Aranžácia stien v jedálni - najzaujímavejšie nápady

01.01.2023

V interiérovom dizajne si pozornosť vyžaduje aj miesto so stolom, či už v jedálni, kuchyni alebo obývačke. Často môže projekt steny úplne zmeniť charakter interiéru. Takže ak chcete takúto zmenu, stojí za to venovať čas premýšľaniu o tom, ako usporiadať stenu v jedálni.

Dekoratívne steny sú dokonalou kulisou pre všetko vybavenie interiéru. Pri výbere sa môžete rozhodnúť pre módne steny z pohľadového betónu, ktoré dodajú interiéru industriálny charakter. Dekoračný kameň, biela tehla a prírodné materiály dobre poslúžia v moderných interiéroch alebo interiéroch v škandinávskom štýle.

Existuje veľa nápadov na dekoráciu stien v obývacej izbe. V tomto článku vám predstavíme najzaujímavejšie návrhy na zaujímavé usporiadanie steny v jedálni.

 

Jedálenské stoly

 


V tomto článku:

1. Tehla ako zaujímavý nápad na usporiadanie steny v jedálni

2. Zrkadlo - elegantná dekorácia na stenu v obývacej izbe a jedálni

3. Tapeta - nadčasová dekorácia na stenu

4. Nezvyčajné použitie tapety - zarámovaná tapeta

5. Dekoračná stena s fotogalériou - rámy

6. Akú farbu steny zvoliť do jedálne?

7. Zaujímavá alternatíva k obľúbeným aranžmánom



 

Tehla ako zaujímavý nápad na usporiadanie steny v jedálni

Surové materiály sa budú skvele hodiť do interiérov v minimalistickom a industriálnom štýle. Hodia sa do priestranných interiérov, kde sa nemusíte báť vizuálneho efektu stiesnených priestorov.

Červená tehla alebo biela tehla na jednej stene je dokonalým pozadím pre stôl vyrobený z dreva alebo skla. K takejto stene v jedálni môžete postaviť aj štýlovo ladiace elegantné komody. Moderná stena v jedálni s použitím tehly môže byť aj pozadím pre obrazy, zrkadlá, rámy, kvety. Tehla funguje dobre v mnohých štýloch. Bude to krásne pozadie pre aranžmány v škandinávskom a boho štýle.

 

Zrkadlo - elegantná dekorácia na stenu v obývacej izbe a jedálni

Závesné zrkadlá na stenu v jedálni dodajú miestnosti elegantný charakter a budú pôsobiť svetlejšie a väčšie. Stenu môžete ozdobiť zrkadlom v bohato zdobenom zlatom alebo striebornom ráme. Bude to jedinečná dekoratívna funkcia, ktorá zapadne do štýlu interiéru. Takéto usporiadanie steny so zrkadlom bude vyhovovať jedálňam zariadeným v anglickom, klasickom a glamour štýle.

Ak použijete zrkadlo bez rámu alebo v kombinácii s čiernym hladkým rámom, jednoducho obohatíte priestor v dome zariadený v minimalistickom alebo loftovom štýle.

 

Jedálenské stoly

 

Tapeta - nadčasová dekorácia na stenu

V jedálni môže byť zaujímavým nápadom tapeta na celú stenu. Takéto riešenie nie je vždy zlou voľbou ako úplne zmeniť interiér. Tapety môžu mať trojrozmerný efekt, rôzne štruktúry, môžu byť v rôznych vzoroch a farbách. V dôsledku toho stačí zvoliť zaujímavý farebný akcent a získate krásnu výraznú dekoráciu, ktorá upúta.

Pamätajte, že sa neoplatí dávať tapety na viac ako jednu stenu, pretože to môže spôsobiť chaos a zahltiť interiér.

 

Nezvyčajné použitie tapety - zarámovaná tapeta

Zaujímavým riešením je aranžmán na stenu, kde namiesto celoplošného pokrytia tapetou ju môžete nalepiť len na vybrané miesta. Ďalším krokom bude orámovanie týchto plôch lištami vo vybranej farbe. Môže to byť aj farba steny, aby nevznikol chaos.

