Mačka na balkóne

21.09.2023

Mačky majú v našom živote mimoriadny význam. Nie sú to len spoločníci, ale aj členovia našich rodín. Ich prítomnosť nám prináša radosť, lásku a pocit bezpodmienečného prijatia. Ich prítomnosť má terapeutický účinok, znižuje stres a úzkosť. Preto sú pre nás mačky vždy dôležité, každý deň nám dávajú veľa šťastia a úsmevu. Z tohto dôvodu mu každý majiteľ malého štvornožca chce poskytnúť tie najlepšie podmienky. Jedným zo spôsobov, ako urobiť svojej mačke radosť, bude určite vypustenie na balkón.

Vypustiť mačku na balkón môže byť prospešné, pretože jej dáva príležitosť objavovať, zmyslovú stimuláciu a prístup na čerstvý vzduch. Môže tiež pomôcť uspokojiť prirodzené inštinkty mačiek a poskytnúť im viac priestoru na pohyb. Ako však zabezpečiť, aby bola mačka na balkóne v bezpečí? Ako pripraviť balkón a ako zabezpečiť zvieraťu pokoj a vhodné podmienky? Vhodné doplnky a zdravé návyky určite pomôžu pri vytváraní bezpečného balkóna, kde môže náš miláčik tráviť svoj čas. Chyba! Názov súboru nebol určený.

Prečo sa vôbec oplatí organizovať miesto pre mačku na balkóne?


V tomto článku:

1. Prečo sa vôbec oplatí organizovať miesto pre mačku na balkóne?

2. Ako dobre chrániť balkón?

3. Môže byť mačka ponechaná sama na balkóne?

4. Čo sa oplatí vedieť o balkónových rastlinách a mačkách?

5. Čo ešte stojí za to vedieť o mačke na balkóne?



Prečo sa vôbec oplatí organizovať miesto pre mačku na balkóne?

Vypustiť mačku na balkón je individuálna záležitosť a rôzni majitelia k tejto téme pristupujú rôzne. Väčšina ľudí sa o svojho miláčika bojí – zbytočne však, pretože dobre zabezpečený balkón bude pre zviera bezpečný. Vypustenie mačky na balkón má tiež množstvo výhod a tou najdôležitejšou určite bude:

1. Pocit slobody. Mačky sú zvieratá s prirodzeným inštinktom študovať a skúmať životné prostredie, sú to zvedavé a veľmi vynaliezavé stvorenia - každý, kto prišiel do kontaktu s mačkami, o tom presvedčí ostatných. Ak necháte mačku na balkóne, môžete jej poskytnúť trochu viac priestoru a možnosť pozorovať okolie. Takže je to dobrý spôsob pre vašu mačku, ako tráviť čas.
2. Senzorická stimulácia. Balkón môže vašej mačke poskytnúť nové podnety, ako sú pachy, zvuky a pohľady. Sledovanie vtákov, stromov alebo iných zvierat môže byť pre vašu mačku zdrojom zábavy a stimulácie. Problémom mačiek, ktoré žijú v malom priestore bytov v mestách, je najčastejšie nuda. Malý priestor a málo podnetov mačku deprimujú a odrádzajú. K oživeniu jej určite pomôže aj výstup na balkón.
3. Čerstvý vzduch. Pre niektoré mačky môže byť dôležitý prístup na čerstvý vzduch. Pokiaľ je balkón bezpečný, ak necháte mačku vonku, môžete jej poskytnúť vzduch a slnečné svetlo. Rovnako ako my, aj mačky milujú chodiť von! Ak teda nemáte čas alebo možnosť venčiť mačku alebo ju brať na výlety, balkón môže byť ideálnym riešením. Chyba! Názov súboru nebol určený.

 

Ako dobre chrániť balkón?

 

Ako dobre chrániť balkón?

Už vieme, prečo by ste mali vypustiť mačku na balkón. Je teda čas hovoriť o bezpečnosti zvierat. Nezabezpečený balkón sa čoskoro stane pascou pre vášho miláčika a obrovskou hrozbou pre neho. Pred pustením mačky von zabezpečte balkón.

