Komáre ako sa pred nimi účinne chrániť. Predstavujeme domáce spôsoby!

20.08.2022

Komáre sú poriadna nepríjemnosť, tienisté stránky leta ako kliešte, včely či muchy dokážu efektívne zobrať radosť z rodinného grilovania, večerných prechádzok, stanovačiek a oddychu na záhrade. Útočia bezohľadne, hryzú dospelých aj deti. Zanechávajú nevzhľadné pľuzgiere, ktoré trápia najmä tých najmenších. Nepríjemné, pretrvávajúce svrbenie spojené s uštipnutím komárom nie je ani tak výsledkom bodnutia, ako skôr kvapôčky slín vstreknutých cez sosák pod kožu, ktoré zabraňujú zrážaniu krvi.

Zaujímavé je, že na nás útočia len samice komárov, ktoré potrebujú bielkoviny z našej krvi na kladenie vajíčok. Samce sa živia nektárom kvetov, podobne ako motýle a včely. Aj keď si to možno neuvedomujeme, na svete žije asi 3500 druhov komárov, no v Poľsku sa zaoberáme najmä jednou odrodou – Culex Pipiens, obľúbeným „bzučiacim komárom“, ktorý síce silno štípe, ale neprenáša infekčné choroby.

To však neznamená, že uhryznutie takéhoto hmyzu nie je spojené so žiadnym nebezpečenstvom - existujú prípady akútnej alergie na látky obsiahnuté v slinách komárov. A hoci je to skôr zriedkavé, stojí za to vedieť, ako sa chrániť pred uhryznutím.

Ak ste zvedaví, či existujú účinné prírodné metódy na odpudzovanie bodavého hmyzu alebo ako sa vyhnúť uštipnutiu komármi, zistite, čo radia špecialisti! Máme osvedčené spôsoby, ako si poradiť s otravným hmyzom! Ochrana proti hmyzu

 

Ochrana proti hmyzu- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Čo priťahuje komáre?

2. Čo odpudzuje komáre?

3. Domáce spôsoby na komáre



 

Čo priťahuje komáre?

Ako je možné, že si komáre napriek úplnej tme ľahko nájdu cestu k hostiteľom? Majú dokonalý zrak? Nič nemôže byť chybnejšie! Komáre majú vynikajúci čuch. Láka ich zvýšená koncentrácia oxidu uhličitého vo vydychovanom vzduchu, ale aj kyselina mliečna a amoniak obsiahnutý v pote.

Malí upíri využívajú aj termodetekciu, preto sú ich útokom viac vystavené deti, mladí muži a ženy počas ovulácie, ktorých teplota je o niečo vyššia ako u iných.

 

Čo odpudzuje komáre?

Čo môžete urobiť, aby ste sa vyhli prilákaniu komárov?

Po prvé, v horúcich dňoch by ste sa mali často sprchovať, aby ste odstránili zápach potu, a vyhnúť sa tmavému oblečeniu, ktoré odráža slnečné lúče a rýchlo sa zahrieva. Stojí za to vyhnúť sa intenzívnej fyzickej námahe, keď sú komáre najaktívnejšie, t.j. popoludní a večer.

Vyhýbajte sa ich prirodzeným biotopom, ako sú listnaté lesy, jazerá a húštiny, zdržiavajte sa na slnku namiesto tieňa a zdržte sa pitia sýtených nápojov, ktoré pre vysoký obsah oxidu uhličitého môžu komáre prilákať.

 

Ochrana proti hmyzu- Merkury Market

 

Domáce spôsoby na komáre

Aj keď budete dodržiavať všetky vyššie uvedené rady, komáre sa na vás budú aj tak lepiť.

Čo robiť, aby to otravný hmyz vzdal? Ako sa od nich oslobodiť doma, na záhrade aj v prírode?

Tu sú domáce osvedčené spôsoby, ako sa zbaviť komárov!

Preventívne jarné čistenie pivnice

Samičky komárov s obľubou prezimujú pod stropom pivnice, preto sa ich pri jarnom upratovaní oplatí dôkladne zbaviť– komáre ponechané do leta môžu naklásť až niekoľko stoviek vajíčok.

