Ako zariadiť spálňu v africkom štýle?

08.11.2023

Zariadiť spálňu v africkom štýle je skvelý nápad pre tých, ktorí chcú do svojho interiéru vniesť teplo, farby a exotickú atmosféru. Tento štýl odráža bohatstvo africkej kultúry, prírody a tradícií a zároveň vytvára útulné a relaxačné prostredie na spánok a odpočinok.

V článku nižšie si rozoberieme, ako zariadiť spálňu v africkom štýle, inšpiráciou priamo z tmavého kontinentu.

Ako zariadiť spálňu v africkom štýle?


V tomto článku:

1. Farby v africkej atmosfére

2. Africké interiéry a nábytok v africkej atmosfére

3. Africké interiéry vytvorené s africkými doplnkami

4. Inšpirácie afrického štýlu v osvetlení

5. Umenie a maľby inšpirované Afrikou

6. Spálňa v štýle safari a spálňa v koloniálnom štýle

7. Spálňa v africkom štýle – zhrnutie



Farby v africkej atmosfére

Africký štýl je nasýtený farbami, ktoré odrážajú prírodné prostredie Afriky. Na stenách spálne môžete použiť zemité tóny ako červená, oranžová, hnedá, ale aj odtiene terakotovej a zelenej. Môžete tiež pridať akcenty intenzívnych farieb, ako je žltá alebo tyrkysová, aby ste dodali trochu energie.

Interiér v africkom štýle by mal byť svetlý a útulný. Africký interiér má potešiť aj istou dávkou exotiky. V malých spálňach je najlepšie zvoliť biele farby na stenách, drevené podlahy a spálňový nábytok s jednoduchou, ale elegantnou formou.

Farby afrického štýlu sú živé a radostné. Doplňte si do spálne najmä africké doplnky v takýchto farbách.

Farby v africkej atmosfére

Africké interiéry a nábytok v africkej atmosfére

Nábytok v africkom štýle sa vyznačuje prírodnými materiálmi ako drevo, ratan alebo bambus. Vyberte si posteľ do spálne z akáciového alebo mahagónového dreva s tmavým odtieňom, ktorá dodá spálni exotický charakter. Pridajte aj drevené nočné stolíky, spálňové komody a police. Vyhnite sa nábytku s príliš moderným dizajnom, stavte na tie, ktoré pôsobia ručne.

Rozmanitosť afrického štýlu zahŕňa jednoduchý nábytok aj dekoratívnejšie modely. Minimalistickou verziou afrického štýlu je nábytok s elegantnou, ale jednoduchou formou bez veľkých dekoratívnych prvkov. Africký štýl, ktorý odkazuje na koloniálny štýl, zasa využíva zariadenie, ktoré je skôr dekoratívne.

Teplé farby afrického štýlu môžu byť viditeľné aj v nábytku. Typický africký štýl využíva tmavé exotické dreviny, no menšie miestnosti budú vyzerať lepšie so svetlejšími drevinami. V takýchto miestnostiach ostatné prvky afrického štýlu, najmä dekorácie, dodajú interiéru patričnú africkú atmosféru.

Africké interiéry a nábytok v africkej atmosfére

Africké interiéry vytvorené s africkými doplnkami

Africké vzory a textílie zohrávajú kľúčovú úlohu pri zariaďovaní spálne v tomto štýle. Vyberte si posteľnú bielizeň, prehozy a vankúše s etnickými vzormi, ako sú batikovanie, výšivky alebo geometrické vzory inšpirované africkým umením. Materiály ako ľan, bavlna a hodváb dodajú spálni luxusný vzhľad a zároveň zdôraznia krásu a rozmanitosť afrického štýlu.

