Interiéry v štýle vintage - Návrat do minulosti s moderným nádychom!

06.09.2022

Ak chcete bývať moderne, no milujete históriu, hľadáte vlastné korene a cítite túžbu byť originálny, vintage štýl vás určite nadchne. Vyberte si ho, ak chcete, aby váš interiér mal dušu a minulosť krásne splynula so súčasnosťou.

Hoci sa svojím dizajnom drží toho, čo je staré, nabáda ďalšie generácie k rešpektovaniu toho, čo prešlo a ukazuje, že dobrý štýl nestarne. Tlačí na hľadanie a osviežovanie starých, zabudnutých predmetov a ich kombinovanie s moderným nábytkom a aranžmánmi.

V tomto článku sa dozviete, na čo si dať pozor pri zariaďovaní štýlového bytu vo vintage duchu.

 

Kreslá- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Vintage štýl bývania – história a pôvod

2. Vintage štýl interiéru - vlastnosti

3. Vintage štýl v interiérovom dizajne

4. Vintage nábytok - moderná obývacia izba s nábytkom z minulej éry

5. Vintage interiérové ​​aranžmány - doplnky



 

Vintage štýl bývania – história a pôvod

Vintage sa konkrétne nevzťahuje na konkrétne obdobie v histórii. Najčastejšie sa však jeho obdivovatelia odvolávajú na dizajn z devätnásteho a zároveň dvadsiateho storočia, siahajúci do 70. rokov minulého storočia.

Začnime vysvetlením, odkiaľ pochádza názov vintage štýlu. Samotné slovo vintage má anglický pôvod a v preklade znamená ročník vína. Znamená víno najvyššej kvality, vyrobené z hrozna jednej sezóny. Tieto asociácie sú podobné v interiérovom dizajne.

Vintage štýl sa spája so zrelosťou, čo je noblesné, kvalitné a s vkusom. Vintage je definovaný ako nábytok, dekorácie a doplnky z dizajnu staré minimálne 20-25 rokov. Samozrejme sa to týka nielen interiérového dizajnu, ale aj oblečenia a rôznych módnych doplnkov, keďže vintage štýl sa najskôr formoval v móde.

Vintage štýl odkazuje na 50., 60. a 70. roky, kedy kraľovali zaujímavé potlače, farby a geometrické vzory. Výroba nábytku a dekorácií v krajine bola v tom čase vo veľmi dobrej kondícii. Dnes sa ľudia ochotne vracajú nielen k nábytku dizajnérov z tých čias.

Skutočným pokladom sú aj predmety každodennej potreby, ako napríklad krásna keramika z Bolesławiec alebo porcelán z Ćmielówa. Poháre z Krosna, ale aj krištáľové misy, karafy a cukorničky zo Sklárne „Irena“ sa zapísali do histórie. Kvintesenciou vintage štýlu sú aj známe poháre na horčicu a porcelánový riad.

 

Moderné kreslá- Merkury Market

 

Vintage štýl interiéru - vlastnosti

Vintage štýl a retro štýl nie sú zakotvené v konkrétnom časovom rámci, ako väčšina interiérových štýlov. Vo vintage interiéroch je veľká voľnosť. Jediným pravidlom je milovať staré časy a vytvoriť voľnú kompozíciu modernosti s predmetmi v štýle vintage. Vzhľadom na to, že pôvodný nábytok a doplnky z daného obdobia sa vyznačujú výraznými a silnými farbami, základ interiéru by mal byť univerzálnejší a žiarivejší.

Do vintage interiérov sa hodia svetlé farby stien, najmä hladké biele steny, ktoré krásne ukážu farebný starý nábytok. Častou voľbou sú aj béžové a sivé farby, ktoré sú dokonalým podkladom pre farebné grafiky a dekorácie. Akcenty intenzívnych farieb, oživujúce priestor, sú tu však vždy vítané. Môžete použiť vzorované tapety s retro vzormi alebo tehlové.

Pre vintage je charakteristické aj všadeprítomné morené drevo. Vintage aranžmány obsahujú zlatý orech, mahagón a dub s jasne viditeľnými zrnami. Na podlahy sú položené parkety v tvare rybej kosti alebo klasické dosky. Cenné exponáty nájdené na povale alebo získané na blšom trhu v podobe porcelánových figúrok, starých retro hodín, svietnikov či váz krásne ozdobia bývanie v štýle vintage.

