Kuchyňa v africkom štýle

05.08.2024

Usporiadanie kuchyne v africkom štýle je fascinujúca úloha, ktorá vám umožní vytvoriť priestor s jedinečným charakterom a bohatou atmosférou. Tento štýl odkazuje na rôznorodé kultúry afrického kontinentu a ponúka inšpiratívnu kombináciu tradície, farieb a prírodných materiálov. Pri príprave na usporiadanie kuchyne v tomto štýle stojí za to venovať pozornosť niekoľkým kľúčovým prvkom - predovšetkým farbám, vzorom, africkému nábytku a starostlivo vybraným doplnkom.

Africké inšpirácie môžu tiež odkazovať na štýl safari a štýl savany, džungle alebo púšte. Ako vidíte, možností je veľa. V africkom štýle je možné zariadiť aj ostatné miestnosti, nielen kuchyne. Krásna obývačka či spálňa v africkom štýle je niečo, čo dokáže naozaj potešiť.

Kuchyňa v africkom štýle


V tomto článku:

1. Africká atmosféra dosiahnutá vhodnými farbami a množstvom textúr

2. Byt v africkom štýle - aký nábytok si vybrať do kuchyne s africkým pôvodom?

3. Kuchyňa v africkom štýle - veľa rastlín a vhodného príslušenstva

4. Kuchyňa inšpirovaná tmavým kontinentom - povrchová úprava podlahy

5. Osvetlenie v africkej atmosfére

6. Obývačka a spálňa v africkom štýle? Pozrite sa, čo vás ešte môže inšpirovať!



Africká atmosféra dosiahnutá vhodnými farbami a množstvom textúr

Kuchyňa v africkom štýle je predovšetkým o správnych farbách. V každom aranžmáne, aj v africkom štýle, hrajú dôležitú úlohu farby. Je preto dobré vedieť, aké farby zvýraznia interiéry v štýle afrického safari a aké farby budú ideálne pre inšpiráciu džungľou.

Africký štýl sa vyznačuje intenzívnymi, teplými farbami, ktoré odrážajú bohatstvo prírody a tradičné vzory. Bežne sa používajú odtiene červenej, oranžovej, hnedej a zelenej, ktoré odkazujú na charakteristické farby africkej krajiny. Môžete si vybrať ako tlmenejšie odtiene týchto farieb, tak aj intenzívne verzie týchto farieb.

Africké farby sú intenzívne, radostné a vnášajú do aranžmánu veľa života. Preto sa oplatí použiť tento štýl, keď je minimalizmus nudný a potrebujeme si oddýchnuť od nudných, monotónnych riešení.

Africké aranžmány nie sú len o farbách, ale aj o vhodných vzoroch. Dominujú tu etnické africké vzory plné farieb a geometrických obrazcov. Africké detaily tiež často využívajú vzory zvieracej srsti: pruhy zebry, žirafie škvrny alebo leopardie škvrny.

A čo materiály? Za zváženie určite stojí použitie prírodných materiálov, akými sú drevo či ratan, ktoré dodávajú aranžmánu útulnosť a autentickosť. Juhoafrický štýl často využíva tmavé drevo, východoafrický zase uprednostňuje svetlejšie farby a materiály v byte.

Africká atmosféra dosiahnutá vhodnými farbami a množstvom textúr

Byt v africkom štýle - aký nábytok si vybrať do kuchyne s africkým pôvodom?

Kuchynský nábytok hrá kľúčovú úlohu v africkom štýle. Pri výbere nábytku do kuchyne sa odporúča použiť drevené prvky s teplou farbou. Charakteristické pre tento štýl sú ručne vyrezávané detaily, ktoré dodávajú miestnosti jedinečný charakter. Stôl z prírodného dreva, prútené stoličky alebo skrinky s ručne zdobeným čelom sú výbornou voľbou.

Nábytok v africkom štýle - stoly a stoličky

Stojí za to venovať pozornosť tomu, akú súpravu stola a stoličiek si vyberiete. V takýchto aranžmánoch bude dobre vyzerať charakteristický africký nábytok, teda z dreva alebo z prútia. Preto dobre poslúži masívny drevený stôl do jedálne a kuchyne. Doplnkom určite budú aj prútené stoličky do jedálne a kuchyne. Pre zvýšenie komfortu sedenia sa oplatí umiestniť na sedadlá mäkké vankúše. Vyberte si látky s etnickým vzorom.

