Jesenné aranžmány v obývačke - trendy na rok 2023

28.11.2023

Jeseň je špeciálnym obdobím roka, kedy príroda predstavuje svoju krásu v úžasných paletách teplých farieb. Je to aj čas zmien, kedy sa príroda pripravuje na zimný spánok. Čo to znamená pre nás a naše interiéry? Jeseň je tiež ideálny čas na zmenu aranžmánu a uvedenie jesenných akcentov do obývačky.

V roku 2023 sa trendy dizajnu obývačiek zameriavajú na prírodné materiály, teplé odtiene a útulný komfort. Zariaďovanie obývačky na jeseň môže byť ako veľký projekt rekonštrukcie, tak aj drobné zmeny, ktoré nám umožnia zútulniť obývačku. Jesenná výzdoba obývacej izby je na dosah ruky, poďme sa pozrieť, ako urobiť zmeny v módnej verzii!

Jesenné aranžmány v obývačke - trendy na rok 2023


V tomto článku:

1. Jesenná atmosféra v obývačke, teda tá správna farebná paleta

2. Dekor do obývačky na jeseň – vyberajme prírodné materiály

3. Jesenná výzdoba obývacej izby vhodnými textíliami

4. Jesenné dekorácie do obývačky v podobe atraktívneho osvetlenia

5. Útulná obývačka na jeseň, preto nezabúdajme na rastliny

6. Jesenná atmosféra v obývačke a naše nápady na dekoráciu obývačky



Jesenná atmosféra v obývačke, teda tá správna farebná paleta

Na jeseň 2023 dominujú teplé farby inšpirované zemitými tónmi. Odtiene oranžovej, červenej, hnedej a zlatej sú momentálne veľmi módne a dokonale odrážajú ducha jesennej atmosféry v obývačke. V týchto farbách môžeme hľadať doplnky, ako sú vankúše, prehozy alebo koberce, ktoré dodajú našej obývačke teplo a útulnosť.

Ak preferujeme tlmenejšie odtiene, trendy na jeseň 2023 sú aj rôzne pastely, levanduľa a béžová.

Jesenná dekorácia interiéru vo veľkých aj malých rozmeroch

Dekor obývačky na jeseň preto možno podriadiť týmto farbám. Pri plánovaní väčšej rekonštrukcie namaľujme steny na hnedú, krémovú alebo levanduľovú farbu. V prípade menších zmien poslúži výmena textílií a doplnkov. Jesenné zariaďovanie obývačky môže byť veľkou zábavou a dobrým osviežením jesenného šera.

Jesenná atmosféra v obývačke, teda tá správna farebná paleta

Dekor do obývačky na jeseň – vyberajme prírodné materiály

Jeseň je ideálny čas na zavedenie prírodných materiálov do interiéru. Drevo, ratan, prútie a kameň sú materiály, ktoré sa k tejto sezóne dokonale hodia. Nábytok do obývačky si môžeme vybrať z masívneho dreva alebo ratanových akcentov, ako sú stoličky či konferenčné stolíky. Tieto materiály dodávajú interiéru charakter a vnášajú do obývačky prvky prírody.

Ako priniesť jeseň do interiéru za nižšiu cenu?

Výmena celého zariadenia obývačky môže byť nákladná, takže nie každá zmena usporiadania bude v tomto smere možná. S obmedzenými finančnými prostriedkami alebo možnosťami si stále môžeme vytvoriť útulnú obývačku na jeseň. Dobrým riešením budú aj drobné zmeny. Dekorácie vymeňme za tie z prírodných materiálov, rozprestierajme bavlnené a vlnené deky, zavesme dekorácie z prútia alebo dreva. Je dôležité, aby nás jesenné usporiadanie obývačky potešilo a vytvorilo útulnú atmosféru.

Jesenná domáca dekorácia

Doplnky z prírodných materiálov si vieme pripraviť aj sami. Áno, nie je to ťažké! Nazbierajme farebné jesenné lístie a naaranžujeme ich do krásnej kytice. Takáto dekorácia určite poteší všetkých členov našej domácnosti či hostí. Tiež je dobré naplniť veľkú sklenenú vázu gaštanmi alebo orechmi. Zariadeniu obývačky na jeseň to môže naozaj prospieť.

K jesenným dekoráciám do obývačky patria aj listové vence a kvety z listov. Jesenné návrhy interiérov sú plné takýchto prvkov. Vzhľadom na to, že činnosti „Urob si sám“ a remeselné trendy v interiérovom dizajne sú čoraz populárnejšie, výroba jesenných dekorácií z listov svojpomocne je čoraz obľúbenejšia.

Dekor do obývačky na jeseň – vyberajme prírodné materiály

Jesenná výzdoba obývacej izby vhodnými textíliami

Textil zohráva kľúčovú úlohu pri zmene vzhľadu miestností, vrátane zariaďovania obývačky na jeseň. Výberom mäkkých, príjemných látok, ako je vlna, zamat alebo velúr, vytvoríme hrejivú atmosféru. Vzorované prehozy, vankúše a koberčeky s jesennými vzormi, ako sú listy, konáre alebo zvieracie motívy, môžu dekor ešte obohatiť.

