Ako uskladniť bicykel v byte?

11.02.2023

Uskladnenie bicykla v malých bytoch, najmä tých, ktoré sa nachádzajú v panelákoch, je pre majiteľov dvoch kolies často výzvou. Schodisko v starších panelákoch je málokedy pripravené na uloženie bicyklov a ich ponechanie pred panelákom môže viesť k ich krádeži.

Ako teda uskladniť bicykel v byte? Kde je najlepšie miesto na bicykel? Aké zariadenia s tým môžu pomôcť? Určite si pozrite náš článok a zistite, že uskladnenie bicyklov nie je až také náročné.


V tomto článku:

1. Je možné v byte skladovať bicykel?

2. Ako prebieha uskladnenie bicyklov v dvojposchodových bytoch?

3. Ako je to s úschovňou bicyklov v paneláku?

4. Čo bude užitočné na uloženie bicyklov v byte?

5. Ako je to s uskladnením bicyklov v zimnom období?


 


Je možné v byte skladovať bicykel?

Bicykel je zvyčajne dosť veľký predmet a jeho tvar môže niekedy sťažiť jeho skladovanie. Priestor v byte sa oplatí zariadiť tak, aby bicykel umiestnený v priestore neprekážal pri každodennom fungovaní a pohybe po našom byte. Zvyčajne sa ako miesto na uskladnenie bicykla v byte vyberá predsieň.

Bezpečné miesto pre dvojkolesových tátošov

Skúsenosti hovoria, že bezpečný bicykel je taký, ktorý je uzamknutý tam, kde má prístup iba majiteľ. Okrem bývania sa bicykle uskladňujú aj v pivniciach. Uzamykateľné miestnosti dávajú pocit bezpečia a chránia majiteľa pred krádežou. Ľudia, ktorí majú k dispozícii garáž, majú o niečo jednoduchší prípad, no nie vždy sú v meste garáže dostupné alebo umiestnené dostatočne blízko miesta bydliska, aby táto možnosť postačovala pre každého.

Vhodné a praktické uloženie bicyklov

Tým, že si bicykel vezmete do bytu, máte istotu, že bude riadne zabezpečený. V malých bytoch to však môže byť ťažké, ale to neznamená, že je to nemožné. Na odkladanie bicyklov sa však bude hodiť vhodné miesto a zaujímavé doplnky.

Ako prebieha uskladnenie bicyklov v dvojposchodových bytoch?

Dvojposchodové byty majú zvyčajne dostatok priestoru, aby sa do predsiene bez problémov zmestil nielen priestranný šatník, ale aj bicykel. Na uloženie dvojkolesového tátoša často potrebujete len málo miesta, potom sa bicykel umiestni vodorovne ku stene. V takejto situácii je dobré chrániť stenu napríklad čalúnenými alebo drevenými panelmi, aby sa povrch v kontakte s bicyklom nepoškodil a neznečistil.

Schody - praktický cyklistický kútik

Dobrým miestom na uloženie bicykla budú určite schodiská. Schodištia v dvojposchodových bytoch väčšinou neoplývajú priestorom, no k zaujímavým riešeniam patrí umiestnenie bicykla do výklenku pod schodiskom, ktorý je len zriedka akýmkoľvek spôsobom využívaný. Bicykel na takomto mieste nebude prekážať pri pohybe po schodisku a zároveň bude bicykel kedykoľvek k dispozícii.

Ako je to s úschovňou bicyklov v paneláku?

O niečo zložitejšia situácia nastáva v panelákoch, kde sú byty jednopodlažné a väčšinou v nich nie je veľa miesta. V takýchto apartmánoch je predsieň malá, takže uloženie bicykla v nej môže byť dosť náročné, ale dá sa.

Zavesenie bicykla na stenu

Zavesenie bicykla - je to skvelý nápad. Závesný bicykel ušetrí miesto v malom byte a zároveň bicykel ochráni. Zavesenie dvojkolesového tátoša je pohodlnosťou ako skladovať bicykel. Bicykel zavesený na stene bude aj Ľahko dostupný.

Dvojkolesové vozidlo by malo byť zavesené tak, aby nebolo ťažké ho zložiť. Je dobré ho zavesiť vo výške rúk, vďaka čomu jednoducho stiahnete zariadenie zo steny. Ak chcete ušetriť miesto, môžete bicykel zavesiť na strop, ale jeho zvesenie môže spôsobiť určité problémy.

Vertikálne a horizontálne zavesenie bicykla na stenu

Zavesenie bicykla je preto zaujímavý nápad, ktorý vám umožní uskladniť bicykel aj v malom byte. Bicykel je možné zavesiť vo vodorovnej polohe, no veľkou úsporou miesta bude určite zavesenie bicykla za predné koleso alebo za zadné koleso tak, aby bicykel visel vo zvislej polohe.

Ochrana steny pre zavesené bicykle

Športové vybavenie zavesené na stene znamená bezpečnosť, ale aj pohodlie pri používaní a skladovaní. Je však potrebné pripomenúť, že v tomto prípade môže byť stena vystavená poškodeniu a nečistotám, preto je dobré zabezpečiť, aby bola táto časť steny v štádiu plánovania alebo rekonštrukcie náležite chránená.

Najjednoduchším riešením je natrieť povrch umývateľnou farbou alebo tapetou. Môžete sa tiež rozhodnúť pre panely a dlaždice.

Čo bude užitočné na uloženie bicyklov v byte?

Zavesenie bicykla na stenu alebo na strop nebude možné bez príslušného príslušenstva. Vhod prídu držiaky a vešiaky na bicykle alebo najjednoduchšie úchytky. Pekný vešiak poskytne bicyklu nielen dobrú oporu, ale aj jeho zaujímavé nastavenie. Vďaka tomu sa bicykel stane malým umeleckým dielom - bude nielen funkčným prvkom, ale po zavesení na stenu aj originálnou ozdobou predsiene.

Držiaky a stojany na bicykle do domov a bytov

V prípade ak ste sa rozhodli pre vešiak, nezabudnite sa uistiť, že je dobre pripevnený. Správna montáž zaistí bezpečnosť, ochráni bicykel aj stenu. S bicyklom umiestneným ku stene je dobré si do domu dokúpiť stojan na bicykle. Vďaka stojanu bude bicykel stáť rovnomerne na podlahe, nebude sa pohybovať ani padať.

Ako je to s uskladnením bicyklov v zimnom období?

Počas sezóny je cyklistika skvelá outdoorová aktivita. V zime je však bicykel často na dlhší čas odložený, a preto je jeho uskladnenie vtedy mimoriadne dôležité. Ak viete, že bicykel nebudete dlhší čas používať, môžete porozmýšľať nad tým, že by ste ho z bytu zobrali a odložili do pivnice alebo garáže umiestnenej ďalej.

Dvojkolesový tátoš potom nebude problém, je to dobré riešenie najmä vtedy, keď dispozícia bytu núti majiteľov zariadenie postaviť, nie vešať. Bicykel je možné v prípade dvojposchodových bytov ponechať aj vo výklenku pod schodiskom. Ak je zariadenie zavesené na stene a úchytky či vešiak sú dostatočne dekoratívne a estetické, môže byť bicykel v byte počas zimnej sezóny doplnková, zaujímavá dekorácia.

 


 

Inšpirujte sa!


Ako usporiadať poriadok v malej predsieni?


Usporiadanie malej predsiene - nápady, ktoré sa oplatí použiť


Akú skriňu pre úzku predsieň


 

Späť