Čierna v záhrade

15.05.2024

Záhrada je spojená so zeleňou a rozmarom farieb krásnych kvetov, ale keď sa hovorí o záhrade na dvore, málokedy človek myslí na čiernu. Čierna farba sa v záhradných aranžmánoch príliš často neobjavuje. Je však možné zariadiť záhradu s čiernymi akcentmi? Na ktorých miestach môže vládnuť čierna a v akej podobe sa môže objaviť? V tomto článku sa pokúsime pozrieť na túto záležitosť a uvidíme, či si čierna nájde svoje miesto v domácej záhrade.

Čierna v záhrade


V tomto článku:

1. Záhrada ako miesto relaxu a aktívneho oddychu

2. Čierna v záhrade

3. Čierne rastliny pre domácu záhradu

4. Čierne zariadenie - nábytok a malá architektúra v čiernej farbe

5. Čierne povrchy v záhrade - úprava stien a chodníkov

6. Čierne dekorácie do domácej záhrady

7. Moderná záhrada s čiernou farbou



Záhrada ako miesto relaxu a aktívneho oddychu

Záhrada je miestom, kde väčšina z nás relaxuje po dlhom a únavnom pracovnom týždni. Je to priestor relaxu a pokoja, ako aj miesto, kde môžete tráviť čas s rodinou zábavou a oddychom. Záhradné aranžmány sa čoraz častejšie stávajú nielen krásnou ozdobou domu, ale aj funkčným priestorom, ktorý sa využíva naozaj s radosťou.

Stojí za to urobiť zo záhrady priestor ideálne prispôsobený potrebám obyvateľov domu. Ak uprednostňujú aktívny oddych, záhrada by mala disponovať vybavením, ktoré umožňuje takúto formu trávenia času. Perfektné preto budú trampolíny, bazény alebo malá, vonkajšia posilňovňa.

Na druhej strane, pre tých, ktorí majú radi lenivý relax, viac uspokojí možnosť disponovať pohodlnými kreslami, ležadlami, nábytkom či hojdačkami a hojdacími sieťami. Takéto vybavenie umožňuje pohodlný odpočinok.

Preferencie obyvateľov jedného domu môžu byť rôzne, preto sa v záhrade často nachádza oddychová zóna a zóna aktívneho oddychu. Takéto rozdelenie poskytne obyvateľom rozmanitosť a možnosť tráviť čas zaujímavým spôsobom.

Čierna v záhrade

Nájde sa v takejto zóne miesto pre čiernu, ktorá má slúžiť ako na lenivý relax, tak aj na aktívny oddych? Myslíme si to! Čierna farba má v sebe niečo atraktívne a moderné a stojí za zváženie zaviesť ju aj do vašej záhrady.

Čierna v záhrade sa môže objaviť v rôznych verziách. Zaujímavým nápadom najmä pre ľudí, ktorí sa zaujímajú o záhradkárčenie a radi sa chvália zaujímavými odrodami rastlín, bude uvedenie čiernych exemplárov na výsadbu. Môžu to byť kvety, kríky a stromy.

Okrem čiernych rastlín v záhrade môžete do čiernej dať aj čierny záhradný nábytok alebo drobnú architektúru. Nezabúdajte ani na veľkú rozmanitosť čiernych doplnkov – zaujímavé záhradné ozdoby v čiernej farbe určite upútajú! Čierne cestičky alebo čierna úprava stien je odvážny ťah, no v niektorých aranžmánoch sa môže stať hitom.

Možností je teda pomerne dosť. Pozrime sa bližšie na každý z nich.

Čierna v záhrade

Čierne rastliny pre domácu záhradu

Rastliny v každej záhrade by mali hrať prvé husle – záhrada je predsa miesto, ktoré nás má zbližovať s prírodou a má byť kúskom prírody určeným nám. Medzi záhradné rastliny patria stromy a kríky, ale aj záhonové kvety, trávy a trávniky.

Medzi týmito rastlinami nájdeme aj také, ktoré budú mať takmer čierny odtieň. Skutočné čierne rastliny bohužiaľ neexistujú, ale takmer čierne odrody majú taký intenzívny odtieň kvetov alebo listov, že sa dajú považovať za čierne.

