Kuchyňa v štýle shaker - fenomenálny minimalizmus

08.08.2022

Fenomenálna kuchyňa v štýle shaker je predovšetkým stelesnením jednoduchosti samotnej. Kombinácia tradičného dizajnu a najvyššej kvality spracovania s funkčnosťou robí z kuchynských skriniek v štýle shaker, aj napriek absencii ornamentov, oslňujúce svojím šarmom.

Odkiaľ pochádza tento štýl v moderných bytoch? Čím sa vyznačuje a ako ho v modernej verzii znovu vytvoriť vo vašom interiéri? Poradíme!

 

Moderný kuchynský nábytok- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Kuchyňa v štýle Shaker - história

2. Štýl Shaker - jeho základné vlastnosti

3. Farebná schéma kuchyne Shaker

4. Osvetlenie v kuchyni v štýle shaker

5. Ako zariadiť kuchyňu v štýle shaker?

6. Ako zariadiť ďalšie izby v štýle shaker?



 

Kuchyňa v štýle Shaker - história

Korene štýlu shaker siahajú do Ameriky 18. storočia. Vtedy Ann Lee vytvorila náboženskú protestantskú skupinu s názvom Zjednotená spoločnosť nasledovníkov Druhého príchodu Krista. Odkiaľ sa teda vzal názov „shaker“? Vyplýva to z ich špecifického správania počas bohoslužieb, ako sú trasenie, krik, tanec a rozprávanie v neexistujúcich jazykoch.

Stúpenci tejto náboženskej skupiny žili veľmi asketickým a jednoduchým spôsobom. Boli v úplnom celibáte. Snažili sa byť sebestačným spoločenstvom, a tak sa čoskoro začala výroba nábytku. Nábytok, ktorý vytvorili, bol jednoduchý a ľahký, bez dekoratívnych prvkov, s výraznými čelami, ktoré sa stali charakteristickým znakom celého štýlu.

Ich dizajn a charakteristický vzhľad nábytku si rýchlo získali obľubu. Nábytok z produkcie Shakers zaujal aj spoločnosť mimo komunity a ich originálny štýl sa stal známym po celom svete a používa sa aj na tie najmodernejšie aranžmány a experimenty s interiérovým dizajnom.

 

Štýl Shaker - jeho základné vlastnosti

Podľa myšlienky štýlu shaker by kuchyňa mala byť miestnosťou nielen na prípravu jedál, ale predovšetkým miestom, kde sa stretáva celá rodina. Kuchyňa v štýle shaker by mala byť praktická, ale aj útulná. Charakteristickým znakom vašej kuchyne v štýle shaker je nepochybne výrazný vzhľad predných častí kuchynských skriniek.

Tieto kuchyne sa vyznačujú vyváženou kompozíciou skriniek, surovou estetikou a čelami v podobe hladkého panelu, zdobeného pravouhlými jemnými frézami. Takáto konštrukcia je odolná a, samozrejme, praktická a nedostatok dekorácií jej pridáva na milosti a ľahkosti.

Štýl shaker sa vďaka svojmu vzhľadu bude skvele hodiť do bytov, kde prevládajú tradičné aranžmány, ale aj najmódnejšie trendy interiérového dizajnu. Štýl shaker v kombinácii s trochou modernosti budú dokonalé. Najnovšie trendy harmonicky spájajú klasiku s modernou a kuchyňa v štýle shaker je návrhom pre ľudí, ktorí milujú kombináciu klasiky a noviniek zo sveta interiérového dizajnu.

 

Moderný kuchynský nábytok- Merkury Market

 

Farebná schéma kuchyne Shaker

Kuchyňa v tomto štýle by mala byť spojená s pohodlím vášho domova. Preto je dobré sa v nej vyhýbať sýtym, krikľavým odtieňom, stavte na pokojné, tlmené farby. Perfektne sa tu budú hodiť všetky prírodné farby zeme, ktoré odkazujú na prírodu, ako je béžová, šedá, zelená, rôzne odtiene modrej a použitie farby prírodného dreva. Nádherne vyzerajú aj čelá kuchynských skriniek v nedávno módnych farbách, ako je šalvia, smaragd, námornícka modrá, tyrkysová, baklažán.

