Ako zariadiť detskú izbu pre prváka?

02.11.2022

Začiatok vzdelávania na základnej škole je pre deti aj ich rodičov veľkou skúsenosťou. Každodenný život celej rodiny sa o chvíľu zmení, pretože mladý študent sa bude venovať nielen hre, ale aj štúdiu. Pred nástupom do školy sa oplatí popremýšľať nad usporiadaním detskej izby pre školáka prvej triedy.

Samozrejme, nemusí ísť o veľkú rekonštrukciu, stačí pripraviť miesto, ktoré poskytuje optimálne podmienky na učenie. Nezabúdajte však, že stále hovoríme o detskej izbe, v ktorej sú dôležité záujmy dieťaťa, učenie, oddych a hra – preto je dôležité správne si v nej usporiadať priestor.

Pýtate sa, ako si zariadiť detskú izbu pre prváka ? V tomto článku vám prezradíme, na čo si dať pozor, aby bol priestor pre dieťa funkčný a poskytol mu tie najlepšie podmienky na učenie a hru.

 

Nábytok do detskej izby- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Štúdium, hra, oddych – ako zariadiť študentskú izbu?

2. Detská izba pre prváka - organizácia priestoru na učenie

3. Úložný priestor v izbe študenta prvej triedy

4. Zóna na hranie v izbe prváka

5. Zóna oddychu a relaxu



 

Štúdium, hra, oddych – ako zariadiť študentskú izbu?

Myšlienka nástupu do školy v mladom človeku veľmi často vyvoláva zmiešané pocity a vysoké emócie. Vhodné usporiadanie detskej izby môže nechať ochotne čakať na nové povinnosti a úlohy. Je veľmi dôležité zapojiť dieťa do procesu navrhovania interiéru, pretože výber nábytku a dokonca aj doplnkov môže byť pre dieťa veľmi dôležitý.

Pri zariaďovaní izbičky pre prváčika nezabúdajte, že je to stále izbička dieťaťa, ktoré sa rado hrá, chce relaxovať a tráviť čas so svojimi kamarátmi.

Ako funkčne zariadiť izbu prvej triedy?

Hneď na úvod sa oplatí povedať, že študentská izba by mala byť rozdelená na zóny, čo pomôže nielen pri organizácii času, ale aj pri povinnostiach pri učení. Takto si môžete zariadiť interiér bez ohľadu na to, či chcete zariadiť malú izbu alebo veľký priestor, dokonca aj v podkroví.

 

Nábytok do detskej izby- Merkury Market

 

Detská izba pre prváka - organizácia priestoru na učenie

Študijný priestor by mal byť dobre organizovaný, aby si dieťa ľahko udržalo poriadok a mohlo si voľne robiť domáce úlohy. Je známe, že prvák nebude mať veľa domácich úloh, no domáce úlohy mu určite chýbať nebudú. Pri výbere správneho nábytku je dôležitý nielen jeho vzhľad, ale aj pohodlie dieťaťa a udržiavanie správnej polohy tela pri učení, pretože to má vplyv na zdravý vývoj mladého organizmu.

Čerstvo pečený učeň musí mať v prvom rade pohodlný pracovný stôl. Najlepšie je vybrať si model s nastaviteľnou doskou. To vám umožní správne prispôsobiť detský písací stôl vašej výške pri zachovaní správneho držania tela pri učení. Umožní vám aj dlhodobé používanie písacieho stola, pretože dieťa z neho tak rýchlo nevyrastie. Písací stôl musí mať samozrejme aj vhodný povrch stola.

Budúci študent by mal mať dostatok miesta na knihy, zošity a školské pomôcky, ktoré sa zmestia na plochu dosky stola. Tu sa budú hodiť rôzne typy organizérov a úložné priestory na školské potreby a rôzne školské doplnky. To uľahčí skladovanie a udržiavanie poriadku. Nad stolom môže visieť korková tabuľa, na ktorú si študent môže zavesiť rozvrh hodín alebo diplomy. Dbajte aj na vhodné umiestnenie nábytku na správnom mieste vzhľadom k oknu, s prístupom prirodzeného svetla.