Okrasné stromy a kríky môžu byť čierne. Ak chcete do záhrady vniesť čiernu farbu, určite hľadajte odrody s tmavými listami. Medzi kvetmi nájdete aj návrhy na tmavé rastliny.

Čierne kvety a listy budú v skutočnosti fialové alebo tmavočervené, ale pri správnom nastavení bude ich tmavá farba pôsobiť takmer čierno. Takéto rastliny môžete kombinovať so svetlým pozadím povrchovej úpravy stien alebo svetlozelenými rastlinami, ktoré slúžia ako pozadie záhonov.

Tmavá farba rastlín veľmi vynikne, preto by sa čierne záhrady mali navrhovať opatrne. Radšej nerobte plné výsadby s tmavými rastlinami, čierne kvety alebo listy opatrite ako zaujímavé akcenty na záhony alebo výnimočne pekné solitéry, teda jednotlivé vysadené rastliny.

Čierne zariadenie - nábytok a malá architektúra v čiernej farbe

Čierne rastliny môžu vyžadovať špeciálnu starostlivosť, správnu polohu a ošetrenie. Nie každý záhradník sa dokáže vyrovnať s ťažko pestovateľnými exemplármi a nie každý chce do záhrady zaviesť tmavé rastliny. To však neznamená, že sa musia vzdať myšlienky čiernej na záhrade.

Dobrým spôsobom, ako zaviesť čiernu farbu do záhrady, bude prefarbenie prvkov drobnej architektúry na čierno alebo kúpa čierneho záhradného nábytku. Čierna je farba odkazujúca na modernu a avantgardu, preto sa takéto prvky budú skvele hodiť v nedávno módnych záhradách na voľný čas.

Čierny ratanový záhradný nábytok je nepochybným hitom posledných sezón. Umelý ratan, alebo technoratan, je materiál odolný voči poveternostným vplyvom. Môže mať akúkoľvek farbu a čierna je rovnako populárna ako béžová alebo farebná. Čierny nábytok vnesie do záhrady nádych modernosti a priestor zaujímavo zariadi.

Nábytok môžete umiestniť na pozadí svetlozeleného živého plotu alebo pestrej výsadby. Vďaka tomu vytvoríte zaujímavý kontrast. Na nábytok je možné umiestniť aj svetlé záhradné vankúše.

Čierne povrchy v záhrade - úprava stien a chodníkov

Čierny dekoratívny kameň alebo čierne betónové platne do záhrady sú skvelým spôsobom usporiadania a zaujímavým riešením, ako vniesť do záhradného priestoru tmavé odtiene. Nezabúdajte však, že takéto prvky sú v priestore výrazným akcentom, preto ich používajte s mierou. Fragment steny v čiernych alebo čiernych betónových doskách usporiadaných každý kus vo forme voľnej cesty bude vyzerať dobre.

Čierne povrchy v záhrade - úprava stien a chodníkov

Čierne dekorácie do domácej záhrady

Ak je na vás čierny nábytok, čierne povrchové úpravy a čierne rastliny priveľa, môžete čiernu zaviesť do záhrady jemnejším spôsobom – v podobe čiernych záhradných dekorácií. Čierne kvetináče, čierne fontány alebo čierne sochy budú pre túto úlohu ideálne.

Takéto čierne akcenty v záhrade urobia priestor zaujímavým a dodajú mu módny, moderný charakter.

Moderná záhrada s čiernou farbou

Čierna farba v záhrade sa môže stať skutočnou lahôdkou a prvkom, ktorý záhradu odlíši od ostatných predpokladov. Je však dobré vedieť, že čierna farba je výrazným akcentom, preto s ňou treba narábať opatrne. Preto, ak do záhrady zavedieme čierny nábytok, vzdajme sa čiernej povrchovej úpravy. V záhrade by mala byť čierna kuriozitou, nie dominantou. Nechceme, aby naša záhrada bola tmavá a ponurá, však?

Späť