Je potrebné napenetrovať steny pred maľovaním?

30.07.2024

Maľovanie stien je obľúbený spôsob, ako obnoviť interiér domu či bytu. Tento spôsob úpravy interiéru umožňuje veľkú voľnosť aj v oblasti farieb a ich kombinovania. Na trhu sú dostupné rôzne farby, ale aj farby určené na špeciálne úlohy - vďaka tomu je možné povrchovú úpravu použiť aj v kúpeľniach, kuchyniach a halách, kde sú povrchy stien vystavené vlhkosti a poškodeniu.

Pred začatím maľovania však stojí za zváženie, či je potrebný základný náter. Tento postup, aj keď je časovo náročný, môže priniesť množstvo výhod, ktoré ovplyvnia trvcnosť a estetiku. Základný náter pred nanesením vrchného náteru chráni steny, zvyšuje priľnavosť farby a zaisťuje odolnejší efekt.

Je potrebné napenetrovať steny pred maľovaním?


V tomto článku:

1. Základný náter pred malovaním - čo je základný náter?

2. Základný náter stien – oplatí sa ho použiť?

3. Kedy potrebuje stena základný náter?

4. Je možné použiť základný náter na špinavé steny?

5. Kedy nie je potrebné použiť základný náter?

6. Základný náter a farba alebo farba obsahujúca základný náter? Zhrnutie témy základného náteru stien pred maľovaním



Základný náter pred malovaním - čo je základný náter?

Základný náter stien pred maľovaním je proces, pri ktorom sa na povrch steny nanáša špeciálny prípravok nazývaný základný náter. Základný náter má niekoľko dôležitých funkcií, jednou z najdôležitejších je ochrana podkladu a zlepšenie priľnavosti farby. Aj keď to nie je vždy potrebné, základný náter môže byť užitočný, najmä pri nových alebo vysoko nasiakavých stenách.

Penetračné nátery - Merkury Market

Základný náter stien – oplatí sa ho použiť?

V prvom rade základný náter umožňuje lepšiu absorpciu farby stenou, čo môže viesť k rovnomernejšiemu a trvácnejšiemu efektu maľby. Ak je stena nasiakavá, môže „vysávať“ vlhkosť z náteru, čo vedie k nerovnomernému rozloženiu farieb a zvyšuje riziko vzniku škvŕn a šmúh. Základný náter robí povrch jednotnejším, čo uľahčuje rovnomerné nanášanie farby.

Ďalšou dôležitou funkciou pôdy je ochrana steny pred vlhkosťou. Aj keď sa stena javí ako suchá, môže obsahovať mikroskopické póry, cez ktoré môže vlhkosť prenikať do štruktúry materiálu. Základný náter pôsobí ako bariéra - bráni prenikaniu vlhkosti a dodatočne chráni stenu pred možným poškodením spôsobeným vlhkosťou.

Základný náter stien – oplatí sa ho použiť?

Kedy potrebuje stena základný náter?

V prípade nových stien sa odporúča najmä základný náter. Novo postavená a omietnutá stena vyžaduje základný náter a špeciálnu prípravu. Nové povrchy môžu byť pokryté zvyškovým prachom, mastnotou alebo inými látkami, ktoré môžu ovplyvniť priľnavosť zvoleného náteru. Základný náter odstraňuje tieto potenciálne problémy a vytvára ideálny povrch na maľovanie.

Kedy potrebuje stena základný náter?

Je možné použiť základný náter na špinavé steny?

V prípade znečistených stien je použitie základného náteru obzvlášť dôležité, pretože znečistenie môže negatívne ovplyvniť priľnavosť farby a rovnomerné rozloženie farby. Prach, mastnota alebo iné látky môžu brániť správnemu vstrebaniu farby do steny, čo môže viesť k nevzhľadným škvrnám a nerovnostiam.

Samozrejme, vždy je dobré stenu najskôr umyť a vysušiť a až potom naniesť základný náter. Vďaka tomu bude priľnavosť vrchného laku ešte väčšia.

Je možné použiť základný náter na špinavé steny?

Kedy nie je potrebné použiť základný náter?

Natretie základným náterom však nie je vždy potrebné. Pre už vymaľované steny, ktoré sú v dobrom stave, môžete tento krok preskočiť. Na trhu sú dostupné aj farby, ktoré obsahujú látky zlepšujúce priľnavosť a nevyžadujú použitie samostatného základného náteru. Takéto základné farby s príslušným pigmentom môžu byť ideálnou voľbou, keď je stena v dobrom stave, čistá a vyžaduje len premaľovanie.

Kedy nie je potrebné použiť základný náter?

Základný náter a farba alebo farba obsahujúca základný náter? Zhrnutie témy základného náteru stien pred maľovaním

Aby sme to zhrnuli, základný náter stien pred maľovaním je krok, ktorý stojí za zváženie, najmä v situáciách, keď máme do činenia s novými, savými stenami. Aj keď to môže byť časovo náročné, môže to výrazne zlepšiť trvácnosť a estetický efekt vášho maľovania. Pre dosiahnutie optimálnych výsledkov náteru sa oplatí prispôsobiť rozhodnutie o použití základného náteru konkrétnym podmienkam steny a typu použitej farby.

Späť