Nezabúdajme ani na hrubé prikrývky, ktoré budú ako stvorené na zavinutie počas chladnejších večerov.

Textilné dekorácie obývačky na jeseň by mali mať teplé farby, ako sme spomínali vyššie, dominuje tu hnedá. Jeseň v obývačke nemusí byť nudná a depresívna, na oživenie môžete pridať žlté, zlaté alebo červené textilné doplnky.

Ako priniesť jeseň do interiéru za nižšiu cenu?

Jesenné dekorácie do obývačky v podobe atraktívneho osvetlenia

Jesenné večery sa predlžujú, preto je dôležité správne osvetlenie. Túto sezónu sú módne lampy s teplým svetlom, ktoré vytvárajú útulnú atmosféru. Obzvlášť zaujímavo vyzerajú modely lámp z prírodných materiálov, dreva, šnúrok, prútia či papiera.

Jesenné usporiadanie domu s prírodným ohňom

Dôležité je nielen umelé osvetlenie, ale aj svetlo, ktoré nám dokáže poskytnúť živý oheň. Jeseň je čas na zapaľovanie krbov a voľne stojacich pecí. My také veci doma nemáme a keďže bývame napríklad v paneláku, nevieme sa rozhodnúť pre takéto riešenie? Kúpme si voľne stojaci biokrb a užívajme si pohľad na hrejivé, tancujúce plamene. Sviečky sú tiež dobrým nápadom na jesennú výzdobu obývačky.

Ako osviežiť interiérový dizajn na jeseň? Investujme do zrkadiel!

Skvelým prvkom, ktorý dokáže opticky zväčšiť priestor a odrážať prirodzené aj umelé svetlo, sú aj zrkadlá. Je dobré, ak si zrkadlo vyberieme s dreveným rámom, vtedy využijeme v aranžmáne aj krásu prírodného dreva.

Jesenné dekorácie do obývačky v podobe atraktívneho osvetlenia

Útulná obývačka na jeseň, preto nezabúdajme na rastliny

Rastliny v črepníkoch nie sú len dekoráciou, ale zlepšujú aj kvalitu vzduchu a prinášajú prírodu do interiéru. Na jeseň sa oplatí vybrať rastliny s listami v teplých odtieňoch, ako sú fikusy alebo kaktusy. Môžeme ich umiestniť na poličky, konferenčné stolíky alebo závesné kvetináče a doplniť tak vašej obývačke zeleň.

Nové jesenné bytové dekorácie pre staré prvky

Nechcete sa zbaviť svojich starých rastlín? Niet sa čomu čudovať, určite sú tu s nami už dlho a vyzerajú nádherne. Obdarujme teda ich aj seba a oblečme črepníky do nových krytov v jesenných farbách a s jesennými vzormi. Takéto jesenné dekorácie do obývačky sú skutočným hitom. Kúpme si kvetináče, ktoré sa nám páčia. Zvážme aj nákup nielen keramických krytov, ale aj drevených či prútených.

Jesenná atmosféra v obývačke a naše nápady na dekoráciu obývačky

Jesenná atmosféra v obývačke a naše nápady na dekoráciu obývačky

Bez ohľadu na aktuálne trendy je vždy dôležité, aby interiér odrážal náš osobný štýl. Pridajme do obývačky predmety, ktoré sú pre nás dôležité, ako rodinné suveníry, fotografie či obľúbené umelecké diela. Vďaka tomu bude naša obývačka skutočne jedinečná a plná charakteru.

Návrhy interiérov inšpirované jeseňou

Jednoducho sa nám páčia farby, vzory a doplnky, ktoré do priestoru obývačky umiestňujeme. Jesenná atmosféra v obývačke by mala byť aj výsledkom našej ochoty zmeniť sa, a nie slepo nasledovať módu. Jesenná výzdoba obývačky stvorená len na mieru trendom, ktorá sa nám veľmi nebude páčiť, spôsobí, že obývačku nebudeme chcieť s radosťou využívať a o to tu nejde! Jesenná výzdoba obývačky má byť pre nás príjemným pohľadom a vyvoláva v nás túžbu tráviť dlhé chladné jesenné večery v obývačke.

Ako múdro preniesť jeseň do interiéru?

Spojme preto usporiadanie obývačky na jeseň s našimi potrebami a vkusom. Nemáme radi hnedú a červenú? Tieto farebné vymeňme za univerzálnu sivú alebo bielu. Krby či sviečky sa nám zdajú nepraktické? Našťastie existuje mnoho iných jesenných dekorácií do obývačky, ktoré ich dokážu nahradiť.

Jesenné zariaďovanie obývačky zútulní náš obývačkový interiér. Už vieme, čo bude túto jeseň fungovať najlepšie, tak poďme na zmenu, pripravený, ide sa!

Späť