Ekologické odstraňovanie buriny – domáce prostriedky na udržanie poriadku v záhrade

19.05.2024

Pred vynájdením a použitím dnes populárnych herbicídov sa s burinou celkom dobre zaobchádzalo. Vyžadovalo si to viac práce, ale nevystavovalo prírodné prostredie nepriaznivým vplyvom chemických zlúčenín, bolo šetrné aj k plodinám, okrasným rastlinám a živočíchom v záhrade, najmä užitočnému hmyzu. Teraz, keď ekologické povedomie rastie, sú ľudia ochotní vrátiť sa k tradičným metódam kontroly buriny.

Ekologické ničenie buriny sa môže uskutočňovať niekoľkými spôsobmi. Spoznajte najobľúbenejšie z nich a zistite, ktoré riešenia budú pre vás najvhodnejšie.

Ekologické odstraňovanie buriny – domáce prostriedky na udržanie poriadku v záhrade


V tomto článku:

1. Ekologické spôsoby na buriny v záhrade

2. Čo je mulčovanie?

3. Aké sú princípy mechanického ničenia buriny?

4. Ekologické herbicídy - domáce prostriedky na burinu

5. Ekologické chemické prípravky na burinu

6. Skôr ako sa objaví burina – ako zabrániť vzchádzaniu buriny?



Ekologické spôsoby na buriny v záhrade

Odstraňovanie buriny nie je jednoduchá záležitosť a každý, kto má vlastnú záhradu, pozemok alebo dvor, vie, aká je to náročná práca. Používajú sa mechanické aj chemické metódy ničenia buriny. Čoraz častejšie sa objavuje aj tendencia k ekologickým riešeniam, ktoré sú pre rastliny minimálne invazívne a zvyčajne lacné, hoci často vyžadujú viac práce a času.

Najstaršou metódou boja proti burine je nepochybne ručné odstraňovanie buriny. Mechanické odstránenie buriny je možné vykonať aj pomocou vhodných nástrojov (o týchto pomôckach si povieme viac neskôr v článku).

Používajú sa aj prípravky na ochranu rastlín. Herbicídy sú chemické zlúčeniny, ktoré účinne likvidujú burinu, no ich použitie môže mať nepriaznivý vplyv na životné prostredie. Z tohto dôvodu sa od ich používania čoraz viac upúšťa a zostáva pri menej invazívnych, ale ekologickejších metódach.

Ekologickými metódami na burinu nie je len ručné odstraňovanie buriny, ale aj mulčovanie a ekologické herbicídy vrátane podomácky vyrobených prípravkov. Ochrana rastlín v záhrade je dôležitá, pozrite sa, ako presne vyzerá.

Ekologické spôsoby na buriny v záhrade

Čo je mulčovanie?

Mulčovanie je známy spôsob ničenia buriny. Používa sa najmä v záhonoch a okrasných výsadbách. Ide o účinnú metódu ekologického odstraňovania buriny a vlastne zamedzenia jej nadmerného rozvoja. Spočíva v nasypaní mulču okolo rastlín, ktorý zakryje pôdu a zablokuje rozvoj nežiaducich rastlín.

Ako podstielka sa najčastejšie používa ozdobná kôra, kamienky, piliny a ihličie. Kôra a kamene sa využívajú najmä tam, kde majú mať záhony alebo výsadby reprezentatívnu funkciu - takýto mulč navyše pozdvihne úroveň estetiky celej dispozície záhrady. Mulč chráni nielen zelené časti rastlín pred burinou, ale aj korene pred negatívnymi environmentálnymi faktormi.

Výhody mulčovania zahŕňajú viac než len zabránenie rastu buriny. Mulč lepšie zadržiava vodu a živiny, zabraňuje vymrznutiu a prehrievaniu rastlín, zlepšuje stav pôdy, čím vytvára dobré podmienky pre rozvoj užitočných organizmov a mikroorganizmov.

Aké sú princípy mechanického ničenia buriny?

