Kúpeľňa inšpirovaná prírodou

09.10.2022

Príroda vždy tešila maliarov, dizajnérov a architektov. Aj teraz, bez ohľadu na to, či žijete vo veľkom meste, malom meste alebo na vidieku, chce každý naplno využívať výhody prírody. Je zdrojom pokoja a návratu vitality, dodáva energiu, ktorá je v dnešnej dobe života v pohybe taká potrebná. Príroda vám umožňuje relaxovať a upokojiť sa.

Zariaďovanie bytov a domov v prírodnom štýle, v súlade s trendmi prevzatými z prírody, je čoraz obľúbenejšie. Najmä interiéry ako kúpeľňa, kde každý deň relaxujete a hľadáte odpočinok, sa oplatí zariadiť pomocou kameňa, dreva, zelene a prvkov odkazujúcich na prírodu.

Ako zariadiť kúpeľňu inšpirovanú prírodou? Poradíme!

 

Vane- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Štýl inšpirovaný prírodou – čím sa vyznačuje?

2. Neutrálne farby

3. Použitie prírodných materiálov

4. Drevo v kúpeľni a drevo imitujúce dlaždice

5. Prírodný kameň – kúpeľňa inšpirovaná prírodou

6. Rastliny v kúpeľni

7. Doplnky



 

Štýl inšpirovaný prírodou – čím sa vyznačuje?

Štýl inšpirovaný prírodou by mal mať holistický prístup k téme, ktorá s ním súvisí a na jeho základe nielen zariadiť interiér, ale vyznačovať sa aj veľkou starostlivosťou o okolité prírodné prostredie. Je to životný štýl. Kúpeľňa inšpirovaná prírodou je predovšetkým použitím kvalitných materiálov. Zvyšuje sa tak odolnosť miestností nimi vyrobených, a tým sa odkladajú následné rekonštrukcie. Oplatí sa staviť na kúpeľňové produkty inšpirované prírodou od výrobcov, ktorí sa pri výrobe riadia zásadami ekológie.

Kúpeľňa inšpirovaná prírodou rada kombinuje nové materiály s osvieženými doplnkami a nábytkom z prírodných materiálov. dať nový život starým veciam je veľmi populárne v ekologickom štýle. Kúpeľňa inšpirovaná prírodou môže kombinovať zdanlivo nesúrodé prvky. Môžete kombinovať kolekcie moderného a renovovaného nábytku a vytvoriť tak jedinečný dizajn.

Kombinácia prírodných surovín a moderných dokončovacích materiálov, ktoré sú v súlade s trendmi prírodného štýlu, ako je dlažba s imitáciou kameňa alebo imitácia dreva, dodávajú interiéru jemnosť a útulnosť. Použitím vhodného osvetlenia, doplnkov a živých rastlín sa v kúpeľni budete určite cítiť ako v lone prírody.

 

Vybavenie kúpeľne- Merkury Market

 

Neutrálne farby

Kúpeľňa inšpirovaná prírodou čerpá predovšetkým z farieb, ktoré sa nachádzajú v prírode a odráža všetko, čo sa v nej dá nájsť. Odtiene hnedej, zelenej, bielej a sivej sú farby piesku, zeme, stromov, rastlín, skál, kameňov, odtiene modrej sú farby oblohy, morí a oceánov. Takéto farby napomáhajú relaxácii a prinesú do vášho interiéru príjemnú atmosféru. Stojí za zmienku, že tieto farby môžu byť krásnym pozadím pre doplnky alebo fragmenty stien v silnejších farbách.

 

Použitie prírodných materiálov

Najjednoduchším a najobľúbenejším spôsobom, ako si zariadiť kúpeľňu v štýle blízkom prírode, je použiť v nej prírodné materiály, najmä kameň a drevo. V prípade prírodného dreva je vzhľadom na jeho vlastnosti nutné ho náležite chrániť pred vodou, čomu sa v miestnosti akou je kúpeľňa nevyhneme, najmä v miestach so sprchovými vaničkami, rohovými alebo voľne stojacimi vaňami. Ak vám však financie nedovoľujú použiť prírodné materiály, ktoré nie sú najlacnejšie, nebojte sa!

