Čo je jedinečné na námornom štýle v interiéroch?

12.04.2024

Námorný štýl je jedinečný a rozpoznateľný spôsob interiérového dizajnu, ktorý čerpá inšpiráciu z atmosféry prímorských miest. Tento jedinečný štýl interiérového dizajnu je známy svojou jemnou eleganciou, odkazmi na námorný život a charakteristickými farbami, ktoré pripomínajú modré vlny a žlté pláže. Vyznačuje sa niekoľkými kľúčovými prvkami, ktoré mu dodávajú určité čaro a robia z neho obľúbenú voľbu pre tých, ktorí chcú do svojho domova vniesť morskú atmosféru.

Ak chcete zariadiť interiér v námornom štýle, stojí za to poznať jeho hlavné determinanty. Námorný interiér vás môže skutočne potešiť, preto sa oplatí vybrať si práve námorný interiér.

Čo je jedinečné na námornom štýle v interiéroch?


V tomto článku:

1. Krátka história námorného štýlu

2. Námorná farebná paleta, t.j. kľúčové námorné prvky

3. Prímorský dekor viditeľný v materiáloch - aké námorné materiály a námorné povrchové úpravy by ste si mali vybrať?

4. Námorný byt, t.j. námorný dekor s príslušnými vzormi a motívmi

5. Prímorské interiéry a námorný nábytok

6. Námorné doplnky a námorné dekorácie

7. Námorné motívy v rôznych interiéroch - interiér v námornom štýle, ktorý vás poteší



Krátka história námorného štýlu

Námorný štýl, známy aj ako morský alebo prímorský štýl, má svoje korene v histórii a tradíciách mora. Jeho vývoj možno sledovať od čias veľkých geografických objavov až po súčasné trendy interiérového dizajnu.

Počiatky námorného štýlu siahajú do 17. storočia, keď európske koloniálne mocnosti súperili o nadvládu nad moriami. V 18. storočí dosiahol námorný štýl svoj vrchol s rastúcim záujmom o more ako miesto umeleckej inšpirácie.

V 19. storočí, počas viktoriánskej éry, si námorný štýl získal obľubu medzi bohatými obyvateľmi prímorských miest. V 20. storočí prešiel námorný štýl rôznymi premenami, prispôsobil sa meniacim sa vkusom a trendom. V medzivojnovom období a po 2. svetovej vojne sa stala populárnou v Spojených štátoch amerických, najmä v luxusných letných rezortoch na východnom pobreží. Kombinácia námorníckeho štýlu s prvkami moderného dizajnu dala vzniknúť novým interpretáciám tohto klasického trendu.

V súčasnosti je námornícky štýl veľmi populárny, ako v interiérovom dizajne, tak v móde a umení.

Čo je štýl New Hampton?

Štýl New Hampton je jednou z odrôd námorného štýlu, ktorý si získal obľubu vďaka svojmu elegantnému a luxusnému prístupu k dizajnu interiéru. Názov štýlu odkazuje na prestížny rezort Hampton na Long Islande v Spojených štátoch amerických, známy svojimi luxusnými prímorskými usadlosťami.

Štýl spája prvky ležérneho námorného štýlu a luxusného a elegantného glamour štýlu.

Krátka história námorného štýlu

Námorná farebná paleta, t.j. kľúčové námorné prvky

Jedným z charakteristických prvkov námorníckeho štýlu sú farby, ktoré odrážajú paletu farieb spojených s morom. Interiéry zariadené v morskom štýle by mali mať vhodné odtiene. Dominantnými odtieňmi sú tu biela, modrá, červená a béžová. Tieto svetlé a svieže farby dodávajú priestoru jas a ľahkosť, pričom odkazujú na okolitú vodu a oblohu. Biela je často základ, symbolizuje čistotu a sviežosť, zatiaľ čo modré a červené akcenty dodávajú energiu a kontrast.

Námorný interiérový dizajn teda v žiadnom prípade nie je nudný. Námorné interiéry vyžarujú život, pokoj a radosť. Sú ako spomienky z dovolenky uzavreté medzi štyrmi stenami.

Námorné farby v doplnkoch

Farby sa objavujú na stenách a povrchových úpravách, ale aj v doplnkoch. Dekoratívne majú často svetlé, veselé farby. Doplnkom dominuje modrá, žltá a červená. Ich kombinácia dokáže zdôrazniť nadčasový námorný štýl a námornícky charakter priestoru.

Námorná farebná paleta, t.j. kľúčové námorné prvky

Prímorský dekor viditeľný v materiáloch - aké námorné materiály a námorné povrchové úpravy by ste si mali vybrať?

Prímorské interiéry sú bohaté aj na prírodné materiály, akými sú drevo a ratan. Nábytok v tomto štýle má často prvky charakteristické pre plachtenie, ako sú vrkoče, nite alebo ozdobné línie. Drevené podlahy, biely či pastelový nábytok, ale aj doplnky z prírodných vlákien priestor zútulnia a lahodia oku.

K námorníckemu štýlu neodmysliteľne patria aj látky. Pruhy, ako v podobe kobercov, tak aj poťahových látok, sú pri tomto type aranžmánov veľmi obľúbené. Dodávajú priestoru dynamiku a odkazujú na charakteristické prvky jachtárskeho oblečenia. Tieto materiály sú tiež často jemné na dotyk, čo pomáha vytvárať atmosféru relaxu a pokoja.

Nadčasový námorný štýl využíva prírodné materiály a motívy súvisiace s prírodou. Námorný dizajn interiéru zvýrazní drevo, ľan, bavlna, piesok či keramika.

Prímorský dekor viditeľný v materiáloch - aké námorné materiály a námorné povrchové úpravy by ste si mali vybrať?

