Domáci priestor pre najmenších - navrhujeme, čo v ňom nesmie chýbať!

13.09.2022

Keď je leto v plnom prúde, počasie je dobré a chuť do hier tiež nechýba, deti nedočkavo vybehnú na dvor hrať sa vonku. Hranie sa v prázdnej záhrade však bude oveľa menej vzrušujúce.

O vhodné domáce ihrisko pre deti sa preto oplatí postarať sa - atraktívny a logicky usporiadaný domáci priestor poskytne deťom miesto na hranie a rodičia tak budú môcť tráviť čas so svojimi ratolesťami. Dobre navrhnutý priestor bude zároveň bezpečný a šetrný k prírode.

 

Záhradné hračky pre deti- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Dobre vybavené ihrisko v záhrade na dvore

2. Akými prvkami by mal byť vybavený domácim priestorom pre deti?

3. Záhradné hračky pre najmenších členov domácnosti

4. Výhody detského ihriska na dvore

5. Dobre navrhnutá plocha - pôda a rastliny



 

Záhradné hračky pre deti- Merkury Market

 

Dobre vybavené ihrisko v záhrade na dvore

Ihrisko pre deti je miesto, kde by mal byť vytvorený priestor predovšetkým tak, aby vyhovoval potrebám najmenších obyvateľov domu. Perfektné sú preto ihriská, ktoré poskytujú miesto na hranie (pre jedno dieťa aj pre skupinu detí) a miesto na oddych. Ihrisko je dobré správne naplánovať tak, aby v ňom boli všetky prvky logicky usporiadané a aby ihrisko nebolo v rozpore s dizajnom okolia domu.

 

Akými prvkami by mal byť vybavený domácim priestorom pre deti?

Domáce ihrisko pre deti je miestom, kde sa oplatí umiestniť hračky pre deti. Záhradné hračky pre deti najmenších umožnia deťom hrať sa, budú ako stvorené na trávenie času s rodinou. Dobre poslúžia ako hotové, drevené ihriská pre deti, tak ihriská zložené z jednotlivých prvkov.

 

Záhradné hračky pre najmenších členov domácnosti

Ihrisko je miesto, kde je dobré umiestniť hračky. Každá záhrada má miesto na nejaké hračky pre deti. Veľkú záhradu je dobré vybaviť záhradnými domčekmi pre deti, ktoré majú okrem samotného domčeka často aj hojdačky, šmýkačky či preliezačky. Menšie záhrady môžu využiť ponuku na príslušne menšie verzie domčekov.

Zaujímavou otázkou pri organizácii záhrady bude určite umiestnenie veľkých prvkov – domčekov, altánkov či ihrísk. Zatiaľ čo na malé verzie, hojdačky, malé domčeky či stany nebudete potrebovať veľa miesta, priestor pre veľké prvky drobnej záhradnej architektúry treba dobre naplánovať. Ak máte obavy, že projekt sami nezvládnete, je dobré najať si špecializovaného projektanta.

Hojdačka - kráľovná ihrísk

Žiadny projekt ihriska by nemal zabudnúť na najkrajšiu a najobľúbenejšiu hračku - záhradná hojdačka je vždy kráľovnou každého ihriska! Každé dieťa baví hojdanie, preto je dobré dať si do domácej záhrady detskú hojdačku.

Svojpomocná stavba hojdačky kladie určité požiadavky na rodičov, preto je dobré využiť hotové konštrukcie ponúkané v našej predajni. Vďaka tomu sa deti ani ich opatrovníci nebudú báť o svoju bezpečnosť a o veľa zábavy sa postarajú hotové hojdačky. Aj v malej záhrade stojí za to určiť miesto pre malú hojdačku. Na takto vybavenom ihrisku si deti prídu na svoje!

Bazény pre letné horúčavy

Nič nie je zábavnejšie ako teplo a možnosť ochladiť sa vo vode. Z tohto dôvodu sa v posledných sezónach stali veľmi obľúbené záhradné bazény. Detské verzie sú malé, farebné a väčšinou fúkané. Umožnia vám zabaviť sa a schladiť sa počas horúceho leta. Byť v bazéne a hrať sa vo vode si vyžaduje viac intimity, preto je dobré zabezpečiť, aby bol priestor usporiadaný logicky.