 

Vintage štýl v interiérovom dizajne

Vintage štýl v interiérovom dizajne môže mať mnoho tvárí. Do miestností sa privádza dvoma spôsobmi. Prvým spôsobom je pridať moderné prvky do starého interiéru v paneláku alebo do domu, ktorý zanechali vaši starí rodičia. V tomto prípade sa oplatí ponechať v interiéri pôvodné povrchové úpravy a detaily, ako sú rozety, ozdobné lišty, staré dvere, okenice, okná, podlahy, kovania. Určite ich bude treba obnoviť a toto bude najnáročnejšie na prácu.

Zostáva už len zariadiť interiér, do ktorého môžete umiestniť súčasný nový nábytok. Oplatí sa na ne dať vintage dekorácie v odtieňoch červenej, zelenej, oranžovej, ktoré nebudú ladiť, práve naopak - plánovane budú kontrastovať s modernou. Stojí však za to nájsť leitmotív, aby interiér nebol príliš pestrý a nespôsoboval bolesť hlavy. Spojenie minulosti s modernosťou dáva skvelé efekty a oživuje interiér.

Ďalším spôsobom je vniesť vintage do moderného, ​​súčasného interiéru. Stará komoda, toaletný stolík na vysokých nohách, konferenčný stolík, skrinka či kreslo môžu byť ideálnym základom pre vytvorenie vintage aranžmánu. Vo väčšine prípadov bude nábytok potrebovať renováciu. Vyplatí sa vymeniť staré čalúnenie za nové, ktoré bude odkazovať na staré vzory. Celé usporiadanie môžete postaviť okolo daného nábytku.

 

Vintage nábytok - moderná obývacia izba s nábytkom z minulej éry

Ak je vám estetika starých čias blízka a chcete si vytvoriť vintage aranžmán obývačky, stačí si zaobstarať jeden alebo viacero štylizovaných kusov nábytku. Vzletný, ľahký nábytok s minimalistickým tvarom je charakteristický pre vintage štýl. Prekvapujú však výraznými farbami a dizajnom.

Jednoduchý nábytok ladiaci s vintage štýlom je ten s drevenou konštrukciou. Obývacia izba je ideálnym miestom pre príborníky, svetlé konferenčné stolíky, stolíky vo vysokom lesku, čalúnené kreslá alebo prelamované police.

Obohaťte miestnosť o sedacie súpravy s farebným čalúnením, ktoré dodá starému nábytku druhú mladosť. Dobre tu poslúžia poťahy s geometrickými vzormi, bodkami, plédom a prúžkami. Pohovky a kreslá sú veľmi často potiahnuté velúrovou látkou, ktorá sa objavuje aj v doplnkoch, ako sú obliečky na vankúše, prehozy a závesy.

Mnohé kusy nábytku v tomto štýle sú obzvlášť utrápené a opotrebované. Do moderného interiéru prinášajú jedinečnú starú atmosféru.

 

Kreslá- Merkury Market

 

Vintage interiérové ​​aranžmány - doplnky

Každý aranžmán je doplnený vhodnými dekoráciami. Byt vo vintage štýle bude zladený so starožitnými detailmi, ako sú lampy, truhlice, lavice potiahnuté prešívanou látkou, stojany na noviny alebo štylizované okrúhle taburetky. Prvé husle budú hrať sentimentálne vychytávky, aj tie zvláštne či extravagantné.

Vintage štýl je pestrosť a sloboda, keďže má veľa verzií – od romantických až po minimalistické. To vám dáva možnosť vytvoriť si a prispôsobiť si jedinečný dizajn interiéru, ktorý tvoria najmä individualisti, ktorí nechcú byty z obalov katalógov.

Ak si chcete vytvoriť vintage interiér s dušou, začnite čo najskôr zháňať staré doplnky a nábytok. Samozrejme, nejde o drahé starožitnosti, ale o predmety s históriou, retro, ktoré sa vyznačujú originálnym dizajnom, alebo sú vyrobené tak, aby upútali pozornosť.

Antikvariáty, blšie trhy, predajne nábytku, staré kufre či pivnice u rodičov a starých rodičov vám dávajú možnosť získať perly, ktoré dodajú vášmu interiéru jedinečnú atmosféru.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Interiér v štýle boho – spoznajte najhorúcejší trend sezóny!


Ako zariadiť obývaciu izbu v štýle art deco?


Kuchyňa v štýle shaker - fenomenálny minimalizmus

Späť