Odstránenie prebytočnej vody z prostredia

Pozor si dajte najmä na všetky vodné zdroje, ako sú okrasné jazierka, ktoré by mali byť plné rýb, ale aj upchaté odkvapy, diery v stromoch či nesprávne odvodnené záhony. Odstránenie prebytočnej vody dokáže veľa. Komáre potrebujú na rozmnožovanie asi 2,5 cm vody, preto sa oplatí odstrániť každú vodu, ktorá by sa mohla stať živnou pôdou.

Moskytiéra - riešenie pre otravný hmyz

Moskytiéry na oknách vytvárajú pre komáre fyzickú bariéru, bránia im vniknúť do domu a zároveň sú veľmi tenké a jemné, preto zaručujú prísun čerstvého vzduchu. Mimochodom, sú lacné a ľahko sa inštalujú. Moskytiéry sú dokonalým spôsobom proti komárom pre ľudí, ktorí radi spia pri otvorenom okne.

Terpentín zastaví útok komárov!

Terpentín je kvapalina s veľmi charakteristickou a intenzívnou vôňou. Vo všeobecnosti sa používa ako rozpúšťadlo pre farby a laky, ale môžete ho použiť s dobrým účinkom ako repelent proti komárom. Na tanierik stačí naliať malé množstvo terpentínu a nechať 20 minút v tesne uzavretej miestnosti – po uplynutí tejto doby by mali komáre ležať uspaté na podlahe. Nezabúdajte však, že v tomto čase nesmiete byť v miestnosti a potom ju dôkladne vyvetrajte.

Rastliny v črepníkoch, ktoré odpudzujú komáre

Komáre sú veľmi citlivé na vône. Vôňa ľudského tela ich neodolateľne priťahuje, zatiaľ čo niektoré rastliny vydávajú arómy, ktoré malých upírov účinne odstrašujú. Kocúrnik je určite jedným z nich. Táto rastlina tvorí husté húštiny a vydáva vôňu, ktorú komáre neznesú. Ďalšími úžitkovými rastlinami sú: mäta, pakost, pelargónia, kôpor, levanduľa úzkolistá alebo plectrantus, ktorý je účinnejší ako mnohé iné prostriedky dostupné v obchodoch. Rastliny by mali byť umiestnené v kvetináčoch na parapete alebo balkóne - poskytujú vynikajúcu ochranu pred komármi a zdobia byt!

Prírodný esenciálny olej

Pri vôňach nemožno nespomenúť esenciálne oleje, ktoré sú zdrojom veľmi intenzívnych vôní. Niektoré z nich možno použiť ako prírodné prostriedky proti komárom. Vyskúšajte najmä olej z citrónovej trávy, ktorý dráždi nielen komáre, ale aj muchy a mušky. Osvedčili sa aj olej cédrový, klinčekový, pačuli, tymian, bazalka, škorica, pelargónový olej, mätový olej, citrónový eukalyptus a vanilkový olej.

Potieranie uší, zápästí alebo oblasti pod kolenom vanilkovým extraktom umožňuje skutočne účinne zastaviť útoky komárov. Esenciálne oleje sa dajú použiť dvoma spôsobmi: vo forme telového spreja alebo esenciálneho oleja, ktorý svojou vôňou naplní celú miestnosť.

Cibuľa, cesnak a paradajkové listy

Cibuľa a cesnak sú rýchlym a osvedčeným spôsobom pre komáre. Nakrájaná cibuľa ponechaná na parapete vytvára intenzívnu arómu, ktorá je nepríjemná pre komáre. Vyskúšať môžete aj druhý spôsob, ktorým je ponechanie listov paradajok na parapete – tie zabránia hučiacim votrelcom vniknúť do vášho domova.

Citrónové a aromatické sviečky

Zaujíma vás, ako odplašiť komáre?

Citrónová kôra umiestnená v blízkosti knôtu zapálenej sviečky vydáva jemnú citrusovú vôňu, ktorá dráždi hmyz. Je rovnako účinná ako použitie cesnaku a cibule a nevytvára nepríjemný zápach.

Nechajte domácich pavúkov na pokoji

Táto metóda je určená pre ľudí, ktorí sa neboja pavúkov. Pravdou je, že domáce pavúky sú neškodné a veľmi užitočné stvorenia – každý deň zabijú množstvo komárov a iného hmyzu, takže sa oplatí nechať ich žiť.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Drevené záhradné lavice - ako na to?


Umelá tráva - ako ju položiť?


Kovové záhradné pavilóny - je to dobrá investícia?

Späť