Ako vymaľovať obývačku moderne tak, aby interiér dostal charakter? Poradíme!

22.08.2022

Srdcom domu je obývačka. Tu trávite najviac času, oddychujete a stretávate sa s priateľmi. Dych berúci interiér a jedinečné zariadenie sú jeho hlavnými výhodami. Je to tiež priestor, kde musí všetko dokonale ladiť, aj keď všednosť, akou je farba stien, je nanajvýš dôležitá.

Akou farbou by mala byť vaša obývačka vymaľovaná, aby získala moderný, elegantný charakter? Ako si vybrať farbu stien v obývacej izbe s doplnkami, nábytkom a textíliami?

Pozývame vás, aby ste si prečítali článok, v ktorom sa dozviete o najdôležitejších interiérových trendoch. Naši odborníci vám ukážu ako štýlovo a vkusne zariadiť obytný priestor a predstavia tie najmódnejšie farby na stenu v obývačke v roku 2022! Maľovanie stien vo vašej obývačke nemusí byť zložité! S nami to bude možné!

 

Farby laky a maliarske náradie- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Ako si vybrať farbu stien? Zásady výberu farieb

2. Je pásik pod stropom módny?

3. Farby na steny do obývačky

4. Módne farby stien do obývačky



 

Interiérové farby – farby na stenu- Merkury Market

 

Ako si vybrať farbu stien? Zásady výberu farieb

Ako vymaľovať obývačku moderne a štýlovo?

Tu sú overené pravidlá, ktoré vám pomôžu dokonale farebne a odtieňovo zladiť s interiérom, sedačkou, kreslom, rohovou pohovkou či iným nábytkom obývačky.

1. pravidlo - svetlé farby stien v malých obývačkách

Interiér sa bude zdať širší, ak bude naplnený teplými, svetlými farbami. V prípade ak máte dlhú úzku obývačku, je potrebné zvoliť pastelové jemné farby stien. Tmavšie steny môžu interiér zmenšiť. Tento trik je jednoduchý a pomôže vám vytvoriť jedinečný životný priestor.

Do malých interiérov sa výborne hodí aj klasická biela, sivobiela alebo jemná béžová. Svetlé, teplé farby budú dokonale ladiť s nábytkom, obývacími stenami a dekoráciami v iných farbách. Pri maľovaní obývačky sa oplatí držať sa zvoleného štýlu. Dôslednosť v konaní a usporiadaní bude kľúčom k úspechu.

2. pravidlo – intenzívne farby stien v obývačke

Proporcie malej úzkej miestnosti môžete zmeniť tak, že jej kratšiu stenu natriete tmavšou farbou. Vďaka tomu bude miestnosť vyzerať väčšia a priestrannejšia. Fľaškovozelená, intenzívna modrá a noblesná bordová farba sú absolútnym hitom už dlhú dobu.

Pre odvážnych odporúčame chladné odtiene fialovej odkazujúce na farbu roku 2022 - very peri. Ak chcete svoju obývačku vymaľovať moderne, dbajte na to, aby intenzívna farba bola len na kratšej stene.

3. pravidlo – základ, ktorý dokáže zázraky

Na zníženie intenzity farby na stene, ktorá je už natretá, môžete použiť základný náter! Táto technika však nie je určená pre každého – najmä pre začínajúcich nástenných maliarov. Vyžaduje zručnosť a skúsenosti. Ak ste nováčik, je lepšie zadať túto prácu profesionálovi. Účinok vás môže skutočne prekvapiť!

4. pravidlo - rôzne odtiene rovnakej farby

Dokonalú harmóniu v interiéri vytvoríte zmenou sýtosti vybranej základnej farby. Odtiene stien budú navzájom ladiť a vytvoria tak ucelené usporiadanie. Tieto farby môžete použiť prakticky pre akýkoľvek štýl aranžmán a akúkoľvek modernú obývačku.

5. pravidlo - jednotná sýtosť rôznych farieb

V prípade ak plánujete vo svojej obývačke použiť niekoľko farieb, nezabudnite, že by ste mali použiť rovnakú sýtosť. Obývacia izba môže byť ohromujúca, ak má nesprávnu kombináciu farieb. Pri výbere použite jednu farebnú paletu, v teplých alebo studených odtieňoch. Intenzívne farby na stenu v obývačke budú z dlhodobého hľadiska ohromujúce a únavné. Dôležité je vymaľovať obývačku jednotne, ako to preháňať s množstvom farieb.