V ležérnejších aranžmánoch využijete aj kuchynské kúty. Ak má mať kuchyňa kuchynský ostrovček, je dobré vzdať sa stola a v blízkosti ostrovčeka umiestniť taburetky.

Interiéry v štýle afrického safari a zostavy kuchynského nábytku

Farby a materiály afrického štýlu v byte by mali byť viditeľné aj v kuchynskom nábytku. Vhodné zostavy kuchynského nábytku vo farbe a vzore prírodného dreva určite zdôraznia tento jedinečný štýl. Obzvlášť dobre sa tu budú hodiť moderné kuchyne doplnené africkými doplnkami, ktoré tomuto štýlu zodpovedajú.

Pamätajte, že kuchynské čelá sú najdôležitejšími prvkami kuchynských skriniek. Estetika celej zostavy závisí od nich, preto si vyberte tie správne čelá, aby ste získali charakteristický nábytok. Pri nákupe nábytku môžete použiť hotové zostavy alebo sa rozhodnúť pre modulárne kuchyne. Zaujímavým riešením budú aj kuchyne s domácimi spotrebičmi, najmä keď navrhujete a zariaďujete kuchyňu od základov.

Byt v africkom štýle - aký nábytok si vybrať do kuchyne s africkým pôvodom?

Kuchyňa v africkom štýle - veľa rastlín a vhodného príslušenstva

Doplnky a dekorácie zohrávajú kľúčovú úlohu pri dopĺňaní afrického štýlu. V kuchyni využijete ručne vyrábané košíky z prírodných materiálov, farebné obrúsky s africkými vzormi či keramický riad s tradičnými maľbami. Nástenné umenie, ako sú obrazy alebo masky, môže tiež dokonale doplniť aranžmán a dodať mu autentickosť a hĺbku.

Dekoratívne motívy sa môžu objaviť aj na nábytku, no s ich množstvom sa to neoplatí preháňať. Je dobré zvoliť prírodné látky, bavlnu, ľan alebo kožu.

Nezabudnite na živé črepníkové rastliny. Črepníkové kvety budú vyzerať dobre vo väčšine odrôd afrického štýlu v byte. Samozrejme, bylinky budú v kuchyni skvelé.

Kuchyňa v africkom štýle - veľa rastlín a vhodného príslušenstva

Kuchyňa inšpirovaná tmavým kontinentom - povrchová úprava podlahy

Podlaha je prvkom, ktorý sa pri rozhodovaní o usporiadaní kuchyne v africkom štýle oplatí dobre navrhnúť. Dokonale poslúžia prírodné materiály ako drevo alebo kameň, ktoré so zvyškom dekoru vytvoria harmonický celok. Pri výbere dlažby či drevených podláh si môžete vybrať aj vzory odkazujúce na africké tradície.

Variáciou afrického štýlu je marocký štýl. Kraľujú tu intenzívne farby a materiály vo výrazných vzoroch, ale aj prírodný kameň.

Kuchyňa inšpirovaná tmavým kontinentom - povrchová úprava podlahy

Osvetlenie v africkej atmosfére

Osvetlenie zohráva dôležitú úlohu pri vytváraní atmosféry v kuchyni v africkom štýle. Pri výbere svietidiel sa oplatí vybrať modely vyrobené z prírodných materiálov, ako je drevo alebo ratan. Tienidlá s teplým odtieňom svetla dodajú útulnosť a zdôraznia špecifickú atmosféru tohto štýlu.

Osvetlenie v africkej atmosfére

Obývačka a spálňa v africkom štýle? Pozrite sa, čo vás ešte môže inšpirovať!

Nielen kuchyňa môže byť usporiadaná v africkom štýle. Oplatí sa zaviesť tento štýl aj do iných miestností. Obývacia izba v africkom štýle a spálňa v africkom štýle budú vyzerať obzvlášť exoticky.

Interiér kuchyne v africkom štýle nie je len zbierkou dekoratívnych prvkov, ale aj odrazom určitej filozofie a histórie. Pri pokuse o autenticitu sa oplatí hľadať inšpiráciu v tradičných vzoroch a ručných prácach afrických komunít. Tento prístup vám umožní vytvoriť kuchyňu, ktorá je nielen krásna, ale aj plná významu a histórie.

Späť