Kuchyňa nemusí byť biela – zistite, aké farby kraľujú tejto sezóne

21.09.2022

Biele kuchynské aranžmány sa stali niekedy mimoriadne populárnymi, no nie každému vyhovuje minimalizmus bielej farby. Preto sa móda priklonila k farebnosti a túto sezónu prezentuje pestrými kombináciami kuchynského nábytku, takže vznikajú jedinečné aranžmány, ktoré potešia členov vašej domácnosti a hostí.

 

Biely kuchynský nábytok - Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Farebný kuchynský nábytok - hop alebo trop kuchynského aranžmánu?

2. Interiéroví dizajnéri navrhujú - farby kuchyne tejto sezóny



 

Farebný kuchynský nábytok - hop alebo trop kuchynského aranžmánu?

Klasická biela kuchyňa si získala svoju obľubu vďaka univerzálnej bielej farbe, ktorá sa hodí prakticky ku každému aranžmánu. Zariadiť niečo k bielej kuchyni je jednoduché, väčšinou tiež nie je problém zmeniť koncept a zariadiť niečo úplne iné. Biela kuchyňa však rýchlo omrzí, problémom môže byť aj rýchlo zašpinená či čelá skriniek menia farbu, takže po čase už biela nemusí vyzerať tak dobre. Farebné kuchyne sprevádzajú dizajnérov už nejaký čas. Výrazné farby určujú nové trendy v kuchynskom a interiérovom dizajne.

V modernej módnej kuchyni sa čoraz častejšie objavujú aj minimalistické farby. Nezabúdajte, že kuchyňa je srdcom domova a mala by byť nielen funkčná, ale aj atraktívna – esteticky prezentovaná miestnosť bude určite navštevovaná častejšie a vy v nej budete mať lepší zážitok z varenia.

 

Kuchynská linka- Merkury Market

 

Interiéroví dizajnéri navrhujú - farby kuchyne tejto sezóny

Farebné trendy sa veľmi často menia a často je ťažké držať krok s módou. Táto sezóna je jednoznačne klasická čierna a krása prírodného dreva. Existujú aj ďalšie farby – pastelové farby sú mimoriadne obľúbené. Módne farby môžete do kuchyne vniesť predovšetkým čelami kuchynských skriniek, ale môžu byť viditeľné aj v iných prvkoch - napríklad čalúnenie stoličiek alebo kuchynských kútov.

 

Tajomná čierna

Čo bude dokonale odporovať bielej kuchyni? Bude dobré použiť výrazný kontrast – čierne kuchyne si vďaka tomu získavajú čoraz väčšiu obľubu. Čierny kuchynský nábytok je veľmi moderný, perfektne sa hodí do módnych interiérov a je ľahké s ním vytvoriť dizajn pre minimalistické priestory. Dobre budú vyzerať aj v kuchyniach v industriálnom a glamour štýle.

Výhodou čiernej kuchyne je ich výraznosť. Ide o veľmi výrazný farebný akcent, preto sa oplatí zamerať na decentnejšie steny a podlahy a tiež farebné doplnky. V čiernych kuchyniach je tiež menej špiny, preto je varenie v čiernej kuchyni pohodlnejšie a pri príprave jedál si nemusíte dávať taký pozor, aby ste nič nevyliali a nerozliali. Pri aranžovaní čierneho nábytku je dobré vedieť, že táto farba vyzerá oveľa lepšie vo väčších miestnostiach. Malé čierne kuchyne budú pôsobiť stiesnene, farba tam bude príliš prebíjať. V menšej kuchyni je lepšie staviť na svetlejšie odtiene.

 

Sivé čelá - večný trend

Rovnako ako čierna kuchynská linka, aj kuchynská linka so sivými čelami je jedinečným nápadom na usporiadanie. Šedá lahodí oku, šedá kuchyňa bude preto jedinečným spôsobom moderného aranžmánu. Na rozdiel od zdania to nemusí byť len nuda - miestnosť je dobré oživiť farebnými doplnkami, priestor potom bude oveľa atraktívnejší.

V prípade ak ste sa rozhodli v kuchyni pre tmavší kuchynský nábytok, použite na presvetlenie priestoru bielu. Najlepšie je usporiadať bielu na stenu a strop usporiadaním bielych dlaždíc alebo namaľovaním povrchu farbou. V interiéri takejto kuchyne sa môžete naozaj cítiť výnimočne!

