Kuchyňa v tvare u - zaujímavé nápady na aranžovanie

01.09.2022

Kuchyňa v tvare U je jedným z najlepších spôsobov usporiadania kuchynského priestoru. Pozrite sa, prečo sú kuchyne v U také obľúbené a aké možnosti ponúkajú svojim užívateľom.

 

Kuchynské linky- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Aká je kuchyňa v tvare U?

2. Pre koho je kuchyňa v tvare U?

3. Výhody kuchyne v tvare U

4. Projekt kuchyne v tvare U

5. Kuchyňa v tvare U - tipy, inšpirácie, aranžmány

6. Kuchyňa v tvare U s oknom nad drezom

7. Kuchynský nábytok v tvare U v malej kuchyni

8. Kuchyňa v tvare U - postupnosť zón a pracovných liniek



 

Aká je kuchyňa v tvare U?

Kuchyňa v tvare U sú dva paralelné rady skriniek spojené treťou, priečnou a spravidla kratšou. V tomto usporiadaní je kuchynský nábytok usporiadaný proti trom stenám. Aj keď to samozrejme nie je jediná možnosť.

V druhej verzii sú dva na seba kolmé rady stojacich skriniek umiestnené pod stenami a tretí rad má výhľad do miestnosti a tvorí takzvaný polostrov. Tento typ riešenia sa často nachádza v kuchyniach otvorených do obývacej izby. V nich vytvára určitú hranicu medzi kuchyňou a obývacou časťou. Je to aj stôl a praktická pracovná doska.

Samozrejme, každá kuchyňa je iná, takže je ťažké jednoznačne posúdiť vzdialenosti, dĺžky dosiek a spôsoby usporiadania skriniek, ale usporiadanie kuchyne si vždy vyžaduje dodržanie princípu pracovného trojuholníka, vďaka ktorému je priestor oveľa ergonomickejší.

V modernej kuchyni v tvare U je jedna zo stien zvyčajne postavená zhora nadol. Sem idú všetky vstavané spotrebiče vrátane chladničky, rúry a mikrovlnnej rúry. Na ďalších dvoch stenách sú nízke stojace kuchynské skrinky s pracovnou doskou. Prípadne nad nimi - závesné skrinky alebo otvorené police.

 

Pre koho je kuchyňa v tvare U?

Kuchyňa v tvare U je mimoriadne praktické riešenie, ktoré sa v poslednej dobe teší čoraz väčšej obľube. Moderné byty s otvorenou dispozíciou sa čoraz častejšie prispôsobujú nekonvenčným riešeniam a ergonomickým dizajnom. Kuchyňa v tvare U dokonale zapadá do plánu otvoreného priestoru a dokonale ho organizuje. Aj keď sa zdá, že tento typ vyžaduje veľa priestoru, v praxi na usporiadanie kuchyne v tvare U stačí aj malá miestnosť.

Ak sa teda pýtate, či je tento typ uloženia pre vás, s vysokou pravdepodobnosťou môžeme povedať – Áno! Prečo? To sa dozviete v ďalšej časti článku.

 

Výhody kuchyne v tvare U

Musíme uznať, že kuchyňa v tvare U má veľa výhod. Najdôležitejšia je pomerne veľká odkladacia plocha, ktorá je potrebná v každej kuchyni. Stojanové kuchynské skrinky s uzavretými policami, pohodlnými zásuvkami alebo cargo košmi dokážu priestor kuchyne dokonale rozvinúť. A práca v takomto interiéri bude skutočným potešením.

Druhou dôležitou výhodou otvorenej kuchyne v tvare U je veľká pracovná doska, ktorá uľahčuje každodennú prácu.

Ďalšou výhodou kuchyne v tvare U je maximálne využitie priestoru. Tento typ usporiadania umožňuje aj využitie princípu pracovného trojuholníka, kde sú tri vrcholy: chladnička, drez a sporák.

 

Projekt kuchyne v tvare U

Veľké aj malé kuchyne vyžadujú dobrý projekt. Prispôsobenie usporiadania nábytku veľkosti interiéru je skutočným kľúčom k úspechu, ktorým bude ergonomická miestnosť. Návrhy kuchyne by ste mali zadať odborníkovi, ktorý sa na interiér pozrie odborným okom a povie vám, ako naplánovať všetky prvky zariadenia.