 

Dekoračná stena s fotogalériou - rámy

Jedáleň je ideálnym miestom na zhotovenie fotogalérie na stenu. Závesné rámy sú pravdepodobne najobľúbenejším a zároveň najjednoduchším spôsobom, ako ozdobiť stenu v tejto miestnosti. Veľkým uľahčením je veľmi veľký výber rámov rôznych tvarov a farieb. Dôležité je aj pozadie, na ktorom budú fotorámiky visieť, pretože celý aranžmán by mal byť v jednom štýle a konzistentný.

Moderná jedáleň môže mať fotogalérie, ktoré sú na betónovom pozadí, čo je v tomto prípade veľmi módny prvok dekorácie. Betónové steny sa môžu hodiť nielen v industriálnom štýle. Hodia sa do rôznych interiérov, treba len v miestnosti správne doladiť nábytok ako stôl, stoličky a zvoliť osvetlenie nad stolom.

 

Akú farbu steny zvoliť do jedálne?

Pri hľadaní spôsobu, ako usporiadať stenu v jedálni chladným spôsobom, nemôžete ignorovať samotný aspekt farieb stien. Výber správnych farieb a tapiet má veľký vplyv na vzhľad celého interiéru a na pohodu členov domácnosti.

Keď je váš interiér malý, vyhnite sa príliš tmavým farbám, ktoré môžu ešte zvýšiť dojem stiesnenosti. Takýto ohromujúci interiér určite neprinesie pozitívnu náladu na trávenie času spolu s rodinou pri stole. Svetlé odtiene fungujú lepšie v malej jedálni. Ideálnou voľbou bude biela, béžová, ako aj modrá, jasne žltá, ružová. Vďaka takýmto farbám miestnosť tiež opticky zväčšíte.

S veľkými jedálňami, otvorenými priestormi a navyše dobre osvetleným slnkom máte oveľa viac priestoru na manévrovanie. Tu použitým farbám či tapetám nemusíte venovať toľko pozornosti. Výrazné, šťavnaté farby ako červená, zelená, fialová, hnedá môžete bez problémov použiť aj na stenu za stolom.

Výber je obmedzený len vašou predstavivosťou a štýlom interiéru. Celý aranžmán doplnia vhodne zvolené doplnky, ktoré majú veľký význam. Samozrejme ako vždy je potrebné zachovať farebnú konzistenciu miestnosti.

 

Jedálenské stoly

 

Zaujímavá alternatíva k obľúbeným aranžmánom

Veľmi zaujímavé efekty možno dosiahnuť dokončením stien menej obľúbeným, ale rovnako krásnym spôsobom. Použitie kameňa, dreva, panelov alebo korku na stene v jedálni dodá interiéru neskutočné teplo a útulnosť, takto si môžete zlepšiť aj akustiku miestnosti.

Výhodou kameňa je obrovská bohatosť textúr, farieb a vzorov, vďaka ktorým je možné ho zladiť do akéhokoľvek aranžmánu a bude fungovať vo všetkých štýloch interiéru. Okrem toho sú steny po obklade kameňom alebo drevom odolné, trvácne a vyzerajú veľmi elegantne.

Vzhľadom na cenu, oveľa lacnejším, a teda aj častejšie využívaným riešením, je povrchová úprava steny v jedálni sintrovými alebo veľkoformátovými kameninovými obkladmi, ktoré dokážu imitovať akékoľvek vybrané materiály. Dokážu nahradiť mramor či drevo a zároveň sú odolné a veľmi ľahko sa udržujú v čistote. Takéto materiály je možné použiť nielen v jedálni, ale aj na stenách v obývacej izbe, kuchyni a dokonca aj v hale, a ich použitím na viacerých miestach vytvoríte doma ucelený aranžmán.

Moderným riešením sú aj lamelové steny. Na stenách vyzerajú veľmi štýlovo a elegantne.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Ako zariadiť kuchyne zdobené v rôznych štýloch?


Každodenná dekorácia stola v obývacej izbe - inšpirácie


Aké stoličky pre drevený stôl - uvádzame zaujímavé návrhy

Späť