Kedy vymeniť matrac za nový?

12.10.2022

Často si kladieme otázku – kedy je čas na výmenu matraca?

Čas na výmenu matraca je ťažké určiť, pretože závisí od mnohých faktorov. Základom však pri kúpe nového matraca je dbať nielen na pravidlá starostlivosti o neho, ale predovšetkým na jeho životnosť. Oplatí sa poznať predpoklady výrobcu ohľadom životnosti matraca.

Ďalšia vec, na ktorú by ste si mali dať pozor, sú prvky ovplyvňujúce rýchlosť jeho opotrebovania. Potreba výmeny matraca závisí od hmotnosti užívateľov a typu jeho výplne. Je tiež dôležité dodržiavať pokyny na starostlivosť poskytnuté výrobcom.

Kedy teda vymeniť váš matrac za nový? Poradíme!

 

Matrace- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Prečo sa neoplatí spať na starom matraci?

2. Kedy by sme mali vymeniť matrac za nový? - Hygiena matraca je nevyhnutná

3. Kedy vymeniť matrac? - deformácia

4. Aký matrac si vybrať? - výmena matracov



 

Prečo sa neoplatí spať na starom matraci?

Mnoho ľudí nevenuje pozornosť účinkom spánku na starom matraci. V minulosti sa nábytok kupoval na dlhé roky a životnosť matraca závisela len od viditeľných známok jeho opotrebovania. Matrac bol vymenený, keď sa na jeho povrchu objavili nerovnosti alebo už bol nepríjemný spánok. Samozrejme, že to malo veľa dôvodov, pretože nepohodlná podložie môže spôsobiť vážne následky pre chrbticu.

Posturálne defekty a degenerácia kĺbov sa môžu zhoršiť. Navyše, nerovný a nepohodlný matrac, okrem výskytu bolesti, môže spôsobiť, že ráno vstávame podráždení a unavení. Nedostatočne zregenerované telo sa prejaví zníženou koncentráciou a účinnosťou. Medzi ďalšie príznaky, ktoré opotrebovaný matrac spôsobí, patrí nespavosť, roztržitosť, podráždenosť, nesústredenosť, bolesti hlavy, krku a krížov a nočné pretáčanie sa zo strany na stranu.

Nedostatočne rýchla výmena matraca za nový po rokoch používania môže spôsobiť ochorenia pohybového aparátu, ale aj alergické kožné a respiračné prejavy. Dnes sa viac dbá na spánkovú hygienu, častejšie sa vyskytujú alergie na roztoče, preto o výmene matraca rozhodujú aj iné faktory ako len nerovnosti na povrchu matraca, viditeľné poškodenie konštrukcie matraca, alebo keď matrac začne vydávať zvuky.

Kedy by ste mali vymeniť matrac za nový, aby ste sa dobre vyspali, vstali svieži a užili si každý deň?

 

Matrace- Merkury Market

 

 Kedy by sme mali vymeniť matrac za nový? - Hygiena matraca je nevyhnutná

Pri zvažovaní toho, ako často by sa mal matrac vymieňať, nezabúdajte, že sa nepočítajú len jeho stratené pôvodné vlastnosti a mechanické poškodenie. Taktiež, keď matrac už neposkytuje hygienické podmienky na spánok, je potrebné ho vymeniť. Čoraz častejšie sme svedkami rôznych druhov alergií. Ľudia trpiaci alergiami pri odpočinku na starom matraci oveľa rýchlejšie pociťujú vážne príznaky alergie – opakujúce sa ranné nádchy či záchvaty kašľa.

Prečo?

Pretože mierne vlhké prostredie, ktoré je navyše teplé a plné odumretej kože, je dokonalým miestom pre rast mikroorganizmov, ako sú baktérie a roztoče. Neznamená to, že nie ste hygienický. Všadeprítomný prach a trochu odumretej kože však spôsobujú, že po niekoľkých rokoch už nebude hygienický ani ten najudržiavanejší matrac, pravidelne čistený a vysávaný. Milióny roztočov vo vnútri a ich trus sú dostatočným dôvodom na to, aby ste zvážili výmenu matraca.

