Ako zariadiť kuchyňu s jedálňou

10.11.2022

Moderné bývania, najmä tie v panelákoch, bytových domoch či rodinných domoch, sú čoraz častejšie riešené tak, aby spájali malé uzavreté miestnosti do jedného otvoreného celku. Otvorený priestor je jedným z hitov interiérového dizajnu posledného desaťročia. Aj keď nepopierateľne majú určité čaro, poskytujú oveľa viac využiteľného priestoru, sú náročnejšie aj na usporiadanie.

Spojenie kuchyne a jedálne alebo kuchyne s obývačkou je jedným z najbežnejších riešení. Naši zákazníci sa čoraz častejšie pýtajú, ako zariadiť kuchyňu s jedálňou, aby vznikol nielen funkčný, ale aj štýlový priestor. S majiteľmi bytov, v ktorých kraľujú otvorené priestory, sme zhromaždili najzaujímavejšie riešenia interiérového dizajnu a najlepšie nápady na usporiadanie, vďaka ktorým bude kuchyňa kombinovaná s jedálňou ergonomická a estetická.

Zistite, čo v takomto interiéri nesmie chýbať!

 

Nábytok do kuchyne a jedálne- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Usporiadanie kuchyne s jedálňou - dobrý dizajn je základ

2. Na čo sa oplatí pamätať pri plánovaní usporiadania interiéru?

3. Zóna varenia

4. Princíp pracovného trojuholníka

5. Funkčný nábytok do kuchyne a jedálne

6. Aké prvky možno nájsť v modulárnej kuchyni?

7. Jedálenská zóna - prehľadný priestor na podávanie jedál

8. Kuchyňa s jedálňou v spoločnom priestore - Čo stojí na záver si pamätať!



 

Usporiadanie kuchyne s jedálňou - dobrý dizajn je základ

Nie nadarmo sa každým rokom zvyšuje počet interiérových dizajnérov a dekoratérov, ktorí sa špecializujú na tvorbu domácich aranžmánov. Na internete pribúdajú inzeráty, zobrazujúce rozprávkové interiéry. A zrejme mnohých z nás napadlo, či využiť služby profesionála na vytvorenie takéhoto vysnívaného interiéru u nás doma. Samozrejme, je to riešenie, no nie je najlacnejšie. Podľa nás každý s trochou vôle a kreativity projekt úspešne zvládne sám.

 

Na čo sa oplatí pamätať pri plánovaní usporiadania interiéru?

Pri plánovaní dispozície kuchyne spojenej s jedálňou alebo jedálňou s kuchynským kútom je v prvom rade potrebné zvážiť veľkosť miestnosti. Veľká kuchyňa otvorená do jedálne určite ponúka veľa možností usporiadania. Malá kuchyňa môže vyžadovať premyslenejší plán. Bez ohľadu na dispozíciu a priestor sa však oplatí dobre umiestniť všetky prvky zariadenia a dekorácie.

Miestnosti, ktoré vykonávajú niekoľko funkcií súčasne, by mali byť rozdelené do zón, ktoré definujú ich účel. V prípade kuchyne spojenej s jedálňou sú dve hlavné - zóna varenia a jedálenská zóna.

 

Jedálenské stoly - Merkury Market

 

Zóna varenia

Zóna varenia, alebo aj kuchynská zóna, je celý priestor, ktorý slúži na prípravu jedál a skladovanie potravín, spotrebičov a kuchynských doplnkov.

 

Princíp pracovného trojuholníka

Usporiadanie zóny na varenie by malo byť vždy založené na princípe pracovného trojuholníka. Podľa jeho hlavného predpokladu by mal byť najdôležitejší kuchynský spotrebič, ako je drez, chladnička a varná doska alebo sporák, umiestnený vo vrcholoch trojuholníka nakresleného vzhľadom na priemet miestnosti. Strany trojuholníka a zároveň čiary spájajúce vrcholy by mali byť podľa možnosti prekryté pracovnou doskou.

Prečo je použitie pracovného trojuholníka také dôležité pri zariaďovaní kuchynského interiéru?

Pretože práve toto usporiadanie pracovných dosiek, nábytku a spotrebičov zaručuje ergonómiu používania a maximálnu funkčnosť.

 

Funkčný nábytok do kuchyne a jedálne

Pri hľadaní toho správneho nábytku do kuchyne s jedálňou sa oplatí zamerať na ten, ktorý vám umožní maximálne využiť všetok dostupný priestor. Nenahraditeľný je tu podľa nás modulárny kuchynský nábytok, teda jednotlivé prvky, ktoré je možné ľubovoľne kombinovať a dopĺňať. Modulárny nábytok vám umožňuje vytvoriť individuálny a mimoriadne funkčný rozvoj každej kuchynskej zóny bez výnimky.

