Koľko stojí výmena zámkov dverí?

28.02.2024

Výmena zámkov dverí je zvyčajne nevyhnutným krokom pri udržiavaní bezpečnosti vášho domova alebo kancelárie. Cena tohto typu služby môže závisieť od rôznych faktorov, medzi ktoré patrí tak typ zámku, ako aj špecifiká dverí a kľučky. Stojí za zmienku, že rôzne typy zámkov majú rôznu úroveň zabezpečenia, čo ovplyvňuje ich cenu, ako aj náročnosť ich výmeny.

Profesionálna výmena zámku sa môže líšiť v nákladoch, a to nielen v závislosti od typu zámku, ale aj od toho, kde bývate. Čo však tvorí takúto cenu? Aké sú približné náklady na výmenu zámku? Prečo sa oplatí vymeniť zámok, v akých situáciách sa odporúča a v akých situáciách je to potrebné? Pozrite si s nami nášho krátkeho sprievodcu cenou výmeny zámku.

Koľko stojí výmena zámkov dverí?


V tomto článku:

1. Náklady na výmenu zámku dverí – čo určuje cenu výmeny zámku?

2. Kedy bude potrebné vymeniť zámok dverí?



Náklady na výmenu zámku dverí – čo určuje cenu výmeny zámku?

Náklady na výmenu zámku dverí sú náklady na službu aj náklady na materiál. Pri výmene zámku dverí musíte najprv venovať pozornosť typu zámku dverí. Existuje mnoho rôznych typov zámkov, ako sú zadlabávacie zámky, polodrážkové zámky, elektronické zámky a systémy kontroly prístupu. Každý z týchto typov má svoje jedinečné vlastnosti a primeranú úroveň zabezpečenia, ktorá ovplyvňuje náklady na ich nákup a inštaláciu. Výmena jednoduchého zámku bude stáť oveľa menej ako komplikovaný elektronický zámok.

Okrem toho môže cena výmeny zámku závisieť od lokality a špecializovaných služieb poskytovaných remeselníkmi. Vo veľkých mestách môžu byť ceny vyššie v dôsledku vyšších životných nákladov a konkurencie na trhu bezpečnostných služieb. Pred výberom špecialistu sa oplatí zistiť, aké sú ceny služieb špecialistu v rôznych spoločnostiach, aby ste si mohli porovnať ponuky a vybrať si tú najlepšiu pre vás.

Výmena zámkov môže byť komplikovanejšia aj pri dverách s nezvyčajnými rozmermi alebo špeciálnymi požiadavkami. Náklady na službu môže ovplyvniť aj inštalácia moderných bezpečnostných systémov, ako sú elektronické zámky alebo systémy kontroly vstupu. Na takéto výmeny sa odporúčajú odborné firmy špecializujúce sa na takéto systémy.

Je vhodné pripomenúť, že v cene výmeny zámkov nie sú len samotné zámky, ale aj náklady spojené s prácou odborníka. Remeselníci si často účtujú návštevu, pracovný čas a akýkoľvek ďalší materiál alebo príslušenstvo potrebné na inštaláciu.

Náklady na výmenu zámku dverí – čo určuje cenu výmeny zámku?

Kedy bude potrebné vymeniť zámok dverí?

Výmena zámku vo vonkajších dverách sa stáva nevyhnutnou z rôznych dôvodov súvisiacich najmä s bezpečnosťou, funkčnosťou a technickým stavom zámku. Najčastejším dôvodom je krádež alebo strata kľúča. Ak ste kľúč od dverí stratili alebo bol odcudzený, odporúča sa ihneď vymeniť zámok. Toto sú základné preventívne opatrenia, ktoré pomáhajú chrániť váš domov pred neoprávneným prístupom.

Ak sa stane, že sa dvere zamknú a kľúč zostane na druhej strane, možno bude potrebné zasiahnuť odborníka alebo vymeniť zámok za taký, ktorý umožňuje otváranie dverí aj so zatvoreným kľúčom.

Vážnym problémom je aj mechanické poškodenie zámku, ktoré môže brániť jeho správnemu otvoreniu. Zámok, ktorý je poškodený, opotrebovaný alebo nefunguje správne, môže predstavovať bezpečnostné riziko. V takýchto prípadoch sa odporúča vymeniť ho za nový zámok s vyšším bezpečnostným štandardom. Ak máte aj starší model zámku, ktorý nespĺňa moderné bezpečnostné štandardy, zvážte upgrade vášho bezpečnostného systému. Nové zámky často ponúkajú doplnkové funkcie, ako napríklad ochranu proti vlámaniu, diaľkové ovládanie alebo systémy kontroly vstupu.

Po kúpe nového bytu či domu vždy stojí za zváženie výmena zámkov. Nie ste si istí, kto mal prístup ku kľúčom predtým, preto sa pre vlastnú bezpečnosť oplatí zaobstarať si nový zámok. Taktiež, ak sa zmení funkcia miestnosti, napríklad z kancelárie sa stane byt, stojí za zváženie prispôsobenie zámkového systému novým potrebám a očakávaniam.

Ak používate elektronický zámok a ten zlyhá, môže brániť prístupu do miestnosti. V takejto situácii je potrebná výmena alebo oprava zámku.

Späť