Jednoduché triky pre útulný balkón

05.07.2022

S každým ďalším dlhším dňom, teplejším slnečným lúčom, veselým spevom vtákov a vôňou jarných kvetov sme čoraz ochotnejší meniť interiéry obývačiek na balkóny. Začiatkom ďalšej letnej sezóny stojí za zváženie pohodlné usporiadanie balkóna a vytvorenie útulnej oddychovej zóny v jeho hraniciach.

Aj malý, dobre naplánovaný a vybavený balkón sa môže stať útočiskom pokoja a obľúbenou voľnočasovou aktivitou dospelých i detí.

 

Balkónový nábytok- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Pekný balkón - ideálne miesto na oddych - nevzdávajte sa svojich snov!

2. Malý balkón v paneláku – veľké úlohy

3. Malý balkón, veľké možnosti!

4. Skladací multifunkčný nábytok

5. Najkrajšie balkónové dekorácie

6. Osvetlenie na balkóne a terase - atmosférická úprava malého priestoru

7. Farby sú spôsob, ako opticky zväčšiť malý balkón

8. Rastliny na balkón s malou plochou

9. Ochrana pred slnkom na vašom balkóne



 

Pekný balkón - ideálne miesto na oddych - nevzdávajte sa svojich snov!

Možno váš balkón a terasa v paneláku nie je dostatočne priestranný na to, aby ste naň zavesili hojdaciu sieť a umiestnili tam veľkú sadu záhradného nábytku, ktorý sa vám tak páči. Nenechajte sa však odradiť jeho malými rozmermi, vytvorte si útulný balkón s atmosférou, ktorý sa stane vašou pýchou a obľúbeným miestom na trávenie voľného času.

V očakávaní jari sme si pre vás pripravili pár jednoduchých trikov do útulného kútika.

Poradíme vám, ako zariadiť malý a veľký balkón s minimálnou námahou, aby ste získali vysnívaný relax a odpočinok. Zistite a inšpirujte sa!

 

Balkónový nábytok- Merkury Market

 

Malý balkón v paneláku – veľké úlohy

Balkón v paneláku, aj malý, je miestom, ktoré veľmi často spája viacero funkcií. Môže to byť aj oddychová zóna, sušiareň, záhrada a sklad rôznych domácich „prístreškov“. Preto je vždy dobré, keď budete definovať svoje očakávania ešte predtým, ako sa pustíte do zariaďovania balkónového priestoru, a následne ich konfrontovať s riešeniami dostupnými na trhu.

Naša rada! Na začiatku stačí neškrtnúť žiadnu myšlienku, je možné, že sa ukáže, že aj tie najabstraktnejšie budú najlepšie. Jednoduché triky dokážu zmeniť balkón na nepoznanie.

 

Malý balkón, veľké možnosti!

Balkón je veľmi často priestor s obmedzenou veľkosťou, najmä ak hovoríme o klasickom balkóne v paneláku. Je preto mimoriadne dôležité tento priestor ergonomicky rozvíjať.

Kľúčom k úspechu je dobrý nápad a chytré riešenia, ktoré čoraz častejšie využívajú dekoratéri a architekti. Vychádzajúc z ich vedomostí a skúseností, výberom kompaktných, multifunkčných riešení premeníte aj malý balkón na pohodlné miesto plné harmónie a pokoja.

Tu sú overené triky, ktoré vám pomôžu dokonale zariadiť malý balkón.

 

Skladací multifunkčný nábytok

Jedným z najzrejmejších riešení na Váš balkón je kompaktný multifunkčný nábytok. Za zmienku tu stojí rozkladacia súprava dvoch stoličiek a malého konferenčného stolíka, ktorý vďaka svojim malým rozmerom skvele zapadne do priestoru balkóna a po použití a zložení smelo zapadne do rohu balkóna alebo sa zavesí na hák pripevnený k stene.

Ďalšou zaujímavou ponukou je sedenie, ktoré okrem samozrejmej funkcie sedenia poslúži aj ako miesto na odkladanie rôznych balkónových drobností, ako sú napríklad záhradné podsedáky a deky.

Pre knihomoľov bude perfektnou voľbou záhradné hojdacie kreslo, s úspechom nájde uplatnenie aj ako interiérový dekoračný prvok domu či bytu.

Pri výbere nábytku hľadajte skôr tie prelamované. Tie ťažké a plné zahltia malý priestor. Dobrou voľbou je aj skladací nábytok. V prípade potreby ich ľahko zložíte a získate tak veľa miesta.

Ako skladovať takýto nábytok? Napríklad zavesený na stene - na špeciálnych háčikoch.

