Izbové rastliny bezpečné pre mačky a psy

04.10.2023

Izbové rastliny sú často dekoráciou interiéru, dodávajú šarm a život našim domovom. Keď však máme doma zvieratá, najmä mačky a psy, musíme byť opatrní pri výbere rastlín, pretože mnohé z nich môžu byť pre našich chlpatých priateľov toxické. Bezpečnosť zvierat by mala byť vždy prioritou, ale znamená to, že sa musíme vzdať živých rastlín? Rozhodne nie!
Príroda nám pomáha zariadiť priestor, ktorý je priateľský k našim miláčikom. Rastliny bezpečné pre psov a mačky sú nielen šetrné k zvieratám, ale aj atraktívne vyzerajú, a práve o to ide v domácich záhradách.

Izbové rastliny bezpečné pre mačky a psy


V tomto článku:

1. Aké izbové rastliny sú bezpečné pre psov a mačky? - druh

2. Aké sú vlastnosti izbových rastlín, ktoré sú bezpečné pre psov a mačky?

3. Kam umiestniť rastliny, aby nepredstavovali hrozbu pre zvieratá?

4. Rastliny priateľské k mačkám a psom – na čo ešte nezabudnúť?



Aké izbové rastliny sú bezpečné pre psov a mačky? - druh

Mačky a psy sú často zvedavé a môžu sa pokúšať hrýzť alebo žuť rôzne časti rastlín. Preto je dôležité vyberať si črepníkové kvety, ktoré neohrozujú zdravie našich zvierat. Tu je zoznam niektorých populárnych izbových rastlín, ktoré sú bezpečné pre mačky a psy:
1. Citrónová tráva (Cymbopogon citratus): Táto aromatická tráva je úplne bezpečná pre mačky a psy. Môžete ju pestovať v kvetináči ako dekoratívnu rastlinu doma. Ďalšou výhodou je jej osviežujúca vôňa, ktorá sa rozšíri po celom dome či byte.
2. Nefrolepka vznešená (Nephrolepis exaltata): Papraď kráľovská je nielen krásna, ale je aj neškodná pre zvieratá. Je to vynikajúca možnosť pre ľudí, ktorí hľadajú dekoratívnu rastlinu pre svoj domov. Nie je náročná ani na pestovanie, preto je vhodná pre začínajúcich záhradkárov.
3. Pilea (Pilea spp.): Pilea, tiež známa ako "rastlina peňazí", je nenáročná na starostlivosť a nie je toxická pre mačky a psy. Špeciálnou odrodou je Pilea peperomioides, ktorá je pre zvieratá bezpečná. Jeho okrúhle listy sú očarujúce a dodajú šarm každému interiéru.
4. Araucaria (Araucaria heterophylla): Táto drevina je pre mačky a psov úplne bezpečná. Dokáže narásť do impozantných rozmerov, čo z nej robí dokonalú dekoráciu do obývačky.
5. Chlorophytum (Chlorophytum comosum): Táto rastlina, ľudovo známa ako „pavúk“, je nielen atraktívna, ale nepredstavuje žiadnu hrozbu pre zvieratá. Ľahko sa rozmnožuje a nie je náročná na pestovanie.
6. Brečtan fialový (Hemigraphis alternata): Tento farebný brečtan je skvelou voľbou pre izbové rastliny, ktoré sú bezpečné pre mačky a psy. Vyzerá obzvlášť zaujímavo vďaka svojim krásnym červeným listom.
7. Orchidea (Orchidaceae): Orchidey sú krásne kvitnúce rastliny, ktoré nie sú toxické pre živočíchy. Pri starostlivosti o ne sa však oplatí vyhnúť sa používaniu hnojív a chemikálií, pretože môžu byť pre našich miláčikov škodlivé. Orchidey nie sú len kvety, ktoré sú bezpečné pre mačky a psy, ale aj mimoriadne atraktívne exempláre. Dostupné sú v mnohých rôznych farbách a potešiť môžu aj nezvyčajné tvary kvetov. Ide o ideálnu voľbu pre tých, ktorí očakávajú vysokú estetiku od črepníkových rastlín, ktoré sú bezpečné pre mačky a psy.
8. Bambus: Bambus je rastlina, ktorá dokáže dodať vášmu domovu exotický šarm bez toho, aby predstavovala hrozbu pre zvieratá.
9. Odrody šalvie (Salvia officinalis): Bylinné rastliny ako šalvia sú bezpečné aj pre mačky a psy. Môžu dodať chuť vášmu jedlu a krásu vašej záhrady. Dobre fungujú aj ako rastliny pestované v kvetináčoch. Tieto nejedovaté rastliny pre mačky a psy navyše naplnia dom príjemnou vôňou a odradia aj komáre a mušky, ktoré nás obťažujú.

