Ako zariadiť interiéry v štýle wabi-sabi?

20.03.2024

Wabi-sabi je japonská filozofia života a dizajnu, ktorá kladie dôraz na krásu vecí, ktoré sú skromné, nie úplne dokonalé a majú svoju históriu. Tento prístup je mimoriadne elegantný, pretože podporuje mier, harmóniu a jednoduchosť. Wabi-sabi oceňuje prirodzené procesy starnutia a pominuteľnosti, čo sa premieta do jedinečného, ​​očarujúceho štýlu interiéru s dušou a jedinečnou atmosférou.

Ak chcete vytvoriť interiér v štýle wabi-sabi, pripravili sme niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu dosiahnuť tento pokojný a elegantný efekt. Interiér v štýle wabi-sabi dokáže naozaj potešiť a určite stojí za to pozrieť sa bližšie na to, ako si takéto priestory zariadiť.

Ako zariadiť interiéry v štýle wabi-sabi?

 


V tomto článku:

1. Wabi-sabi v interiéroch, teda jednoduchosť a minimalizmus

2. Špecifickosť štýlu wabi-sabi - farby zeme wabi-sabi a prírodné materiály wabi-sabi

3. Špecifikum štýlu wabi-sabi spočíva v detailoch

4. Ako zariadiť štýl wabi-sabi s rastlinami?

5. Wabi-sabi interiérový dizajn - osvetlenie

6. Wabi-sabi a nedokonalosti, alebo ako zariadiť štýl wabi-sabi v jednotlivých miestnostiach?

7. Čo znamená wabi-sabi?



Wabi-sabi v interiéroch, teda jednoduchosť a minimalizmus

Kľúčovým prvkom wabi-sabi je minimalizmus. Obmedzte množstvo nábytku a dekorácií vo svojom interiéri. Zbavte sa nepotrebných predmetov, aby ste udržali pokoj a priestor. Vyberte si nábytok s rovnými líniami a vyhnite sa nadmerným dekoráciám.

Interiérový dizajn Wabi-sabi je hospodárny, ale veľmi funkčný, koniec koncov, malý počet predmetov a prvkov má poskytnúť rovnakú úroveň funkčnosti ako ich zvýšený počet v iných štýloch interiérového dizajnu. Preto je byt wabi-sabi veľmi priestranný, aj keď je malý.

Aj štýl wabi-sabi do interiéru sa vyznačuje jednoduchosťou a prirodzenosťou. Nábytok Wabi-sabi je teda svojou formou jednoduchý, nemá priveľa dekorácií a nemá žiadne krikľavé farby či obzvlášť výrazné vzory.

Wabi-sabi oceňuje prázdne miesta. Na policiach a stenách nechajte nejaké voľné miesto. To vám umožní posúdiť krásu predmetov, ktoré vlastníte. Aranžérsky štýl wabi-sabi zvýrazní prázdne miesta a premení ich na niečo výnimočné.

Wabi-sabi v interiéroch, teda jednoduchosť a minimalizmus

Špecifickosť štýlu wabi-sabi - farby zeme wabi-sabi a prírodné materiály wabi-sabi

Wabi-sabi využíva farebnú paletu inšpirovanú prírodou, ako sú odtiene hnedej, béžovej, šedej a zelenej. Obmedzte počet jasných farieb a vzorov v prospech pokojných farieb. Dobre poslúži aj biela a svetlé odtiene sivej, najmä ak sú miestnosti malé. Štýl aranžovania wabi-sabi je možné prispôsobiť aj individuálnym preferenciám a obľúbeným farbám, dôležité však je, aby bol byt v štýle wabi-sabi tlmený a pokojný.

Ako zariadiť štýl wabi-sabi? V prvom rade si vyberte nábytok a materiály s prirodzeným vzhľadom a textúrou. Drevo, kameň, ľan, vlna a bambus sú vynikajúce možnosti. Starý drevený nábytok a podlahy dodávajú interiéru autentický charakter.

Skvelým nápadom na zariadenie bytu vo wabi-sabi je kúpa nábytku do obývačky z prírodného dreva. Zariaďovanie bytu vo wabi-sabi je aj o zábave a kúpe nábytku z minulosti, preto sa oplatí navštíviť blšie trhy a starožitníctva. Nábytok v štýle Wabi-sabi nemôže byť vyrobený z dosky, ale je dobré zvoliť vzor a farbu prírodného dreva. Dobre poslúži aj nábytok do interiéru wabi-sabi z paliet alebo dreva na demoláciu.

Špecifickosť štýlu wabi-sabi - farby zeme wabi-sabi a prírodné materiály wabi-sabi

Špecifikum štýlu wabi-sabi spočíva v detailoch

Wabi-sabi oceňuje delikátnosť a jemnosť. Vyberte si nábytok a dekorácie s jednoduchým dizajnom, ktoré vyžarujú pokoj. Ručne vyrábaná keramika, poháre a vázy s jemnými detailmi dodávajú interiéru charakter. Pocit pokoja, vyčistenia a relaxu je charakteristickým znakom štýlu wabi-sabi v interiéroch, preto by k tomu mali prvky odkazovať.

