Ako urobiť terasu z dlažobných kociek a palisády?

17.08.2022

Hneď po dreve sa na povrch terasy najčastejšie volí terasová dlažba, prípadne vzniká terasa z betónových či žulových kociek. Dlažobné kocky umožňujú postaviť veľmi odolnú terasu, ktorá bude odolná voči poveternostným vplyvom a ľahko sa čistí. Veľmi dôležitú úlohu tu zohráva aj estetika, pretože terasa z dlažobných kociek krásne ladí s fasádou a záhradnou úpravou. Takáto terasa je elegantným rozšírením domu a pôsobí mimoriadne elegantne.

Ako sa pripraviť na pokládku zámkovej dlažby na terasu krok za krokom? Na čo si dať pozor? Čo sa oplatí vedieť pred začatím stavby terasy? Poradíme!

 

Ako urobiť terasu z dlažobných kociek a palisády?

 


V tomto článku:

1. Zámková dlažba na terasu - základné informácie

2. Výhody a nevýhody zámkovej dlažby na terasu

3. Ako prispôsobiť dlažobné kocky okoliu?

4. Kladenie dlažobných kociek na terasu krok za krokom

5. Palisáda okolo terasy - ako by ste ju mali položiť?



 

Zámková dlažba na terasu - základné informácie

Vybudovanie terasy z dlažobných kociek je riešením na roky, pretože zámková dlažba a najmä žulové dlažobné kocky sú mimoriadne odolný materiál. Pre terasu si musíte vybrať správne miesto. Terasa z dlažobných kociek si nevyžaduje renováciu, ak dlažobné kocky z času na čas naimpregnujete bežne dostupnými prípravkami, ktoré zachovávajú farbu a dodatočne chránia povrch. Možno ich umývať tlakovým čističom.

Množstvo možných riešení v usporiadaní dlažobných kociek umožňuje vytvoriť dláždenú terasu prispôsobenú okoliu - tradičnú alebo modernú, ktorá bude dobre vyzerať, ladiť s fasádou domu a záhradnou úpravou.

Zámková dlažba na terasu sa montuje celkom jednoducho. Ak to však nebudete robiť sami, dobre si vzhľad terasy naplánujte a vyberte si odporúčaných špecialistov. Stavba zámkovej dlažby na terasu bude určite lacnejšia ako drevená alebo kompozitná terasa.

 

Zámková dlažba na terasu - základné informácie

 

Výhody a nevýhody zámkovej dlažby na terasu

Ak chcete obložiť terasu dlažobnými kockami, zistite najprv silné a slabé stránky tohto riešenia. To vám umožní posúdiť, či vám dlažba na terasu bude fungovať. Kvalitne urobená terasa zo zámkovej dlažby je veľmi stabilná konštrukcia a odolná voči mechanickému poškodeniu. Aj jednotlivé kocky sú odolné voči oderu, takže ich životnosť a bežné používanie takejto terasy kocke neuškodí na dlhé roky.

Zámková dlažba je odolná voči meniacim sa poveternostným podmienkam, pretože kocka je odolná voči vode, mrazu, vlhkosti a slnečnému žiareniu. Dlažobné kocky umožňujú voľnosť pri realizácii mnohých aranžmánových kompozícií. Môže byť usporiadaná do mimoriadne zaujímavých tvarov, môžu byť geometrická alebo s voľnou líniou, čo umožňuje ešte viac zatraktívniť okolie domu a úpravu záhrady.

Moderné modely sa vyznačujú veľmi originálnym dizajnom a množstvom farieb. Niektoré z nich majú dokonca zaujímavé detaily vo svojej štruktúre, ako sú farebné posypy, zvyčajne kremeň alebo žula.

Terasa zo zámkovej dlažby je skvelým nápadom na vylepšenie vzhľadu vašej záhrady, aj keď niekedy to nemusí byť dobré riešenie. Nesprávne zhotovený výkop alebo vytvorenie konštrukcie na mokrom a vlhkom podklade môže viesť k tvorbe výmoľov a vydutín. Vhodnejším riešením na problematickom podklade budú stabilnejšie veľkoformátové dosky. Problémom môže byť aj príliš suchá pôda, vtedy treba urobiť úrodnú vrstvu v hĺbke do 40 cm.

 

Ako prispôsobiť dlažobné kocky okoliu?

Žulová dlažba by mala byť na jednej strane trvácna, odolná voči exploatácii a poveternostným vplyvom a na druhej strane by mala byť tiež ozdobou miesta, kde bude umiestnená. Pre zachovanie estetiky okolia je dobré, ak v tomto prípade dlažbu farebne zladíte so štýlom vášho domova.