Postarajte sa o zaclonenia - budú fungovať vysoké ploty aj rastliny. Jedna alebo dve strany záhrady by mali byť obklopené prírodnými krytmi – perfektná bude vysoká clona v podobe radu stromov, ktorá nielen bráni očiam okoloidúcich a susedov, ale poskytuje aj príjemný tieň počas letných horúčav.

Pieskovisko na hranie

Zaujímavým prvkom ihrísk sú určite záhradné pieskoviská. Malé detské pieskovisko sa bude páčiť najmä batoľatám. Pieskovisko môžete do záhrady umiestniť vo forme uzavretej vaničky alebo postaviť betónové či drevené pieskovisko.

Je dobré sa rozhodnúť pre uzavretý model. Vďaka tomu sa mačky a psy nebudú starať o svoje potreby v piesku, takže hra zostane pre deti bezpečná. Väčšie pieskoviská je dobré umiestniť na správne miesto, ak vidíte potrebu zakrytia pieskoviska, je dobré zvoliť vysoký živý plot alebo prírodnú zábranu z rastlín.

 

Pieskoviská a hračky do piesku- Merkury Market

 

Výhody detského ihriska na dvore

Domáce ihrisko je miestom aktivity a radosti detí. Je dobré si to naplánovať už v projekte stavby domu a záhrady. Záhrada vyrobená v súlade s pripomienkami profesionálnych dizajnérov poskytne dobrý priestor pre každého. Pri navrhovaní celej záhrady sa oplatí konať presne v súlade s predtým prijatým zónovaním priestoru.

Záhrada priateľská k deťom je miestom, ktoré tých najmenších ľahko dostane od obrazoviek počítača a televízora. Takéto miesto poskytne priestor pre každodennú fyzickú aktivitu. Okrem hračiek sa do záhrady oplatí umiestniť aj iné prvky, napríklad malú časť zeleninovej záhrady.

 

Dobre navrhnutá plocha - pôda a rastliny

Domáce ihrisko sa nesmie zaobísť bez hračiek pre deti, no rovnako dôležité je, aby bolo celé správne navrhnuté. Logicky usporiadané prvky, správny substrát a rastliny vytvoria niečo výnimočné. Takýto priestor spĺňa estetické názory obyvateľov a zároveň je mimoriadne praktický. Je dobré mať bezpečný povrch.

Tráva bude perfektná. Zelený trávnik je mäkký a dokonale chráni pred zranením v prípade pádu. Mali by ste si vybrať také trávne zmesi, ktoré sú odolné voči zošliapaniu a ťažkému zaťaženiu. Starajte sa o trávnik, vyhnite sa rastu buriny a kvetov, ktoré prilákajú včely, ktoré môžu byť pre deti nebezpečné.

Okrem trávy môže byť dobrým substrátom jemnozrnný piesok. Ak sú deti staršie a viac si na seba dávajú pozor, môžete použiť tvrdší povrch – napríklad z voľne položených terasových dosiek. Ihrisko si môžete zariadiť nielen na záhrade, na malý priestor na hranie môžete využiť aj dláždenú terasu, no pamätajte, že na takéto miesto neumiestňujte hojdačky či trampolíny.

Pri navrhovaní záhrady s priestorom pre deti sa vyhnite rastlinám, ktoré sú jedovaté. Do tejto skupiny patrí mliečnik a sumach pálkový. Je dobré vzdať sa aj veľkého množstva rastlín opeľovaných hmyzom, najmä včelami, pretože pri hre budú deti menej opatrné na lietajúci hmyz.

Je dobré si všetko poriadne naplánovať. Prvou fázou projektovania bude určite plánovanie rozmiestnenia jednotlivých prvkov. Je dobré brať do úvahy špecifiká pozemku vrátane topografie.

Späť