Alternatívou sú keramické obklady, ktoré ich replikujú. Na trhu výrobcovia ponúkajú kolekcie produktov so vzormi veľmi podobnými prírodnému kameňu a drevu. Takéto výrobky sa vizuálne nelíšia od prírodných, verne odrážajú kresbu a textúru prírodných materiálov. Často navyše vykazujú väčšiu životnosť, odolnosť voči hmotnosti a poškodeniu. V kúpeľniach je tiež dôležité, aby sa výrobky imitujúce prírodné materiály na podlahe či stenách ľahšie udržiavali v čistote.

Kombinácia moderných dokončovacích materiálov s prírodnými surovinami v súlade s prírodnými trendmi urobí z vašej kúpeľne mimoriadne útulné miesto.

 

Drevo v kúpeľni a drevo imitujúce dlaždice

Pri výbere prírodného dreva do kúpeľne voľte taký druh dreva, ktorý sa vplyvom vlhkosti v kúpeľni nedeformuje. Exotické dreviny ako iroko, merbau, teak sú tu ako stvorené. Podlahu a pracovné dosky z prírodného dreva je možné dodatočne chrániť napríklad olejovaním. Kvôli častým pochybnostiam o použití prírodného dreva v kúpeľni si môžete vybrať materiály s podobným efektom ako drevo imitujúce dlaždice.

Drevu podobné dlaždice na podlahu a steny spájajú funkčné výhody gresu alebo klinkeru a krásu prírodného dreva. Sú trvácne, odolné voči poškriabaniu, poškodeniu, zmene farby a ľahko sa udržiavajú v čistote. Pri výbere dlaždíc podobných drevu dbajte na ich veľkosť a tvar. Krásne vyzerajú dlaždice pripomínajúce vzhľad prírodných dosiek, teda tie s dĺžkou minimálne 90 cm. Za pozornosť stoja aj menšie veľkosti usporiadané do vzoru klasickej rybej kosti.

 

Prírodný kameň – kúpeľňa inšpirovaná prírodou

Ďalším pozoruhodným materiálom na vytvorenie kúpeľne inšpirovanej prírodou je kameň. Prírodný kameň sa používa predovšetkým pri hľadaní materiálu vhodného na dosku pod umývadlo. Skvele sa bude hodiť aj s umývadlom pod dosku v kúpeľni. Na vytvorenie kúpeľne inšpirovanej prírodou sa dajú vyrobiť podlahy z prírodného kameňa alebo mozaiky, je to však drahý a ťažko spracovateľný materiál.

Gresové dlaždice budú lacnejšou náhradou, ktorá odráža prirodzenú krásu povrchu kameňa. Módne sú vzory inšpirované mramorom, ale aj veľkoformátové dlaždice, ktoré umožňujú vytvárať efektné hladké povrchy s minimálnou veľkosťou škáry.

 

Rastliny v kúpeľni

Rastliny v kúpeľni inšpirovanej prírodou sú jej neodmysliteľnou súčasťou. Ide o zjavný odkaz na prírodu v interiéroch. Môžete si vybrať umelé kvety, no pamätajte, že existujú odrody, ktoré milujú tienisté a vlhké prostredie, ktoré v kúpeľni panuje. Zamiokulkasu nevadí tma, takže bude fungovať aj v kúpeľni bez okien. Môžete mať dve rastliny a každú chvíľu ich obmieňať a meniť miesto z tmavého na slnečné. Rastliny ako Zelenec, Krotónovec, Lopatkovec, Sladič alebo Orchidea budú dobre fungovať s malým oknom.

 

Doplnky

Doplnky v interiéroch inšpirovaných prírodou by nemali zahltiť, preto ich množstvo obmedzte na minimum. Voľte funkčné doplnky z prírodných materiálov ako je drevo. Povrch daného doplnku môže byť prasknutý alebo môže mať viditeľné uzly. To bude mať na vzhľad aranžmánu len pozitívny vplyv, pretože bude zdôraznený jeho prírodný pôvod. Kúpeľňu doplnia doplnky a príslušenstvo tiež z ratanu, ľanu a kameňa. Krásnou dekoráciou kúpeľne budú nádoby, koše, vešiaky, koberčeky a uteráky.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Kozmetika v kúpeľni - ako ju skladovať. Zistite, aké produkty a príslušenstvo vám túto úlohu uľahčia


Španielske dlaždice v interiéroch


Komoda do kúpeľne - moderné riešenie

Späť