Ako zariadiť úzku spálňu?

06.11.2022

Veľkým problémom môže byť usporiadanie úzkej spálne. Vytvoriť funkčné a zároveň pohodlné miesto na oddych je skutočnou výzvou. Už roky sa tým zaoberajú najlepší interiéroví dekoratéri, ktorí prezentujú efekty svojej práce a osvedčené nápady pre úzku a malú spálňu.

Ak ste zvedaví, ako zariadiť úzku malú spálňu, aby bola ergonomická a pohodlná, pozrite si naše inšpirácie. Predstavujeme niekoľko zaujímavých riešení, vďaka ktorým bude úzka spálňa vyzerať oveľa väčšia a oveľa priestrannejšia, než v skutočnosti je.

S nami sa vyhnete najčastejším chybám pri aranžovaní! Naši špecialisti odpovedia na najčastejšie otázky a rozptýlia najväčšie pochybnosti o usporiadaní malej spálne.

 

Postele- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Malý priestor, veľká výzva. Úzka spálňa, ktorá môže byť praktická!

2. Ako môžete umiestniť posteľ v úzkej spálni?

3. Farby a textúry v malej spálni - pár slov o tom, čo sa oplatí používať a čomu je lepšie sa vyhnúť

4. Okno, zrkadlo a osvetlenie a úzka spálňa sa zväčší!

5. Úzka spálňa so skriňou pozdĺž dlhej steny

6. Čo ešte stojí za pozornosť pri zariaďovaní úzkej spálne?



 

Malý priestor, veľká výzva. Úzka spálňa, ktorá môže byť praktická!

Obyvatelia panelákov a činžiakov veľmi dobre vedia, čo je to úzka spálňa. Malé interiéry sú doménou bytov. Nielen, že sú malé, ale často musí jedna miestnosť spĺňať niekoľko funkcií. To je prípad spálne, ktorá okrem miesta na spanie a odpočinok musí mať aj úložné priestory a byť aj šatníkom.

Ako si poradiť so zariadením malého a úzkeho interiéru?

Najdôležitejším pravidlom je striedmosť a zdravý rozum. Vec, ktorá malým miestnostiam ubližuje najviac, je prebytok vybavenia. Úzka spálňa v paneláku môže byť praktická, ak obsahuje len nábytok do spálne, ktorý je tam skutočne potrebný.

Bude to pohodlná posteľ, aj keď možno nie najväčšia, ale v kompaktnej verzii. Úhľadná a priestranná komoda a malé nočné stolíky. A ak to dispozícia izby dovoľuje, tak aj toaletný stolík a vstavanú posuvnú skriňu (skriňa s posuvnými dverami).

Vyhnite sa ťažkého modulárneho nábytku, ktorý nielen zaberá veľa cenného miesta, ale aj opticky zmenšuje a prebíja. Plánovaním, teda rozložením nábytku, treba hľadať riešenia, ktoré dokážu miestnosť opticky zväčšiť. Veľmi dôležitou otázkou je správne umiestnenie postele.

 

Nábytok do spálne- Merkury Market

 

Ako môžete umiestniť posteľ v úzkej spálni?

Je ťažké nesúhlasiť s tvrdením, že posteľ je najdôležitejším kusom nábytku v spálni. A práve od neho sa oplatí začať s rozložením nábytku. Perfektne umiestnená posteľ vám umožní zachovať správne proporcie miestnosti a opticky ju zväčšiť a dosiahnúť tak viac miesta. V miestnosti akou je malá spálňa sa bude hodiť na umiestnenie pozdĺž steny alebo do stredu miestnosti. Nábytok by mal byť umiestnený pozdĺž úzkej spálne, nie cez ňu.

Nie je vhodné umiestniť posteľ cez miestnosť. Bude to nepraktické a nie je to veľmi estetické. Veľká čalúnená posteľ umiestnená naprieč miestnosťou môže znemožniť nájsť miesto pre zvyšný nábytok. Ak je v spálni okno, posteľ by mala byť umiestnená na opačnú stenu. Je to jedno z najčastejšie volených riešení. Pri usporiadaní interiéru stojí za to pamätať ponechať voľný prístup k oknu.

Pri hľadaní ideálneho miesta pre posteľ je potrebné zvážiť ešte jednu veľmi dôležitú vec – radiátor. Väčšina bytov nemá podlahové kúrenie, ale staré dobré radiátory. Zakrytie radiátora rámom postele môže ovplyvniť správnu cirkuláciu teplého vzduchu počas vykurovacieho obdobia.

