Ako zariadiť kávový kútik v modernej obývačke?

12.07.2024

Usporiadanie kávového kútika v modernej obývačke nie je len vecou funkčnosti, ale aj estetiky a štýlu. Moderný dizajn sa vyznačuje jednoduchosťou, čistými a jednoduchými líniami a minimalistickým prístupom k dekorácii. Ideálny kávový kútik je taký, kde môžete príjemne stráviť čas osamote aj v spoločnosti rodiny a priateľov.

Na usporiadanie domáceho kávového kútika je dobré zamerať sa na vhodné farby, nábytok a najdôležitejšie prvky – stôl a pohodlné sedačky. Tiež stojí za to vedieť, ako zariadiť kávový kútik z hľadiska príslušenstva. S naším krátkym sprievodcom si za pár chvíľ zariadite vlastný kávový kútik.

Ako zariadiť kávový kútik v modernej obývačke?


V tomto článku:

1. Miesto na oddych - kútik s kávou v primeranom štýle

2. Usporiadanie stola a sedadiel, t. j. nevyhnutnosti kávového kútika

3. Dekorácia stolíka, teda doplnky do relaxačného kútika

4. TV a relaxačný priestor a kútik s kávou



Miesto na oddych - kútik s kávou v primeranom štýle

Ak si chcete zariadiť kávový kútik, vyberte si v prvom rade tie správne farby. Ako základ aranžmánu zvoľte neutrálne farby, ako je biela, sivá, čierna alebo béžová. Tieto odtiene dokonale ladia s moderným štýlom a dodávajú miestnosti eleganciu a harmóniu. Okrem toho môžete pridať farebné akcenty vo forme jednej intenzívnej farby, ktorá dodá interiéru život a energiu.

Dôležité je aj vybavenie. Vyberte si nábytok s jednoduchými tvarmi a geometrickými tvarmi. Pohovky, kreslá a konferenčné stolíky s kovovými alebo chrómovými prvkami dokonale zapadajú do moderného štýlu. Vyhnite sa dekoratívnym detailom a prebytočným ozdobám a stavte na minimalizmus.

Miesto na oddych - kútik s kávou v primeranom štýle

Usporiadanie stola a sedadiel, t. j. nevyhnutnosti kávového kútika

Ústredným prvkom kávového kútika je stolík. Vyberte si model s minimalistickým dizajnom, môže to byť sklenený stôl s kovovými nohami alebo betónová doska namontovaná na kovovom ráme. Takýto stôl bude praktický aj estetický.

Japonský štýl v modernej obývačke a kávovom kútiku

Svoj kávový kútik si môžete zariadiť v špecifickom štýle. Veľmi obľúbený je japonský štýl Japandi, ktorý je kombináciou škandinávskeho a japonského štýlu. V takomto usporiadaní bude dokonalý kávový kútik vybavený jednoduchým a jasným okrúhlym alebo štvorcovým stolom.

Škandinávsky štýl a minimalistický stôl

V škandinávskom štýle je dôležitá funkčnosť, preto sa stolíky na kolieskach môžu stať inšpiráciou pre kávový kútik. Usporiadanie kávového kútika je potom možné v prípade potreby rýchlo presunúť na iné miesto, kde si vychutnáte kráľovskú kávu alebo tureckú kávu – aj na balkón alebo terasu.

Usporiadanie stola a sedadiel, t. j. nevyhnutnosti kávového kútika

Dekorácia stolíka, teda doplnky do relaxačného kútika

Samotný kávový kútik v modernom štýle sa vyznačuje jednoduchosťou. Obmedzte počet dekorácií, no vyberajte tie, ktoré sú funkčné a štýlové. Charakter miestnosti môžu dodať napríklad elegantné vankúše, dizajnové stolové lampy alebo abstraktné obrazy. Pamätajte však na zásadu „menej je viac“.

Rastliny, ktoré musíte mať v doplnkoch

Do kávového kútika pridajte rastliny v črepníkoch. Rastliny vnesú do interiéru sviežosť a prirodzenosť, pričom budú aj dekoratívnym prvkom. Vyberte si jednoduché, geometrické kvetináče, ktoré budú ladiť so zvyškom aranžmánu.

Ak chcete vytvoriť kávový kútik s množstvom rastlín, stojí za to zvážiť sadu stolíkov. V súprave môže byť jedna alebo dve dosky venované rastlinám a zvyšný priestor - káve.

Kávový stolík a osvetlenie

Veľké okná a jasné osvetlenie sú charakteristické pre moderné interiéry. Vyberte si stropné svietidlá s minimalistickým dizajnom, ale aj stolové lampy s kovovými tienidlami. Útulnú atmosféru v kávovom kútiku vytvorí vhodné osvetlenie.

Nápady na usporiadanie - dekoratívne stoly a látky

Vyberte si na nábytok kvalitné hladké látky. Textil v tlmených farbách bude perfektným doplnkom moderného kávového kútika. Kávový kútik môžete ozdobiť umiestnením obrusov a obrúskov na stôl alebo prikrývok a vankúšov na sedadlá.

Koberec pod stôl, alebo ako skrášliť obývačkový nábytok

Predstavte jemné koberce s geometrickými vzormi, ktoré dodajú miestnosti teplo. Svoj kávový kútik sa oplatí vybaviť kobercami, spríjemní to sedenie pri stole.

Dekorácia stolíka, teda doplnky do relaxačného kútika

TV a relaxačný priestor a kútik s kávou

Domáci kávový kútik nemusí byť vždy usporiadaný ako samostatná časť miestnosti. Inšpirácie pre kávový kútik často označujú TV a oddychovú zónu ako tú, kde je v obývačke usporiadaný kávový kútik. Ak nemáte miesto na samostatný kávový kútik, zariaďte si ho v obývačke umiestnením vhodného stolíka pred rohovú sedačku.

Priestor kávového kútika by mal byť funkčný a estetický bez ohľadu na to, či kút zariaďujete ako samostatné miesto alebo ako súčasť obývačky.

Ak ste sa rozhodli pre samostatný kútik na kávu, nezabudnite, že vzhľad kútika na kávu by sa nemal výrazne líšiť od vzhľadu obývačky. Kávový kútik doma nemá byť priestorom vytrhnutým z inej reality, oplatí sa zachovať jeden štýl aranžovania, podobné farby a pridať podobné akcenty.

Späť