Ako zabezpečiť schody pri deťoch? top 3 najlepšie riešenia!

29.07.2022

Bývate v rodinnom dome a vaše batoľa sa začalo plaziť alebo dokonca chodiť? Skúmanie zákutí domu bude pre deti lákavou možnosťou, no mali by ste dbať na bezpečnosť tých najmenších. Samozrejme, dôležitou otázkou bude zabezpečenie schodov, ktoré sa môžu stať pre deti veľmi nebezpečným miestom.

Pozrite sa, ako jednoducho a efektívne ochrániť schody pred deťmi, aby ste sa nemuseli báť o bezpečnosť svojich detí.

 

Koberce pre deti- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Ochrana schodov pred deťmi - ako urobiť dobré zabezpečenie schodov?

2. Schodiskové bezpečnostné bránky

3. Bezpečnostné siete na schody

4. Koberce a protišmykové podložky

5. Ako by mala vyzerať ochrana schodiska do pivnice alebo na povalu?



 

Ochrana schodov pred deťmi - ako urobiť dobré zabezpečenie schodov?

Schody sa oplatí dobre zabezpečiť, pretože zvedavosť detí je veľká a skôr či neskôr sa ocitnú v situácii, keď budú schody skúmať. Nezabezpečené schody môžu byť pre malé deti nebezpečným miestom. Počas každodenných dobrodružstiev pri objavovaní zákutí domu sú pády a nárazy bežné, no pád zo schodov so sebou nesie rôzne riziká.

Veľká výška a veľa ostrých hrán môže spôsobiť rozsiahle zranenie, preto je lepšie mať schody dobre chránené pred drobcami. Ochrana schodov pred deťmi môže byť vykonaná niekoľkými spôsobmi. Najpopulárnejšie sú napríklad bránky, siete a koberčeky.

Zabezpečenie schodov pri deťoch by malo ochrániť tých najmenších pred výstupom po schodoch, no zároveň umožniť prechod iným ľuďom, aby starší členovia rodiny nemali problémy s pohybom po dome.

 

Schodiskové bezpečnostné bránky- Merkury Market

 

Schodiskové bezpečnostné bránky

Jedným z najpopulárnejších spôsobov ochrany schodov pred deťmi je inštalácia príslušných brán. Bezpečnostné bránky sú zvyčajne malé zábrany vyrobené z dreva alebo plastu, ktoré bránia dieťaťu vyjsť po schodoch. Vďaka tomu je ich bezpečnosť naozaj vysoká. Malé deti nebudú môcť otvárať bránky alebo pre ne presúvať dosť ťažké prvky.

Takéto malé bránky sa dajú zladiť k zábradliu schodiska, vďaka čomu bude celok pôsobiť dojmom prírodnej kompozície. Bránky môžu byť vyrobené z rovnakého materiálu a rovnakej farby ako zábradlia.

Môžete si kúpiť model s kľúčom alebo zámkom. Jednoduché zámky vo forme závor alebo jazýčkov batoľa zastavia, ale v prípade starších detí nemusia stačiť - deti sa veľmi rýchlo naučia nové veci, vrátane otvárania zámkov, takže závory môžu byť namontované vyššie alebo sa môžete rozhodnúť pre viac komplikované bezpečnostné opatrenia na otváranie bránky na schodoch.

Negatívom takéhoto zabezpečenia schodov je náročnosť otvárania brány dospelými osobami. Stáva sa tiež, že sa batoľa rozhodne vtesnať medzi stĺpiky balustrády, v tomto prípade bezpečnostná zábrana veľmi nepomôže. Bezpečnostné zábrany sú však mimoriadne odolné a pevné voči detskému hnevu, takže riziko úrazu je po ich nasadení veľmi nízke.

 

Bezpečnostné siete na schody

Ochranné siete sú ďalším prvkom, ktorý sa používa na zabezpečenie schodov. Inštalujú sa nielen v hornej a dolnej časti schodiska, t. j. na vstupných a výstupných miestach, ale môžu sa zavesiť aj na zábradlie. Vďaka tomu sa batoľa nebude tlačiť medzi priečky zábradlia ani nebude hádzať svoje hračky medzi priečky.

