Ako zatieniť terasu od susedov - Najlepšie spôsoby, ako zatieniť vašu terasu!

14.08.2022

Každý si chce zabezpečiť súkromie a miesto na relax vonku, bez zvedavých pohľadov susedov a okoloidúcich, ktorí pozerajú spoza plota. Domáca záhrada by mala byť priestorom, kde môžete relaxovať. Aj keď sú vaši susedia veľmi milí a udržiavate s nimi priateľské vzťahy, pri zariaďovaní domu a jeho okolia je dobré myslieť na to, ako zastrešiť terasu, aby ste členom vašej domácnosti a návštevným hosťom zabezpečili úplnú slobodu.

Zastrešením terasy získate dodatočnú ochranu pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi, ako je vietor, dážď či páliace slnko, ktoré často sťažujú hodovanie pod holým nebom.

Pýtate sa, ako ochrániť terasu pred susedmi? Predstavíme vám niekoľko spôsobov, ako premeniť vašu terasu na pokojné miesto s atmosférou, kde budete radi.

 

Ako zatieniť terasu od susedov

 


V tomto článku:

1. Čo urobiť pre trochu súkromia?

2. Zatieniť terasu od susedov pomôžu závesy

3. Plotové panely ako zaclonenie terasy

4. Na zakrytie terasy pomôžu krycie rohože

5. Bočné markízy, plisé a rolety

6. Pergoly

7. Záhradné slnečníky

8. Kryt terasy s rastlín - Ako zakryť terasu rastlinami

9. Záhradný pavilón



 

Čo urobiť pre trochu súkromia?

Pociťovať na sebe neustále pohľady susedov, určite by si niekto ťažko oddýchol. V tomto prípade je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako tomu zabrániť, zaclonenie terasy. Na začiatku si treba zvážiť, aký rozsah a typ zaclonenia terasy naozaj chcete. Môžete si vybrať z pokrytí rôznych veľkostí a materiálov. Niektoré budú viac zabudované, iné viac diskrétnejšie. Bez ohľadu na to, akú clonu terasy si vyberiete pred zvedavými pohľadmi vašich susedov, umožní vám užiť si bezstarostné chvíle pod holým nebom strávené s rodinou a priateľmi.

 

Čo urobiť pre trochu súkromia?

 

Zatieniť terasu od susedov pomôžu závesy

Záves je najjednoduchšia clona terasy, ktorá sa vyznačuje výnimočnou ľahkosťou. Tiež dodá vášmu priestoru jemnú, štýlovú atmosféru. Samotné závesy môžu byť zároveň dekoratívnym prvkom, ktorý sa dá prichytiť akýmkoľvek spôsobom.

Inštalácia terasového závesu je veľmi jednoduchá. Stačí osadiť farebne zladenú záclonovú tyč, prípadne pomocou lanka na bielizeň, ktoré takmer nevidno. Najúčinnejšie látky sú neutrálne béžové alebo biele. Toto riešenie vás ochráni nielen pred pohľadmi od suseda a okoloidúcich, ale aj pred vetrom a slnečným žiarením. Záves sa bude hodiť do módneho boho štýlu a vytvorí tak útulný kútik pre celú rodinu.

 

Plotové panely ako zaclonenie terasy

V prípade ak chcete terasu zakryť od susedov spoza steny, najlepšie je použiť vertikálne zásteny vo forme plotových panelov. Ich montáž na steny budovy je veľmi jednoduchá. Môžu to byť panely, ako sú drevené plotové panely, ak ich máte okolo domu, čo vám umožní udržať usporiadanie konzistentné. Väčšinou sa však používajú drevené dosky s malými otvormi alebo prelamovanými konštrukciami, v rôznych veľkostiach, rôzne upravené - minimalisticky až dekoratívne.

Môžete si ich vybrať podľa svojich potrieb a veľkosti vašej terasy. Drevené ploty budú dobre fungovať v domoch vo vidieckom štýle. Takáto drevená stena zakrývajúca bočnú stranu terasy je ideálnym štítom nielen pred pohľadmi susedov, ale aj pred vetrom a páliacim slnkom v záhrade. Oplatí sa ich pravidelne impregnovať, aby boli odolné voči vlhkosti.

 

Na zakrytie terasy pomôžu krycie rohože

Rohože ochránia boky terasy pred pohľadmi ľudí zvonku a budú efektívnym riešením nielen na terasu, ale aj na balkón. Môžu byť vyrobené z rôznych materiálov. Väčšinou ide o bambus alebo rôzne druhy plastov, vďaka čomu sú veľmi odolné.

