Ekonomická skriňa – oplatí sa mať takýto nábytok?

16.08.2022

Dobrá organizácia pri upratovaní môže byť veľmi dôležitá. Čistiace prostriedky a príslušenstvo, ako aj väčšie zariadenia používané na čistenie musia byť niekde uložené. Často sa uchovávajú v kúpeľňových alebo kuchynských skrinkách. Pri každodennom upratovaní alebo takomto dôkladnom upratovaní to môže byť problematické a okrem toho nepraktické, pretože potrebné prostriedky musíte hľadať v rôznych miestnostiach.

Je lepšie brať do úvahy na tieto predmety, vyčlenenie jednej samostatnej hospodárskej skrine. Takéto skrine sú ideálnym miestom na uloženie čistiacich prostriedkov. Hospodársku skriňu je možné umiestniť do predsiene alebo výklenku v stene, ak ho máte. Hospodárska skrinka udrží všetko po ruke na jednom mieste.

Oplatí sa investovať do hospodárskej skrine? Akú skriňu si vybrať? Poradíme!

 

Ekonomická skriňa – oplatí sa mať takýto nábytok?

 


V tomto článku:

1. Na čo slúži hospodárska skriňa?

2. Hospodárska skriňa – ktorú si vybrať?

3. Vybavenie hospodárskej skrine

4. Príslušenstvo pre hospodársku skriňu

5. Kam umiestniť hospodársku skriňu?



 

Na čo slúži hospodárska skriňa?

Kovové hospodárske skrine alebo drevené skrine sú nábytok slúžiaci na uloženie všetkých čistiacich prostriedkov, spotrebičov a okrem toho aj doplnkov, ktoré sú potrebné pri upratovaní domu či bytu. Získate rýchly a jednoduchý prístup k čistiacim prostriedkom na čistenie okien, spŕch a toaliet.

V minulosti sa všetky takéto čistiace prostriedky a iné predmety a zariadenia skladovali oddelene. Niektoré boli v kuchyni, niektoré v kúpeľni alebo na toalete, niektoré na chodbe. Je ľahké vidieť, že je to veľmi nepohodlné a pobehovanie po miestnostiach výrazne predlžuje čas čistenia. Hospodárske skrine sú dnes povinnou výbavou nielen v každej domácnosti, ale aj v každej firme, aj keď veľké firmy takéto veci skladujú v špeciálnych sociálnych miestnostiach.

Hospodárske skrine uľahčujú nielen čistenie akéhokoľvek interiéru, ale umožňujú aj kontrolu spotreby čistiacich prostriedkov. Stačí sa pozrieť do skrine a posúdiť, aké čistiace prostriedky sa minuli, čo treba kúpiť. Hospodárska skriňa presvedčí aj premysleným interiérom. Ide o nábytok, ktorý nezaberie veľa miesta, no napriek tomu poskytuje množstvo úložného priestoru, vďaka čomu využijete každý kút

O takúto skriňu sa oplatí postarať aj u vás doma. V prípade servisných zariadení sa považuje za potrebné zvoliť si práve tento typ skrine. Takáto úžitková skriňa na chemikálie umožňuje na jednej strane dobre usporiadať spoločenský priestor a na druhej strane pozitívne ovplyvniť estetiku miestnosti. Použitie tohto riešenia znamená, že všetko má svoje miesto a nič nie je zbytočne na očiach, pretože je skryté vo vnútri nábytku. Uskladnenie všetkých čistiacich prostriedkov a organizačného príslušenstva v jednej samostatnej skrini je nielen mimoriadne praktické, ale aj veľmi bezpečné riešenie.

 

Hospodárska skriňa – ktorú si vybrať?

Hospodárske skrine sú dostupné v mnohých modeloch. V predajniach nájdete nábytok tohto typu, od jednoduchých a surových foriem, ktoré sú vyrobené z mimoriadne odolných materiálov odolných voči poškodeniu, až po výrobky, ktoré pripomínajú tradičný nábytok na odevy či náradie, vďaka čomu sa dajú ľahko integrovať do usporiadania. Môžu byť vyrobené z dreva, kovu alebo z drevotriesky.

V každej skrini na uloženie čistiacej techniky a pomôcok je vnútorný priestor členený tak, aby ste v nej mohli všetko jednoducho uložiť a uskladniť. Na hospodársku skriňu u vás doma je možné použiť časť dreveného nábytku (šatníková skriňa, skriňa s posuvnými dverami), ktorý máte a tomu ho prispôsobiť, alebo aj vstavanú skriňu či vstavané posuvné skrine. To vám umožní vyhnúť sa pridávaniu ďalšieho kusu nábytku do izieb.

