. Stoly so zníženými bočnicami a skladacie stoličky skvele poslúžia v malej kuchyni.

V obmedzenom priestore poslúžia aj stolíky priskrutkované k stene, ktoré je možné v prípade potreby rozložiť. Čoraz obľúbenejším riešením sú malé kuchynské ostrovčeky, ktoré (keď sa nepoužívajú) môžu stáť bokom a v prípade potreby sa premeniť na doplnkovú pomocnú pracovnú dosku.

 

Kuchynské linky- Merkury Market

 

Malá kuchyňa - nábytok až po strop v jasných farbách

V malých kuchyniach bude najlepším riešením použitie nábytkových frontov v jasných farbách. Na rozdiel od iného nábytku v tmavých farbách sa svetlá kuchyňa bude zdať priestrannejšia. Lesklé čelá odrážajúce svetlo navyše priestor opticky zväčšia.

Nezabudnite na správne usporiadanie pracovného trojuholníka. Varná doska môže byť vedľa drezu, ale nie vedľa chladničky. V malej kuchyni je dôležité aj správne osvetlenie. Kuchyňu môžete osvetliť zhora alebo sa zamerať na osvetlenie pracovnej dosky.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Skrinka pod drez ako ju zariadiť?


Kuchyňa v tvare L - ako navrhnúť funkčný interiér?


Aká skrinka pod drez?

Späť