Ikony poľského dizajnu - nábytok z Poľskej ľudovej republiky, ktorý si dnes podmaňuje srdcia!

13.11.2022

Nábytok z Poľskej republiky je skutočným hitom našej doby! Je ťažké uveriť, že tieto kedysi nenávidené kusy vybavenia sa hrdo vracajú do obývačiek. Po dlhých rokoch strávených niekde na povale, v pivnici či garáži dostanú druhý život a stanú sa klenotom mnohých domov v Poľsku. Hrdé komody a vitríny vo vysokom lesku, kreslo lisek, finka a zajączek, stolík jamnik, kreslo muszelka, skoczek a grzybek sú len niektoré z ikon poľského dizajnu z čias PL.

Ktoré kusy nábytku sú dnes obzvlášť cenené a vyhľadávané pre interiérový dizajn? Tu je krátky sprievodca nábytkom republiky v Poľsku. Nájdete tam tie najzaujímavejšie modely, ktoré sa perfektne hodia do vintage interiérov.

 

Nábytok- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Krátka história nábytku z Poľskej ľudovej republiky

2. Nábytok z Poľskej ľudovej republiky v novom prevedení

3. Najzaujímavejšie kreslá z čias Poľskej ľudovej republiky

4. Stoličky z obdobia PĽR

5. Obývacie steny - klasický nábytok z Poľskej ľudovej republiky



 

Krátka história nábytku z Poľskej ľudovej republiky

História poľského nábytku z Poľskej ľudovej republiky je neoddeliteľne spojená s IWP. Inštitút priemyselného dizajnu bol jednou z prvých inštitúcií propagujúcich dizajn v povojnovej Európe. Bol založený v roku 1950, skôr ako slávny Inštitút priemyselnej estetiky Jacquesa Vienota v Paríži. Inštitút prelomil trendy nastolené iba spravodlivým socialistickým realizmom v prospech objavovania čŕt moderného dizajnu. Tu začali najzaujímavejšie kolekcie nábytku PRL. Ich súčasťou boli jedinečné kreslá do obývačky, štýlové stoličky a nadčasové obývacie steny.

Nedostatočný prístup k dobrým materiálom a moderným technológiám nútil dizajnérov a výrobcov k veľkej kreativite. Na výrobu nábytku bola použitá preglejka. Čelá a korpusy väčšiny prvkov boli upravené do vysokého lesku. Čalúnené kreslá a pohovky boli namontované na charakteristických drevených nohách zužujúcich sa smerom nadol. Stolové dosky sú naopak najčastejšie vyrobené zo skla alebo umelých laminátov.

 

Kreslá do obývačky - Merkury Market

 

Nábytok z Poľskej ľudovej republiky v novom prevedení

Návrhy nábytku, ktoré v 50. a 60. rokoch často končili svoj život ako prototypy alebo len krátke série, sú dnes ikonami poľského dizajnu. V interiéroch sa javia ako skutočné stylingové skvosty a čo je dôležité, dokonale sa do nich hodia.

V dobe vintage módy oceňujeme dizajn z čias Poľskej ľudovej republiky, nostalgicky spoznávame stoly, stoličky, kreslá, komody a vitríny, ktoré poznáme z detstva. Navrhnuté v novej verzii opäť potešia a inšpirujú.

 

Najzaujímavejšie kreslá z čias Poľskej ľudovej republiky

Za návrhmi kresiel z Poľskej ľudovej republiky stáli vynikajúci dizajnéri, ktorí vytvorili mnoho zaujímavých a absolútne originálnych modelov, ktoré, žiaľ, neboli vždy sériovo vyrábané. Názvy kresiel z Poľskej ľudovej republiky niekedy obsahujú meno dizajnéra, niekedy odkazujú na asociácie so vzhľadom zvierat, niekedy sú založené na sériovom čísle. Spomedzi mnohých modelov si osobitnú pozornosť zaslúži kreslo 366 Chierowski, kreslo lisek a kreslo muszelka.

Kreslo Chierowského - kvintesencia štýlu PĽR

Kreslo 366, ako sa bežne nazývalo, navrhol Józef Chierowski pracujúci pre Dolnosliezsku továreň na nábytok v Świebodziciach. Dodnes je jedným z najvýznamnejších a najobľúbenejších príkladov poľského modernizmu v časoch Poľskej ľudovej republiky.

Kreslo malo veľmi charakteristický čalúnený sedák a operadlo z poťahovej látky v mnohých rôznych farbách. Charakteristickým znakom stoličky boli drevené nohy, ktoré sa smerom nadol zužovali. Počas takmer celého obdobia Poľskej ľudovej republiky kraľovalo kreslo 366 nielen v poľských bytoch, ale aj na úradoch a iných verejných inštitúciách. Mohli ste ho vidieť všade, a preto je dnes považované za ikonu komunistickej éry.