Detaily a doplnky sú kľúčové pre štýl spálne v africkom duchu. Do interiéru môžete pridať africké masky, ručne vyrábané košíky, zrkadlá s ručne zdobenými rámami a drevené figúrky. Kúsok divokej prírody prinesú do spálne rastliny v črepníkoch ako paprade, dracény či banánovníky. Prvky afrického štýlu v byte sú exotické, ale aj útulné doplnky, ktoré nájdete vo väčšine obchodov so zariadením a dekoráciami, vrátane nášho obchodu.

Samozrejme, skvelý nápad by bolo zahrnúť prvky z tmavého kontinentu. Ak máte takéto suveníry z ciest, určite si ich vystavte v spálni. Dobre budú vyzerať aj akékoľvek doplnky so zvieracím motívom. Africký nábytok môže byť zdobený aj zvieracími motívmi.

Africké interiéry vytvorené s africkými doplnkami

Inšpirácie afrického štýlu v osvetlení

Osvetlenie v africkom štýle by malo byť teplé a útulné. Exotickú atmosféru dodajú spálni lampáše, svietniky či lamy z prírodných materiálov, ako je drevo či ratan. Zvážiť môžete aj závesné svietidlo s orientálnym dizajnom, ktoré vytvorí príjemnú atmosféru v spálni. Skvele fungujú lampy s tienidlami z prírodných materiálov, trstiny, bambusu či slamy.

Typický africký štýl v byte nemôže zabudnúť na osvetlenie, prirodzené aj umelé. Toto je obzvlášť dôležité v spálni. Je dobré investovať do jedného, ​​dvoch alebo troch závesných svietidiel, ktoré budú hlavným zdrojom svetla. Doplnkové osvetlenie zahŕňa stojacie lampy, tradične umiestnené na nočných stolíkoch, veľké podlahové lampy a nástenné lampy.

Inšpirácie afrického štýlu v osvetlení

Umenie a maľby inšpirované Afrikou

Umenie hrá dôležitú úlohu v africkom interiérovom dizajne. Na steny si môžete zavesiť obrazy zobrazujúce africké krajiny, zvieratá alebo abstraktné kompozície inšpirované kultúrou tohto kontinentu. Ručne maľované obrazy na plátne alebo umelecké diela od afrických umelcov dodajú vašej spálni autentický charakter.

Africké farby a africké vzory môžu byť na obrazoch dokonale viditeľné. V modernej verzii takejto spálne je dobré umiestniť grafiku, v tradičnejšej verzii dobre poslúžia fotografie a ručne maľované obrazy.

Nezabudnite pridať do spálne koberec alebo koberčeky – to sú dôležité inšpirácie v africkom štýle. Africké koberce sú zvyčajne ručne tkané a bohaté na vzory. Vyberte si koberec s intenzívnymi farbami a abstraktnými vzormi, ktorý sa stane ústredným prvkom aranžmánu. Koberce zdôraznia exotický charakter interiéru.

Umenie a maľby inšpirované Afrikou

Spálňa v štýle safari a spálňa v koloniálnom štýle

Africký štýl nie je jednotný a môže mať veľa variácií. Napríklad spálňa v štýle safari bude miestom plným divokosti a života, kde sú dokonale viditeľné zvieracie motívy. Spálňa v koloniálnom štýle je zasa miesto plné dekoratívneho, elegantného nábytku a prvkov.

Spálňa v štýle safari a spálňa v koloniálnom štýle

Spálňa v africkom štýle – zhrnutie

Stručne povedané, zariaďovanie spálne v africkom štýle je skvelý spôsob, ako vytvoriť jedinečný, teplý a exotický interiér. Použitím prírodných materiálov, farieb inšpirovaných africkou prírodou a množstvom textílií a doplnkov z tohto regiónu si môžete vytvoriť miesto na oddych, ktoré vás zavedie na cestu do srdca Afriky vždy, keď vstúpite do spálne. Nezabudnite byť kreatívni a experimentujte s rôznymi prvkami a prispôsobte africký štýl svojmu osobnému vkusu a preferenciám.

Späť