Ako vymaľovať farebnú stenu na bielo

21.02.2023

Plánujete maľovať steny vo vašej domácnosti? Neviete ako na to? Pomôžeme vám! Veľa ľudí sa pri začatí rekonštrukcie obáva, že biela farba neprekryje farebnú stenu. Nič viac nie je mylnejšie! Je potrebné sa na túto úlohu dobre pripraviť a mať správne farby a maliarske vybavenie.

Svetlá vrstva farby sa dá ľahko naniesť aj na najtmavšiu farbu steny. Pomôžu v tom moderné biele farby s vysokým krytím, farebné podkladové farby, základné farby a dvojfázové farby - kombinujúce vlastnosti základného náteru a bežnej farby.

Vymaľovanie farebných stien na bielo nie je zložitý proces. Všetko závisí od povrchu steny a jej farby. Ak sú na stene stopy mastných škvŕn alebo priehlbín, budete musieť práci venovať trochu viac času. Pozor si treba dať aj na prípravu celej zrekonštruovanej miestnosti. K tomu použite maskovaciu pásku a chráňte parkety, parapet, okno a iné predmety v miestnosti.

Ak sa nechystáte maľovať strop, prilepte ho tiež lepiacou páskou. Oplatí sa kúpiť aj maliarsku fóliu, ktorou zakryjete napríklad podlahu a nábytok.


V tomto článku:

1. Ako vymaľovať farebnú stenu na bielo?

2. Aké vybavenie budete potrebovať?

3. Premaľovanie farebnej steny krok za krokom

4. Test kompatibility farby



Ako vymaľovať farebnú stenu na bielo?

Pri plánovaní natierania stien bielou farbou by ste v prvom rade mali dbať na výber správnej farby a vysokú kryciu schopnosť tejto farby. Na maľovanie stien je potrebné používať farby s výdatnosťou viac ako 12 metrov štvorcových na liter. S vysokou krycou schopnosťou aj malé množstvo farby na valčeku pomôže prekryť tmavú stenu.

V prípade k vám záleží na trvácnosti bielej farby, mali by ste si vybrať tie so špecializovanými prísadami. Na trhu je množstvo farieb, ktoré sa líšia cenou, no pri trvácnom a estetickom efekte sa na výrobkoch šetriť neoplatí. Lacnejšia farba bude často vyžadovať viac vrstiev, čo bude mať za následok viac potrebnej farby a vyššie náklady.

Odolnosť voči škvrnám a odieraniu - farba pre špeciálne úlohy

Dôležitá je aj odolnosť voči škvrnám a odieraniu. Existuje päť tried odolnosti, kde 1 je najvyššia a 5 je najnižšia. Kvalitu bielej farby určuje aj index belosti náteru (0 až 100). Dobrá farba bude mať vysoký index belosti a nízky index - žltosť náteru. Ide o farby s obsahom titánovej bielej.

Atramenty s nízkym indexom belosti sú zvyčajne atramenty s nízkym obsahom pigmentu. Ich zloženie je zvyčajne tvorené plnivami. Použitie takýchto farieb má za následok rýchle žltnutie a šednutie steny, nie príliš dlho vás v tomto prípade poteší fakt, že stena má prirodzenú belosť.

Náročné bude aj premaľovanie stien na bielo – vrstvy nekvalitnej farby väčšinou dobre nepriľnú. Takáto farba nie je príliš účinná a bude veľa problémov s prekrytím starej farby.

Biele pigmenty a rôzne odtiene bielych farieb na maľovanie stien v bielej farbe

Biela nástenná farba sa dodáva v rôznych odtieňoch bielej. Najbežnejšia je prírodná biela. Jeho index belosti je 98. Nájdete tu aj studenú bielu s odtieňmi modrej a šedej a teplú bielu s odtieňmi červenej alebo žltej.

Rôzne druhy farieb na maľovanie - výber farby na steny v závislosti od typu

Pri výbere farby stojí za to venovať pozornosť typom farby. V našej ponuke nájdete všetky druhy. Matné farby sa odporúčajú na natieranie stropov, nerovných a veľkých stien (plochy s dĺžkou nad 4 metre – tým sa zakryjú nedokonalosti na stene). Navyše tento typ farby nezanecháva po valčeku šmuhy.

Na druhej strane saténové farby sa vyznačujú vysokou odolnosťou voči umývaniu. Avšak aj niektoré matné farby sú odolné voči oteru. Príkladom je keramická farba s hydrofóbnymi vlastnosťami. Pred kúpou by ste si mali zaobstarať vzorky, aby ste si overili kompatibilitu farby s predchádzajúcim povrchom.

Aké vybavenie budete potrebovať?

Po zakúpení nepriehľadnej bielej farby si urobte zásoby nástrojov, ktoré potrebujete. Maľovanie vlastnými rukami si vyžaduje niekoľko náležitostí. Základom je správny základný náter a základná farba, ako aj kvalitný valček a štetce. Najlepšie je vybaviť sa malým a veľkým valčekom a 3 druhmi štetcov s rôznymi šírkami štetín. Pomôžu vám dosiahnuť všetky zákutia na stene.

