Biela kuchyňa verzus čierna kuchyňa

26.10.2022

Kuchyňa je srdcom domova, slúži nielen na varenie či podávanie jedál. Veľmi často býva predĺžením obývačky a aj preberaním funkcie jedálne môže byť miestom stretnutí s priateľmi a rodinou.

Kuchyňa musí ladiť so štýlom a farbami zvyšku miestností. Čierna a biela sú dve najkontrastnejšie farby, ktoré zároveň nikdy nevyjdú z módy. Napriek meniacim sa trendom budú vždy skvelou voľbou do akéhokoľvek štýlu kuchynského priestoru. Elegantné monochromatické farby umožňujú vytvoriť jedinečnú, štýlovú kuchyňu.

Stojíte pred výberom bielej verzus čiernej kuchyne? Obe farby vytvoria nadčasový, moderný interiér, ktorý bude módny až luxusný. Na čo si dať pozor pri zariaďovaní kuchyne týmito farbami? Poradíme!

 

Biely kuchynský nábytok- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Na čo nezabudnúť pri zariaďovaní kuchyne?

2. Biela kuchynská linka

3. Biela kuchyňa - kuchyňa snov pre malú plochu

4. Čierna kuchyňa

5. Čierny kuchynský nábytok - ako zariadiť čiernu kuchyňu?

6. Čierna kuchyňa s drevom - moderná a prírodná

7. Doplnky do čiernych kuchýň

8. Biela alebo čierna kuchyňa - ktorú si vybrať?

9. Čiernobiela kuchyňa - moderná a kontrastná



 

Na čo nezabudnúť pri zariaďovaní kuchyne?

Vo vašej kuchyni by mala ísť estetika ruka v ruke s funkčnosťou. Pri výbere správnej farby nábytku sa zamerajte predovšetkým na jej možnosti a využiteľnosť. Zariaďovanie kuchyne v čierno-bielom prevedení je v súčasnosti veľmi obľúbené. Toto sú dve najkontrastnejšie farby.

Ak sa pýtate, aká by mala byť vaša kuchynská linka, biela alebo čierna, pamätajte, že konečný výsledok bude závisieť predovšetkým od toho, aká bude veľká, či ide o svetlú alebo tmavú miestnosť a aký typ osvetlenia v kuchyni máte radi – teplé alebo chladné farby.

 

Biela kuchynská linka

Biela kuchyňa je obľúbená najmä preto, že táto farba je vhodná do veľkých aj malých priestorov. S veľkými plochami v bielej kuchyni cítime sviežosť a eleganciu. Malé sa opticky zväčšia a dodajú ľahkosti. Biela kuchyňa je nadčasová, pretože prevládajúca biela bude vždy elegantná a módna.

Biela je vhodná do interiérov všetkých štýlov, od klasických až po glamour a moderné kuchyne. Biela kuchyňa pôsobí dojmom, že je zvyčajne minimalistická. Stačí však použiť rôzne doplnky s inými farbami a jej tvár sa úplne zmení. Zaujímavým nápadom sú farebné domáce spotrebiče v špecifickej farbe alebo tmavé steny či tmavá pracovná doska, ktoré vytvoria s bielym nábytkom mimoriadne originálny interiér.

Nič však nebráni tomu, aby bola kuchyňa celá biela, pretože všade prevládajúca biela nebude ohromujúca a dodá interiéru pocit čistoty a sviežosti. Navyše, na rozdiel od toho, čo sa vraví, biely nábytok nie je špinavý.

 

Biela kuchyňa - kuchyňa snov pre malú plochu

Použitie bielej farby v kuchyni je najlepšou voľbou, najmä pre miestnosti s malými alebo žiadnymi oknami. Ak neviete, akú farbu nábytku zvoliť, aby ste nepreťažili malý interiér, vyberte si biely nábytok, ktorý interiér zväčší a kuchyňa bude estetická a elegantná.

 

Čierna kuchyňa

Čierna farba kuchynskej linky opticky zmenší priestor, čo znamená, že môže prehlušiť malú kuchyňu. Dokonalé usporiadanie kuchyne v čiernej farbe bude fungovať vo väčších, priestrannejších interiéroch. Použitie čiernej je možno extravagantný nápad, no stáva sa čoraz obľúbenejším, najmä keď chce niekto štýlovú kuchyňu.