Na ochranu balkóna sa najčastejšie používajú ochranné siete a balkónové zásteny. Pred vypustením mačky nainštalujte na zábradlie balkóna špeciálnu ochrannú sieť. Vyberajme siete, ktoré sú odolné a ťažko sa trhajú. Mačky majú ostré pazúry, ochranná sieť musí takémuto poškodeniu odolať. Zabezpečenie balkóna sieťkou by malo byť tiež dostatočne pevné, aby mačka nevypadla. Okrem inštalácie siete sa oplatí balkón zabezpečiť ešte niekoľkými spôsobmi a uistiť sa, že zabezpečenie je úplne dobré. Pozrime sa, čo ešte stojí za pozornosť:

1. Zabezpečenie spodnej časti balkóna: ak je to možné, uzavrite spodnú časť balkóna pletivom alebo panelmi, aby sa mačka nedostala do priestoru pod balkónom.
2. Žiadny prístup na priľahlé balkóny: uistite sa, že sa vaša mačka nemôže dostať na priľahlé balkóny. Najlepšie je urobiť tesný uzáver alebo ochranu priestoru medzi balkónmi.
3. Vyhýbanie sa úzkym štrbinám: Uistite sa, že neexistujú žiadne úzke štrbiny alebo otvory, ktorými by sa vaša mačka mohla dostať.
4. Bezpečný nábytok a predmety: uistite sa, že nábytok a iné predmety na balkóne sú stabilné a nepredstavujú pre mačku riziko. Vyberajme materiály trvácne a odolné voči poškodeniu, ako aj také, ktoré mačku neohrozujú a nie sú pre ňu toxické.

 

Môže byť mačka ponechaná sama na balkóne?

 

Môže byť mačka ponechaná sama na balkóne?

Nie, neodporúča sa nechávať mačku samu na balkóne. Existuje mnoho faktorov, ktoré spôsobujú, že toto riešenie je nebezpečné a nevhodné pre blaho vašej mačky.

Po prvé, ani zabezpečený balkón nie je úplne bez rizika. Mačka sa môže pokúsiť dostať cez zabezpečenie, poškodiť pletivo alebo sa pokúsi skočiť na zábradlie, čo môže spôsobiť nehodu, pád z výšky alebo útek a my nechceme, aby sa nášmu miláčikovi niečo stalo.

Po druhé, mačka je vystavená rôznym vonkajším hrozbám, ako je útok iných zvierat alebo kontakt s nesprávnymi ľuďmi. Ochranná sieť dokáže ochrániť mačku pred votrelcami, no vystrašené zviera si môže ublížiť, keď sa pri útoku pokúsi skryť alebo utiecť.

Po tretie, na balkóne môže byť mačka vystavená nepriaznivým poveternostným podmienkam, ako je teplo, dážď, silný vietor, čo môže negatívne ovplyvniť jej zdravie. Nikdy preto nepúšťajte mačku von na balkón počas nepriaznivého počasia alebo veľmi horúceho počasia a počas mimoriadne teplých dní pravidelne kontrolujte stav mačky a zabezpečte jej prístup k čerstvej a čistej vode.

Mačky navyše potrebujú rôzne podnety a stimuly, ktoré na balkóne nemusia stačiť. Dlhší pobyt na balkóne bez dozoru môže u mačky viesť k nude, frustrácii a depresii. Deľte čas svojej mačky doma a na balkóne rozumne, aby sa vaša mačka cítila šťastná.

 

Čo sa oplatí vedieť o balkónových rastlinách a mačkách?

 

Čo sa oplatí vedieť o balkónových rastlinách a mačkách?

Pri zariaďovaní balkóna s rastlinami treba brať do úvahy bezpečnosť mačky. Niektoré rastliny môžu byť pre mačky toxické a pri konzumácii môžu mať negatívne účinky na zdravie. Preto je dôležité vybrať bezpečné rastliny, ktoré nepredstavujú hrozbu pre vašu mačku. Vyhnite sa rastlinám, ako sú ľalie, azalky, oleandre a filodendrony, ktoré môžu byť obzvlášť toxické. Aj keď rastliny na našom balkóne nie sú toxické, stále existuje riziko, že mačka bude žuť listy alebo kvety, čo môže viesť k tráviacim problémom. Sledujme mačky, keď sú na balkóne a dbajte na to, aby nejedli rastliny. Existuje veľa rastlín, ktoré sú pre mačky bezpečné a môžu sa pestovať na balkóne. Napríklad mačacia tráva (Nepeta cataria) je u mačiek obľúbená a dokáže ich zabaviť a povzbudiť. Nezabúdajte, že každá mačka má individuálne preferencie a zvyky, preto sa oplatí sledovať svoju mačku na balkóne a upraviť prostredie tak, aby bolo bezpečné a priateľské k nej aj k rastlinám.

Čo ešte stojí za to vedieť o mačke na balkóne?

Ponechanie mačky na balkóne má veľa výhod, no pre majiteľa to môže byť aj veľký problém. Pravidelne sledujte svoju mačku pri hraní sa na balkóne. Ak si nie ste istí ochranou, rastlinami alebo správaním vašej mačky, poraďte sa so svojím veterinárom alebo odborníkom na správanie zvierat.

Späť