Pri kúpe maliarskych potrieb si kúpte aj maliarsku vaničku. Uľahčí vám rozotieranie farby na valček. Najdôležitejšie však budú, ako sme spomínali vyššie, maskovacia páska a fólia. Ak dobre zabezpečíte miestnosť, nebudete musieť vynaložiť veľa úsilia na upratovanie po rekonštrukcii.

Stojí za to pamätať, že maskovacia páska nemá byť dlho prilepená na stenu. Okrem toho potrebujete tmel alebo omietku, aby ste vyrovnali všetky preliačiny a diery v stene. Tiež sa oplatí kúpiť základný náter na škvrny. Maliarsku výbavu je dobré vybaviť aj špongiou a maliarskym mydlom a tiež malými štetcami. Sú veľmi nápomocné, keď sa po zaschnutí farby a odstránení pásky ukáže, že je malá nerovnosť, napríklad v rohu steny.

Samozrejme, nie všetky vyššie uvedené budú užitočné. Možno zistíte, že vám stačí jeden štetec. Všetko závisí od veľkosti miestnosti, ktorú budete maľovať. Pred kúpou omietky alebo omietky skontrolujte, či vaša stena nemá preliačiny alebo nedokonalosti. Ak žiadne nemá, tieto plnivá nepotrebujete.

Premaľovanie farebnej steny krok za krokom

Presné krytie závisí od farby, ale aj od správnej prípravy povrchu steny. Kde začať?

Krok 1

Príprava na maľovanie. Začnite s vysávaním stien a čistením škvŕn. Budete potrebovať handričku a teplú vodu. Stenu utrite vlhkou (nie však mokrou) handričkou. Ak je škvrna mastná, môžete na ňu naniesť vhodný penetračný náter.

Krok 2

V prípade ak má stena priehlbiny, budete ju musieť vyplniť a napenetrovať. Venujte pozornosť typu penetrácie, ktorú kupujete. Použitie základného náteru pri maľovaní bude tiež potrebné, ak bol starý povrch natretý latexovými, akrylovými alebo emulznými farbami.

Takýto povlak by mal byť vyčistený brúsnym papierom a natretý základným náterom. Po nanesení základného náteru počkajte tak dlho, ako je čas schnutia alebo čas uvedený výrobcom na obale základného náteru.

Krok 3

Potom, po zaschnutí penetračného náteru, by sa mal aplikovať základný náter. Než začnete maľovať, mali by ste valčeky a štetce omotať maliarskou páskou, aby ste odstránili uvoľnené vlasy alebo peľ. Vyhnete sa tak nedokonalostiam na stene.

Až po všetkých fázach je možné naniesť vrstvu farby. Pri natieraní tmavšej steny na bielo s vysokoúčinnou farbou sa treba pripraviť na nutnosť nanesenia minimálne dvoch vrstiev. Lepšiu kryciu schopnosť dosiahneme natieraním vertikálnymi pohybmi.

Test kompatibility farby

Pred nanesením prvej vrstvy bielej farby je potrebné vykonať test znášanlivosti. Vykonáva sa na kontrolu, či sa starý náter spojí s novým náterom. Na nenápadnom mieste na predtým pripravený povrch steny naneste valčekom novú farbu. Počkajte, kým vyschne. Ak sa po 24 hodinách farba neodlupuje a na stene nie sú žiadne pľuzgiere, je to dobré znamenie.

Tiež by sa mal vykonať test priľnavosti. Na zaschnutú farbu naneste kúsok maliarskej pásky a energicky ju odtrhnite. Na páske by nemali zostať žiadne úlomky farby. Ak sa tak stane, a na páske ostanú úlomky, povrch nie je lepivý. V tomto prípade by mala byť stena opäť natretá penetračným náterom a potom natretá základným náterom.

Po úspešných testoch môžete začať maľovať celú miestnosť. Natretý povrch by mal zaschnúť po takej dobe, koľko odporúča výrobca farby. Keď je prvá vrstva suchá, naneste druhú. Opäť počkajte, kým povrch úplne nevyschne.

Ak starý náter stále presvitá, naneste ďalšiu vrstvu. Uspokojivý účinok sa dosiahne, ak budeme dodržiavať vyššie uvedené odporúčania.

Často sa bojíme vymaľovať steny na bielo. Po prečítaní tohto krátkeho návodu to však už také ťažké nebude. Renovácia by vám mala zabrať jeden víkend. Závisí to však od rozmerov miestnosti. Nezabudnite tiež nosiť vhodné oblečenie a rukavice.

 


 

Inšpirujte sa!


Čo s podlahami a stenami v kúpeľni namiesto dlaždíc? 7 zaujímavých usporiadaní


Akú farbu do kúpeľne zvoliť? Inšpirujte sa!


Ako vymaľovať kuchyňu? Návod a osvedčené triky


 

Späť