Biele kuchyne patria medzi najhorúcejšie trendy interiérového dizajnu. Hoci v kuchyni v štýle shaker je dobré zachovať si minimalizmus, podľa pôvodného zámeru tvorcov vám nič nebráni vybrať si do svetlých čiel s jemným odtieňom výrazné úchytky, ktoré dodajú šmrnc každému interiéru, tmavé kuchynské dosky, alebo sa rozhodnúť pre výplň priestoru medzi skrinkami a doskou alebo ozdobných výklenkov, farebnými obkladmi.

Môžu byť v klasickej podobe alebo odkazovať na moderné trendy. V kuchyni v štýle shaker je dobré vymaľovať steny v odtieni, ktorý nebude veľmi nápadný, no zdôrazní krásnu estetiku kuchynského nábytku.

 

Osvetlenie v kuchyni v štýle shaker

Kuchyňa v štýle shaker by mala byť spravidla svetlá a vzdušná, pretože jej charakteristickým znakom sú otvorené okná, do ktorých dopadá slnečné svetlo. Tento efekt navyše umocňujú svetlé nábytkové čelá a tlmené farby stien. Pri tomto type usporiadania bude najlepšie pôsobiť prirodzené svetlo vychádzajúce z veľkoplošných okien.

Keďže osvetlenie zohráva v kuchyni obrovskú úlohu, treba pamätať aj na vhodné umelé osvetlenie, najmä pri večernom varení alebo v slabo slnečných, tmavších kuchyniach. Vtedy je najlepšie zvoliť žiarovky s výnimočne teplou farbou, ktorá surové aranžmány zútulní.

Obzvlášť dobre poslúžia lampy so starožitnými žiarovkami, tienidlá so skromným rámom alebo minimalistické nástenné lampy. Vhodne zvolené osvetlenie nepochybne zdôrazní charakteristické vlastnosti nábytku s unikátnymi čelami typu shaker.

 

Kuchynské linky- Merkury Market

 

Ako zariadiť kuchyňu v štýle shaker?

Nábytok v štýle Shaker je ozdobou sám o sebe a nevyžaduje mimoriadne estetické úpravy. Svojim minimalistickým vzhľadom navyše umožňujú ľubovoľný výber kuchynských doplnkov a príslušenstva. Ak sa zameriate na jednoduchý interiérový tón a minimalizmus, pri premýšľaní nad výberom dekoratívnych doplnkov do kuchyne je najlepšie obmedziť dekorácie na minimum.

Stačí zvoliť ozdobné úchytky v zaujímavom štýle, farebné barové stoličky alebo pútavú vodovodnú batériu. Nábytok je možné kombinovať s rôznymi doplnkami v štýle boho, klasického alebo rustikálneho štýlu, ktoré kuchyni dodajú útulnú atmosféru. Charakter interiéru možno dodať pomocou rôznych predmetov, ktoré interiér nezahltia - dekoratívne lampy, fotorámiky, vázy s čerstvými kvetmi.

Pamätajte, že štýl shaker je predovšetkým funkčnosť s moderným usporiadaním. Moderné kuchyne v štýle shaker určite oslovia ľudí, ktorí majú radi moderný minimalizmus a tých, ktorí hľadajú overené riešenia pre svoj domov.

 

Ako zariadiť ďalšie izby v štýle shaker?

Štýl shaker je možné zaviesť nielen v kuchyni, ale aj v iných domácich interiéroch s využitím charakteristických vlastností štýlu. Stavte na steny v pestrých farbách alebo drevený obklad, ktorý bude ideálnym základom pri zariaďovaní obývačky a spálne. Pri výbere postele do spálne sa zamerajte na funkčnosť. Mala by byť pohodlná, najlepšie s ľanovými obliečkami, pretože je hlavným prvkom zariadenia spálne v štýle Shaker.

Vyberte si priestranný drevený nábytok s matným povrchom a výraznou štruktúrou. Veľmi dôležitý je veľký stôl v centrálnej časti jedálne alebo kuchyne, za ktorý sa bez problémov zmestí celá rodina. Ak chcete doplniť interiér doplnkami, siahnite po prírodných dekoráciách. Patchworkové deky a prikrývky, ako aj teraz módne tkané košíky môžu byť doplnkami k dekorácii spálne alebo obývačky.

Výber čerstvých kvetov je dokonalým riešením na oživenie vášho domova. Hovoríme nielen o rezaných rastlinách vo vázach, ale aj o črepníkových kvetoch, ktoré zdôraznia prirodzenú atmosféru celého stylingu.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Rozmery kuchynských skriniek


Ktorý kuchynský drez si vybrať?


Kuchyňa v tvare L - ako navrhnúť funkčný interiér?

Späť