Ako vyzerá Olejovanie podlahy?

29.05.2024

Drevené podlahy nie sú len praktickým prvkom každého interiéru, ale dodajú šarm a eleganciu každému priestoru. Tieto podlahy vyrobené z prírodného dreva sú obľúbenejšie vďaka svojej jedinečnej estetike a odolnosti. Jednou z najpopulárnejších metód povrchovej úpravy drevených podláh je ich olejovanie, ktoré podkresľuje ich krásu a poskytuje dodatočnú ochranu.

V tomto článku s nami preskúmate tajomstvá olejovania drevených podláh. Poskytneme vám praktické rady, aby ste sa o svoju podlahu mohli starať sami a tešiť sa z jej jedinečného vzhľadu dlhé roky.

Ako vyzerá Olejovanie podlahy?


V tomto článku:

1. Čo je olejovanie podlahových dosiek?

2. Ako olejovať drevené podlahy?

3. Aký olej je najlepšie zvoliť na drevené podlahy?

4. Prečo sa oplatí zvoliť olejovanie povrchu podlahy?



Čo je olejovanie podlahových dosiek?

Olejovanie drevenej podlahy je proces nanášania vrstvy oleja na drevenú podlahu, ktorá ju chráni a zvýrazní jej prirodzenú krásu. Ide o alternatívnu metódu povrchovej úpravy drevených podláh, ktorá má v porovnaní s tradičnými metódami, ako je lakovanie, mnoho výhod.

Čo je olejovanie podlahových dosiek?

Ako olejovať drevené podlahy?

Tu sú kroky, ktoré sa zvyčajne dodržiavajú pri olejovaní podlahy:

  1. Príprava podlahy: Pred začatím procesu olejovania podlahy sa uistite, že je podlaha čistá, suchá a zbavená nečistôt. Ak sú nejaké škvrny, znečistenia alebo staré vrstvy laku, mali by sa odstrániť.

  2. Výber oleja: Existuje mnoho druhov olejov na konečnú úpravu drevených podláh, ako je ľanový olej, tungový olej, sójový olej atď. Každý z nich má svoje jedinečné vlastnosti, preto sa oplatí výber oleja dôkladne zvážiť podľa vašich estetických preferencií a požiadaviek na životnosť.

  3. Aplikácia oleja: Na spustenie procesu olejovania naneste tenkú vrstvu oleja na povrch podlahy pomocou štetca, maliarskeho valčeka alebo aplikátora. Je dôležité rovnomerne rozložiť olej, aby ste sa vyhli škvrnám a pruhom.

  4. Absorpcia oleja: Olej po nanesení nechajte určitý čas vstrebať do dreva, zvyčajne niekoľko minút až niekoľko hodín, v závislosti od druhu oleja a odporúčaní výrobcu. Vždy dodržujte pokyny týkajúce sa doby schnutia.

  5. Odstránenie prebytočného oleja: Po vstrebaní oleja do dreva odstráňte prebytok čistou suchou handričkou. Je dôležité odstrániť všetky viditeľné olejové šmuhy, aby nedošlo k vytvoreniu lepkavého povrchu.

  6. Viacvrstvové olejovanie (voliteľné): V závislosti od požadovaného efektu si môžete zvoliť nanášanie ďalších vrstiev oleja. Pred nanesením ďalšej vrstvy predchádzajúcu riadne vysušte a povrch zľahka prebrúste, aby ste zabezpečili dobrú priľnavosť novej vrstvy.

  7. Vytvrdenie oleja: Po nanesení poslednej vrstvy oleja nechajte podlahu úplne vytvrdnúť. Čas vytvrdzovania sa môže líšiť v závislosti od typu oleja a podmienok prostredia, ale zvyčajne trvá niekoľko dní až niekoľko týždňov.

Je dôležité dodržiavať pokyny výrobcu pre olejovanie podlahy a dodržiavať odporúčania týkajúce sa doby aplikácie a schnutia. Pamätajte tiež, že olejované podlahy vyžadujú pravidelnú starostlivosť, ako je čistenie špeciálnymi prostriedkami na ochranu dreva, aby si dlhodobo zachovali svoju odolnosť a krásu.

Aký olej je najlepšie zvoliť na drevené podlahy?

Výber správneho oleja na olejovanie drevených podláh závisí od viacerých faktorov, ako sú estetické preferencie, druh dreva, predpokladaná životnosť, ale aj podmienky prostredia. Tu sú niektoré obľúbené typy olejov používaných na olejovanie drevených podláh:

  1. Ľanový olej: Je to jeden z najčastejšie používaných olejov na olejovanie drevených podláh. Ľanový olej preniká do dreva a dodáva mu teplú, prirodzenú farbu. Vytvára pružný náter, ktorý chráni drevo pred vlhkosťou a nečistotami. Ľanový olej dodáva matný povrch a je vhodný pre väčšinu druhov dreva.

