Ako zariadiť feng shui obývačku?

06.03.2024

Zariadiť si obývačku v súlade so zásadami feng shui môže do nášho života vniesť harmóniu, rovnováhu a pozitívnu energiu. Feng shui je starodávna čínska filozofia, rovnako ako umenie zdobenia a bývania, ktoré sa zameriava na vytvorenie priestoru, ktorý podporuje pohodu a energetickú rovnováhu.

Implementácia princípov feng shui vo vašej obývačke sa môže ukázať ako ideálna voľba pre tých, ktorí sa cítia vystresovaní, unavení alebo skľúčení. Usporiadanie obývačky feng shui je odpoveďou na naše problémy so zlou pohodou. Feng šuej obývačku sa oplatí zariadiť aj vtedy, ak o tejto filozofii nie ste presvedčení – takéto úpravy sú očarujúce a vhodné na relax, takže sa v obývačke príjemne relaxuje.

Ako zariadiť feng shui obývačku? V prvom rade sa zamerajme na poriadok, minimalizmus a vhodné feng shui farby a doplnky. Je dobré poznať aj najdôležitejšie zásady feng shui – aj o nich si povieme v našom článku.

Ako zariadiť feng shui obývačku?


V tomto článku:

1. Feng shui usporiadanie obývačky, teda poriadok a priestor

2. Význam farieb feng shui a princípy usporiadania obývačky

3. Jin a jang a pravidlá zariaďovania obývačky podľa feng shui

4. Osvetlenie obývačky v súlade so zásadami feng shui

5. Princípy harmónie v interiéri feng shui

6. Čo tak zariadiť si domov podľa feng shui?



Feng shui usporiadanie obývačky, teda poriadok a priestor

Feng shui zdôrazňuje dôležitosť priestoru a poriadku. Podľa princípov feng shui by obývačka mala byť priestrannou miestnosťou s funkčným minimalizmom a každý predmet má svoje miesto a účel. Vďaka tomu interiérový dizajn feng shui podporuje pokoj a relaxáciu. Podľa týchto tipov feng shui je ľahké zariadiť krásne, moderné obývacie izby.

Dbajme na to, aby bola obývačka priestranná a nábytok bol usporiadaný tak, aby umožňoval voľný tok energie čchi, ako aj voľný priechod a prístup ku každému prvku. Obývacia izba by nemala byť preťažená vecami, takže ak je obývacia izba malá, nedávajte tam masívny nábytok. Vyhýbajme sa neprehľadným a tesným priestorom, ktoré môžu narúšať harmóniu.

Princípy usporiadania feng shui vychádzajú z vhodného usporiadania nábytku, ale aj z vyššie spomínaného prúdenia energie čchi. Dobrý tok energie je najdôležitejším princípom feng shui a na tom je založená celá filozofia tohto trendu. Podľa feng shui má všetko energiu čchi a jej dobré prúdenie zabezpečuje mier a prosperitu. Neblokujme preto vchody a okná v obývačke nábytkom a neobklopujme pevne konferenčný stolík kreslami a sedačkami. Tok energie musí byť plynulý a vo feng shui by mal byť nábytok umiestnený dostatočne ďaleko od seba.

Je dôležité usporiadať nábytok navzájom. Vyváženosť usporiadania zostane zachovaná, keď budeme mať ku každému kusu nábytku voľný prístup a nemusíme sa medzi ne tlačiť. Vďaka tomu zariadite malý interiér veľmi funkčne.

Feng shui usporiadanie obývačky, teda poriadok a priestor

Význam farieb feng shui a princípy usporiadania obývačky

Vo feng shui je rozhodujúci výber farby. Vhodné farby dokážu uvoľniť, upokojiť a ukľudniť, alebo naopak – povzbudiť a oživiť. Na čom nám v obývačke skutočne záleží? Ak máme zvyčajne ťažké dni v práci, upokojiť sa bude najlepšou voľbou, ale ak je naša práca nudná, možno použiť živé farby feng shui.

Väčšinou však používame tlmené farby, ako je béžová, hnedá či modrá, ktoré podporujú relax. Vyhýbajme sa intenzívnym, agresívnym farbám, najmä červenej, v obývačke, pretože môžu vnášať prebytočnú energiu. Ak chceme našu obývačku trochu oživiť, použite zelenú, ktorá je oživujúcou a zároveň veľmi tlmenou farbou.

