Ako zariadiť izbu s poschodovou posteľou?

13.03.2024

Zariadiť izbu s poschodovou posteľou môže byť jedinečnou výzvou, no zároveň otvára priestor pre kreativitu a funkčnosť. Bez ohľadu na to, či ide o detskú izbu, izbu pre tínedžerov alebo priestor pre hostí, kľúčovou otázkou je optimalizácia dostupného priestoru spôsobom, ktorý je praktický aj estetický.

Zariadiť izbu s poschodovou posteľou je výzva, no zároveň spôsob, ako získať trochu viac priestoru a využiť miestnosť šikovne. Poschodová posteľ pre deti je tiež snom mnohých detí. Vďaka tomuto kusu nábytku môžete vytvoriť funkčnú detskú izbu, ale stojí za to vedieť, ako umiestniť tento veľký kus nábytku do priestoru detskej izby.

Ako zariadiť izbu s poschodovou posteľou?


V tomto článku:

1. Nápady na zariadenie detskej izby a izby pre súrodencov tínedžerov

2. Izba pre dvoch s poschodovou posteľou – usporiadanie izby súrodencov

3. Nábytok do izby súrodencov – posteľ a ostatné vybavenie

4. Zóna na učenie a zóna na hranie

5. Osvetlenie, ktoré bude fungovať – veľké aj malé detské izby

6. Kde všade sa dá poschodová posteľ využiť?



Nápady na zariadenie detskej izby a izby pre súrodencov tínedžerov

Prvým krokom pri zariaďovaní izby s poschodovou posteľou je definovanie jej funkcie. Ak ide o detskú izbu, stojí za zváženie, ako sa dá priestor využiť na hru aj učenie. Pre tínedžerov je dôležité brať do úvahy ich individuálny vkus a záujmy a zároveň vytvárať miesto, ktoré podporuje koncentráciu a relaxáciu. Hosťovská izba by zase mala byť mimoriadne funkčná a útulná.

Preto si premyslite, ako chcete izbu s poschodovou posteľou zariadiť a vyberte si do nej dobré vybavenie a dekorácie. Vďaka tomu si môžete zariadiť pohodlnú detskú, tínedžerskú či hosťovskú izbu.

Výhody poschodovej postele

Prečo sa oplatí poschodové postele považovať za kus nábytku, okolo ktorého je rozmiestnené ostatné zariadenie? Tieto modely postelí sú jedinečné svojou formou a umožňujú šikovne využiť priestor. Plochu, na ktorú sa zmestí jedno lôžko, alebo v prípade poschodových modelov dve lôžka, je preto jednoduché zariadiť detskú izbu s malou plochou.

Zaujímavým spôsobom usporiadania sú aj poschodové postele do hosťovskej izby. Takéto postele môžu využiť nielen deti, ale aj rodina a priatelia, ktorí na chvíľu navštívia náš domov. Poschodová posteľ je navyše nielen možnosťou, ako ušetriť miesto, ale aj spôsobom, ako vytvoriť zaujímavý aranžmán.

Nápady na zariadenie detskej izby a izby pre súrodencov tínedžerov

Izba pre dvoch s poschodovou posteľou – usporiadanie izby súrodencov

Kľúčovým aspektom je aj optimalizácia priestoru. Poschodová posteľ je dokonalým riešením pre izby s obmedzeným priestorom, ktoré vám umožní maximálne využiť dostupný priestor. Na vytvorenie harmonickej kompozície je však dôležité, aby bol zvyšok miestnosti rovnako funkčný. Za zváženie stojí umiestnenie písacieho stola, skrine či políc tak, aby boli zabezpečené ergonomické podmienky na učenie a skladovanie. Dôležitá je totiž nielen detská posteľ, ale aj ďalšie prvky.

Detská posteľ – čo je dôležité?

Pri kúpe postele pre deti je najdôležitejší komfort a funkčnosť. Posteľ patrí medzi najvýznamnejší detský a mládežnícky nábytok, preto sa jej kúpu oplatí dôkladne zvážiť. Je dobré, ak posteľ nie je užšia ako 80 cm pre deti a 90 cm pre tínedžerov. Nezabudnite si tiež kúpiť pohodlný matrac s primeranou tvrdosťou.

V prípade poschodových postelí je dôležitý aj matrac. Usporiadanie izby s poschodovou posteľou bude vyžadovať dva matrace, ale každý matrac sa dá prispôsobiť spiacej osobe.

Izba pre dvoch s poschodovou posteľou - usporiadanie izby súrodencov

Nábytok do izby súrodencov – posteľ a ostatné vybavenie

V prípade izieb pre deti alebo tínedžerov je dôležité zohľadniť aj ich predstavy a preferencie týkajúce sa dekorácie. Farby, vzory a doplnky môžu zohrávať dôležitú úlohu pri formovaní atmosféry a zároveň odrážať charakter obyvateľa miestnosti.

Uistite sa teda, že steny sú natreté svetlými, upokojujúcimi farbami. Ak tínedžeri či deti uprednostňujú výraznejšie farby, nič im nebráni v ich použití, no v študijnom priestore je lepšie použiť svetlejšie pastelové odtiene, ktoré nebudú pôsobiť rušivo. Dobrým riešením budú aj tapety.

V izbách pre hostí si môžete vybrať teplé zemité farby alebo bielu a sivú.

Nábytok do izby súrodencov - posteľ a ostatné vybavenie

Zóna na učenie a zóna na hranie

Zariadiť izbu poschodovou posteľou znamená umiestniť do izby aj iné, no rovnako potrebné vybavenie. Postarajte sa preto o vzdelávaciu zónu, t.j. stoly a stoličky, kde sa súrodenci môžu učiť a rozvíjať svoje vášne. Súčasťou hracej plochy by mali byť police na hračky a knihy a mali by tu byť umiestnené aj taburetky.

Nezabudnite si uložiť oblečenie a osobné veci! V tejto veci pomôžu skrine, police a komody.

Zóna na učenie a zóna na hranie

Osvetlenie, ktoré bude fungovať – veľké aj malé detské izby

Tiež stojí za to zabezpečiť dostatočné osvetlenie. Rôzne svetelné zdroje, ako je stropná lampa, nočné lampy alebo bodové osvetlenie na pracovnom stole, dokážu vytvoriť príjemnú atmosféru a prispôsobiť úroveň osvetlenia rôznym potrebám.

Osvetlenie, ktoré bude fungovať - ​​veľké aj malé detské izby

Kde všade sa dá poschodová posteľ využiť?

Ak je izba s poschodovou posteľou určená pre hostí, odporúča sa doplniť o prvky, ktoré ju urobia útulnou a pohodlnou. Vďaka doplnkovým vankúšom, prikrývkam a štýlovým doplnkom interiéru sa hostia budú cítiť pohodlne a vítaní. Užitočná bude aj šatníková skriňa alebo komoda, kde si hostia môžu počas návštevy usporiadať svoje veci.

Alebo možno posteľ na medziposchodí?

Poschodová posteľ umožňuje zaujímavé usporiadanie. Takto môžete zariadiť malú detskú, tínedžerskú alebo hosťovskú izbu. Nie vždy však potrebujete dve miesta na spanie, ale myšlienka poschodovej postele je taká zaujímavá, že ak je to možné, môžete porozmýšľať nad umiestnením postele na medziposchodí.

Späť