Ak plánujete kúpu postele, určite si zmerajte miesto, kde chcete, aby stála, s prihliadnutím na prípadné skrinky a uličky. Pamätajte, že rozmery postelí do spálne sa veľmi často vzťahujú na priestor na spanie, teda na matrac, a nie na rám postele. Kľúčom k úspešnému usporiadaniu je dokonalé prispôsobenie nábytku veľkosti miestnosti.

 

Farby a textúry v malej spálni - pár slov o tom, čo sa oplatí používať a čomu je lepšie sa vyhnúť

To, že farby majú veľkú silu, je známe už dlho. Ich správne použitie v interiéri môže úplne zmeniť jeho vzhľad. A nejde len o estetické hodnoty. Farby môžu urobiť úzku spálňu vizuálne širšou.

Ako vizuálne rozšíriť úzky interiér?

Svetlé a tmavšie farby prichádzajú na záchranu. Na kratšie steny môžete použiť výraznejšie tmavé farby a na dlhšie svetlejšie - potom bude miestnosť pôsobiť hranatejšie. Dojem dlhého úzkeho priestoru zmizne. Vyhnite sa maľovaniu celej miestnosti v jednej tmavej farbe. Svetlé farby fungujú oveľa lepšie v dlhej spálni.

Ďalším jednoduchým a mimoriadne efektívnym spôsobom, ako opticky zväčšiť priestor, je použitie 3D fototapety. Výrobcovia ponúkajú celý rad produktov, medzi ktorými si každý nájde to svoje. 3D tapety sú nielen funkčné, ale aj dizajnové. Vďaka ich použitiu sa malá spálňa stane módnou a štýlovou.

 

Okno, zrkadlo a osvetlenie a úzka spálňa sa zväčší!

Veľkou výhodou malých interiérov sú okná, ktoré interiér nielen presvetlia, ale aj zväčšia. Aj keď je okno spálne malé, oplatí sa využiť prirodzené svetlo, ktoré cez neho presvitá. Denné svetlo sa v zrkadle dokonale odráža, preto by ste mali myslieť na jeho zavesenie na stenu oproti oknu. Zrkadlo rozptýli svetlo po miestnosti, presvetlí jej interiér a navyše bude elegantnou dekoráciou a praktickým doplnkom.

Bežným riešením je integrácia zrkadla do dverí skrine alebo vytvorenie kompozície z viacerých zrkadiel rôznych tvarov. Možností zväčšenia spálne je veľa, každopádne zrkadlo v malej miestnosti dokáže naozaj zázraky. Osvetlenie je kľúčovým prvkom pri usporiadaní úzkej spálne. Miestnosť sa bude zdať väčšia, ak je v nej niekoľko svetelných zdrojov. Stojí za to vzdať sa jedného, ​​veľkého - vzdať sa lustra v prospech klimatických bodových svietidiel, nástenných svietidiel a reflektorov. Na skrinkách vedľa postele by nemali chýbať ani nočné lampy, ktoré poslúžia ako praktická ozdoba.

 

Nábytok do spálne- Merkury Market

 

Úzka spálňa so skriňou pozdĺž dlhej steny

Úzka spálňa sa často používa ako šatníková skriňa. Ako zladiť dve úlohy v tak ťažko zariaďovateľnej izbe? Vo väčšine bytov sú spálne riešené tak, že ich kombinácia so šatníkom je možná vďaka použitiu skrine s posuvnými dverami. Do úzkych interiérov sa naopak neodporúčajú skrine s otváracími dverami, najmä ak vzdialenosti medzi nábytkom môžu byť naozaj malé. Už vo fáze návrhu úzkej spálne sa oplatí nakresliť a dimenzovať budúci nábytok, berúc do úvahy pohodlie používania, vlastnosti miestnosti a optimálnu integráciu postele.

 

Čo ešte stojí za pozornosť pri zariaďovaní úzkej spálne?

Úzke, malé a nenáročné spálne obľubujú minimalizmus a jednoduchosť. Pri zariaďovaní takýchto interiérov - menej je viac. Je možné, že príliš veľa dekoratívnych prvkov spôsobí, že úplne zahltia priestor. Dekorácie, drobnosti a doplnky by mali byť tiež ekonomické a premyslené. Náležitú pozornosť sa oplatí venovať posteľnej bielizni, prikrývkam a vankúšom, vďaka ktorým sa interiér stáva útulným a teplým.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Ako zariadiť spálňu v škandinávskom štýle? Zaujímavé nápady so skriňou Kalixtus v hlavnej úlohe!


Útulné a pohodlné - vyberáme spálňový nábytok


Čo zavesiť nad posteľ v spálni? 5 overených nápadov

Späť