Plánovanie je obzvlášť dôležité v malých miestnostiach, kde každý centimeter priestoru sa váži zlatom. Takže, ak váhate nad vytvorením kuchynského plánu v tvare U - naša odpoveď je Áno. Pre vaše pohodlie a bezpečnosť sa to oplatí urobiť.

 

Kuchyňa v tvare U - tipy, inšpirácie, aranžmány

Kuchyňa v tvare U môže mať veľa zaujímavých verzií. Pripravili sme niekoľko najzaujímavejších, ktoré sa môžu stať inšpiráciou a tipom.

 

Kuchyňa v tvare U s oknom nad drezom

Kuchyňa v tvare U s drezom umiestneným tesne pod oknom je jedným z najvyberanejších interiérových riešení. Umožňuje vám starať sa nielen o kuchyňu, ale mať prehľad aj o dianí na dvore. Využitie steny s oknom na skrinky je naozaj zaujímavým a zároveň ergonomickým riešením.

Stojí za zmienku, že podobným spôsobom môžete zariadiť kuchynský kút aj v kuchyni spojenej s obývačkou. Otvorená kuchyňa v tvare L alebo U je obľúbeným riešením do malých bytov v paneláku.

 

Kuchynský nábytok v tvare U v malej kuchyni

V malých miestnostiach sa môžete úspešne vzdať visiacich, ohromujúcich skriniek a namiesto nich zavesiť otvorené police, relingy a organizéry. Táto úprava opticky zväčší malú úzku kuchyňu v tvare U. Ak je to možné, oplatí sa využiť priestor v rohoch kuchyne – skrinky a zásuvky inštalované na týchto miestach môžu byť naozaj priestranné.

Nájde sa v takomto interiéri miesto na stôl? Áno, môžete si vybrať malý štvorcový model a umiestniť ho na koniec radu skriniek. V naozaj malej kuchyni dobre poslúži rozkladacia alebo výsuvná pracovná doska, ktorú možno v prípade potreby použiť ako prídavnú. Malá kuchyňa v tvare U môže byť priestorom otvoreným do obývačky – bez ohľadu na to, či je v súkromnom dome alebo v paneláku. Tvar "U" je umiestnený naprieč miestnosťou tak, aby jedna zo strán smerovala do obývacej izby.

 

Kuchyňa v tvare U - postupnosť zón a pracovných liniek

Aby bolo používanie kuchyne v tvare U pohodlné a funkčné, stojí za to pri jej usporiadaní dodržiavať princíp piatich zón. To znamená, že nábytok a spotrebiče by mali byť usporiadané v nasledujúcom poradí:

Priestor na skladovanie zásob

Tu si vybaľte a uskladnite zásoby, takže táto oblasť by mala byť najbližšie k vchodu. V tejto časti sa zvyčajne nachádza chladnička a zásuvky alebo skrinky na uskladnenie suchých produktov, zaváranín a konzerv, ako aj stolová doska na vybaľovanie nákupov.

Priestor na odkladanie kuchynského vybavenia

teda miesto pre predmety každodennej potreby, ako sú riad, príbory, poháre, šálky, kuchynské náčinie a nádoby, ako aj domáce spotrebiče.

Oblasť umývania alebo mokrá oblasť

Časť kuchyne určená na drez, umývačku riadu, smetný kôš či odkladanie čistiacich prostriedkov.

Priestor na prípravu jedla - srdce kuchyne

O pohodlnú dosku tu nie je núdza. Vyplatí sa tiež pokúsiť sa o ľahký prístup k malému kuchynskému vybaveniu, ako sú roboty, mixéry, ako aj pracovné príbory, dosky na krájanie, korenie alebo olej.

Priestor na varenie a pečenie

Súčasťou kuchynskej linky je rúra, digestor a varná doska. Tu je zvyčajne miesto na uloženie hrncov, panvíc alebo foriem na pečenie, ako aj stolová doska na podávanie jedál.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Kuchyňa a škandinávsky štýl - ako zariadiť interiér? 5 tipov


Kuchynské dlaždice - čo treba brať do úvahy pri nákupe?


Podlahové panely do kuchyne - vinyl alebo laminát?

Späť