Námorný byt, t.j. námorný dekor s príslušnými vzormi a motívmi

Ďalšími charakteristickými prvkami námorníckeho štýlu sú motívy odkazujúce na more, ako sú mušle, kotvy, vzducholode alebo obrázky rýb. Tieto drobné detaily umiestnené na vankúšoch, obrazoch či keramike dodávajú miestnostiam jedinečný charakter a jemne zdôrazňujú ich tematický pôvod. Doplnky v podobe morských lámp, zrkadiel v tvare lodných kolies a svetových máp dodávajú jedinečné čaro a zdôrazňujú fascináciu svetom plachtenia.

Námorný interiérový dizajn je celkom neformálny. Charakteristiky námorníckeho štýlu hovoria, že námorný charakter je daný najmä farbami, materiálmi a doplnkami, ako aj vhodnými vzormi, preto si treba dať pozor predovšetkým na tieto prvky.

Námorný byt, t.j. námorný dekor s príslušnými vzormi a motívmi

Prímorské interiéry a námorný nábytok

Námorný byt by mal byť riadne zariadený. Námorné dekorácie sú dôležité, ale v konečnom dôsledku je to námorný nábytok, ktorý robí miestnosť funkčnou. Vo výbave by preto mali byť viditeľné aj kľúčové námorné vlastnosti.

Najlepšie je vybaviť interiéry v morskom štýle nábytkom z prírodných materiálov. Drevený nábytok bude vyzerať perfektne. Farby morského štýlu v tejto veci by preto mali vychádzať z teplých farieb prírodného dreva, najlepšie vo svetlých odtieňoch. Svetlý morský nábytok interiér opticky zväčší, preto sa takéto motívy budú skvele hodiť do malých priestorov.

Interiéry v námorníckom štýle využívajú aj prútený a ratanový nábytok. Nábytok v námorníckom štýle môže byť aj čalúnený, no oveľa častejšie sa na zvýšenie komfortu sedenia používajú podsedáky.

Prímorské interiéry a námorný nábytok

Námorné doplnky a námorné dekorácie

Námorný štýl vyniká nielen zvolenými farbami, motívmi a materiálmi, ale aj atmosférou, ktorú v danej miestnosti vytvára. Priestor v tomto štýle dýcha sviežosťou, ľahkosťou a prímorskou bezstarostnosťou. Ide o ideálny návrh pre tých, ktorí chcú preniesť svoje myšlienky na pobrežie, aj keď ich domov je ďaleko od oceánu.

Námorné motívy a námorné doplnky vytvoria takúto jedinečnú atmosféru. Námorný štýl vnesiete do interiéru zavesením obrazov či grafiky s príslušnými motívmi alebo umiestnením dekorácií na drevené police a komody.

Námorné doplnky a námorné dekorácie

Námorné motívy v rôznych interiéroch - interiér v námornom štýle, ktorý vás poteší

Ako zaviesť námorný štýl do rôznych interiérov? Využitie námorného štýlu je také rozsiahle, že sa môže objaviť prakticky v každej miestnosti.

Námorná kuchyňa, teda kuchyne v tomto štýle

Kuchyňa v morskom štýle je miestom pre drevené skrinky, drevené stoličky a drevené stoly. Námorná tapeta tu bude fungovať dobre. Prechod medzi kuchyňou a jedálňou alebo kuchyňou a obývačkou je dobré vybaviť námorníckymi dverami, teda s okrúhlym oknom.

Námorná kúpeľňa

V kúpeľni je ľahké vytvoriť morskú atmosféru. Dbajte na vhodné farby na stenách a svetlé farby kúpeľňovej keramiky. Doplňte aranžmán námorníckymi lampami. Zaujímavým prvkom budú uteráky so vzormi majákov.

Námorná kúpeľna by mala byť vyzdobená v modrej a bielej farbe.

Námorná spálňa

V spálni v námorníckom štýle sa nachádza veľká drevená posteľ. Oplatí sa ich prikryť svetlým pruhovaným prehozom a tiež je dobré naaranžovať dekoračné vankúše s námorníckymi motívmi. Námorný štýl spája slobodu a útulnosť, takže takto zariadená spálňa bude jedinečným miestom na oddych.

V takomto usporiadaní určite umiestnite drevenú posteľ.

Námorná spálňa môže byť tiež zariadená v štýle Hamptons, prestížnejšej verzii námorného štýlu. Použitie námorného štýlu môže byť tiež možnosťou pre tých, ktorí hľadajú elegantné aranžmány.

V prípade spálne sa určite postarajte o osvetlenie v morskom štýle. Môžete sa tiež rozhodnúť umiestniť toaletný stolík alebo drevený písací stôl.

Námorná atmosféra v obývacej izbe - morská obývačka

Námorná obývačka môže byť plná suvenírov z dovolenky - bude to skvelá dekorácia! Svetlý námorný nábytok by mal byť kombinovaný s vhodným čalúnením. Farby v námorníckom štýle sú dôležité, preto pri zariaďovaní obývačky na ne nezabúdajte. Námorná farebná paleta je taká široká, že si môžete zariadiť ako pokojnú, tlmenú obývačku, tak aj niečo živšie.

Ak má námorná obývačka slúžiť aj ako jedáleň, je dobré tam umiestniť drevené súpravy stolov a stoličiek. Toto je perfektný spôsob, ako predstaviť štýl morského dreva, teda štýl, kde sa drevo spája s morskou atmosférou.

Paleta farieb je dôležitá pri zariaďovaní obývačky. Je to tiež ideálne miesto na navodenie dovolenkovej atmosféry, ale aj na zamyslenie sa nad štýlom Hamptons, teda elegantnou verziou námorníckeho štýlu. V štýle Hamptons sú pridané svetlé farby a prímorské vzory vo veľmi prestížnom vydaní.

Späť