Kuchynské skrinky vo svetlejších odtieňoch sivej sa výborne hodia do malej aj veľkej kuchyne, najobľúbenejšie sú v panelákoch.

 

Krása klasického dreva

Nádherná farba a vzor prírodného dreva je nadčasová krása, ktorá bude vždy vyzerať príťažlivo takmer v akomkoľvek aranžmáne a v akomkoľvek štýle interiéru. Drevo môže mať tmavý alebo svetlý odtieň a kresba dreva môže byť viac či menej viditeľná - sami sa rozhodnite, ktorá kombinácia sa vám páči viac a ktorá bude lepšie odrážať charakter vami zvoleného aranžmánu.

 

Mätová zelená a fľaškovo zelená

Farby kuchyne túto sezónu zastupuje zelená - fľašková, veľmi atraktívna zelená, a mäta, mimoriadne osviežujúci odtieň zelenej. Toto je riešenie pre tých, ktorí sa nevedia rozhodnúť, či majú radšej tmavšie alebo svetlé farby.

Fľaškovozelená je veľmi odvážna, ale aj mimoriadne výrazná a atraktívna farba. Svoju obľubu si získala v čase, keď boli módne fľaškové zelené pohovky. Farba sa rýchlo stala vysoko cenenou a prenikla aj do iných typov zariadení – vrátane kuchyne. Fľaškovozelené čelá určite prekvapia členov domácnosti a hostí a zároveň budú atraktívnym, veľmi výrazným prvkom. Do takejto kuchyne sa oplatí pridať tlmenejšie doplnky, aby nezakrývali krásu fľaškovozelenej.

Mätovo zelený nábytok bude pre Vás pokojnejšou možnosťou. Táto možnosť je ideálna pre tých, ktorí hľadajú osvieženie. Mätová zelená miestnosť rozžiari, svetlá kuchyňa bude príjemným riešením najmä v prípade malých kuchýň. A čo veľké izby? Bude tam mätová zelená vyzerať zle? Práve naopak! Ide o najmódnejšie - moderné farby, takže pomocou mätovej zelenej si môžete zariadiť aj veľkú kuchyňu.

 

Kuchyne- Merkury Market

 

Atramentový grafit

Farebné, matné čelá sú hitom tejto sezóny. Atramentový grafit si tiež našiel svoje špeciálne miesto medzi najobľúbenejšími farbami. Ide o príjemnú možnosť, ktorá v kombinácii s prírodným drevom vytvorí útulný, atraktívny a jedinečný interiér. Čelá skriniek kuchynskej linky v atramentovom grafite môžu byť veľmi jednoduché, ale táto farba vyzerá obzvlášť dobre na frézovaných dvierkach a zásuvkách.

Do aranžmánu doplňte príslušnú povrchovú úpravu – skvele poslúžia tmavé farby podláh vo vzore prírodného dreva a svetlé obklady či farby na stenách. Takáto kuchyňa sa bude dobre prezentovať, keď je v nej plánovaný kuchynský ostrovček. Celý interiér potom získa osobitý vzhľad a stane sa skutočným srdcom domu a jeho výkladnou skriňou.

 

Romantická ružová

Ak sa chcete v kuchyni vyblázniť, romantická ružová kuchyňa bude dobrým riešením. Pastelová ružová je mimoriadne jemná možnosť, veľmi ženská a výrazná. Dokonale zdôrazňuje citlivý a útulný charakter interiéru. Do takejto kuchyne si vyberte doplnky s prvkami dreva vo svetlom príjemnom odtieni. Pri navrhovaní takejto kuchyne sa nezamerajte na sladkosť, ale stačí na jemné, no napriek tomu elegantné doplnky a odtiene. Takéto fronty môžu osloviť nielen ženy. Romantická ružová nie je len mimoriadne príjemný odtieň ale aj sa bude skvele hodiť do provensálskej, škandinávskej či inej modernej kuchyne.

 


 

Inšpirujte sa!!!

 

Ako lacno zariadiť kuchyňu?


Ako usporiadať kuchynské skrinky


Aké dlaždice do kuchyne na stenu - najzaujímavejšie návrhy na stenu nad pracovnú dosku

Späť