Čím a ako rezať vysoké stromy?

02.10.2024

Rezanie vysokých stromov je zdanlivo komplikovaná úloha, ale vyžaduje si vhodnú prípravu, zručnosti a nástroje. Často je to potrebné aj z estetických a bezpečnostných dôvodov. Mnoho ľudí považuje starostlivosť o vysoké stromy za výzvu, ale so správnymi nástrojmi a znalosťami sa s touto úlohou môžete popasovať sami.

Znalosti a zručnosti pri orezávaní vysokých stromov budú užitočné najmä pri vykonávaní jarných a jesenných ošetrení. Orezávanie stromov tiež nie je také náročné a nebezpečné ako vyrúbanie vysokého stromu. Ako urobiť jednoduché prerezávanie vysokých stromov? Aké nástroje použiť a aké techniky použiť? Pozrite!

Čím a ako rezať vysoké stromy?


V tomto článku:

1. Náradie a vybavenie, t.j. ľahké orezávanie vysokých stromov

2. Ako rezať vysoké stromy?

3. Prečo by ste mali rúbať stromy?

4. Ako vyrezať strom? Zhrnutie



Náradie a vybavenie, t.j. ľahké orezávanie vysokých stromov

Než začnete rezať vysoké stromy, musíte sa správne pripraviť a získať nástroje a vybavenie. Čím vyšší je strom, tým ťažšie bude pre vás dosiahnuť najvyššie vetvy.

Rozhodne je motorová píla hlavným záhradníckym nástrojom na rezanie stromov. V prípade vysokých stromov stojí za zváženie použitie teleskopickej motorovej píly, ktorá umožní prístup k vysokým konárom. Dodatočne môžete na orezávanie vysokých stromov použiť menšie nástroje: záhradnícke nožnice, nožnice na vysoké stromy, sekery a ručné pílky na konáre, najmä tzv. píla líščí chvost. Na tvarovanie niektorých stromov sa vám budú hodiť aj nožnice na živý plot.

Užitočné budú nielen nástroje, ale aj doplnkové vybavenie. Orezávanie stromov je práca, ktorá sa často musí vykonávať v určitej výške, takže rebrík príde vhod.

Ak je potrebné vykonať rezy v skutočne vysokej výške, môže byť potrebné objednať vhodný žeriav s košíkom. V tomto prípade sa oplatí preveriť, či by nebolo lacnejšie a lepšie najať si vhodnú firmu, ktorá má vybavenie a zručnosti na rýchle, presné a efektívne vykonávanie prác vo vysokých výškach.

Náradie a vybavenie, t.j. ľahké orezávanie vysokých stromov

Ako rezať vysoké stromy?

Rezanie vysokých stromov je úloha, ktorá si vyžaduje znalosti a skúsenosti. Nie všetko sa dá naučiť naraz, ale základné poznatky o starostlivosti o vysoké stromy na pozemku sa určite zídu.

Rez stromov sa zvyčajne vykonáva dvakrát ročne. Jarný rez stromov má stimulovať rast a účelom jesenného rezu je pripraviť rastliny na správnu formáciu v ďalšej sezóne. Rez stromov možno samozrejme vykonávať aj inokedy, ak je potrebné napríklad odstrániť staré, suché alebo choré konáre. V období sucha a mrazov však stromy radšej nikdy nestrihajte.

Než začnete rezať, stojí za to pochopiť situáciu. Najprv starostlivo zhodnoťte strom. Choré, uschnuté alebo poškodené konáre treba vyrezať, aby strom ďalej neoslabovali. Aby ste rastliny tvarovali esteticky, nezabudnite posúdiť, ktoré konáre je potrebné orezať, aby ste získali požadovaný vzhľad. Ak sa má rezať z bezpečnostných dôvodov, posúďte, ktoré konáre sa napríklad zachytávajú o elektrické vedenie alebo budovu, a teda ktoré je možné vyrúbať.

Je teda čas strihať. Pripravte si vhodné nástroje a dodatočné vybavenie. Orežte svoj strom opatrne, vždy majte na pamäti svoju vlastnú bezpečnosť a bezpečnosť ostatných. Najprv odstráňte odumreté a choré konáre a nakoniec strom vytvarujte esteticky.

Rezanie veľmi vysokých stromov, najmä tých, ktoré rastú na ťažko dostupných miestach, by malo byť zverené odborníkom. Špecializované arboristické firmy majú nielen vhodné náradie, ale aj znalosti a skúsenosti s prácou so stromami. Takže to bude pre vás oveľa bezpečnejšie.

Po dokončení rezu stromu odstráňte všetky konáre a listy a správne ich zlikvidujte. Ak máte pozemok, môžete si na lístie vytvoriť vhodný kompostér a konáre narezať a vysušiť na palivové drevo.

Po orezaní stromu sa oplatí o rastlinu pravidelne starať, aby ste predišli ďalším problémom súvisiacim s rastom konárov alebo chorobami.

Ako rezať vysoké stromy?

Prečo by ste mali rúbať stromy?

Existuje mnoho dôvodov, prečo môže byť potrebné vyrúbať vysoké stromy. Vysoké stromy môžu predstavovať nebezpečenstvo, najmä v prípade silného vetra, búrky alebo poškodenia konštrukcie. Výrub stromu, ktorý je starý, slabý alebo poškodený, môže odstrániť toto nebezpečenstvo. Stromy tiež vyžadujú pravidelnú starostlivosť, vrátane odstraňovania chorých, poškodených alebo odumretých konárov. Prerezávanie môže pomôcť udržať zdravie stromu.

Estetika je tiež dôležitá. Vysoké stromy okolo vášho domu alebo záhrady môžu vyžadovať prerezávanie, aby si zachovali svoj atraktívny vzhľad. Výrub stromov môže byť tiež potrebný na odblokovanie výhľadov alebo zlepšenie prístupu slnečného svetla.

Prečo by ste mali rúbať stromy?

Ako vyrezať strom? Zhrnutie

Rezanie vysokých stromov je zložitá úloha, ktorá si vyžaduje vhodnú prípravu, zručnosti a nástroje. Bezpečnosť by mala byť vždy na prvom mieste, preto pri veľkých a ťažko dostupných stromoch je lepšie využiť služby profesionálnych arboristov. Nižšie konáre alebo nižšie stromy sa dajú orezať svojpomocne.

Späť