V prípade ak sa zameriate na klasický štýl, stojí za to zvoliť dlažbu neutrálnej farby - pieskovú, sivú, červenú a dokonca použiť ich zmesi na vytváranie vzorov. Môžete si vybrať aj dlažbu imitujúcu kameň. V modernejšej stavbe voľte o niečo tmavšie farby. Skvele sa tu bude hodiť antracitová, sivá a grafitová.Rôzne odtiene týchto farieb je možné aj kombinovať a vytvárať tak zaujímavé vzory.

 

Kladenie dlažobných kociek na terasu krok za krokom

Krok 1 - návrh terasy a príprava vhodného náradia.

Musíte vypočítať hĺbku základu tak, aby terasa bola na jednej úrovni s prahom terasových dverí. Náradie, ktoré sa oplatí mať, je dlhá vodováha, špeciálne gumené kladivo na zhutňovanie kociek, lopata, píla alebo gilotína na rezanie kociek a zhutňovač.

Krok 2 - vymedzenie miesta a výkopu pôdy.

Plochu si určíme zapichnutím kolíkov do zeme, ktoré potom spojíme šnúrkami. Toto je miesto, kde bude terasa stáť. Bolo by dobré, keby bol obrys o pol metra väčší ako rozmery terasy. Potom by sa mal humus vykopať do hĺbky asi 35 cm a pôda by sa mala očistiť od rastlín a koreňov.

Krok 3 - spevnenie zeminy vrstvou piesku na hrúbku cca 10 cm pri zachovaní sklonu, ktorý zabezpečí odtok vody z terasy.

Takto usporiadanú vrstvu treba zhutniť zhutňovačom a následne položiť vrstvu geotextílie.

Krok 4 - vytvorenie základu.

Základom bude vrstva kameniva - prírodného alebo lámaného. Vyberá sa v závislosti od typu pôdy a zaťaženia terasy a zhutňuje sa zhutňovačom.

Krok 5 - usporiadanie obrúb alebo palisád, ktoré budú označovať hranice terasy.

Pripravený povrch sa vysype cementovo-pieskovou podsýpkou do takej výšky, aby potom bola úroveň terasy približne o 2 cm vyššie ako hranica, čo umožní správny odvod vody.

Krok 6 - kladenie dlažobných kociek.

Jednotlivé kocky sa zatĺkajú do zeme jedna po druhej, pričom sa zachovávajú rovnaké medzery. Začína od okrajov terasy a postupujeme do stredu. Odporúča sa striedať usporiadanie prvkov z rôznych paliet, pretože jednotlivé série sa môžu líšiť odtieňmi.

Krok 7 - škárovanie dlažby, teda vyplnenie medzier medzi kockami pieskom.

Škárovanie dlažby je možné opakovať mnohokrát a prebytočný piesok sa dá odstrániť metlou.

Krok 8 - zhutnenie dlažobných kociek pomocou špecializovaného zariadenia

Na tieto práce by ste mali použiť zhutňovač najlepšie doskový, vďaka ktorému bude vaša terasa rovná a stabilná. Nakoniec možno impregnáciu prípadne naniesť na dlažobné kocky pomocou valčeka alebo ručného rozprašovača, ktorý zachová farbu dlažobných kociek.

 

Palisáda okolo terasy - ako by ste ju mali položiť?

 

Palisáda okolo terasy - ako by ste ju mali položiť?

Na vyznačenie povrchu sa používajú terasové palisády. Palisáda okolo terasy ju lepšie oddelí od záhrady, je to stabilnejšie a estetickejšie riešenie. Betónové palisády sú jedny z najodolnejších a najkvalitnejších. Odporúčajú sa na povrchy vytvorené dlažobnými kockami. Môžu to byť modely nepravidelného tvaru, hranaté palisády alebo okrúhle palisády.

Pokládka palisády sa začína vrstvou balastu, napríklad piesku s cementom, ktorý zaistí vhodnú stabilizáciu. Pod posýpku možno umiestniť aj vrstvu štrku, ktorá ešte zvýši stabilitu konštrukcie. A potom stojí za to zaliať výkop vrstvou tenkého betónu. Palisády sú zvyčajne umiestnené v 1/3 ich výšky. Pamätajte, že keď je pôda mokrá, musí byť odvodnená.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Letný relax v horúcom počasí - zisťujeme, čo si treba vybrať: altánok, pavilón alebo záhradný slnečník


Módne fasádne dlaždice - rady


Z čoho by mal byť záhradný nábytok vyrobený? Výhody a nevýhody rôznych materiálov

Späť