Čo treba zvážiť pri výbere interiérových dverí?

27.11.2022

Vybrať si tie správne interiérové ​​dvere do bytu či domu nie je jednoduché rozhodnutie. Funkčnosť izbových dverí uľahčuje život a umožňuje zachovať komfort pri užívaní jednotlivých miestností.

Pri výbere interiérových dverí nezabudnite, že sú tiež dôležitým prvkom dekorácie. Okrem svojej funkcie by mali zvýrazniť a doplniť vzhľad celého aranžmánu. Vnútorné dvere sa líšia spôsobom otvárania, materiálom, konštrukciou, dekormi, použitým presklením, okrajovým profilom, dyhami, rozmermi a doplnkovým príslušenstvom.

Ako vidíte, výber dverí môže byť ohromujúci – na čo si teda dať pozor pri kúpe vašich vysnívaných interiérových dverí? Poradíme!

 

Interiérové dvere- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Aké sú typy interiérových dverí?

2. Interiérové ​​dvere s alebo bez falcovania

3. Akým smerom sa majú dvere otvárať?

4. Materiál izbových dverí

5. Doskové alebo rámové dvere do miestnosti?

6. Módne interiérové ​​dvere



 

Aké sú typy interiérových dverí?

Hneď na začiatku si treba premyslieť spôsob otvárania dverí. Práve táto voľba vám umožní rozhodnúť o vzhľade dverí v ďalších krokoch. Najpopulárnejšie sú tri typy izbových dverí s rôznymi dekoratívnymi a funkčnými hodnotami.

Krídlové dvere - s jedným dverným krídlom alebo dvoma dvernými krídlami

Sú to najčastejšie vyberané izbové dvere. Sú ideálne do malých miestností v panelákoch a do otvorených priestorov rodinných domov. Vnútorné krídlo dverí má zvyčajne šírku od 70 do 80 cm, existujú však aj modely so šírkou 60 cm.

Pamätajte však, že príliš malý otvor dverí môže v budúcnosti značne sťažiť presun zariadenia a nábytku. Pri kúpe interiérových dverí ich veľkosť do značnej miery určuje šírka dverného otvoru. To je dôležité pri výmene dverí pri renovácii, pretože vo fáze výstavby si môžete zvoliť ľubovoľnú šírku.

Posuvné dvere

Do moderných interiérov sa čoraz častejšie volia dvere na špeciálnych koľajniciach. Nijako neobmedzujú priestor priamo pred dverným výklenkom, takže sa budú skvele hodiť do malých miestností s obmedzeným priestorom.

Vyberať môžete, rovnako ako u krídlových dverí na trhu, jednokrídlové a dvojkrídlové posuvné dvere do miestnosti. Dvojkrídlové modely môžu mať šírku až 240 cm. Posuvné dvere sú riešením, ktoré dobre poslúži v jedálňach, obývačkách, špajzách aj kanceláriách. V súčasnosti sú ceny takýchto dverí pomerne vysoké, ale náklady závisia predovšetkým od typu použitých materiálov, ich veľkosti a spôsobu povrchovej úpravy.

Harmonikové dvere

Niekedy boli populárne, a opäť sa vracajú do módy. Pozostávajú z niekoľkých spojených prvkov, ktoré sú v hornej časti pripevnené ku koľajnici, po ktorej jazdia. Harmonikové dverné krídla nezaberú veľa miesta, takže dobre poslúžia aj v malých miestnostiach s obmedzeným priestorom. Jediným obmedzením je tu šírka otvoru dverí. Pamätajte, že skladané dvere zužujú priechod, preto ich treba vyberať len so širšími dvernými otvormi.

Zárubne

Zárubňa je konštrukčná časť dverí, ku ktorej je pripevnené krídlo dverí. Existujú dva typy zárubní - pevné a nastaviteľné.

Pevná zárubňa je jednoduchý model používaný pri hrúbke steny cca 6-10 cm. Neobsahujú krycie lišty, takže krycie spojenie medzi zárubňou a stenou je z líšt a štvrťkruhov. Nastaviteľné zárubne sú univerzálne a oveľa jednoduchšie sa inštalujú ako pevné zárubne. Ľahko ich prispôsobíte aj nezvyčajnej hrúbke steny.