Ako sme už spomenuli vyššie, mechanické spôsoby, ako sa zbaviť buriny, sú jednou z najpopulárnejších metód odstraňovania nežiaducich rastlín z vlastnej záhrady. Vykoreňovaním, okopávaním a odstraňovaním buriny sa odstraňujú nežiaduce rastliny, čím sa ponecháva priestor a životný priestor pre okrasné exempláre, ktoré chcete vystaviť vo svojej záhrade.

Populárne odstraňovanie buriny vám umožňuje odstrániť nežiaduce rastliny. Samozrejme, môžete to urobiť úplne vlastnými rukami, ale bude oveľa efektívnejšie a rýchlejšie použiť správne nástroje. Na veľké buriny sa používajú lopaty a rýle. Menšiu burinu je možné vytrhnúť vytrhávačom buriny (prístroj je vhodný najmä na trávnikové buriny) alebo použitím motyky.

Pomocou prístrojov burinu rýchlejšie vypliete. Nedostatok chemických zásahov do prostredia umožní rastlinám dobre sa rozvíjať a poskytne im optimálne podmienky na kvitnutie alebo rodenie.

Pri trhaní buriny dávajte pozor, aby ste nezotriasli semená buriny, akonáhle budete musieť zo záhonov trhať novú burinu. Mnohé buriny sa dokážu rozmnožovať delením koreňa, preto pri zbavovaní sa buriny dbajte na to, aby ste vytrhli aj jej korene.

Ekologické herbicídy - domáce prostriedky na burinu

Ručné trhanie buriny je efektívna metóda, ale oplatí sa ju podporiť ekologickými herbicídmi. Domáce zmesi sú menej účinné ako profesionálne prípravky, nie sú však také invazívne a škodlivé pre životné prostredie.

Prírodnou zmesou na burinu bude roztok vody a octu v pomere 1:2. Postriekajte burinu pripraveným domácim prípravkom. Riešenie je účinné, preto ho používajte len tam, kde by iné rastliny nemali rásť (napr. na dlažobných kockách alebo cestičkách a príjazdových cestách). Nepoužívajte ho na záhonoch, pretože ocot môže poškodiť iné plodiny.

Záhradné náradie - Merkury Market

Ekologické chemické prípravky na burinu

Výrobcovia chemických prostriedkov sa prispôsobujú potrebám trhu a vidia potrebu ekologických prostriedkov, ktoré sú minimálne invazívne pre životné prostredie. Vhodné série prostriedkov na ničenie buriny možno vyrobiť z prírodných zložiek a možno ich použiť napríklad pod stromy, pretože neovplyvňujú nepriaznivo vývoj stromov.

Väčšina organických prípravkov na ochranu rastlín sú prípravky, ktorých prirodzenou a hlavnou zlúčeninou je kyselina pelargonová.

Skôr ako sa objaví burina – ako zabrániť vzchádzaniu buriny?

Boj s burinou je jedna vec, ale stojí za to vedieť, že aj v záhrade môžete účinne zabrániť rastu buriny. Vhodný výber rastlinných druhov do polohy, zabezpečenie optimálnych podmienok pre vývoj a zabezpečenie dobrej polohy pre okrasné exempláre umožní rastlinám dobrý rast. Silné exempláre okrasných rastlín, kríkov, stromov, kvetov, trvaliek alebo aj zeleniny ľahšie odolajú burine.

Dôležitý je aj zodpovedný výsev. Semená nakupujte len zo spoľahlivých zdrojov – vďaka tomu budete mať istotu, že spolu s okrasnými exemplármi či zeleninou a bylinkami neprepašujete do záhrady burinu. Ak chcete mať zeleninovú záhradu, majte na pamäti, že striedanie pomáha regulovať burinu.

Nezabúdajte, že správna príprava pôdy, či už pre záhony alebo zeleninovú záhradu, je dôležitým bodom v boji proti burine. Pôdu dobre prekopte a odstráňte burinu a korene nežiaducich rastlín.

Späť