Siete na zabezpečenie schodov proti deťom sú väčšinou vyrobené z odolných a pevných plastov a sú pre vaše deti úplne bezpečné. Mechanickému poškodeniu tak ľahko nepodliehajú, takže ich deti nebudú vedieť roztrhať. Siete odolajú aj nepriaznivým poveternostným vplyvom, takže ich možno bez prekážok inštalovať na vonkajšie schodiská alebo na zábradlie balkónov a terás.

Siete majú ešte jednu veľkú výhodu – ich inštalácia je mimoriadne jednoduchá a často neinvazívna, vďaka čomu, keď dieťa vyrastie a schody už nie sú také nebezpečné, sa dá ochrana na schodoch jednoducho odstrániť. zábradlia a schody zostanú nedotknuté.

 

Bezpečnostné siete na schody- Merkury Market

 

Clony je možné predávať v rôznych farbách, vďaka čomu sa prispôsobia zariadeniu bytu a na schodisku nebudú toľko vynikať. Ochranná sieť nie je tým najlepším riešením, len pri zabezpečení schodov proti deťom ale aj pri zabezpečení komfortu pohybu pre ostatných členov domácnosti.

Odstránenie a opätovné pripevnenie sieťky netrvá dlho, takže bezpečnostné opatrenia nie sú pre dospelých problematickou prekážkou. Obrovskou výhodou je to, že slúžia nielen na ochranu schodov pred deťmi, ale aj na ochranu detí pred pádom cez zábradlie balkóna či terasy. Vypadnutie predstavuje pre dieťa vážne nebezpečenstvo, preto by si majitelia rodinných domov mali tento priestor dostatočne zabezpečiť.

 

Koberce a protišmykové podložky

O niečo menej invazívnou metódou zabezpečenia schodiskových stupňov sú koberce. Zvyčajne sa kobercové behúne používajú na schody alebo špeciálne malé koberce na schody. Minimalizujú riziko pádu a riziko pošmyknutia. Schody je dobré vybaviť koberčekmi, pretože v prípade pádu mäkká látka ochráni dieťa pred otlakmi či úrazmi.

Aby sa koberčeky nehýbali, oplatí sa pod koberčeky nainštalovať ďalšie protišmykové podložky. Môžu sa tiež predávať ako pásky alebo nálepky. Protišmykové podložky alebo pásky zabránia pohybu koberca, vďaka čomu bude riziko skĺznutia zo schodov oveľa nižšie.

Protišmykové pásky a rohože by sa mali inštalovať s presnosťou a starostlivosťou. Vďaka tomu budú koberce estetické a zároveň bezpečné. Malému dieťaťu sa doma na koberci nepošmykne, takže zo schodov nespadne. V prípade pádu zároveň mäkký povrch koberca zaistí bezpečnosť detí.

Ak vaše batoľa žije v dome a schody sú vydláždené, umiestnenie koberčekov na schody môže byť veľmi užitočné. Úžasnou dekoráciou budú aj kobercové podložky na schody, ktoré interiér zútulnia a znížia hluk, preto sa pri zabezpečení domu oplatí namontovať ich ako prvé.

 

Koberce- Merkury Market

 

Ako by mala vyzerať ochrana schodiska do pivnice alebo na povalu?

Nielen schody na chodbe by mali byť dobre zabezpečené - dieťa zvedavé na svet bude chcieť preskúmať rôzne oblasti, v tomto prípade bude naozaj dôležitá dobrá ochrana schodov do podkrovia alebo pivnice. Takéto miesta sa väčšinou nevyužívajú často, preto je lepšie rozhodnúť sa tu pre pevné a odolné zabezpečenie domu v podobe kladiek alebo zámkov.

Schody do pivnice alebo podkrovné schody môžu byť vybavené uzamykateľnými vnútornými dverami. To znamená, že budete musieť implementovať nové riešenia doma, ale vyplatí sa to z hľadiska vysokej úrovne bezpečnosti detí.

Schody zostanú pre batoľa bezpečné a to je pre rodičov mimoriadne dôležité.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Pohodlné kreslá do obývačky v módnych farbách - zoznámte sa s našimi pozoruhodnými návrhmi!


Ako si vyrobiť pelech pre psa? Praktické rady a nápady


Matrac pre deti – aký vybrať? Riaďte sa týmito 5 faktormi

Späť