Wabi-sabi akceptuje poškodenie a starnutie ako súčasť života. Nebojte sa, ak nábytok alebo predmety vo vašom interiéri vykazujú známky starnutia. To im len pridáva na šarme. Zostarnuté zrkadlá, zhnitá keramika a hrdza na kove sú vítané. Zdôraznenie nedokonalosti a pominuteľnosti sú tiež znaky štýlu wabi-sabi.

Ako dekorácie si vyberte predmety, ktoré sú ručne vyrobené remeselníkmi. Vyhnite sa masovej výrobe a namiesto toho investujte do jedinečných, mimoriadnych prvkov. Estetika wabi-sabi je zaujímavá, nedokonalé a poškodené prvky sa môžu ukázať aj ako dokonalé doplnky a zdôraznia charakter interiéru wabi-sabi. Interiérové ​​dekorácie Wabi-sabi sú vyrobené predovšetkým z prírodných materiálov.

Špecifikum štýlu wabi-sabi spočíva v detailoch

Ako zariadiť štýl wabi-sabi s rastlinami?

Rastliny sú dôležitým prvkom v štýle wabi-sabi. Vyberte si rastliny s prírodným vzhľadom, ako sú bonsaje, okrasné trávy a machy. To dodáva interiéru živú, organickú krásu.

K filozofii wabi-sabi patria aj myšlienky o pominuteľnosti, preto sa na ozdobenie aranžmánu oplatí použiť sušené kytice, suchú trávu a vetvičky.

Ako zariadiť štýl wabi-sabi s rastlinami?

Wabi-sabi interiérový dizajn - osvetlenie

Osvetlenie je kľúčovým prvkom v interiérovom dizajne wabi-sabi. Vyberte si prirodzené zdroje svetla, ako sú sviečky, lampáše z ryžového papiera alebo štylizované LED svetlo. Vyhnite sa jasnému osvetleniu, ktoré môže narušiť harmóniu. Zariadiť byt vo wabi-sabi znamená zamerať sa na teplé, jemné osvetlenie.

Wabi-sabi interiérový dizajn - osvetlenie

Wabi-sabi a nedokonalosti, alebo ako zariadiť štýl wabi-sabi v jednotlivých miestnostiach?

Wabi-sabi je štýl, ktorý sa môže objaviť v rôznych miestnostiach. Každá si však vyžaduje individuálny prístup, vhodné riešenie interiéru, povrchovú úpravu a zaujímavé doplnky.

Kuchyňa v štýle Wabi-sabi

Pri zariaďovaní domova podľa wabi-sabi si určite dobre navrhnite kuchyňu. Dobre poslúži drevený nábytok, svetlé čelá, stôl a stoličky a závesné police. Vložte korenie do sklenených nádob a vystavte staré kuchynské predmety, napríklad dekoratívne panvice alebo vázy. Pre interiérový dizajn wabi-sabi v kuchyni sa oplatí použiť aj bylinky zasadené v kvetináčoch.

Spálňa wabi-sabi, ideálne miesto na odpočinok

Spálňa wabi-sabi podporuje dobrý odpočinok. Hlavnú úlohu tu bude hrať samozrejme posteľ. Je dobré zvoliť väčší drevený model. Zaujímavo môže vyzerať aj posteľ z nerovného búracieho dreva či uzlových dosiek. Posteľná bielizeň by mala byť svetlá, biela alebo béžová.

Wabi-sabi v spálni zahŕňa aj hrubé, teplé koberce a prikrývky v tlmených farbách.

Wabi-sabi v obývačke

Ak si chcete zariadiť domácnosť podľa wabi-sabi, nezabudnite na obývačku. Perfektný nábytok do obývačky do interiéru wabi-sabi sú jednoduché modely vyrobené z dreva. Estetika wabi-sabi sa zameriava na prírodné materiály, takže dobre poslúžia aj prútené kreslá, trstinové dekorácie a bavlnené koberce. Čo znamená wabi-sabi v obývačke? Pokoj, relax a pohoda, preto sa rozhodne oplatí zvoliť tento štýl.

Wabi-sabi v kúpeľni

Kúpeľňa wabi-sabi by mala byť dokončená v dreve, ale dobré je položiť aj obklady imitujúce drevo. Biela keramika tu bude univerzálnym nápadom. Vo wabi-sabi kúpeľni by nemali chýbať teplé, svetlé farby.

Wabi-sabi a nedokonalosti, alebo ako zariadiť štýl wabi-sabi v jednotlivých miestnostiach?

Čo znamená wabi-sabi? Nielen aranžmány

Wabi-sabi nie je len štýl interiéru, je to aj životná filozofia. Praktizovanie jednoduchosti, udržateľného životného štýlu a znižovania odpadu dokonale zapadá do tohto prístupu.

Štýl wabi-sabi je jedným z najkrajších a najpokojnejších spôsobov interiérového dizajnu. Tento prístup kladie dôraz na jednoduchosť, prirodzenosť a jemnosť. Vďaka tomu sa interiéry stávajú oázou pokoja a krásy, ktorá nám pripomína, že krásu v skromných a nestálych veciach sa oplatí oceniť.

Späť