Kuchyňa v čiernej farbe je spojená s eleganciou, modernosťou a luxusom. Čierna kuchyňa by mala byť správne osvetlená, aby nepôsobila príliš tmavo, najmä ak v kuchyni nie je okno. Dobré je zvoliť aj lesklé čelo, ktoré kuchyňu presvetlí. Čierna kuchyňa je kuchyňou pre odvážnych, pretože sú na nej rýchlo viditeľné odtlačky prstov a prach. To môže byť nepríjemné, najmä ak sú doma malé deti alebo veľká rodina.

Kuchyňu v odtieňoch čiernej je možné zútulniť svetlými doplnkami, alebo jednofarebnými doplnkami v žiarivej farbe, prípadne vo zvolenom štýle. Čierna kuchyňa sa bude skvele hodiť do interiérov zariadených v modernom, podkrovnom, industriálnom štýle, a to aj s použitím vhodných glamour či retro doplnkov.

 

Čierny kuchynský nábytok - ako zariadiť čiernu kuchyňu?

Zariadiť čiernu kuchyňu nie je jednoduchá záležitosť, aby v nej nebola len tma. Najdôležitejší je dobrý vkus a špecifický, naplánovaný štýl. Hlavné je zachovať jednotné odtiene a štruktúru povrchu. Kombinácia matu a lesku alebo pár odtieňov čiernej môže interiér poriadne pokaziť.

Pri výbere čiernej kuchynskej linky je najlepšie zvoliť čelá skriniek, ktoré nemajú drážky ani dodatočné ozdobné prvky, ktoré sťažia udržanie čistoty a vysokého lesku, čo zaujme najviac. V čiernej kuchyni je dôležité aj dobre zvolené osvetlenie, pretože čierna farba neodráža svetlo a tým sa malý priestor môže zdať ešte menší.

 

Čierna kuchyňa s drevom - moderná a prírodná

Drevo v čiernej kuchyni je dokonalým riešením na oteplenie tmavého interiéru. Prírodná surovina dodá moderným interiérom klasický nádych. Drevo sa dá do čiernej kuchyne priniesť niekoľkými spôsobmi. Skvele budú vyzerať čierne čelá nábytku s drevenou doskou, drevené detaily na skrinkách či drevené police zavesené na stene. Môžete použiť drevené lamely, parkety alebo drevené doplnky ako dosky a misky, ktoré zdôraznia moderný štýl.

 

Doplnky do čiernych kuchýň

Čierny nábytok dokáže sprítomniť čistý luxus, alebo naopak, môže vás zahltiť a spraviť že sa budete cítiť nesvoji. Rastúca obľuba čiernej kuchyne spôsobuje, že si pomaly získava čoraz viac priaznivcov. Je však potrebné použiť vhodné príslušenstvo a zabezpečiť dodatočné svetlo.

Kuchyne zahrejú rastliny a kvety sú vždy dokonalým riešením na ozdobenie každého interiéru. Môžete si vybrať farebné alebo biele dekorácie. Skvele tu poslúži napríklad strieborná, zlatá, medená, zelená, alebo aj šedá. Zlaté doplnky dodajú luxus a vďaka nim získa čierna kuchyňa väčšie uznanie v očiach vás a vašich hostí.

 

Biela alebo čierna kuchyňa - ktorú si vybrať?

Obe kuchyne sú krásne prezentované a majú klady a zápory. Výber závisí predovšetkým od veľkosti miestnosti, životného štýlu a počtu a veku členov domácnosti. Ak varením trávite veľa času alebo máte k dispozícii málo miesta, vyberajte si biele kuchyne, ktoré sú priestranné a ľahko sa čistia.

Čierne kuchyne sú ako stvorené pre ľudí, ktorí nemajú čas na varenie a moderná kuchyňa má skôr dekoratívnu funkciu, najmä keď je spojená s obývačkou. Čierna kuchyňa je efektná, no zaťažujúca pri každodennom používaní.

 

Čiernobiela kuchyňa - moderná a kontrastná

Biela a čierna boli vždy v dokonalej harmónii. Môžete si vybrať biely nábytok a čierne doplnky alebo naopak tak, že ako základnú farbu zvolíte čiernu a interiér presvetlíte bielou. Obe farby budú vždy ladiť a nikdy nevyjdú z módy. Čiernobiela kuchyňa bude určite elegantná a štýlová.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Ako usporiadať kuchynské skrinky


Štýlová povrchová úprava stien v kuchyni – čo na kuchynskú stenu namiesto dlaždíc?


Ako si vybrať farbu dlaždíc pre kuchynský nábytok? Pozrite si najzaujímavejšie riešenia!

Späť