Bambus sa vyznačuje veľmi estetickým vzhľadom a vysokou odolnosťou. Ochranné rohože navyše poskytujú požadovaný odtieň v lete. V predaji sú najmä rohože určené na upevnenie prevažne samosťahovacími páskami alebo drôtmi.

 

Bočné markízy, plisé a rolety

Markízy. plisé a rolety ochránia terasu pred susedmi, keď to budete potrebovať. Markízy môžete ľubovoľne vysúvať a zatvárať pre pohodlný pobyt na terase. Je to tiež skvelý spôsob, ako zatieniť terasu pred slnkom, najmä popoludní, keď je jej uhol sklonu veľký. Takéto clony na terasu sú produkty dostupné v mnohých veľkostiach a farbách.

 

Pergoly

Zaujímavé riešenie ako ochrániť terasu od suseda a zároveň poskytnúť príjemný tieň. Prelamované panely alebo tkaniny sa zvyčajne umiestňujú medzi drevené alebo kovové stĺpiky pripevnené k stenám. Pergoly sa postarajú o útulnú atmosféru trávenia času v záhrade.

 

Záhradné slnečníky

Ak rozmýšľate, čím zakryť terasu, mali by ste vedieť, že v tejto úlohe sa skvele hodia záhradné slnečníky. Záhradný slnečník môže mať rôzne rozpätia a uhly sklonu. Nezabúdajte, že len ťažko možno očakávať, že malý slnečník vytvorí po stranách adekvátne pokrytie. Na trhu sú dostupné modely so závesom, ktorý sa rozkladá po ich obvode.

Záhradný slnečník môže mať kovový alebo drevený rám, ktorý sa dá prispôsobiť vzhľadu okolia a terasovému nábytku. Stojí za zmienku, že v našej klíme a meniacich sa poveternostných podmienkach bude záhradný slnečník tiež vynikajúcou ochranou pred dažďom a slnkom.

 

Kryt terasy s rastlín - Ako zakryť terasu rastlinami

 

Kryt terasy s rastlín - Ako zakryť terasu rastlinami

Skvelým riešením úkrytu pred susedmi je vytvorenie zelenej steny. Bude tiež výbornou ochranou terasy pred vetrom a mimoriadne dekoratívnym prvkom. Vertikálne záhrady sú ako stvorené na vytvorenie originálneho krytu, keďže na jednej strane zaberú málo miesta, a tak sa dajú využiť aj na malých terasách. ďalším riešením je vysadiť živý plot alebo rad tují.

Živý plot nevyžaduje veľa práce, stačí ho totiž len správne ostrihať a keď vyrastie, ochráni vás aj pred slnkom. Terasu môžete zakryť aj rastlinami v kvetináčoch. Veľké kvetináče vysádzajte odrodami, ktoré rastú a dajú sa vytvárať pomerne rýchlo. Výborne sa tu bude hodiť borievka obyčajná alebo miscanthus čínsky. Pri malom priestore vysaďte menšie rastliny, ktoré sa budú hodiť dokonca aj na balkón.

 

Záhradný pavilón

Záhradný pavilón je možné využiť v záhrade ako samostatne stojacu konštrukciu alebo môže byť veľmi módnym zastrešením terasy. Zvyčajne sa vyrába z materiálov, ako je drevo alebo hliník. Ak bude váš altánok na terase postavený hoci len z dvoch strán, skvelo ochráni členov domácnosti a hostí, ktorí tam sedia, pred vetrom, dažďom a slnkom. Zabráni aj tomu, aby neželaní ľudia nakukli dovnútra a nerušili váš oddych.

Terasové clony, bez ohľadu na to, či ide o bočné markízy alebo rastliny, by ste mali vyberať s ohľadom na dostupný rozpočet a váš individuálny vkus. Niektoré z nich môžete nainštalovať sami, zatiaľ čo iné môžu vyžadovať pomoc špeciálneho tímu. Je veľmi dobré, keď kryt terasy a jej doplnky tvoria koherentný celok so vzhľadom budovy a záhrady.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Ako si vyrobiť trojnohý gril?


Zrubová lavica - ako ju vyrobiť? Zisti viac!


Domáce lieky na mravce v záhrade. Ako sa ich rýchlo a efektívne zbaviť?

Späť