6. pravidlo - textúrne farby - trojrozmerný efekt

Môžete vytvoriť trojrozmerný efekt kombináciou rôznych textúr, ako je mat a lesk. Textúrne farby sú veľmi obľúbené. Po ich zavedení do interiéru ho zmenia a dodajú mu jedinečný charakter.

7. pravidlo - farba, ktorá oddeľuje zóny

Farby možno použiť na oddelenie zón vo veľkých miestnostiach. Farby môžete použiť napríklad na oddelenie kuchyne alebo jedálne, oddychovej zóny alebo priestoru za televízorom. Miestnosť, v ktorej bol takýto postup aplikovaný, sa mení na nepoznanie a pôsobí lepšie organizovaným a funkčným dojmom.

8 pravidlo - štukatéria v modernej obývačke

Moderné, elegantné interiéry môžu mať farebný prechod zvýraznený štukatériou. Toto moderné riešenie zdôrazní čaro miestnosti a dodá jej moderný dizajnový charakter. Štukatéria sa hodí v tomto prípade ideálne pre glamour alebo shabby chic obývaciu izbu.

 

Je pásik pod stropom módny?

Je pásik pod stropom módny v roku 2022?

Našťastie sa roky nič nezmenilo a oba spôsoby sú stále módne. Navyše, stále existuje veľa zástancov oboch riešení.

Pre čo je potom lepšie sa rozhodnúť: maľovať steny s pásikom alebo bez?

Maľovanie pásika má tú výhodu, že zakryje prípadné nedokonalosti a nerovnosti medzi stenou a stropom. Tento spôsob maľovania dobre funguje v starých budovách, kde má miestnosť nejaké nedostatky alebo napríklad v činžiakoch, kde sú na stenách často viditeľné nerovnosti. Ak ste si istí, že steny vo vašom byte sú dokonale rovné, môžete ľahko pomalovať stenu farbou až ku stropu.

 

Farby na stenu- Merkury Market

 

Farby na steny do obývačky

Steny v obývacej izbe môžu byť natreté v rovnakej farbe alebo v rôznych odtieňoch. Ďalšou obľúbenou možnosťou pre obývacie izby je vymaľovanie troch stien v tlmenej farbe a jednej steny v kontrastnom odtieni.

Obývačku si môžete vymaľovať kombináciou fľaškovozelenej, sýtej indigovej, tehlovočervenej ale aj intenzívnej fialovej. Dominantnú farbu je vhodné zladiť k stene s tlmenou a jemnou doplnkovou farbou. Vyhnete sa tak preháňaniu a chaosu.

Mimoriadne módnym trendom je používanie tlmených pastelových farieb na steny, teda púdrovo ružová, olivovo zelená, jemná modrá, decentná fialová či slnečno žltá. Steny môžete rozjasniť pridaním dekoratívneho prvku alebo výklenku pod TV, ktorý im dodá viac bielej alebo svetlejšej farby. Tento malý detail nechá vyniknúť váš životný priestor.

Steny vo vašej obývačke sú dôležitým spojovacím prvkom v miestnosti. Oplatí sa ich natrieť vhodnou farbou. Farba na stenách by mala ladiť k nábytku a doplnkám. Odborníci dokážu zladiť farbu a štýl vášho interiéru s online inšpiráciou.

 

Módne farby stien do obývačky

Teplé a živé farby stien môžu dodať vašej obývačke jedinečný vzhľad. Steny môžete premeniť použitím farieb ako je zelená, červená alebo sivá farba. Siahnite po nich ale, dávajte pozor, aby ste to neprehnali.

Vyhnite sa preťaženiu priestorov tým, že nebudete maľovať všetky steny jednou výraznou farbou. Výber farby určuje konečný vzhľad miestnosti. Projekt obývacej izby inšpirovaný námorníckym štýlom je veľmi módny a lahodí oku.

Dominantné farby v obytnom priestore sú: červená, modrá, odtiene sivej, slonovinovej a béžovej.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Šesťuholníky v kuchyni - ako ich naaranžovať?


Podlahové kúrenie v paneláku – fakty a mýty. S nami zistíte, či sa do nich oplatí investovať!


Aké kreslá do obývačky v provensálskom štýle? Pomáhame s výberom!

Späť