 

Aké prvky možno nájsť v modulárnej kuchyni?

Pôjde o horné skrinky aj spodné skrinky s klasickým otváraním, skrinky s pohodlnými zásuvkami alebo vybavené cargo košmi, skrinky na drez a varnú dosku. Čo je veľmi dôležité, modulárny nábytok umožňuje inštaláciu domácich spotrebičov, ako je rúra, mikrovlnná rúra alebo umývačka riadu.

Stojí za to zdôrazniť, že spodné skrinky s doskou možno použiť ako kuchynský ostrovček. Samotný ostrovček je na druhej strane dokonalým nábytkom na vytvorenie hranice medzi kuchyňou a jedálňou. Modulový nábytok sa odporúča najmä do malej kuchyne s jedálňou, dobre sa uplatní aj v úzkych kuchyniach v paneláku.

Na tomto mieste je ťažké nespomenúť ešte jedno, absolútne mimoriadne riešenie, ktoré je novinkou na trhu. Hovoríme o kuchyni s domácimi spotrebičmi. Výrobcovia nábytku, spĺňajúci očakávania zákazníkov, pripravili kompletnú zostavu pozostávajúcu z nábytku a najdôležitejších kuchynských spotrebičov, ktoré si môžete zakúpiť podľa vašich predstáv.

Nižšie nájdete vzorové sady dostupné v sieti predajní Merkury Market!

 

Nábytok do kuchyne a jedálne- Merkury Market

 

Jedálenská zóna - prehľadný priestor na podávanie jedál

Pri plánovaní dvojúčelového dizajnu interiéru by sa mala obom funkciám venovať rovnaká pozornosť. Dokonale usporiadaná kuchyňa je len stredom úspechu. Rovnako dôležité je optimálne usporiadanie všetkých prvkov výzdoby jedálne.

Ťažko nesúhlasiť s tvrdením, že dokonalým usporiadaním v každej jedálni je predovšetkým funkčný jedálenský stôl a pohodlné stoličky. Stolová doska by mala byť dostatočne veľká, aby sa za ňu bez problémov zmestila celá rodina a voliteľne disponovať rozkladacou funkciou, ktorá poskytne ďalší priestor na jedenie jedál počas väčších osláv či sviatkov.

Pre tých, ktorí kladú dôraz najmä na estetiku, bude ideálnym riešením drevený nábytok, ktorý je okrem nadčasového charakteru aj odolný a funkčný. Drevený stôl a stoličky môžu stáť na hranici kuchyne a jedálne a oddeľovať dva priestory.

Druhou možnosťou je jedálenský kút usporiadaný v rohu miestnosti. Toto riešenie odporúčame najmä do malých miestností alebo garsónok, kde má kuchyňa a jedáleň malú plochu, takže je nemožné umiestniť stôl do stredu. Je tiež potrebné dodať, že v celej miestnosti by sa mali zachovať rovnaké farby a jeden štýl interiéru.

Kuchyňa a jedáleň tvoria jednu miestnosť, ktorá musí byť absolútne konzistentná.

Pamätajte, že moderná jedáleň nemusí byť veľká. Najdôležitejšia vec je, že by mala poskytovať pohodlné miesto na jedenie.

 

Kuchyňa s jedálňou v spoločnom priestore - Čo stojí na záver si pamätať!

Dobre premyslené návrhy kuchyne a jedálne by mali brať do úvahy menej zrejmé, ale nepochybne dôležité problémy. Jedným z nich je správne osvetlenie. Svetlo buduje atmosféru, mení interiér, preto je také dôležité. Kuchyňa-jedáleň vyžaduje niekoľko nezávislých svetelných zdrojov. Dobre osvetlená kuchyňa umožní tomu, kto pripravuje jedlo, pracovať kedykoľvek počas dňa alebo v noci.

V kuchyni časti väčšinou volíme aspoň dve stropné svietidlá – jedno nad pracovnou doskou a druhé vo varnej zóne. Za zváženie stojí napríklad jeden horný svetelný zdroj podporovaný LED diódami. Nezabudnite, že závesná lampa namontovaná nad stolovou doskou môže byť dokonalým riešením pre jedálenský kút. Svietidlá dokážu krásne spojiť kuchyňu a jedáleň do uceleného celku a navyše dodať interiéru charakter.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Aké stoličky pre drevený stôl - uvádzame zaujímavé návrhy


Koľko miesta na jedálenský stôl?


Ako zariadiť kuchyne zdobené v rôznych štýloch?

Späť