Pozeranie filmov, robenie domácich úloh, jedenie jedál – to všetko oslabuje vlastnosti matraca a spôsobuje, že sa na ňom hromadia nečistoty. Taktiež nemožnosť sňať poťah na pranie určite urýchli moment, kedy treba matrac vymeniť. Ak vidíte, ak je váš matrac po dlhých rokoch používania stále pohodlný a mohol by slúžiť dlhé roky, z hygienických dôvodov je potrebné matrac vymeniť, najlepšie podľa pokynov výrobcu.

 

 Kedy vymeniť matrac? - deformácia

V prípade ak je povrch vášho matraca nerovný a na jednej strane je viditeľná priehlbina, potom stojí za zvážiť vymeniť starý matrac za nový. Vpadnuté pružiny, jamky, tvrdšie miesta, pokrčená pena, vŕzganie – zníži komfort spánku. Nerovnomerná podpora tela sa prejaví aj na nedostatočnej regenerácii svalov a pri dlhodobom používaní nesprávneho matraca vedie k bolestiam chrbta.

Ak sa teda pýtate, kedy vymeniť matrac za nový, práve tu je výmena matraca nevyhnutná. Niekedy môže byť záchranou pohodlný povrchový matrac. Takýto povrchový matrac bude fungovať najmä na kontinentálnych posteliach. Matrace môžete otočiť aj naruby, no tým sa matrac nevráti do pôvodného tvaru.

Zmena hmotnosti je dôvodom na výmenu matraca

Do nového matraca sa oplatí investovať, ak sa vaša hmotnosť výrazne zmenila alebo na jednom matraci spia dvaja ľudia. Na zmenu matraca nemá vplyv jeho opotrebovanie, ale princíp, podľa ktorého sa matrac vyberá podľa hmotnosti užívateľa. Rôzne matrace sa vyberajú pre ťažších ľudí, ktorí potrebujú pevnejší matrac a iné matrace sú pre ľudí s nízkou hmotnosťou. V prípade ak naopak matrac doteraz používala jedna osoba a teraz ju používajú dve osoby, oplatí sa vyberať matrac aj s prihliadnutím na pohodlie druhej osoby.

Ťažká alergia alebo astma

Ako už bolo spomenuté, opotrebovaný matrac môže v tomto prípade zhoršiť príznaky alergie a astmu. Počas spánku na matraci s ním prichádzate do kontaktu s veľkou plochou pokožky a máte s ňou tesný kontakt. Nekvalitné výrobky môžu spôsobiť alergie, preto sa oplatí vybrať si kvalitný matrac. Zvážte kúpu antialergického matraca, ktorého poťah bude vyrobený z látok, ktoré pôsobia proti rastu plesní a roztočov. Matrac by vám mal zabezpečiť zdravý spánok, ak to tak nie je, je to znamenie, že matrac treba vymeniť.

 

Latexové matrace- Merkury Market

 

Aký matrac si vybrať? - výmena matracov

Ak už viete, kedy si vaša posteľ vyžaduje výmenu matraca, je načase vybrať si matrac, ktorý splní vaše očakávania. Pri výbere zvážte pohodlie a kvalitu použitých surovín. Kvalitné matrace nájdete v našom internetovom obchode. Je mimoriadne dôležité vybrať si matrac, ktorý vám umožní získať optimálnu polohu pre vaše telo počas spánku. Najobľúbenejšie sú penové matrace, najmä termoplastické.

Tradičnejším riešením sú taštičkové matrace, ktoré sú vyrobené z bonellových alebo vlnitých pružín a vrstvy latexovej peny. Takýto matrac sa vyznačuje vysokou bodovou elasticitou a úspešne sa na ňom vyspia dvaja ľudia rôznej hmotnosti. Odporúčajú sa aj zdravotné matrace, ktoré majú zvyčajne sedem rôznych zón tvrdosti, ktoré zaisťujú správnu oporu hlavy, ramien, panvy a nôh.

 

Pamätajte, že spánok je veľmi dôležitý, ak počas spánku pociťujete nepohodlie - hľadajte nový matrac! 

 


 

Inšpirujte sa!

 

Aká šírka postele pre dve osoby


Pohovky na spanie – kde budú fungovať


Kontinentálne postele

Späť