Vstavané skrine v tomto prípade umožňujú veľké možnosti personalizácie v interiéri skrine. Už pri jej návrhu by ste sa mali zamýšlať nad tým, aké police a v akom množstve potrebujete na správne usporiadanie interiéru.

Pri výbere nábytku je najlepšie vopred sa oboznámiť s možnosťami ponúkanými na trhu a vlastnými potrebami. Môžete si ju tak, ak chcete, prispôsobiť svojim potrebám a vytvoriť tak veľmi funkčnú, pohodlnú vstavanú skriňu na domáce potreby.

 

Vybavenie hospodárskej skrine

Hospodárska skriňa vám umožní využiť ju na maximum, ak je priestor v nej dobre organizovaný. Keď sa rozhodnete pre nábytok vyrobený na tento účel, môžete si byť istí, že vám poskytne pohodlné skladovanie.

Nezabúdajte, že predtým, ako navštívite internetový obchod pri hľadaní vhodnej skrine, mali by ste si dôkladne premerať svoje vybavenie, najmä to väčšie. To vám umožní vybrať si skriňu s dobrou veľkosťou, hĺbkou a šírkou.

Pýtate sa, ako by mala byť taká úžitková skriňa vybavená?

Dôležitý je určite aj priestor vo vnútri, ktorý vám umožní voľne umiestniť vedro alebo vysávač. Väčšinou sa tieto väčšie predmety umiestňujú do jeho spodnej časti, aby sa dali pohodlne vybrať.

Nemôžete zabudnúť ani na samostatnú vyššiu časť, kde môžete umiestniť všetky metly, kefy a mopy s dlhými tyčami. Taktiež, ak máte stojaci vysávač, môže byť uložený v tomto vyššom priestore. Mopy s tyčami je možné zavesiť aj na dvere skrine, ale tak, aby sa dali zatvárať.

Hospodárska skriňa musí byť vybavená samostatnými policami. Mali by mať rôznu výšku. Vyššie police sú vhodné na uloženie čistiacich prostriedkov a príslušenstva, ktoré zaberá málo miesta, ako sú špongie, handričky, gumené rukavice. Na spodné police je vhodné umiestniť kefy, lopatku, metly, papierové utierky alebo toaletný papier.

Skvelým nápadom v tomto prípade je nainštalovať tyč alebo vešiak do interiéru skrine na zavesenie pracovných odevov, ktoré sa používajú pri upratovaní. Na dvierka skrine si môžete pripevniť podľa potreby - rám na rúru od vysávača, malé nádoby, poličky alebo nádoby s čistiacimi prostriedkami.

 

Príslušenstvo pre hospodársku skriňu

Do vašej skrine môže byť nainštalované špecializované príslušenstvo vo forme rámov. Je veľmi dôležité mať správne vybavenie. To je obzvlášť dobré, ak prispôsobujete bežný prázdny kus nábytku na úžitkové účely.

Výsuvné cargo regály s oddelenými priehradkami sú špeciálne navrhnuté tak, aby sa do nich pohodlne a jednoducho zmestili čistiace prostriedky. Odporúčaným produktom je napríklad držiak na žehličku. V predajniach nájdete hotové rámy, ktoré je potrebné pripevniť do vnútra skrine alebo na jej dvierka. Uľahčia vám poriadok vo vašom ekonomickom šatníku.

V závislosti od potreby vám tiež umožnia jednoducho odstrániť konkrétnu položku. Nábytkové rámy do úžitkových skriniek nájdete v predajniach pre domácich majstrov a v predajniach nábytku a interiérového dizajnu.

 

Kam umiestniť hospodársku skriňu?

Kde by sa mala nachádzať vaša úžitková skriňa?

Neexistuje žiadne konkrétne miesto pre takúto skriňu. Pri jej hľadaní sa riaďte vlastným pohodlím a možnosťami bývania. Je lepšie ich umiestniť v miestnosti na ľahko dostupné miesta – sú vhodné napríklad predsieň, zádverie, špajza, prípadne aj kuchyňa, ak je v nich dostatok miesta na skriňu.

 


 

Inšpirujte sa!

 

 

Pokladanie a lepenie mozaiky


 

MONTÁŽ KORKOVÉHO OBKLADU

 


 

Výber kúpeľnového nábytku

Späť