 

Najkrajšie balkónové dekorácie

Každý, kto chce zariadiť balkón atmosférickým a útulným spôsobom, musí pamätať na to, že nábytok nie je všetko. Útulný balkón v paneláku si len ťažko vieme predstaviť bez dekorácií, ozdôb a textílií, ktoré dodávajú celému outfitu charakter. Aj celkom malý balkón, správne vyzdobený a osvetlený, dokáže úplne zmeniť svoju tvár a premeniť sa na rozprávkovú krajinu oddychu, spoločenských stretnutí a zábavy.

Fáza zdobenia balkóna je nepochybne jednou z najpríjemnejších úloh. Na začiatok si premyslite, v akom štýle chcete balkón vyzdobiť. Pristupujte k nemu, ako keby to bola ďalšia miestnosť vo vašom dome. Dekorácie si môžete vybrať v štýle boho, stredomorskom alebo tropickom.

Balkónové dekorácie, ktoré budú najlepšie pôsobiť na malej ploche a dodajú krásny efekt, sú vonkajšie podložky, taburetky a lampáše. Venujte pozornosť detailom. Jedinečným dekoratívnym prvkom sa stane dokonca aj kanva alebo obal na kvetináč v ladiacej farbe.

Na malom priestore využijete aj farebné vankúše, malé figúrky, tkané lapače snov či makramé. Všetky tieto dekorácie dokonale zapadnú do balkónového dizajnu a hlavne nezaberú príliš cenné miesto. Balkón v paneláku nemusí byť nudný, môže sa z neho stať príjemné miesto na čerstvom vzduchu.

 

Balkón a terasa- Merkury Market

 

Osvetlenie na balkóne a terase - atmosférická úprava malého priestoru

Sviečky, svietniky, svetelné girlandy, LED lampy sú povinným prvkom výzdoby každého balkóna. Svetlo má obrovskú silu, vytvára jedinečnú príjemnú atmosféru nielen vo vnútri, ale aj vonku. Vhodne zvolené osvetlenie vytvorí na balkóne romantickú a jemnú auru, ktorá bude počas jarných a letných večerov vyžarovať pozitívnu energiu.

 

Farby sú spôsob, ako opticky zväčšiť malý balkón

Pohrajte sa s farbami, aby ste balkón opticky zväčšili. Aranžmány vo svetlých a studených odtieňoch vám pomôžu dosiahnuť práve takýto efekt. Pozor si dajte aj na farbu podlahy. Vďaka svetlohnedej farbe bude malý balkón vyzerať väčší.

 

Rastliny na balkón s malou plochou

Uistite sa, že na balkóne nebudú chýbať žiadne kvety. Tie nielen krásne voňajú, ale vytvárajú aj príjemnú atmosféru a dojem blízkosti k prírode. Zeleň a kvety sú charakteristické prvky balkóna, ktoré budú vždy dobrým riešením.

Na balkóne malého rozmeru budú skvelým nápadom rôzne druhy popínavých rastlín na stojanoch či drevených pergolách, obopínajúcich interiér a zaručujúcich súkromie a istú intimitu - tá na vašom balkóne v paneláku môže mať cenu zlata . Usporiadaním črepníkov s rastlinami a bylinkami do záhona z palety ušetríte veľa miesta. Je to nielen funkčné, ale aj lacné.

Na vystavenie rastlín môžete použiť aj vonkajší parapet. Položte naň kvety a voňavé bylinky. Okenný parapet je skvelým miestom na umiestnenie atmosférických lampášov, vonných sviečok alebo lampiónov. Zvážte aj výber niekoľkých závesných kúskov. Namiesto klasických stojacich kvetináčov si môžete zvoliť závesné kvetináče. Stačí ich naplniť kvetmi a zavesiť na zábradlie alebo na háčiky pripevnené k stropu.

Ďalším riešením, ktoré máte na zváženie, je umelá tráva, ktorá dáva náhradu za skutočnú voňavú lúku. Možno to nie je ideálne riešenie pre váš balkón, ale ako sme spomínali na začiatku, niekedy tieto nenápadné voľby vytvárajú tie najneobvyklejšie štýly.

 

Ochrana pred slnkom na vašom balkóne

Nezabúdajte, že aj v priestore akým je malý balkón by ste si mali poskytnúť ochranu pred intenzívnym slnkom. Ak nad neho nemôžete namontovať markízu, môžete zvoliť jednoduchšie a oveľa lacnejšie riešenie, také ako je napríklad výsuvný záhradný slnečník, ktorý vás ochráni pred slnečnými lúčmi a poskytne príjemný tieň v horúcich dňoch.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Malý, ale funkčný – ako zariadiť balkón v paneláku?


Pekná a módna terasa. Inšpiruj sa


Letný relax v horúcom počasí - zisťujeme, čo si treba vybrať: altánok, pavilón alebo záhradný slnečník

Späť