Aké izbové rastliny sú bezpečné pre psov a mačky? - druh

Aké sú vlastnosti izbových rastlín, ktoré sú bezpečné pre psov a mačky?

Rastliny v črepníkoch bezpečné pre psov a mačky musia spĺňať príslušné požiadavky, aby boli považované za bezpečné pre domáce zvieratá. Rastliny, ktoré sú bezpečné pre psov a mačky, neobsahujú chemikálie alebo toxické zlúčeniny, ktoré môžu mať škodlivé účinky na zvieratá. To znamená, že listy ani ostatné časti rastliny nie sú jedovaté, ani keď ich zjedia zvieratá. Je to dôležité, pretože zvieratá často radi okusujú črepníkové rastliny a jedovaté rastliny môžu u domácich zvierat spôsobiť zvracanie a hnačku.
Tieto rastliny majú zvyčajne mäkké a neostré listy alebo výhonky, čo znižuje riziko zranenia zvierat, ktoré sa môžu pokúsiť žuť alebo uhryznúť rastliny. Rastliny vhodné pre mačky a psov nemôžu zvieratám ublížiť. Okrem toho sú tieto rastliny často odolnejšie voči poškodeniu, ako je pád alebo odtrhnutie listov zvieratami. Rastliny, ktoré sú bezpečné pre mačky a psy, sú flexibilnejšie a menej náchylné na poškodenie.
Mnoho majiteľov domácich zvierat sa stará o to, aby ich izbové rastliny boli dostatočne hydratované. Rastliny bezpečné pre zvieratá často nepotrebujú nadmerné zalievanie, čo pomáha vyhnúť sa kalužiam a rozliatiam, ktoré by mohli prilákať zvieratá. Rastliny, ktoré sú bezpečné pre mačky a psy, sú tiež tie, ktoré nepodnecujú zvieratá, aby robili neporiadok.
Izbové rastliny, ktoré sú bezpečné pre psov a mačky, majú zvyčajne nízke hladiny prchavých látok, ktoré môžu dráždiť nos a oči domácich zvierat. Tým sa minimalizuje riziko alergických reakcií u zvierat. Rastliny, ktoré sú vhodné pre domáce zvieratá, preto nezapáchajú dráždivo.
Rastliny bezpečné pre domáce zvieratá sú často nenáročné na starostlivosť, vďaka čomu sú vhodné pre ľudí, ktorí nemajú s bylinkami žiadne skúsenosti. Vyžadujú minimálnu pozornosť a často dobre rastú v interiéri. Veľmi často sú aj lacné – nehody sa totiž stávajú v každej domácnosti a poškodené rastliny treba vyhodiť a nahradiť novými.
Hoci bezpečnosť domácich zvierat je prioritou, rastliny priateľské k zvieratám majú zvyčajne atraktívny vzhľad, ktorý môže ozdobiť interiér vášho domova. Rastliny, ktoré sú bezpečné pre mačky a psy, nemusia byť škaredé, zaujímavé návrhy predstavujú vizuálne atraktívne exempláre, ktoré sa môžu stať skutočnou ozdobou interiéru.