V súčasnosti je kreslo 366 lahôdkou pre nadšencov dizajnu PRL. Po renovácii môže úspešne zdobiť interiér obývacích izieb v modernom štýle. Stojí za zmienku, pre zaujímavosť, že výroba tohto módneho kusu nábytku bola obnovená.

Kreslo Lisek - ideálne do malých bytov

Ikonické kreslo Lisek je pomenované podľa mena dizajnéra - Henryka Lisa, ktorý je rovnako ako Józef Chierowski spojený s Dolnosliezskou továrňou na nábytok v Świebodziciach. Kreslo Lisek bolo vlajkovým produktom týchto závodov a kvintesenciou nábytku z obdobia komunizmu. Sústružené drevené nohy, charakteristické, skosené podrúčky, ergonomický sedák a operadlo urobili z kresla Lisek obľúbenú voľbu pri aranžovaní rôznych interiérov.

Dnes je Lisek, podobne ako iný nábytok z Poľskej ľudovej republiky, ideálnou alternatívou k ťažkým a masívnym ušiakom. Hodí sa do malých interiérov bytov v paneláku a priestranných obývačiek rodinných domov.

 


Kreslo Lisek - zaujímavosť
O skvelej kvalite dizajnu Henryka Lisa svedčí fakt, že kreslo sa vyrábalo do konca 70. rokov 20. storočia, v súčasnosti je výroba kresla obnovená vďaka značke 366 Concept.


 

Kreslo muszelka - elegantné sedadlo na vysokých nohách

Sú tu kusy nábytku z čias Poľskej ľudovej republiky, ktoré získali výnimočné uznanie súčasných dekoratérov a dizajnérov. Jedným z nich je „muszelka“. Sedačka, ktorá sa už roky teší veľkej obľube a je jednou z najobľúbenejších sedačiek do glam a art deco interiérov. Kreslá muszelka majú okrúhly sedák a charakteristické operadlo v tvare mušle. Ich základom sú vysoké elegantné kovové nohy. Mušle v modernom prevedení kraľujú predajniam nábytku a sú jedným z najžiadanejších kusov nábytku posledných rokov.

 

Nábytok- Merkury Market

 

Stoličky z obdobia PĽR

Druhým, vedľa kresiel, štandardným kusom nábytku z čias Poľskej ľudovej republiky sú stoličky. V minulosti zdobili veľké aj malé byty, používali sa v kanceláriách a úradoch a podobne ako kreslá sa nám zachovali ako ikony Poľskej ľudovej republiky. Najcharakteristickejšie stoličky sú:

Stolička skoczek

Kreslo s názvom „Skoczek“ navrhol Juliusz Kędziorek. Tvar stoličky pripomínal skokanský mostík. Inšpiráciou pre tento tvar sedadla bola obrovská popularita, ktorej sa skoky na lyžiach tešili v 60. rokoch minulého storočia.

 


Zaujímavý fakt o "skoczku"
Len málo ľudí vie, že Wielka Krokiew bola prototypom stoličky. Skoczek si rýchlo získal uznanie a stal sa častým návštevníkom poľských domovov. Dnes je obzvlášť žiadaným symbolom dávnej éry. Po renovácii úspešne zdobí interiéry domov a bytov.


 

Stolička grzybek

Stolička Grzybek navrhol Rajmund Teofil Hałas. Dlho bola známa pod oficiálnym názvom „stolička 200-190“ a nachádzala sa takmer v každom poľskom dome. Dá sa povedať, že grzybek je najznámejším modelom stoličky z čias Poľskej ľudovej republiky. Zjednodušené tvary, úzke operadlo a skosené nohy sú znaky stoličky grzybka, ktorá má mnoho ekvivalentov a stále sa vyskytuje v našich domácnostiach.

 

Obývacie steny - klasický nábytok z Poľskej ľudovej republiky

Je ťažké nespomenúť ešte jedného charakteristického predstaviteľa Poľskej ľudovej republiky - obývacie steny, čo je segmentový kus nábytku, ktorý sa skladá z mnohých voľne umiestnených dielov. Obývacia stena z Poľskej ľudovej republiky, rovnako ako kreslá a stoličky z minulých čias, má svoju modernú verziu a naďalej úspešne zdobí interiér domov.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Jedáleň v obývacej izbe – ako vybrať stôl a stoličky?


Zariaďujeme obývaciu izbu v paneláku - sprievodca v 3 krokoch


Aký nábytok do obývacej izby v škandinávskom štýle? Perly škandinávskeho štýlu

Späť