 

Interiérové dvere- Merkury Market

 

Interiérové ​​dvere s alebo bez falcovania

Krídlové dvere sú dostupné ako falcové alebo tiež bezfalcové. Falcové majú na okrajoch výrezy, ktoré zväčšujú povrch priľahlý k zárubni. Medzi krídlom a zárubňouje viditeľná priehlbina a pánty, typické pre dvere. Bezfalcové dvere v zatvorenom stave tvoria na strane otvárania so zárubňou jednu rovinu a pánty nie sú viditeľné. Vybrať si môžete aj modely so skrytou zárubňou.

 

Akým smerom sa majú dvere otvárať?

Smer otvárania dverí závisí predovšetkým od dispozície miestnosti. Ak sú pánty vľavo a dvere sa otvárajú v smere hodinových ručičiek, hovorí sa, že dvere sú ľavé. Keď sú napravo a dvere sa otvárajú proti smeru hodinových ručičiek, sú to dvere pravé.

Dvere v kotolniach, v kúpeľniach a WC by sa mali z bezpečnostných dôvodov otvárať smerom von. V iných miestnostiach môže takéto otváranie dverného krídla sťažiť pohyb po dome, preto mu treba venovať osobitnú pozornosť.

 

Materiál izbových dverí

Materiál interiérových dverí môže mať veľký význam pre interiérový dizajn. Vnútorné drevené dvere - zapadnú do každého aranžmánu, bez ohľadu na jeho štýl. Vyznačujú sa životnosťou a odolnosťou voči mechanickému poškodeniu, rovnako ako drevené zárubne. Drevené dvere sa tiež ľahko udržiavajú v čistote. Na ich výrobu sa najčastejšie používa masívne drevo alebo lepené lamelové drevo – najčastejšie borovicové, bukové, dubové alebo mahagónové drevo. Ťažké drevené dvere by mali spočívať na troch pántoch.

Dvere podobné drevu – najčastejšie z MDF alebo HDF. Sú odolné proti mechanickému poškodeniu, tvrdé a nedeformujú sa. Krídlo dverí z MDF dosky imitujúcej drevo, je veľmi obľúbené vďaka veľkému výberu farieb, dekorácií a textúr.

Dvere z tvrdeného skla - sklenené dvere si získavajú na obľube, užívatelia si ich čoraz častejšie vyberajú, pretože efektne presvetlia interiér a opticky ho zväčšia. Krídla dverí môžu byť priehľadné, farebné alebo matné. Pamätajte však, že sklenené dvere sa rýchlo zašpinia.

Plastové dvere – najčastejšie harmonikové alebo posuvné. Sú lacné, odolné voči špine a svetlu, no nie sú odolné voči poškodeniu a ľahko sa poškodia.

 

Doskové alebo rámové dvere do miestnosti?

Dvere vyrobené z dreva aj MDF môžu mať doskovú alebo rámovú konštrukciu. Pri doske vo vnútri dverí je umiestnená drevotrieska alebo takzvaná voštinová výplň. Rámová konštrukcia dverí má na drevenej zárubni pripevnené prvky z materiálov podobných drevu. Vďaka rámovej konštrukcii sú dvere ľahšie a jasne viditeľné rámy poskytujú dekoratívny efekt.

 

Módne interiérové ​​dvere

Klasické dverné krídla v bielej farbe alebo s viditeľnou kresbou dreva v univerzálnej farbe sú dlhodobo najmódnejšie. Čoraz častejšie sa presklené dvere vyberajú aj v jedno alebo dvojkrídlovom vyhotovení alebo potiahnuté lakom v akejkoľvek farbe, napríklad čiernej. Presklenie v interiérových dverách, ktoré presvetlí miestnosť, je stále obľúbené. Uplatnia sa najmä v obývačke, zdôrazňujúc ich estetické hodnoty.

Pri zvažovaní, na čo sa zamerať pri výbere interiérových dverí, nezabúdajte, že dvere samotné nie sú všetko. Dôležité je aj kovanie a kľučky, ktorých výber je na trhu obrovský.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Výmena interiérových dverí - čomu stojí za to venovať pozornosť


Rozmery dverí interiérových a exteriérových


Dvere na staré zárubne

Späť