  2. Tungový olej: Toto je ďalšia obľúbená voľba na olejovanie drevených podláh. Tungový olej je odolnejší voči oderu ako ľanový olej a vytvára na dreve tvrdší povlak. Poskytuje hlbší lesk a je obzvlášť účinný na svetlé drevo.

  3. Sójový olej: Sójový olej je organickou voľbou, pretože je vyrobený z prírodných zdrojov a neobsahuje škodlivé chemikálie. Používa sa na olejovanie drevených podláh, poskytuje ochranu a dodáva drevu jemnú, prirodzenú farbu.

  4. Olej na exotické drevo: Ak máte podlahu z exotického dreva, ako je merbau, jatoba alebo teak, oplatí sa použiť špeciálny olej určený na exotické drevo. Tieto oleje sú formulované tak, aby posilnili a chránili jedinečné vlastnosti exotických drevín.

Pred rozhodnutím o konkrétnom oleji je vždy vhodné vyskúšať ho na malej ploche podlahy alebo na skúšobnom kuse dreva, aby ste posúdili účinok a súlad s očakávaniami.

Majte tiež na pamäti, že niektoré oleje môžu vyžadovať dodatočné nátery a niektoré môžu byť vhodnejšie pre určité podmienky, ako sú napríklad veľmi zaťažené podlahy alebo vlhké miestnosti. Vždy je dobré nahliadnuť do návodu na použitie a odporúčaní výrobcu pre konkrétny olej.

V prípade pochybností alebo potreby podrobnej rady sa oplatí poradiť sa s odborníkom, napríklad s odborníkom na drevené podlahy alebo s výrobcom špecializovaným na produkty olejovania podláh.

Aký olej je najlepšie zvoliť na drevené podlahy?

Prečo sa oplatí zvoliť olejovanie povrchu podlahy?

Olejovanie drevenej podlahy má množstvo výhod, a preto je pre mnohých ľudí čoraz obľúbenejšou voľbou. Tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste mali drevenú podlahu olejovať:

  1. Zvýrazňuje prirodzenú krásu dreva: Olejovanie podlahy zdôrazňuje prirodzené vlastnosti dreva, ako je jedinečná textúra, vzory a farba. Olej preniká hlboko do dreva, zvýrazňuje jeho prirodzenú krásu a zároveň zachováva jeho autentický vzhľad. To vytvára organickejší a pre oči príjemnejší efekt ako tradičné metódy povrchovej úpravy, ako je lakovanie, ktoré môže dodať drevu umelejší a jednotnejší vzhľad.

  2. Lepšia priedušnosť dreva: Olejovanie umožňuje drevu dýchať, čiže privádza do dreva vzduch a umožňuje mu prirodzene regulovať vlhkosť. Drevo reaguje na zmeny poveternostných podmienok a olejovanie mu umožňuje voľne sa rozťahovať a zmršťovať bez rizika praskania alebo deformácie.

  3. Jednoduchá údržba a oprava: Olejované drevené podlahy sa ľahko udržiavajú. Pri menších poškodeniach, ako sú škrabance alebo fľaky, zvyčajne stačí lokálne natrieť trochou oleja, aby sa obnovil ich pôvodný vzhľad. Nie je potrebné brúsiť celý povrch ani nanášať nové vrstvy laku.

  4. Trvácnosť a odolnosť proti opotrebovaniu: Drevené olejované podlahy sú zvyčajne odolnejšie voči každodennému opotrebovaniu ako lakované podlahy. Olejová vrstva preniká do dreva, posilňuje ho a vytvára prirodzenú ochrannú bariéru. Olej chráni drevo pred škvrnami, vlhkosťou, nečistotami a drobnými poškodeniami. A čo viac, keď dôjde k väčším poškodeniam, ako sú hlbšie škrabance alebo mechanické poškodenia, oprava je väčšinou jednoduchá a nevyžaduje si kompletné prelakovanie celej podlahy.

  5. Prirodzený a ekologický prístup: Olejovanie drevenej podlahy je ekologickejšie ako niektoré tradičné spôsoby povrchovej úpravy, ktoré môžu obsahovať škodlivé chemikálie. Ľanový olej, tungový olej a iné prírodné oleje používané na olejovanie podláh sú často vyrobené z obnoviteľných surovín a neobsahujú toxické látky.

Olejovanie drevenej podlahy je skvelý spôsob, ako zachovať prirodzenú krásu dreva, ako aj zabezpečiť odolnosť a jednoduchú údržbu. Je to aj ekologickejšie riešenie, ktoré dodáva miestnostiam príjemnú atmosféru.

Späť