Aké sú vlastnosti izbových rastlín, ktoré sú bezpečné pre psov a mačky?

Kam umiestniť rastliny, aby nepredstavovali hrozbu pre zvieratá?

Umiestnenie rastlín na správne miesta vo vašej domácnosti je kľúčové, aby ste zaistili bezpečnosť vašich domácich miláčikov a zároveň si užili zeleň. Okrem výberu črepníkových rastlín, ktoré sú bezpečné pre mačky a psy, stojí za to pokúsiť sa ich správne umiestniť do domu a chrániť ich pred domácimi miláčikmi.
1. Vysoké police: Rastliny umiestnite na vysoké police, ktoré sú mimo dosahu mačiek a psov. Zvieratá sa k rastlinám nedostanú, čím sa minimalizuje riziko, že sa budú snažiť obhrýzť listy alebo ich vytrhnúť z kvetináčov.
2. Závesné kvetináče: Závesné kvetináče sú skvelým riešením, pretože pre zvieratá je ťažšie dostať sa k rastlinám zaveseným na strope. Črepníkové kvety môžeme zavesiť do vhodných košíkov na strop alebo použiť špeciálne háčiky na zavesenie rastlín.
3. Uzavreté miestnosti: Nie vždy je možné vybrať rastliny, ktoré sú pre domáce zvieratá bezpečné. Ak máme rastliny, ktoré sú pre zvieratá obzvlášť jedovaté, je najlepšie takéto exempláre chovať v uzavretých miestnostiach, do ktorých zvieratá nemajú prístup. Napríklad niektoré druhy ľalií sú pre mačky veľmi toxické, preto by sa mali chovať v uzavretých priestoroch, kde sa domáce zvieratá nemôžu dostať.
4. Hracia zóna: Ak máme doma veľa rastlín a je ťažké ich držať mimo dosahu zvierat, pouvažujte nad vytvorením špeciálnej zóny na hranie alebo oddych pre vaše mačky a psy. Vybavte túto oblasť hračkami a škrabadlami, aby ste upútali pozornosť zvierat a odpútali ich pozornosť od rastlín.
5. Monitoring: Bez ohľadu na to, kam rastliny umiestňujeme, vždy by sme mali sledovať správanie našich zvierat. Ak spozorujeme, že sa snažia dostať do rastlín, mali by sme rastliny premiestniť alebo upraviť ich umiestnenie.
6. Tréning: Je tiež dobrým zvykom trénovať svojich domácich miláčikov, aby sa nepribližovali k rastlinám. Pomocou metód výchovy môžete mačky a psy naučiť, že rastlín by sa nemali dotýkať.
7. Zabezpečenie črepníkov: Ak sa nevyhneme umiestneniu rastlín na dosah zvierat, zvážte zabezpečenie črepníkov. Na sťaženie prístupu zvierat k zemi a lístiu môžeme použiť pletivo alebo ozdobné kamene. Dbajme aj na to, aby boli rastliny a črepníky správne zaťažené, aby nepadali pod tlakom mačacích či psích labiek.

Rastliny priateľské k mačkám a psom – na čo ešte nezabudnúť?

Rastliny priateľské k mačkám a psom – na čo ešte nezabudnúť?

Stojí za to pripomenúť, že hoci sú tieto rastliny považované za bezpečné, u niektorých zvierat stále existuje riziko alergií alebo intolerancií. Preto sa vždy oplatí pozorovať svoje zvieratá a reagovať na akékoľvek rušivé príznaky, ako je zvracanie alebo hnačka, ktoré môžu naznačovať, že rastlina pre nich nie je vhodná. Ak sa takéto príznaky vyskytnú, určite sa poraďte s veterinárom a odstráňte rastlinu z domu.

Späť