Správna stolička je rovnako dôležitá ako pracovný stôl. Do študentskej izby sa oplatí vybrať model s nastaviteľnou výškou a profilovaným operadlom, ktoré správne podopiera driekovú chrbticu. Pozornosť si zaslúžia kreslá, ktoré majú aj profilované podrúčky. Výškové nastavenie umožní dieťaťu samostatne meniť výšku stoličky a jej polohu voči písaciemu stolu, aj keď dieťa vyrastie.

Detská izba pre prváka musí mať aj dobré osvetlenie, napríklad stolnú lampu. Bolo by dobré keď bude mať pohyblivé rameno, ktoré umožní nastaviť zdroj svetla tak, aby neoslňoval oči dieťaťa. Študijný priestor doplnia regály s policami a zásuvkami, kde si študent bude môcť odložiť svoje zošity, knihy a školské pomôcky.

 

Úložný priestor v izbe študenta prvej triedy

Dobrá organizácia úložného priestoru je v izbe dieťaťa, ktoré nastupuje do školy veľmi dôležitá. Skrine a skrinky, ktoré pomáhajú udržiavať poriadok, sú nenahraditeľné. Taktiež komoda v jeho izbe je nenahraditeľnou výbavou, ktorá vám umožní schovať oblečenie a hračky. Rôzne typy políc, škatúľ, kontajnerov, košov či boxov navyše umožnia udržiavať poriadok a triediť predmety nielen súvisiace so školou, ako sú učebné pomôcky, zošity a knihy, ale aj oblečenie, hračky či predmety na hranie. Určite sa do nich zmestí aj športové vybavenie.

Pri zariaďovaní izby pre prváka hľadajte nábytok, ktorý poslúži aj staršiemu dieťaťu. Už sa neoplatí vyberať modely s rozprávkovými postavičkami. Dobrým riešením bude svetlý nábytok, ktorý opticky zväčší priestor, čo je dôležité najmä pri zariaďovaní malej miestnosti a zároveň univerzálne.

 

Písacie stoly- Merkury Market

 

Zóna na hranie v izbe prváka

Čas prváka pohltí nielen učenie. Preto aj doma musí byť priestor na spoločné hranie. Začiatok školy je vhodný čas na skontrolovanie hračiek a hier. Tie, z ktorých dieťa už vyrástlo, je možné posunúť ďalej a študentskú izbu obohatiť o ďalší priestor na predmety súvisiace s novými aktivitami a vášňami.

Lezecká stena bude skvelým riešením pre hraciu zónu malého študenta. Po dlhom dni v škole sa vaše dieťa bude môcť takto rozhýbať a posilňovať svaly. Zaujímavým riešením môže byť aj potiahnutie steny tabuľovou farbou, na ktorú bude môcť dieťa maľovať alebo písať poznámky. Ideálnym riešením je zariadiť izbu pomocou témy súvisiacej so záujmami dieťaťa.

 

Zóna oddychu a relaxu

Izba pre študenta musí byť vybavená pohodlnou posteľou. Začiatok školy je vhodný čas na to, aby ste svoje dieťa potešili s o niečo väčšou, správne vybavenou posteľou. V nasledujúcich rokoch budú deti rýchlo rásť, preto sa oplatí pripraviť sa vopred. Vybavte ich pohodlným matracom, ktorý im umožní zregenerovať sa pred ďalším rovnako intenzívnym dňom.

V malej študentskej izbe sa bude hodiť jednolôžko so zásuvkami alebo s úložným priestorom. Toto riešenie vám umožní uložiť ešte viac vecí alebo vám umožní rýchlo skryť posteľnú bielizeň. Dobrým riešením môžu byť aj medziposchodové postele s písacím stolom alebo poschodové postele v prípade súrodencov.

Zabezpečte dostatočné nočné osvetlenie okolo postele. Najvhodnejšia je malá nočná lampa na stole alebo zavesená na stene. Tlmené, upokojujúce farby podporujú relaxáciu. Nie nevyhnutne biele steny budú dobré, ale všetky pastelové odtiene, ako je modrá, ružová, zelená a béžová. Po dni plnom dojmov a zábavy je veľmi dôležitý oddych a zdravý spánok. Pamätajte, že je to nevyhnutné pre správny vývoj a rast dieťaťa.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Podkrovný nábytok do detskej izby


5 nápadov na tému v chlapčenskej izbe


Farebne a rozprávkovo – ako zariadiť detskú izbu?

Späť