Pri výbere farieb stien, čalúnenia moderných kresiel, či dokonca doplnkov sa vyhnite jasným odtieňom a veľmi výrazným farbám, ktoré môžu vniesť do aranžmánu chaos.

Význam farieb feng shui a princípy usporiadania obývačky

Jin a jang a pravidlá zariaďovania obývačky podľa feng shui

Feng shui odporúča udržiavať rovnováhu medzi energií jin (pokojná, pozemská) a jang (dynamická, aktívna). Použite udržateľné dekoratívne prvky, ako sú mäkké vankúše a ostré línie nábytku, aby ste vytvorili harmóniu v obývacej izbe. Feng shui usporiadanie obývacej izby je šikovne zladené kontrasty, ktoré v priestore vyzerajú nádherne.

Ak sú steny tmavšie, nábytok by mal byť podľa feng shui svetlý a naopak. Dekorácie Feng shui by mali byť ekonomické a tlmené, no v obývačke viditeľné.

Jin a jang a pravidlá zariaďovania obývačky podľa feng shui

Osvetlenie obývačky v súlade so zásadami feng shui

Správne osvetlenie je kľúčovým prvkom feng shui. Zvoľte prirodzené, mäkké svetlo a vyhnite sa nadmernému osvetleniu a príliš jasným lampám. Tiež sa uistite, že je miestnosť dobre osvetlená, čo zlepší energiu v obývačke.

V tomto prípade bude dôležité umiestnenie obývacej izby vo vzťahu k svetovým stranám. Obývacie izby orientované na juh sú dostatočne presvetlené prirodzeným svetlom, severné naopak tmavšie – v tomto prípade by ste mali zabezpečiť primerané množstvo umelého svetla. Dobrá energia doma je aj výsledkom osvetlenia, prirodzené osvetlenie je pre nás samozrejme lepšie.

Osvetlenie obývačky v súlade so zásadami feng shui

Princípy harmónie v interiéri feng shui

Vhodné usporiadanie podľa zásad feng shui je rovnako dôležité ako to, aké prvky sú v skutočnosti umiestnené. Pohovku a kreslá môžete umiestniť ku konferenčnému stolíku, nezabudnite však nechať dostatok priestoru na prechod. Nie je tomu inak ani pri dekoratívnych prvkoch – aj tu sa treba postarať o priestor a minimalizmus.

Aké doplnky budú najlepšie? Do obývačky rozhodne pridajme črepníkové rastliny a iné prírodné prvky, aby sme do priestoru vniesli sviežosť a pozitívnu energiu. Rastliny prečisťujú vzduch a vytvárajú príjemné prostredie, čo je v súlade s filozofiou feng shui. Predstavujú tiež päť prvkov feng shui, teda drevo, kov, oheň, vodu a zem. Je to perfektný doplnok do obývačky.

Je zaujímavé, že v takýchto aranžmánoch majú veľký význam zrkadlá feng shui. Dobre umiestnené zrkadlá odrážajú krásne výhľady a zvyšujú tok energie čchi. Podľa školy feng šuej by zrkadlá nemali byť umiestnené oproti dverám, pretože vtedy energia odchádza z miestnosti.

Výber doplnkov je rovnako dôležitý ako farba stien či päť prvkov. Ak chcete vytvoriť obývaciu izbu, ktorá kladie dôraz na filozofiu feng shui, vyberte si symboly feng shui ako doplnky.

Dôležité sú doplnky, ale dôležité je aj skryť alebo odstrániť prvky, ktoré nesúhlasia s princípom piatich elementov, energiou čchi alebo všeobecnými princípmi feng shui. Minimalizujme prítomnosť elektroniky v obývačke. Obmedzme počet televízorov, počítačov a iných zariadení, ktoré generujú nadmernú aktivitu. To pomôže vytvoriť pokojné miesto na odpočinok.

Princípy harmónie v interiéri feng shui

Čo tak zariadiť si domov podľa feng shui?

Interiér s feng shui zariadite nielen v obývačke, ale aj v iných miestnostiach. Harmónia prírody, pokoj a mier sú prvky, ktoré môžete vďaka feng shui zaviesť aj do vašej kuchyne, feng shui kúpeľne alebo aj feng shui záhrady. Nezabúdajte, že dôležité je usporiadanie miestností, minimalizmus a priestor. Svetlé farby miestnosti, zrkadlá, harmónia a vyhýbanie sa chaosu sú najdôležitejšie zásady feng shui.

Späť